Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ // ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ - ΟΙΚ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

ΣΦΗΚΑΣ Δ. ΘΑΝΑΣΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3940-0107




Παρουσίαση

Ενώ οι διεθνείς διαστάσεις του ισπανικού εμφυλίου πολέμου έχουν μελετηθεί διεξοδικά, εστιάζοντας στην πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων, δεν έχει ως τώρα διερευνηθεί ο αντίκτυπος των ισπανικών εξελίξεων στη διπλωματία και την εσωτερική πολιτική μικρότερων ευρωπαϊκών κρατών. Η διαπίστωση αυτή ισχύει και για τα κράτη των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου, τα οποία παρακολουθούσαν με ιδιαίτερη προσοχή την πορεία της εμφύλιας σύγκρουσης στην Ισπανία και το βαθμό επικαθορισμού της από την επέμβαση κάποιων δυνάμεων ή τη μη επέμβαση ορισμένων άλλων. Ειδικά για την Ελλάδα, ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο εξαιτίας των κοινών τόπων στην ιστορική εξέλιξη των δύο χωρών, αλλά και λόγω των περίπλοκων σχέσεων της Ελλάδας με τρείς από τους εξωτερικούς πρωταγωνιστές του ισπανικού δράματος - την Ιταλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία. Στα πλαίσια αυτά, στόχος του βιβλίου είναι να εξετάσει τις επιπτώσεις του ισπανικού εμφυλίου πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο, εστιάζοντας στις ελληνικές αντιδράσεις έναντι των ισπανικών εξελίξεων, με άξονα τους διαπλεκόμενους ρόλους της ιδεολογίας, της οικονομίας και της διπλωματίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΑΡΚΤΙΚΟΛΕΞΑ - ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ, 1862-1936: ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
Η ΕΛΛΑΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΡΑΤΟΣ...
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
Η ΕΛΛΑΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΡΑΤΟΣ...
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
Η ΕΛΛΑΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΡΑΤΟΣ...
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, Ο ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ, 1936-1939
ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ, ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1939 - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1940
ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α: ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ, ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β: ΠΡΟΣΩΠΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Λεπτομέρειες
ISBN139789608032552
ΕκδότηςΣΤΑΧΥ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2000
Αριθμός σελίδων396
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΣΦΗΚΑΣ Δ. ΘΑΝΑΣΗΣ
Κωδικός Πολιτείας3940-0107
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Ιωάννης Ζ., billser

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

gmavroud, Σαμανιδης Κ, panagiotaxristos

Κριτικές για το προϊόν

[04/06/2020] Ιωάννης Ζ..   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Στην ελληνική βιβλιογραφία δεν υπάρχουν βιβλία που να έχουν ασχοληθεί με τον αντίκτυπο που είχε ο «Ισπανικός Εμφύλιος» στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια πρωτοποριακή μελέτη, καθότι ο συγγραφέας καταπιάνεται με κάποιες άγνωστες πτυχές που αφορούν την οικονομία και την διπλωματία. Κατά την περίοδο του εμφυλίου, είχε αναπτυχθεί μια έντονη οικονομική δραστηριότητα που στηριζόταν κυρίως στο λαθρεμπόριο όπλων. Ο συγγραφέας αναφέρει τον μεγάλο τότε οικονομικό παράγοντα, Μποδοσάκη που έκανε χρυσές δουλειές πουλώντας όπλα κυρίως στους Δημοκρατικούς και λιγότερο στους Εθνικιστές. Ένα γεγονός που κάνει εντύπωση είναι ότι πίσω από αυτή την δραστηριότητα(εν γνώσει ως ένα σημαντικό βαθμό από την κυβέρνηση Μεταξά, όσο και αν φαίνεται περίεργο για ένα καθεστώς που ήταν ιδεολογικά αντικομμουνιστικό) Μποδοσάκη υπήρχε ένα "πλέγμα" που έφτανε μέχρι και την ναζιστική Γερμανία, η οποία αν και βοηθούσε τους Εθνικιστές δεν δίσταζε μέσω του Γκαίρινγκ και του εργοστασίου του Rheinmetall-Borsig να συνεργαστεί με τον Μποδοσάκη και στην ουσία να έχουμε το εξής παράδοξο, να εξοπλίζονται οι Δημοκρατικοί με την βοήθεια της ναζιστικής Γερμανίας. Ένα επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο του βιβλίου είναι ότι μέσα σ'αυτό, ο συγγραφέας παραθέτει και την εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η Ιταλία στην Μεσόγειο, μια πολιτική που φάνηκε ακόμα και μέσα από την συμμετοχή της χώρας στον ισπανικό εμφύλιο ότι η σταδιακή προκλητική πολιτική εναντίον της Ελλάδας θα οδηγούσε στην ιταλική επίθεση το 1940. Τέλος, ένα άλλο σημαντικό γεγονός που αφορά τα οικονομικά οφέλη του ελληνικού κράτους από όλη αυτή την οικονομική δραστηριότητα με τα εμβάσματα από το λαθρεμπόριο, περιγράφονται μέσα από την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος,όπου από 49 εκατομμύρια δραχμές που ήταν τα αποθέματα το 1935, το 1939 έφτασαν τα 712 εκατομμύρια!Και αυτό το πιστώνεται η μεταξική πολιτική ως ένα από τα θετικά της.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Τσάι του τριφυλλιού
CARSON CIARAN
€15.90 €6.36
(-60%)
Κερδίζετε €9.54
Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ
PEREZ-REVERTE ARTURO
€19.90 €9.95
(-50%)
Κερδίζετε €9.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS