Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΜΙΛΙΟΥ - ΕΝΑΣ ΑΝΕΚΔΟΤΟΣ ΛΙΒΕΛΟΣ

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΜΙΛΙΟΥ

ΕΝΑΣ ΑΝΕΚΔΟΤΟΣ ΛΙΒΕΛΟΣ

ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0720-0046




Παρουσίαση

Ο Σπυρομίλιος, ένας οπλαρχηγός του Αγώνα για την Ανεξαρτησία με εντελώς δευτερεύοντες ρόλους, αποφασίζει να συντάξει ένα κείμενο-λίβελο κατά πρωταγωνιστή του, του Ιωάννη Κωλέτη. Ο λίβελος, που συντάχθηκε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1840, παρουσιάζει τον Κωλέτη με μειωμένη νοημοσύνη ως άτομο που είχε ανάγκη να προσκολλάται στις εξουσίες για να αντλεί απ' αυτές ένα μέρος- ως άτομο χωρίς αρχές και ηθική, έτοιμο να βυθιστεί στην πιο χυδαία φαυλότητα, προκειμένου να υπηρετήσει την ανάγκη του για εξουσία, μολονότι χωρίς ικανότητες το ίδιο. Τον παρουσιάζει ως κάποιον που βρισκόταν πίσω από κάθε κακό για την πατρίδα και τους φίλους του.
Ο Σπυρομίλιος, ερμηνεύοντας τα πράγματα με τη συνωμοτική αντίληψη για την Ιστορία, παρά τη σχετικά ώριμη πολιτική σκέψη του, δεν εκφράζει μια ιδιαίτερη περίπτωση αντίδρασης σε κάτι που, πάντως, δεν είναι γνωστό. Μέσα στα "πάθη" των μετεπαναστατικών χρόνων, όπου οι κοινωνικές σκέψεις γινόταν σαφές ότι είχαν ανατραπεί, ο λίβελος αντιπροσωπεύει την κοινή αντίληψη περί ηθικής των "αδικημένων" από την εξουσία μεσαίων και κατώτερων αγωνιστών του Εικοσιένα και μπορεί να παραλληλιστεί με απομνημονεύματα, όπως του Μακρυγιάννη: ως προς το αίτημα και την ηθική βάση- ως προς την πίστη στην πατρίδα και τις ηθικές αρχές. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΣΥΜΒΟΛΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
1. ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ
2. ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
3. Η ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ - Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ
4. ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
5. ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ
ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
1. Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΛΕΤΗΣ
2. ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Λεπτομέρειες
ISBN139789608087422
ΕκδότηςΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάιος 2005
Αριθμός σελίδων158
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας0720-0046
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

leukokrino

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

aposdrak, mitsos, alexboufis, Georgios1979

Κριτικές για το προϊόν

[05/01/2019] pagaion.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Ο Σπυρομηλιος με τον σδελφο του Μιχο ηταν Χειμαριωτες και πολεμησαν σε ολες τις κρισιμες μαχες του αγωνα επικεφαλης γενναιου σωματος Χειμαριωτων, μαλιστα ενταχθηκαν στη φρουρα του Μεσολογγιου και κατα την εξοδο διεσχισαν ξιφηρεις τα αραβοαλβανικα στρατευματα του Ιμπραημ και του Κιουταχη, προκαλωντας θρηνο στους εχθρους της πατριδας. Ο δε Σπυρομηλιος μας αφησε αξιολογα απομνημονευματα απο τη 2η πολιορκια της Ιερης Πολης. Οταν αξιωσαν αναγνωριση, οι λεγομενοι αυτοχθονες, μεταξυ των οποιων και γιατρος του Αλη πασα Κωλετης (βλαχος) τους ειρωνευοταν ποιητικως: ΣΠΥΡΟΜΗΛΙΟ ΜΕ ΤΗ ΠΕΝΑ, ΜΙΧΟΜΗΛΙΟΣ ΜΕ ΤΗ ΠΑΛΑ, ΛΕΥΤΕΡΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΝΑΝΕ ΧΕΙΜΑΡΑ. Εξου και ο λιβελος κατα του ακαπνου Κωλετη που αντανακλα και στους ομοιους του, που χωρισαν τους αγωνιστες ενος πανελληνιου αγωνα σε αυτοχθονες (με πληρη δικαιωματα) και σε ετεροχθονες (με περιορισμενα δικαιωματα). Ο δε Τζωρτζ (τιμωμενος ως πρωην αρχιστρατηγος) ακουγοντας τη σχετικη εισηγηση περι αυτοχθονων και ετεροχθονων, σηκωθηκε και εφυγε απο τη συνελευση φωναζοντας: ΓΚΑΙΝΤΟΥΡΙΑ.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΙΜΑΤΖΙΚΑ
BARKER CLIVE
€19.90 €9.95
(-50%)
Κερδίζετε €9.95
Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΑΚΙΝΘΟΥΣ
ΦΡΥΓΑΝΑ ΕΥΗ
€14.90 €7.45
(-50%)
Κερδίζετε €7.45

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS