Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Α΄Τ. ΘΕΑΤΡΟ - ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΟΣ

ΘΕΑΤΡΟ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)

ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ - ΕΠΙΛΟΓΟΣ

ΓΑΛΑΝΟΣ ΑΛΕΚΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1595-0033




Παρουσίαση

Η νέα ρεαλιστική σχολή μας έχει δώσει πολλά έργα ποιότητας αλλά ελάχιστα έργα τέχνης. Η ειδοποιός διαφορά βρίσκεται μέσα στο θέμα και την ανατομία του θεατρικού έργου. Όσο πιο στενά, χωρίς προεκτάσεις, είναι τα όριά του, όσο πιο περιορισμένοι, χωρίς κάποια καθολικότητα οι χαρακτήρες του και όσο πιο επιφανειακό, χωρίς βαθύτερη ανατομία, το δράμα τους, τόσο πιο πολύ απομακρύνεται από το Έργο Τέχνης. Ουσιαστικά, το θεατρικό έργο τέχνης δεν είναι τίποτα άλλο παρά η δραματική έκφραση μιας ιστορικής στιγμής, μπροστά στην οποία οι άνθρωποι καλούνται να πουν το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι, που θα τους οδηγήσει είτε στη λύτρωση είτε στον αφανισμό. Σ' ένα έργο συνόλου είναι, φυσικά, απαραίτητο η ιστορική του στιγμή να αποτελεί τη συνισταμένη των ιστορικών στιγμών των προσώπων του έργου. Εκεί συνήθως ξαστοχούν οι συγγραφείς και δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν το επίπεδο της απλής ποιότητας.
Στα Κόκκινα Φανάρια, ο Αλέκος Γαλανός κατάφερε αυτόν τον άθλο. Η ιστορική στιγμή, είναι η κατάργηση του κοινωνικού θεσμού των οίκων ανοχής, για λόγους που δεν ενδιαφέρουν τη μελέτη αυτή, και ο αντίχτυπός της μέσα σ' ένα τέτοιο σπίτι. Το κλείσιμο του σπιτιού υποχρεώνει τις γυναίκες που στεγάζει ν' αναθεωρήσουν τη ζωή τους και τη στάση τους. Οι σχέσεις τους με τη ματρόνα και τους σωματέμπορους που τις έσπρωξαν στο επάγγελμα και τις εκμεταλλεύονται αναταράσσονται, και στην αναταραχή απάνω, αποκαλύπτεται το δράμα τους, χύνεται ο βούρκος για να ξεσκεπάσει πού και πού μαργαριτάρια που ούτε μπορείς να τα υποψιαστείς. Η κάθε μια αντιμετωπίζει το πρόβλημά της, με όσες ψυχικές δυνάμεις της έχουν απομείνει. Άλλες θα τολμήσουν, άλλες από ένα φρέσκο χτύπημα της μοίρας θα σκύψουν το κεφάλι πιο χαμηλά, και άλλες θα περιορίσουν τα όνειρά τους στην καινούρια μορφή του επαγγέλματος χωρίς ματρόνα. Και ενώ ο Οίκος καταρρέει, μέσα από τα συντρίμμια του ξεπετάγεται και πραγματοποιείται το όνειρο της γριάς πόρνης: να ζήσει με τον καλό της σε μια φτωχή καλύβα.
Ο Αλέκος Γαλανός κατάφερε να ξεφύγει από τον πειρασμό να παρελάσει μερικούς "πελάτες" για να κερδίσει τον τίτλο του "νεορεαλιστού". Ξεφεύγοντας απ' αυτό τον πειρασμό, κέρδισε το έργο του σε βάρος και δραματικότητα. Δεν είναι οι πελάτες που κάνουν το δράμα των κοριτσιών αυτών, αλλά τα ίδια τους τα όνειρα και οι σωματέμποροι που τις εκμεταλλεύονται. Έπειτα, η αίσθηση του "κακόφημου" δεν προκαλείται τόσο από τις γυναίκες αυτές, όσο από τους "κυρίους" που τις επισκέπτονται. Η απουσία των "κυρίων" αυτών θα βοηθήσει το κοινό ν' απαγκιστρωθεί από την προκατάληψη της κακοφημίας και να παρακολουθήσει με κατανόηση και συγκίνηση το ουσιαστικό δράμα των γυναικών αυτών και τις πολύτιμες προεκτάσεις του σ' όσους συντηρούν τη φωτιά του θεσμού. (Πλάτων Β. Μουσαίος, Εισηγητής Δραματολογίου Ελευθέρου Θεάτρου - Κριτικός)
Λεπτομέρειες
ISBN139789608144118
ΕκδότηςΕΠΤΑΛΟΦΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2000
Αριθμός σελίδων200
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας1595-0033
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

geogatz

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

marialek

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΖΑΚ ΛΑΚΑΝ
ROUDINESCO ELISABETH
€36.00 €16.20
(-55%)
Κερδίζετε €19.80
Κήπος
SIMONETTI PABLO
€8.70 €3.04
(-65%)
Κερδίζετε €5.66

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS