Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΜΕΣΣΑΝΑ (ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΑΓΓΛΙΚΑ)

ΜΕΣΣΑΝΑ (ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΑΓΓΛΙΚΑ)

+
-
ΖΟΓΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Γλύπτης), ΜΩΡΕΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1440-0076
Τιμή Έκδοσης
€12.00
Τιμή Πολιτείας
€9.00
(-25%)
Κερδίζετε €3.00


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η κοινωνικοποίηση των αρχαίων μνημείων, το άνοιγμά τους στην σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο αρχαίων και σύγχρονων έργων τέχνης είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου στη χώρα μας. Η αρχαία Μεσσήνη (δωρικά Μεσσάνα), πέρα από τις ποικίλες μορφές, υποστάσεις και λειτουργίες της, αποτελεί μια τρισδιάστατη δημιουργία που συνομιλεί με το φυσικό περιβάλλον και το παγκόσμιο κοινό που την επισκέπτεται, συγκροτείται σταδιακά από τα διάσπαρτα μέλη της, ζει μια δεύτερη ζωή στο παρόν που προοιωνίζεται αιώνια. Τα μνημεία της εμφανίζονται με νέα, εξελισσόμενη διαρκώς μορφή, στεγάζουν και πλαισιώνονται από δημιουργίες, δρώμενα και τέχνεργα υψηλής αισθητικής, αναλαμβάνοντας σημαντικό παιδευτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο. Το ιερό του Ασκληπιού με τις μεγαλειώδεις συνθέσεις του φημισμένου Μεσσήνιου γλύπτη Δαμοφώντα, λειτουργούσε ως ένα ανοιχτό μουσείο, αλλά και όλα τα δημόσια οικοδομήματα, οι στοές, τα θέατρα, τα στάδια, η αγορά, ακόμη και τα λουτρά στέγαζαν πίνακες ζωγραφικής και εκατοντάδες αγάλματα, μαρμάρινα και ορειχάλκινα.
Η έκθεση έργων γλυπτικής δύο μεγάλων καλλιτεχνών, του Γιώργου Ζογγολόπουλου και του Γιώργου Χουλιαρά στην αρχαία αγορά, το Ασκληπιείο, το Στάδιο, την Παλαίστρα, προσφέρουν σε μάτια φιλοπερίεργων και υποψιασμένων θεατών μια μοναδική εμπειρία μετάβασης από τον σύγχρονο στον αρχαίο κόσμο της δημιουργίας. Η επαφή αυτή δεν είναι παθητική, αλλά αμφίπλευρη ενέργεια του νου και των αισθήσεων θεατή και καλλιτέχνη, που αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, εξελίσσεται ραγδαία από την περίοδο της Αναγέννησης ως τη σημερινή μεταμοντέρνα οπτική και τον άϋλο κόσμο των Η/Υ και του διαδικτύου.
Οι δύο καλλιτέχνες μας είναι ανήσυχοι, ακούραστοι, σκεπτόμενοι και διαρκώς αναγεννώμενοι και ανανεωνόμενοι άνθρωποι, «αιώνιοι έφηβοι» που κουβαλούν μέσα τους ολόκληρη την παράδοση, τη συνείδηση του συνόλου του παρελθόντος, αρχαίου και νεότερου.
Η δουλειά του εικαστικού καλλιτέχνη έχει, πιστεύω, πολλά κοινά και με τη δουλειά του αρχαιολόγου, που είναι η μελέτη της διαδικασίας με την οποία οι κοινωνίες των ανθρώπων, δια μέσου των αιώνων, συνέλαβαν τον υλικό κόσμο και βίωσαν μεταμορφώσεις στην εξέλιξή τους ως το σύγχρονο καταναλωτικό κόσμο μας.
Αυτά τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι προβληματισμοί μου γεννήθηκαν από τη θέαση των ορειχάλκινων έργων του Χουλιαρά και του Ζογγολόπουλου που εκτίθενται στο απέραντο αρχαιολογικό πάρκο της ΜΕΣΣΑΝΑΣ.
(Πέτρος Θέμελης, Έργα Ζογγολόπουλου και Χουλιαρά στην Αρχαία Μεσσήνη)

Περιεχόμενα

Έργα Ζογγολόπουλου και Χουλιαρά στην Αρχαία Μεσσήνη)
Zongolopoulos' and Houliaras' sculpture at Ancient Messene
«Ζογγολόπουλος - Χουλιαράς: Μεσσάνα» μια γλυπτική για τον δημόσιο χώρο στην Αρχαία Μεσσήνη - Ίρις Κρητικού, Επιμελήτρια της έκθεσης
"Zongolopoulos - Houliaras: Messana" Sculpture for public space in ancient Messene - Iris Kritikou, Curator of the Exhibition
Τοπίο ήπιο, φιλικό. Τοπίο ελληνικό - Άγγελος Μωρέτης, Αρχιτέκτων, Διευθυντής του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου
Angelos Moretis, Architect, Director of the George Zongolopoulos Foundation
Η έκθεση έργων μου στο χώρο της αρχαίας Μεσσήνης - Γιώργος Χουλιαράς
The exhibition of my works in the area of ancient Messene - Giorgos Houliaras
«Ζογγολόπουλος - Χουλιαράς: Μεσσάνα» μια συνομιλία στη χλόη της αρχαίας Μεσσήνης (Μεταγραφή και επιμέλεια: Ίρις Κρητικού)
"Zongolopoulos - Houliaras: Messana" a conversation on the grass of ancient Messene (Transcription and editing: Iris Kritikou)
Ο γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος
Sculptor George Zongolopoulos
Ο γλύπτης Γιώργος Χουλιαράς
Sculptor Giorgos Houliaras
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςMESSANA
ISBN139789608247345
ΕκδότηςΕΛΙΞ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούλιος 2018
Αριθμός σελίδων84
Διαστάσεις22x24
ΜετάφρασηΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ΜΕΛΙΝΑ, ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ ΕΛΠΙΝΙΚΗ, ΧΟΥΛΙΑΡΑ ΑΝΝΑ
ΕπιμέλειαΚΡΗΤΙΚΟΥ ΙΡΙΣ
Κωδικός Πολιτείας1440-0076
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ
DELECROIX VINCENT
€5.00 €2.50
(-50%)
Κερδίζετε €2.50
ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
CLARKE ARTHUR
€11.66 €5.83
(-50%)
Κερδίζετε €5.83

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS