Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ // ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΣΠΥΡΟΥ Ι. ΣΠΥΡΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2853-0080




Παρουσίαση

Κατά τη λεγόμενη "κλασική περίοδο" της οικονομικής επιστήμης υπήρχε στενή σχέση μεταξύ της μελέτης των οικονομικών και της ψυχολογίας του ανθρώπου (π.χ. η κλασσική μελέτη του A. Smith "The Theory of Moral Sentiments"). Στην "νεοκλασική περίοδο" η οικονομική επιστήμη άρχισε να απομακρύνεται από τη ψυχολογία και να θεωρείται περισσότερο σαν φυσική-ποσοτική επιστήμη παρά κοινωνική επιστήμη. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο μέρος της ερευνητικής διαδικασίας βασιζόταν στην υπόθεση του "homo economicus" δηλαδή του ατόμου το οποίο ήταν ικανό να παίρνει ορθολογικές αποφάσεις, με βάση συγκεκριμένους νόμους πιθανοτήτων, και είχε ως κίνητρο της συμπεριφοράς του τη μεγιστοποίηση της αναμενόμενης χρησιμότητάς του. Όμως ένα μεγάλο μέρος της εμπειρικής βιβλιογραφίας και της έρευνας άρχισε να αποκαλύπτει συμπεριφορές και τάσεις οι οποίες δεν ήταν συμβατές με την υπόθεση του ορθολογικού οικονομικού ατόμου. Αυτές οι παρατηρήσεις οδήγησαν αρκετούς οικονομολόγους στο συμπέρασμα ότι τα "παραδοσιακά" υποδείγματα της οικονομικής (και χρηματοοικονομικής) θεωρίας δεν είναι πλήρη και δεν λαμβάνουν υπόψη σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν τη συμπεριφορά των επενδυτών, όπως μεταξύ άλλων, ψυχολογικούς παράγοντες, την υποκειμενική κρίση του επενδυτή, προσωπικές αντιλήψεις και πιστεύω των ατόμων.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την χρηματοοικονομική επιστήμη, γεννήθηκε ένας νέος κλάδος η "χρηματοοικονομική της συμπεριφοράς" (behavioral finance) που έδινε μεγάλο βάρος στην ψυχολογία των επενδυτών και σε υποκειμενικούς κανόνες συμπεριφοράς και προσπαθούσε να εξηγήσει μέσα από αυτό το πρίσμα τα διάφορα φαινόμενα και "ανωμαλίες" της αγοράς και των παραδοσιακών θεωριών και υποδειγμάτων. Όπως ήταν φυσικό όταν πρωτοδιατυπώθηκαν αυτές οι απόψεις θεωρήθηκαν αιρετικές από τους υπέρμαχους της "παραδοσιακής" χρηματοοικονομικής θεωρίας και τους υπερασπιστές της ιδέας του "οριακού ορθολογικού επενδυτή" (marginal rational investor). Πλέον, με τα ευρήματα της έρευνας στην συμπεριφορά του επενδυτή να σωρεύονται και σημαντικές νέες θεωρίες να αναδύονται, οι απόψεις αυτές έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος στην οικονομική σκέψη.
Το παρόν βιβλίο έχει ως βασικό σκοπό να εισαγάγει τον αναγνώστη στην συζήτηση και στις βασικές αρχές και παραδοχές της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
Παραδοσιακή θεωρία κεφαλαιαγορών και υποθέσεις
Θεωρητικές και εμπειρικές προκλήσεις
Θεωρία προοπτικής
Ευριστικοί κανόνες και συμπεριφορά
Ψυχολογία επενδυτή και επενδυτική πρακτική
Θεωρίες συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής
Αγελαία συμπεριφορά (Herding)
Συναίσθημα επενδυτή (investor Sentiment)
Πίνακες βιβλίου
Διαγράμματα βιβλίου
Λεπτομέρειες
ISBN139789603591597
ΕκδότηςΜΠΕΝΟΥ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2009
Αριθμός σελίδων208
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας2853-0080
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
TARN WILLIAM-WOODTHORPE
€9.90 €2.97
(-70%)
Κερδίζετε €6.93
Ο ΕΡΩΤΙΣΜΟΣ
BATAILLE GEORGES
€32.00 €16.00
(-50%)
Κερδίζετε €16.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS