Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

ΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

+
-
ΜΠΟΥΦΕΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Κωδ. Πολιτείας: 3890-0144
Τιμή Έκδοσης
€31.80
Τιμή Πολιτείας
€23.85
(-25%)
Κερδίζετε €7.95


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Με την προέλαση των χιτλερικών στρατευμάτων στην Ελλάδα κι ενώ η ξενική κατοχή γίνεται ολοένα ασφυκτικότερη, ο ελληνισμός αναδιπλώνεται κι ανασυντάσσεται. Τη σιωπή και τον τρόμο των πρώτων ημερών διαδέχονται ο ψίθυρος, η φωνή, η κραυγή, μια πρωτοφανής έκρηξη που δεν πρέπει να περιορίσουμε σε ό, τι συνήθως χαρακτηρίζουμε αντιστασιακή λογοτεχνία. Είναι ένα πολύμορφο φαινόμενο πνευματικής παρουσίας και εθνικής παρρησίας.
Πρωτοφανή ακμή γνωρίζει ο λογοτεχνικός περιοδικός τύπος με τη διαπίστωση του Πέτρου Χάρη: "Αν μερικοί με ρωτούσαν τι παράγει ο τόπος μας στη δύσκολη αυτή εποχή, θα απαντούσα χωρίς δισταγμό θεατρικά συγκροτήματα και φιλολογικά περιοδικά. Τα τελευταία σημαιοστολίζουν πανηγυρικά τα κεντρικά κιόσκια της Αθήνας". Ο σολωμικός στίχος "το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός ευθύς κι εγιόμισ' άνθη" θα μπορούσε να αποτυπώσει την εκδοτική αυτή ευφορία και τον μοναδικό και αποφασιστικό ρόλο των πρωτοεκδιδόμενων περιοδικών που υπερβαίνει τα 35. Σε αυτά πρωτοεμφανίζονται όλοι σχεδόν οι ποιητές και πεζογράφοι της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς: Α. Αλεξάνδρου, Μ. Αναγνωστάκης, Α. Κοτζιάς, Α. Ζέη, Δ. Παπαδίτσας, Τ. Πατρίκιος, Τ. Σινόπουλος, Ν. Καχτίτσης, Α. Νικολαΐδης, Γ. Παυλόπουλος, Φ. Δ. Φραγκόπουλος, Κώστας Στεργιόπουλος, Α. Σαμαράκης, Κ. Κύρου, Α. Στεφάνου Γ. Δάλλας κ.ά., και πλάι τους οι Α. Μάνεσης, Μ. Πλωρίτης, Τ. Λιγνάδης, Κ. Σκαλιόρας, Εμ. Κάσδαγλης, και οι ήδη καταξιωμένοι Μυριβήλης, Κόντογλου, Σικελιανός, Ελύτης κ.ά.
Κοινός στόχος η αναζήτηση ζωτικού χώρου έκφρασης και παράλληλα η σφυρηλάτηση του εθνικού φρονίματος που υπονομευόταν από την ασύστολη κατοχική προπαγάνδα. Ένα σπουδαίο μέρος της πνευματικής ζωής, η φωτεινή όψη των δύσκολων ημερών αποτυπώνονται στα περιοδικά που ρίχνονται μποτίλιες στο πέλαγος, μεταφέροντας μηνύματα αντίστασης ζωής. Τύπος που "εκδίδεται στο πείσμα των τυράννων" όπως σημειώνει ο Σεφέρης στις Μέρες. Στα Καλλιτεχνικά Νέα, στη Φιλολογική Κυριακή, στα Φιλολογικά Χρονικά, στη Νεανική Φωνή, στη Φοιτητική Τέχνη, στον Παλμό, στο Ξεκίνημα της Νιότης κ.ά. ο πνευματικός κόσμος δίνει το παρόν ακόμη και με χιούμορ και αυτοσαρκασμό: "Καταστρεπτική πλημμύρα σημειούται εις τας Αθήνας. Πρόκειται περί πλημμύρας φιλολογικών περιοδικών, η οποία λύει οριστικώς το πρόβλημα του πλήρους συσκοτισμού των Αθηνών". (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΜΕΡΟΣ Α΄
ΠΡΟΟΙΜΙΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι.
Α΄ ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Β΄ ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ. ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV. ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
(ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ, ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΑ, ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ)
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
ΜΕΡΟΣ Β΄
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΕΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ
Ι. ΠΙΝΑΚΑΣ ΨΕΥΔΩΝΥΜΩΝ
ΙΙ. ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΩΝ
ΙΙΙ. ΠΙΝΑΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
IV. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Α΄ ΕΙΔΙΚΗ
Β΄ ΓΕΝΙΚΗ
IV. ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΩΝ
Λεπτομέρειες
ISBN139789608264755
ΕκδότηςΣΟΚΟΛΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2006
Αριθμός σελίδων608
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας3890-0144
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
ELIAS NORBERT
€16.00 €8.00
(-50%)
Κερδίζετε €8.00
ΜΙΑ ΚΟΣΜΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
TAYLOR CHARLES
€43.00 €21.50
(-50%)
Κερδίζετε €21.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS