Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

10+1 ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ // 10+1 ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΓΡΑ

10+1 ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

10+1 ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΕΣ

-
Κωδ. Πολιτείας: 0917-0022




Παρουσίαση

Η τυπογραφία, ιστορικά, συνδύαζε τον σχεδιασμό των εκδόσεων με τον σχεδιασμό των γραμμάτων. Οι μεγάλοι τυπογράφοι στους οποίους αναφερόμαστε - τουλάχιστον των πρώτων αιώνων της τυπογραφίας - υπήρξαν ταυτόχρονα και μεγάλοι σχεδιαστές γραμματοσειρών. Τα γράμματα που σχεδίασαν αποτέλεσαν τα εργαλεία που χρειάζονταν για να φιλοτεχνήσουν, να επιμεληθούν και να τυπώσουν τις σπουδαίες εκδόσεις που θαυμάζουμε σήμερα σε μεγάλα μουσεία και συλλογές.
Η εξέλιξη στον σχεδιασμό και τη μορφή των γραμμάτων υπήρξε αργή και σταδιακή, συμβαδίζοντας πάντα με το αξίωμα "διαβάζουμε καλύτερα τα γράμματα που έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε". Έτσι, οι αλλαγές που επήλθαν στις γραμματοσειρές διαχρονικά, είναι περισσότερο αποτέλεσμα της τεχνολογικής εξέλιξης και των μέσων, και δευτερευόντως ενός γενικότερου καλλιτεχνικού ή θεωρητικού υπόβαθρου. Σε κάθε περίπτωση όμως σχεδιάστηκαν με σκοπό να δώσουν πρακτικές λύσεις και να βοηθήσουν τον σκοπό της επικοινωνίας, αποτυπωμένες σε ένα όμορφο σύνολο χαρακτήρων.
Από το ξύλο στο μέταλλο, το υλικό επέτρεψε μεγαλύτερη ακρίβεια στην εκτύπωση και σαφέστερη οξύτητα στο αποτέλεσμα. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα σχεδιασμού και κατασκευής τυπογραφικών στοιχείων με μεγαλύτερη αντίθεση και λεπτομέρεια, καθώς μπορούσε πλέον να επιτευχθεί μικρότερο πάχος. Η τεχνολογία όμως ταυτόχρονα επιτάχυνε κατά πολύ και τη διαδικασία παραγωγής γραμματοσειρών. Ακόμα περισσότερο, σε μεταγενέστερους χρόνους, διαχωρίστηκε ο σχεδιαστής γραμματοσειρών από τον τυπογράφο. Τυπογράφο, στην Ελλάδα, ονομάζουμε τον επαγγελματία της εκτύπωσης, αν και θα ήταν πιο σωστός όρος "εκτυπωτής", όπως έχει επικρατήσει σε άλλες γλώσσες, αφού η ρίζα της λέξης (Typographer), είναι ελληνική.
Στην ψηφιακή εποχή, ο σχεδιασμός γραμματοσειρών πέρασε εύκολα και γρήγορα σε ένα ευρύτερο κοινό, ειδικό ή μη, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής νέων σχεδίων. Ακόμα περισσότερο, η ψηφιακή εποχή επέβαλλε τεράστιες αλλαγές στον τομέα των εκδόσεων και των Μέσων Επικοινωνίας και κατ' επέκταση και στον σχεδιασμό και τη χρήση των γραμματοσειρών. Οι εξελίξεις, που προφητικά είχε διατυπώσει πριν από μερικά χρόνια ο Nicholas Negroponte στο βιβλίο του Being digital, είδαμε να επαληθεύονται η μια μετά την άλλη με μεγάλη ακρίβεια.
Οι γραμματοσειρές, αφού εξελίχθηκαν από τα ξύλινα στοιχεία στα μεταλλικά, κόπηκαν ευκολότερα και γρηγορότερα σε παντογράφο, πέρασαν στη λινοτυπία και προσαρμόστηκαν στη φωτοστοιχειοθεσία και εξυπηρέτησαν με συνέπεια την τεχνολογία της εκτύπωσης. Στις μέρες μας, πλέον σχεδιάζονται, επανασχεδιάζονται με βάση ακόμα έναν γνώμονα: την καλύτερη απόδοση στην οθόνη του υπολογιστή, του τηλεφώνου ή της ταμπλέτας. Οι γραμματοσειρές καλούνταν πάντα να λύσουν προβλήματα και να διευκολύνουν την ανάγνωση του μέσου που τις φιλοξενεί. Μέχρι πότε όμως; Ποια νέα τεχνολογική εξέλιξη θα τις αναγκάσει στην επόμενη προσαρμογή; Η προβολή σε εύκαμπτες επιφάνειες; Η εμφάνιση σε τρισδιάστατους χώρους και ολογράμματα; Ή τελικά, σε πολλά χρόνια από σήμερα, στην πλήρη υποκατάστασή τους με την προσθήκη έτοιμης γνώσης και πληροφορίας σε μορφή μνήμης; Το τελευταίο πάντως δεν το προέβλεψε ο Negroponte στο βιβλίο του. Ίσως το αναφέρει σε επόμενη έκδοση. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

1. Nicolas Jenson
2. Claude Garamond
3. John Baskerville
4. Giambattista Bodoni
5. Morris Fuller Benton
6. Hermann Zapf
7. Adrian Frutiger
8. Matthew Carter
9. Zuzana Licko
10. Christian Schwartz
+1. Τάκης Κατσουλίδης
Λεπτομέρειες
ISBN139789608375321
ΕκδότηςGRAMMA
ΣειράΜΙΚΡΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΙΖΑΙΝ
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2013
Αριθμός σελίδων64
Διαστάσεις17x12
ΠρόλογοςΧΑΡΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΕπιμέλειαΜΙΧΑΛΗ ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ
Κωδικός Πολιτείας0917-0022
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Ο ΜΕΓΑΣ ΘΕΟΣ ΠΑΝ
BOARDMAN JOHN
€9.29 €3.25
(-65%)
Κερδίζετε €6.04
ΤΟ 1793
HUGO VICTOR
€21.20 €10.60
(-50%)
Κερδίζετε €10.60

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS