Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΠΛΑΤΩΝ: ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΚΡΙΤΩΝ

ΠΛΑΤΩΝ: ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ - ΚΡΙΤΩΝ

+
-
ΠΛΑΤΩΝ
Κωδ. Πολιτείας: 1805-0099
Τιμή Έκδοσης
€22.26
Τιμή Πολιτείας
€15.58
(-30%)
Κερδίζετε €6.68


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η πλατωνική απόδοση της Απολογίας του Σωκράτη, η Απολογία Σωκράτους, τοποθετείται στους λεγόμενους πρώιμους διαλόγους του Πλάτωνα. Με βάση τη στυλομετρική ανάλυση, αλλά και το φιλοσοφικό περιεχόμενο, τα πλατωνικά έργα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: τους πρώιμους, τους μέσους και τους ύστερους διαλόγους. Ο χωρισμός των διαλόγων σε αυτές τις κατηγορίες είναι σήμερα ουσιαστικά καθολικά αποδεκτός. [...] Η Απολογία ανήκει, κατά γενική ομολογία, στα πρώιμα έργα του Πλάτωνα. Παρόλο που είναι το μόνο πλατωνικό έργο όπου δεν υπάρχει διαλογική συζήτηση, ορισμένες φορές ονομάζεται και αυτή, καταχρηστικά, διάλογος. [...] Ο Κρίτωνας είναι άλλο ένα έργο που εντάσσεται στην τετραλογία των διαλόγων που αναφέρονται στη δική και εκτέλεση του Σωκράτη. [...] Σε λογοτεχνικό επίπεδο ο Κρίτωνας παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά των πρώιμων διαλόγων, με κυριότερα τη ζωντάνια της περιγραφής και την έμφαση σε άπλες λεπτομέρειες. [...] Η μεγαλύτερη όμως λογοτεχνική του αρετή είναι ο τρόπος που ψυχογραφούνται οι δύο ήρωες. Η αγωνία του Κρίτωνα, που αδυνατεί να δει τη σχέση φιλοσοφίας και πράξης, αλλά ενδιαφέρεται πραγματικά για την τύχη του φίλου του, αντιδιαστέλλεται με την αταραξία του Σωκράτη με έναν τρόπο που θα έκανε περήφανο και τον πιο προικισμένο σύγχρονο μυθιστοριογράφο. Στο επίπεδο της φιλοσοφίας, ο Κρίτωνας θέτει μία σειρά από ερμηνευτικά προβλήματα. Στο επίπεδο της πολιτικής φιλοσοφίας, το έργο έχει συχνά ερμηνευθεί ως ένας ύμνος στην κυριαρχία του κράτους απέναντι στο άτομο. [...] (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ;
Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΡΗΤΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ
Ο ΚΡΙΤΩΝΑΣ
ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΚΡΙΤΩΝ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Λεπτομέρειες
ISBN139789606490309
ΕκδότηςΖΗΤΡΟΣ
ΣειράΑΡΧΑΙΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ 44
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2007
Αριθμός σελίδων426
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΣΑΜΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
Κωδικός Πολιτείας1805-0099
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

leukokrino, alexcap, lab.alex, avalt

Κριτικές για το προϊόν

[05/07/2023] avalt.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Εύγε για τον εκτενή και αναλυτικό σχολιασμό. Πιστεύω πως τουλάχιστον η «Απολογία» θα έπρεπε να διδάσκεται μία φορά στο Δημοτικό, μία στο Γυμνάσιο και μία στο Λύκειο, στα πλαίσια ενός μαθήματος που ωθεί τον/την νεαρό/ή μαθητή/μαθήτρια να διατηρεί αυτόν τον εγγενή αντισυστημισμό με τον οποίο γεννιέται, αυτή την έντονη αμφισβήτηση των πάντων και να κατανοήσει πως οι «μεγάλοι» δεν έχουν πάντα δίκιο. Να μάθει πως ένας άνθρωπος δεν είναι ποτέ μόνος όσο αναζητά και υπηρετεί την αλήθεια. Σε μια εποχή που υπάρχει σοβαρή ανάγκη για μεγάλα πρότυπα για τη νέα γενιά, ο Σωκράτης πρέπει να παίξει αυτό τον ρόλο ως πρότυπο γενναιότητας, σοφίας και δίψας για το δίκαιο και την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτά. Όταν διαβάζεις, αναλύεις και κατανοείς τον Σωκράτη, αυτομάτως αναθεωρείς το μέγεθος του «εγώ» σου, ταπεινώνεσαι. Καταλήγοντας, το αποτέλεσμα αυτό δε θα επιτευχθεί μόνο μέσω της ανάγνωσης της μετάφρασης, αλλά απαραιτήτως μέσα και από αξιόλογους σχολιασμούς του κειμένου. Η γνώμη μου είναι πως το βιβλίο αυτό πληροί τα κριτήρια για να παίξει αυτό τον ρόλο.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΚΑΡΓΑΚΟΣ Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΣ
€29.00 €13.05
(-55%)
Κερδίζετε €15.95
Η ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΟΣ
GUIN URSULA. LE
€13.04 €6.52
(-50%)
Κερδίζετε €6.52

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS