Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ

ΕΛΛΗΝΑΣ, ΕΒΡΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ

+
-
ΜΠΟΥΡΛΑΣ ΜΩΥΣΗΣ-ΜΙΧΑΗΛ
Κωδ. Πολιτείας: 3000-0054
Τιμή Έκδοσης
€12.72
Τιμή Πολιτείας
€8.90
(-30%)
Κερδίζετε €3.82


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

«Είναι η πρώτη φορά που παίρνω χαρτί και μολύβι [...] και ίσως τούτο είναι το τελευταίο μου γραφτό», γράφει ο Μωυσής Μπουρλάς προλογίζοντας την ιστορία της ζωής του. Που είναι πολύ διαφορετική από όσες έχουμε διαβάσει μέχρι σήμερα: ένας Έλληνας Εβραίος, αριστερός εργάτης, δρα στις μεγάλες κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας - εργατικοί αγώνες κατά τη μεταξική δικτατορία, πόλεμος της Αλβανίας, αντάρτικο στα βουνά του Κιλκίς, αγώνες και διωγμοί της αριστεράς, εξορία στα ξερονήσια (Άι Στράτης, Μακρόνησος, Ικαρία), μετανάστευση, προσφυγιά...
Ο συγγραφέας, που εντάχθηκε στο αριστερό εργατικό κίνημα από τα δεκαεφτά του χρόνια, βρέθηκε υπό εντελώς ιδιαίτερες συνθήκες στο Ισραήλ, μετανάστευσε από εκεί στην τέως ΕΣΣΔ και επέστρεψε στην Ελλάδα ως «παλιννοστών» στα εβδομήντα δύο του χρόνια, για να ξεκινήσει έναν νέο αγώνα για την επιβίωση και την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Κι ενώ λέει ότι θέλει μόνο να γράψει για τη ζωή του «στις τρεις ηπείρους, Ευρώπη, Ασία, Αφρική, και τις τέσσερις θάλασσες, Μεσόγειο, Ερυθρά, Μαύρη, Κασπία», μας δίνει ένα απαράμιλλο ντοκουμέντο για την ιστορία των απλών ανθρώπων, για την καθημερινή ζωή με τις μεγάλες και μικρές στιγμές της.
Το ζωντανό και κριτικό πνεύμα και η παρατηρητικότητα του γράφοντος, που είναι πάντα στραμμένος στον άνθρωπο, κάνουν το γραπτό του όχι μόνο πολύτιμο για τον ιστορικό, τον κοινωνιολόγο και τον ανθρωπολόγο, αλλά και συναρπαστικό για τον κάθε αναγνώστη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Αφήγηση μιας ζωής, ένα βιβλίο στο οποίο ο αναγνώστης δεν θα βρει απαντήσεις, αλλά θα του γεννηθούν ερωτήματα, για το τι σηματοδοτούν η εθνικότητα, η θρησκεία και οι πολιτικές επιλογές στη ζωή ενός ανθρώπου. [...] Ίσως παραφράζοντας λίγο τον τίτλο του βιβλίου -Έλληνας, Εβραίος ή αριστερός- αντιληφθούμε ότι η Ιθάκη δεν είναι μια πατρίδα ή μια θρησκεία, αλλά η ελευθερία τού καθενός να ζει όπως νομίζει και επιθυμεί. Δείχνοντας ότι το να γεννιέται κάποιος Έλληνας ή Εβραίος δεν είναι επιλογή. Επιλογή είναι ο τρόπος του ζην. (Έλενα Δουβλέτη, Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας, 30/4/2009)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Κάιρο
Νάουσα
Θεσσαλονίκη
Στο κόμμα. Μάης του 1936
Στο στρατό
Στην Αλβανία
Κατοχή
Τα φυλετικά μέτρα
Στο βουνό
Απελευθέρωση
Ικαρία
Μακρόνησος
Ικαρία
Αι Στράτης
Στο Ισραήλ
Στην Ελλάδα
Βουλγαρία
Στη Σοβιετική Ένωση
Η Περεστρόικα
Στο Σουχούμι
Η επιστροφή
Παραρτήματα
1. Το ισραηλιτικό γηροκομείο Θεσσαλονίκης
2. Αγώνας για την ελληνική ιθαγένεια
3. Το οικογενειακό μου δέντρο
4. Οι παλιοί μου φίλοι
5. Η συναγωγή μας
6. Ταξίδια στο Ισραήλ
7. Σκιάθος
Σαν επίλογος
Λεπτομέρειες
ISBN139789608480742
ΕκδότηςΝΗΣΙΔΕΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάιος 2000
Αριθμός σελίδων232
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας3000-0054
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ (ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΑΝΩΝΥΜΟΣ
€18.02 €9.01
(-50%)
Κερδίζετε €9.01
ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ
HILL STEPHEN
€21.20 €7.42
(-65%)
Κερδίζετε €13.78

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS