Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Χ/Δ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ // ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (ΧΑΡΤΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΩΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ) (ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ)

ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
Κωδ. Πολιτείας: 3209-0013




Παρουσίαση

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ιδρύθηκε το 1989, με σκοπό τη μελέτη και την κατανόηση του ελληνικού πολιτισμού, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το 1919, με τη βοήθεια του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Ιωάννη Γεννάδιου, πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο, ιδρύθηκε στο King's College η έδρα Κοραή για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Σήμερα, στα τμήματα Κλασικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών ειδικοί επιστήμονες μελετούν όλους τους κλάδους της αρχαιολογίας, της ιστορίας και της φιλολογίας. Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών με την καινούρια αυτή διάρθρωση επιδιώκει να αξιοποιήσει τη συσσωρευμένη εμπειρία και να προσφέρει ένα ερευνητικό και διδακτικό πρόγραμμα με θέμα τον ελληνικό πολιτισμό.
Παράλληλα με τη συστηματική ακαδημαϊκή εργασία έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων, που έχουν ως κύριο σκοπό να φέρουν σε επαφή την πανεπιστημιακή κοινότητα με το ευρύ κοινό. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συμμετοχή μας στην έκθεση και στις εκδηλώσεις με θέμα "Οι Έλληνες στη Μαύρη Θάλασσα", τον Απρίλιο του 1991, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο σε συνεργασία με την πολιτιστική εταιρεία "ΠΑΝΟΡΑΜΑ" της Αθήνας. Ως διευθύντρια του Κέντρου είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μπορώ να συμβάλω με αυτό τον πρόλογο στο παρόν βιβλίο, γιατί το θέμα των Ελλήνων στη Μαύρη Θάλασσα θέτει ουσιώδη ερωτήματα γύρω από την πολιτιστική επιρροή και τα προβλήματα της ιστορικής συνέχειας, πεδία της έρευνας που απασχολούν κατά κύριο λόγο και το Κέντρο μας.
Στην ελληνική μυθολογία, μέσα από το ταξίδι των Αργοναυτών, αλλά και μέσα από τις αφηγήσεις του Ηρόδοτου, του πρώτου μεγάλου έλληνα ιστορικού της Κλασικής εποχής, η Μαύρη Θάλασσα παρουσιάζεται σαν μια βόρεια μυθική χώρα που προσφέρεται για εξερεύνηση και εμπορική εκμετάλλευση. Τα ελληνικά καράβια μετέφεραν μέταλλα και άλλες πρώτες ύλες, δημητριακά και αλίπαστα πίσω στην Ελλάδα, ενώ οι ελληνικές αποικίες, που ιδρύθηκαν στα παράλια από τον 7ο π.Χ. αιώνα, έφεραν και μεταφύτευσαν στη Μαύρη Θάλασσα τους ελληνικούς πολιτειακούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς θεσμούς.
Πρόκειται για μια μακραίωνη ιστορία, η οποία, με πολλές τοπικές διαφοροποιήσεις, συνεχίστηκε ως τον 20ο αιώνα. Στις μέρες μας γενεές Ελλήνων από τον Εύξεινο Πόντο εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία, όπου αποτελούν ένα κοινωνικά αναγνωρισμένο και δραστήριο μέλος της κοινότητας. Όμως με την αναγκαστική Ανταλλαγή των πληθυσμών μετά το 1922, μεγάλο μέρος των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τους χώρους στους οποίους είχε ζήσει για ένα τόσο μεγάλο διάστημα. Μαζί τους έφεραν πολλά οικογενειακά και εκκλησιαστικά κειμήλια που τους συνέδεαν με το παρελθόν.
Σήμερα, με τις εντυπωσιακές αλλαγές που έχουν συμβεί στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, το πρόβλημα των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων βρίσκεται για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα με σημαντικές αλλά και απρόβλεπτες συνέπειες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ιστορικό υλικό και τα οικογενειακά αρχεία που προέρχονται από αυτή την περιοχή αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί αποκαλύπτουν την ανθρώπινη εμπειρία που βρίσκεται πίσω από τις πολιτικές αλλαγές. Η προσωπική ιστορία, οι απόψεις, οι ιδέες και τα συναισθήματα του κάθε ανθρώπου αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας των θεσμών, αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων. (Έϊβεριλ Κάμερον, Καθηγήτρια Ύστερης Αρχαιότητας και Βυζαντινών Σπουδών, Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο King's College, από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Κεφάλαιο I: Ο Άξενος Πόντος (1400-635 π.Χ.)
Κεφάλαιο II: Η Προποντίδα (7ος π.Χ. αι.)
Βυζάντιον - Κωνσταντινούπολις
Κεφάλαιο III: Ο Βόσπορος
Κεφάλαιο IV: Ο Εύξεινος Πόντος (635 π.Χ.-1453 μ.Χ.)
Από τον Βόσπορο στον Δούναβη, Θράκη και Παρίστριον
Από τον Δνείστερο στον Δον: η στέπα. Τύρας, Νικώνιον, Ολβία
Κριμαία, Θάλασσα του Αζόφ, Παντικάπαιον και Χερσών
Από τον Βόσπορο στην Κολχίδα, τα νότια παράλια: ο Πόντος
Τα ανατολικά παράλια: ο Καύκασος
Οι Έλληνες στην Κολχίδα, του καθηγητή Οτάρ Λορντκιπανίτζε
Μιθριδατικό Βασίλειο, Ρωμαίοι, η ορθόδοξη και φίλη Γεωργία
Μάρθα-Μαρία: μία εξέχουσα φυσιογνωμία στην ιστορία του βυζαντινού και γεωργιανού πολιτισμού, του καθηγητή Αλεξάντερ Αλεξίτζε
Κεφάλαιο V: Η Μαύρη Θάλασσα (1453-1829)
"Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο", Βλαχία, Μολδαβία και Πόντος
Αργυρούπολις-Γκιουμουσχανέ: η πρωτεύουσα των ποντιακών μεταλλείων, της Άννας Μπαλλιάν
Η Διασπορά
Κεφάλαιο VI: Το Χρυσόμαλλο Δέρας (19ος αιώνας - αρχές 20ου)
Αρχαιότητες και αρχαιολογία στα θρακικά παράλια της Προποντίδας, της δρ. Λουΐζας Πολυχρονιάδου-Λουκοπούλου
Στοιχεία για τη Θράκη, τον Πόντο και τη Διασπορά
Το Κυβερνείο του Καρς (1878-1918)
Επίλογος:
Όταν έκλεισαν οι Συμπληγάδες
Η παραδουνάβια Βραΐλα
Παράρτημα: Η νομισματοκοπία της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντος (1204-1461), του επίκουρου καθηγητή Πέτρου Ν. Πρωτονοτάριου
Ευχαριστίες
Βιβλιογραφία και Σημειώσεις
Ευρετήριο κυρίων ονομάτων και τοπωνυμίων
Λεπτομέρειες
ISBN139789608514218
ΕκδότηςΠΑΝΟΡΑΜΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούλιος 1993
Αριθμός σελίδων332
Διαστάσεις26x20
ΕπιμέλειαΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
Κωδικός Πολιτείας3209-0013
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

ANDRIKOP, maria_D, Doukas

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΠΡΩΤΗ ΑΓΑΠΗ
TURGENEV S. IVAN
€12.72 €6.36
(-50%)
Κερδίζετε €6.36
ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
LANDAUER GUSTAV
€10.58 €5.29
(-50%)
Κερδίζετε €5.29

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS