Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΠΡΟΚΛΟΣ: ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ // ΙΕΡΟΙ ΥΜΝΟ

ΠΡΟΚΛΟΣ: ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΙΕΡΟΙ ΥΜΝΟΙ - ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ

+
-
ΠΡΟΚΛΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1839-0005
Τιμή Έκδοσης
€21.20
Τιμή Πολιτείας
€14.84
(-30%)
Κερδίζετε €6.36


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η Θρησκεία και η Φιλοσοφία, για τον Πρόκλο, εκφράζουν τις ίδιες αλήθειες, με την διαφορά ότι η Θρησκεία χρησιμοποιεί σύμβολα και τελετές, ενώ η Φιλοσοφία χρησιμοποιεί έννοιες και ιδέες. Έργο της Φιλοσοφίας είναι να μας αφυπνίσει τον νου, να μας αναπτύξει την νόηση, μέσω του ζωντανού φιλοσοφικού λόγου αλλά και μέσω του εναποθηκευμένου στα βιβλία γραπτού λόγου· στα βιβλία, όμως, εκείνα που ο Πρόκλος αποκαλεί «εγερσίνοα», που εγείρουν, αφυπνίζουν τον νου και εφορεύονται από τις Μούσες.
Η κάθαρση από την υλική αλογία και η ανύψωση στους θείους κόσμους είναι έργο της Ιερατικής Τέχνης, διότι, όπως λέει ο ίδιος «η Ιερατική επιτελούμενη διαλύει τις επιδράσεις των όσων μας βλάπτουν, χρησιμοποιώντας ως συνεργές δυνάμεις τα όσα μας ωφελούν». Αυτό είναι και το θέμα της εν λόγω θαυμάσιας πραγματείας που τιτλοφορείται «Περί της καθ' ΈΕλληνας Ιερατικής τέχνης», δηλαδή, περί της Ιερατικής Τέχνης, όπως την αντιλαμβάνονταν και την ασκούσαν οι Έλληνες.
Όπως στην ζωή του έτσι και στο έργο του, ο Πρόκλος συνδυάζει με θαυμαστό τρόπο την φιλοσοφική και ιερατική του φύση, την Φιλοσοφία και την Θρησκεία σε ένα λειτουργικό και αρμονικό σύνολο. Ιδέες και σύμβολα διαπλέκονται και συνυφαίνονται με τάξη και πληρότητα. Ο φιλοσοφικός Λόγος που εκφέρεται με ευθύνη και η Εργασία που επιτελείται με συνέπεια, γεννούν φυσικά και αβίαστα το Έργο και το Νόημα. Μιλάμε για μια πραγμάτωση σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, στην Αθήνα του 5ου μ.χ. αιώνος, όπου και διετέλεσε αρχηγέτης της Ακαδήμειας επί 50 σχεδόν έτη.
Ο φιλόσοφος και «θείος τω όντι ανήρ» Πρόκλος επεξεργάστηκε κατά τρόπο μοναδικό όλη την προ αυτού πλουσιώτατη Ελληνική Παράδοση και, έκτος των άλλων, ασχολήθηκε και με την Υμνογραφία. Διασώζονται
μέχρις εμάς δέκα Ύμνοι του, οι οποίοι παρουσιάζονται στην παρούσα έκδοση, στο πρωτότυπο και σε σύγχρονη απόδοση, καθώς και τέσσερα Επιγράμματα.
Οι αληθινά Ιεροί αυτοί Ύμνοι διαπερνώνται από έναν βαθύ φιλοσοφικό στοχασμό· περιγράφουν την πραγματική θέση του ανθρώπου μέσα στον κόσμο και ταυτόχρονα υποδεικνύουν την ανάγκη σύνδεσης και
επαφής του με τις κοσμικές και θείες Δυνάμεις, προκειμένου να εισέλθει και να βαδίσει με επιτυχία την εσωτερική «ανωφερή Ατραπό», που οδηγεί στους ανώτερους κόσμους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Προλεγόμενα
Εισαγωγή
Α'. Η Ιερατική ως Τέχνη και Επιστήμη
Β'. Ο Πρόκλος και το Έργο του
Γ'. Οι Ύμνοι και τα Επιγράμματα του Πρόκλου
Δ'. Εργογραφία του Πρόκλου. Η Πρόκλεια Βίβλος
Περί της Ιερατικής Τέχνης των Ελλήνων
Αρχαίο κείμενο - Σύγχρονη απόδοση
Ιεροί Ύμνοι
Αρχαίο κείμενο - Σύγχρονη απόδοση
1. Εις Αθηνάν Πολύμητιν
2. Εις Μούσας
3. Κοινός εις Θεούς
4. Εις Ήλιον
5. Εις Αφροδίτην
6. Εις Λυκίην Αφροδίτην
7. Κοινός Εκάτης και Διός
8. Εις Πατέρα Θεόν
9. Εις Υπέρτατον Θεόν
10. Εις Διόνυσον
Επιγράμματα
Αρχαίο κείμενο - Σύγχρονη απόδοση
Η οικεία Λήξις
Αθάνατη Ψυχή και Νους
Επιτύμβιον εις Συριανόν
Επιτύμβιον εις Εαυτόν
Λεξικόν Ύμνων και Επιγραμμάτων Πρόκλου
Σχόλια στο Περί της Ιερατικής Τέχνης
Περιεχόμενα
Λεπτομέρειες
ISBN139786188162167
ΕκδότηςΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟ
ΣειράΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ 3
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούλιος 2021
Αριθμός σελίδων208
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΛΑΘΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜετάφρασηΛΑΘΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Κωδικός Πολιτείας1839-0005
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

aposdrak, Aristonoos, ΠΥΡΟΕΣΣΑ, lykasti, master1595

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

aposdrak, eleutheriakos7, gcat, Aristonoos, ΠΥΡΟΕΣΣΑ

Κριτικές για το προϊόν

[07/02/2023] ΠΥΡΟΕΣΣΑ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Άψογο πόνημα από κάθε άποψη! Άκρως διαφωτιστικά τα σχόλια του Γιώργου Λαθύρη στο κείμενο του μεγάλου φιλοσόφου Πρόκλου περί ιερατικής τέχνης των Ελλήνων, προκειμένου να εννοήσουμε την σημασία της τότε και τώρα. Ομοίως, το λεξικό των Ύμνων και των επιγραμμάτων του Πρόκλου άκρως απαραίτητο για την καταννόησή τους.
[17/01/2023] iraklism.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Υπέροχο από την αρχή ως το τέλος.
Ίσως το πιο χρηστικό αρχαιολληνικό βιβλίο (μαζί με τους Ορφικούς Ύμνους, εκδ. Ηλιοδρόμιον).
Ο πρόλογος, τα σχόλια, το λεξικό, η απόδοση των Ύμνων, είναι όλα άκρως διδακτικά. Εξαιρετική και αυτή η εργασία του κ. Λαθύρη!
[19/01/2022] Aristonoos.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ένα άριστο βιβλίο με το οποίο μπορεί κανείς να ξεκινήσει την γνωριμία του με τον φιλόσοφο και υμνογράφο Πρόκλο. Η κατατοπιστική Εισαγωγή που περιλαμβάνει, τόσο για την θεματική του βιβλίου όσο και για την βιογραφία και εργογραφία του Πρόκλου, δίνουν μια πλήρη εικόνα στον αναγνώστη. Η αρτιότητα της έκδοσης ολοκληρώνεται με τα εκτενή και θαυμαστά Σχόλια και το ειδικό Λεξικό των Ύμνων.
[03/11/2021] lykasti.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Μία υπέροχη προσέγγιση στην ιερατική τέχνη. Τόσο κατανοητά παρουσιάζεται το έργο του Πρόκλου για την ιερατική τέχη, από τον συγγραφέα Γιώργο Λαθύρη στις σελίδες αυτού του βιβλίου, που ζωντανεύει η Ελληνική Παράδοση και ξυπνά μνήμες στις ψυχές μας. Η απόδοση στους υπέροχους Ύμνους του Πρόκλου είναι καταπληκτική. Το Λεξικό των Ύμνων όπως και τα σχόλια που έχουν γίνει από τον συγγραφέα δηλώνουν τον σεβασμό με τον οποίο έγινε η προσέγγιση στο έργο του Πρόκλου. Ευχαριστούμε πραγματικά για το βιβλίο οδηγό.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΔΑΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΗΡΙΟ
MAGUIRE EMILY
€19.27 €6.74
(-65%)
Κερδίζετε €12.53
ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
MLODINOW LEONARD
€18.80 €9.40
(-50%)
Κερδίζετε €9.40

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS