Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΕΡΠΟΥΝ, ΠΕΤΟΥΝ ΚΙ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΜΥΣΤΡΑ (ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΛΛΗ

ΕΡΠΟΥΝ, ΠΕΤΟΥΝ ΚΙ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΜΥΣΤΡΑ (ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ - ΑΓΓΛΙΚΑ)

BONETTI ANDREA
Κωδ. Πολιτείας: 4344-0323




Παρουσίαση

Όταν η Αιμιλία Μπακούρου συζήτησε μαζί μου την ιδέα για τη δημιουργία ενός λευκώματος με θέμα τη φύση στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, η αλήθεια είναι ότι γοητεύτηκα. Είχα επισκεφθεί το χώρο, ως περιηγητής, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα. Καθώς εξερευνούσα τα ερείπια, ένα ιδιαίτερο συναίσθημα με κατέκλυσε, ενώ, όταν έφτασε η ώρα να φύγω, δεν είχα ακόμη καταφέρει να επισκεφθώ την ακρόπολη του λόφου. Έδωσα την υπόσχεση να επιστρέψω την επόμενη άνοιξη. Προς μεγάλη μου απογοήτευση, δεν τα κατάφερα. Έτσι, δέχτηκα την πρόταση της Αιμιλίας Μπακούρου με ευχαρίστηση και ενθουσιασμό.
Το πιο ενδιαφέρον μέρος της προετοιμασίας του λευκώματος ήταν η εξερεύνηση, προκειμένου να ανακαλύψω τα είδη χλωρίδας και πανίδας που ευδοκιμούν στο χώρο. Ο Μυστράς βρίσκεται σε προνομιακή θέση στους πρόποδες του Ταΰγετου, της νοτιότερης οροσειράς των Βαλκανίων. Η γεωλογική ιστορία της Ελλάδας, η ιδιαίτερη θέση της ανάμεσα σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική και το εύκρατο μεσογειακό κλίμα της ευνόησαν την ανάπτυξη μοναδικής πανίδας και χλωρίδας. Επίσης, η απομόνωση της Πελοποννήσου από την υπόλοιπη Ελλάδα επηρέασε θετικά την εξέλιξη των ειδών της περιοχής του Ταΰγετου. Έτσι, πάνω από 700 είδη φύονται στον Ταΰγετο (σχεδόν το 50% της χλωρίδας των βρετανικών νησιών), ενώ 80 τουλάχιστον είναι ενδημικά είδη της Ελλάδας. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τα 80 αυτά ενδημικά είδη της Ελλάδας 27 ή περισσότερα είναι ενδημικά της περιοχής του Ταΰγετου και δεν απαντούν πουθενά στον κόσμο. Συγκριτικά, η Βρετανία μπορεί να περηφανευθεί μόνο για 16 ενδημικά είδη χλωρίδας.
Στην πλούσια πανίδα της οροσειράς του Ταΰγετου συγκαταλέγονται πάνω από 26 είδη ερπετών (συμπεριλαμβανομένων αρκετών ενδημικών της Ελλάδας), πάνω από 100 είδη πεταλούδων (κάποια ενδημικά) και πολύ ενδιαφέροντα πτηνά, ενώ πολύ περισσότερα είναι τα είδη που δεν έχουν καταγραφεί ακόμα.
Με μεγάλο ενθουσιασμό, λοιπόν, ξεκίνησα να καταγράψω, πόσα από αυτά τα μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας ζουν μέσα στα τείχη του Μυστρά. Κάθε επίσκεψη στο χώρο αποτελούσε και μια έκπληξη, καθώς εντόπιζα ολοένα και περισσότερα είδη. Έμοιαζα με τους εξερευνητές που βιώνουν το θαύμα και τη χαρά της ανακάλυψης. Βέβαια, εγώ δεν θα παρουσιάσω τα ευρήματά μου σε κάποιο μουσείο οι καιροί αλλάζουν και σήμερα προσπαθούμε να διατηρούμε και να προστατεύουμε τη φύση. Θα διαφυλάξω, λοιπόν, το θαύμα και την ομορφιά του Μυστρά σε αυτές τις φωτογραφίες, στις οποίες παρουσιάζονται μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα είδη χλωρίδας και πανίδας αυτές θα κρατήσει ο περιηγητής σαν ανάμνηση από το χώρο.
Ελπίζω ο επισκέπτης που θα πάρει στα χέρια του αυτό το λεύκωμα, να εντυπωσιαστεί και να εκτιμήσει όχι μόνο την ιστορία και την αρχιτεκτονική αλλά και το μοναδικό μικρόκοσμο που ζει εντός των τειχών. (Από την έκδοση)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςTHINGS THAT CRAWL, FLY AND BLOOM AT MYSTRAS
ISBN139789608848207
ΕκδότηςΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2004
Αριθμός σελίδων132
Διαστάσεις22x25
ΠρόλογοςΜΠΑΚΟΥΡΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΠΟΝΕΤΙ ΑΝΤΡΕΑ
Κωδικός Πολιτείας4344-0323
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ 1944-1946
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Δ. ΙΑΚΩΒΟΣ
€17.14 €8.57
(-50%)
Κερδίζετε €8.57
Από τη μέση και κάτω
ΜΗΤΣΟΡΑ ΜΑΡΙΑ
€8.70 €4.35
(-50%)
Κερδίζετε €4.35

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS