Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 1914-1918 // Η ΣΗΜΑΣΙΑ Τ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 1914-1918

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΣΚΡΑ (ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ)

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΕΜΜ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1256-0006




Παρουσίαση

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" και ο Δήμος Αξιούπολης διοργάνωσαν υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, εκδηλώσεις για την επέτειο των 90 χρόνων από τη Μάχη του Σκρα. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαΐου 2008 στην Αξιούπολη και στο Σκρα, παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Δημητρίου Σιούφα, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών εντάσσεται η παρούσα έκδοση, η οποία επιχειρεί να φωτίσει την πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Μακεδoνικό ζήτημα κατά την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου 1914-1918 και τη σημασία της μάχης του Σκρα. Το κείμενο, εμπλουτισμένο και διευρυμένο, στηρίχθηκε στην ομιλία που εκφώνησε ο συγγραφέας την Κυριακή 11 Μαΐου στο Σκρα. Πρόκειται για μια σύντομη επισκόπηση της πολιτικής που ακολούθησε ο μεγάλος πολιτικός για τη Μακεδονία σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον ολόκληρης της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα αποτυπώνονται σε αδρές γραμμές οι πρωτοβουλίες του και οι διπλωματικές του κινήσεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και η κατάσταση που επικρατούσε στο εσωτερικό της χώρας, μετά από τη ρήξη του με το βασιλιά
Κωνσταντίνο, τη δημιουργία του κράτους της Θεσσαλονίκης και την έναρξη των εμφύλιων παθών. Μετά την επικράτηση του Βενιζέλου η Ελλάδα με ισχυρό στρατό εισέρχεται στον Πόλεμο και πετυχαίνει τη νίκη στο Σκρα. Οι συνέπειες της μάχης του Σκρα, μία από τις σημαντικότερες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξαν ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς από την έκβαση της επιχείρησης κρίθηκε η αξία του ελληνικού στρατού, η τύχη του Μακεδονικού Μετώπου, αλλά ίσως και η μοίρα της Μακεδονίας. Η νίκη αυτή έδωσε αυτοπεποίθηση στην ηγεσία της συμμαχίας και οδήγησε στην τελική επίθεση στο βαλκανικό μέτωπο τον Σεπτέμβριο του 1918 και στη συνθηκολόγηση της Βουλγαρίας, συμμάχου της Γερμανίας. Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαίωσαν την ορθότητα των επιλογών του Βενιζέλου και δικαίωσαν τη στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το βιβλίο αυτό ελπίζουμε ότι θα φανεί χρήσιμο για τον μελετητή της συγκεκριμένης περιόδου, καθώς το σύντομο, αλλά ιστορικά εμπεριστατωμένο κείμενό του αποδίδει με σαφήνεια έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας μας.
Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν υπέρ του Μουσείου στο Σκρα. Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε στο Δήμο Αξιούπολης και στο Δήμο Χανίων για την απόφασή τους να προχωρήσουν στην αγορά αριθμού αντιτύπων. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" Πρόλογος
Σόνια Συμεωνίδου, Δήμαρχος Αξιούπολης - Χαιρετισμός στην έκδοση
Κυριάκος Βιρβιδάκης, Δήμαρχος Χανίων και Αντιπρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" - Χαιρετισμός στην έκδοση
Η Ελλάδα σε ασφυκτικό κλοιό
Ο ακρωτηριασμός της χώρας - Η Ανατολική Μακεδονία εγκαταλείπεται στον εχθρό
Το κράτος της Θεσσαλονίκης
Εμφύλια πάθη
Η επικράτηση του Βενιζέλου και η δημιουργία ισχυρού στρατού
Η νίκη στο Σκρα
Οι διεθνείς συνέπειες της νίκης
Το τέλος του πολέμου - Η δικαίωση του Βενιζέλου
Οι "Κηπουροί της Θεσσαλονίκης"
Ενδεικτική βιβλιογραφία
Φωτογραφίες
Παράρτημα: Πεσόντες στην περιοχή Σκρα κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο
Λεπτομέρειες
ISBN139789608916562
ΕκδότηςΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2008
Αριθμός σελίδων88
Διαστάσεις21x14
ΕπιμέλειαΒΑΡΟΥΧΑΚΗ ΒΑΛΙΑ
Κωδικός Πολιτείας1256-0006
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ
€21.20 €10.60
(-50%)
Κερδίζετε €10.60
Ενάντια σε φρούρια και τείχη, 1821
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
€16.60 €8.30
(-50%)
Κερδίζετε €8.30

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS