Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΑ (ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ/ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ / ΣΕΙΡΑ)

ΜΙΛΕΝΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

+
-
BUBER-NEUMANN MARGARETTE
Κωδ. Πολιτείας: 2274-0056
Τιμή Έκδοσης
€21.00
Τιμή Πολιτείας
€14.70
(-30%)
Κερδίζετε €6.30


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ της Μαργκαρέτε Μπούμπερ-Νόυμαν, με τον τίτλο "Μίλενα από την Πράγα" (1963), εξέχον δείγμα της στρατοπεδικής γραμματείας, έχει ασυνήθιστη δομή, καθώς εμπεριέχει και την πρώτη βιογραφία της Μίλενα Γιέσενσκα.
Η αφήγηση της Μπούμπερ-Νόυμαν, εστιάζοντας στο χρονικό της φιλίας των δύο γυναικών, της Μαργκαρέτε και της Μίλενα, που καλλιεργήθηκε μέσα στη σκληρή καθημερινότητα του ναζιστικού στρατοπέδου του Ράβενσμπρουκ όπου βρέθηκαν έγκλειστες, επιτυγχάνει τελικά διπλό στόχο: ως στρατοπεδική μαρτυρία, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, με αποκορύφωμα τη μετατροπή του Ράβενσμπρουκ από στρατόπεδο εργασίας σε στρατόπεδο εξόντωσης. Ως βιογραφία, ανατρέχει στα χρόνια της νεότητας και της ωριμότητας της Μίλενα στη γενέθλια Πράγα, αλλά και στη Βιέννη, αναδεικνύοντας την αντισυμβατική προσωπικότητά της. Και επειδή στη ζωή της Μίλενα το ατομικό και το συλλογικό ήταν συνυφασμένα, η αφήγηση εξελίσσεται σε τοιχογραφία των ιδεολογικών, πολιτικών και καλλιτεχνικών τάσεων κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, τότε που το όραμα της επανάστασης συμβάδιζε με τα οράματα των πρωτοποριακών κινημάτων στον χώρο της τέχνης.
Ένας άλλος "Κόσμος του Χθες", εξίσου συναρπαστικός με εκείνον του Στέφαν Τσβάιχ, αναδύεται από τις σελίδες του βιβλίου, ο κόσμος της Κεντρικής Ευρώπης που γνώρισε πρωτόφαντη πολιτιστική άνθηση τα χρόνια του Μεσοπολέμου, προτου αφανιστεί πίσω από τις πύλες των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Αυτόν τον κόσμο επιχειρεί να ανασυστήσει η παρούσα έκδοση, στην οποία το κείμενο της Μπούμπερ-Νόυμαν πλαισιώνεται με βιογραφικά σημειώματα των σημαντικότερων ανθρώπων που συνάντησε η Μίλενα στη ζωή της.
Το βιβλίο της Μπούμπερ-Νόυμαν παρουσιάζει ωστόσο αξιοσημείωτες ιδιαιτερότητες ως προς την ποιότητα της μαρτυρίας. Η διπλή εμπειρία της, πρώτα από τα σοβιετικά και κατόπιν από τα ναζιστικά στρατόπεδα, μοναδική στα χρονικά της στρατοπεδικής γραμματείας, έχει απαλλάξει τη ματιά της από ιδεολογικές αναστολές και μανιχαϊκές απλουστεύσεις. Μεταξύ άλλων, η συγγραφέας κάνει λόγο για αφανείς κατηγορίες κρατουμένων, όπως οι μάρτυρες του Ιεχωβά, οι Τσιγγάνοι, οι ομοφυλόφιλοι, οι ποινικοί κ.ά. Με ιδιαίτερη παρρησία, η Μπούμπερ-Νόυμαν, υπερβαίνοντας και ένα άλλο θέμα ταμπού, αναφέρεται στη σεξουαλικότητα και τον ερωτισμό, όπως είδε να βιώνονται καθημερινά από τις κρατούμενες του στρατοπέδου. Τέλος, φέρνει στο φως τις σχέσεις, συχνά εχθρικές και ανταγωνιστικές, ανάμεσα στις διαφορετικές εθνοτικές και πολιτικές ομάδες κρατουμένων.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι αυτή η οξυδερκής και ρεαλιστική καταγραφή έχει ως παρακαταθήκη τη "φιλότητα" και, εντέλει, ως αποτέλεσμα μια διαφορετική διαχείριση της στρατοπεδικής μνήμης. (Το δελτίο τύπου του βιβλίου)

«Η Μίλενα από την Πράγα είναι ένα βιβλίο λεπτών παρατηρήσεων, η βιογραφία μιας ξεχωριστής γυναίκας, μια μαρτυρία για τη ζωή σ’ ένα γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, καθώς κι ένας θησαυρός για όσους αγαπούν τη γερμανόφωνη και τσέχικη λογοτεχνία στην περίοδο του μεσοπολέμου. (...) Ξεχωριστή ανάμεσα στις σχέσεις της Μίλενα ήταν αυτή με τον Φραντς Κάφκα, που τον αγάπησε και τον εκτίμησε ως τον πλέον σημαντικό από τους συγκαιρινούς του συγγραφείς ? και ήταν η πρώτη που τον μετέφρασε στα τσεχικά (τα έργα Ο θερμαστής, Η απόφαση, Η μεταμόρφωση, Παρατήρηση). Σ’ αυτήν απευθύνονταν οι Επιστολές στη Μίλενα του Κάφκα, που αποσπάσματά τους υπάρχουν εδώ ως μότο κάθε κεφαλαίου». (Μιχάλης Μακρόπουλος, bookpress.gr - 22/01/2016)

Περιεχόμενα

Σημείωμα της επιμελήτριας στην ελληνική έκδοση
"ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΑ"
Ευχαριστίες της συγγραφέως
Συνάντηση στο τείχος των δακρύων
Δυνατότερη από κάθε είδους βαρβαρότητα
Γιάν Γιέσενσκυ
Το ξύπνημα των μινερβιάδων
Αυτή που αγαπά
Απύθμενα βάθη
Ο Φράντς Κάφκα και η Μίλενα
Δρόμος προς την απλότητα
Γάμος και αρρώστια
Το αδιέξοδο
Νέα καθήκοντα
Πολιτική συντάκτρια
Παναγία Ελεούσα
Μην αφήσεις να χαθούμε
Η καταστροφική έκρηξη
Ελεύθερος άνθρωπος
"Στον ορίζοντα ανατέλλει θλιμμένη μια εποχή..."
Προστατευόμενες
Οι ζηλωτές
Φιλία στη ζωή και στον θάνατο
Τα τελευταία της γενέθλια
Το τέλος της Μίλενα
ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΝΗΣ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
"Έρως φιλότητος": Μαργκαρέτε Μπούμπερ-Νόυμαν και Μίλενα Γιέσενσκα
Βιογραφικά σημειώματα
Σημείωμα για τη συγγραφέα
Πίνακας κυριωνύμων
Ευρετήριο προσώπων
ΕΙΚΟΝΕΣ
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςMILENA
ISBN139789609376914
ΕκδότηςΚΙΧΛΗ
ΣειράΜΑΡΤΥΡΙΕΣ / ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2015
Αριθμός σελίδων516
Διαστάσεις23x15
ΜετάφρασηΣΙΕΤΗ ΤΟΥΛΑ
ΕπιμέλειαΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΔΡΙΑΝΗ, ΠΑΤΕΡΑΚΗ-ΓΑΡΕΦΗ ΜΗΝΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΠΟΥΜΠΕΡ-ΝΟΙΜΑΝ ΜΑΡΓΚΑΡΕΤΕ
Κωδικός Πολιτείας2274-0056
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

ΦΜ70, De savillionle , eleutheriakos7

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

eleutheriakos7

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ
O'BRIEN JOHN
€14.92 €5.97
(-60%)
Κερδίζετε €8.95
ΣΚΕΨΟΥ ΣΑΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ
ERNST GERHARD
€15.00 €7.50
(-50%)
Κερδίζετε €7.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS