Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

+
-
ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ
Κωδ. Πολιτείας: 0152-0037
Τιμή Έκδοσης
€15.90
Τιμή Πολιτείας
€11.13
(-30%)
Κερδίζετε €4.77


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Τι διαφοροποιεί την Αραβική ποίηση από την ποίηση των Δυτικών; Πόσο έχει εξελιχθεί τον τελευταίο καιρό; Έχει άραγε απεκδυθεί την εξωτική ένδυση του παρελθόντος, και σε ποιον βαθμό; Η κατ' ευφημισμόν "Αραβική Άνοιξη" έχει συντείνει στη μετεξέλιξη της Αραβικής ποίησης - στην επιλογή των θεμάτων, της τεχνικής και του ύφους; Πολλά ερωτηματικά, όπως αυτά που έχουν ήδη διατυπωθεί, απαιτούν απάντηση και είναι κυρίως έργο των μελετητών να την κατατάξουν και να την αξιολογήσουν. Ωστόσο, αυτό που επιχειρείται στην ανθολογία που έχετε στα χέρια σας, είναι μια σύντομη αλλά πιστή "αναπαράσταση" της προοδευτικής διαφοροποίησης και της εξέλιξής της τα τελευταία χρόνια μέσα από αντιπροσωπευτικά δείγματα ποιημάτων που επέλεξα από ένα μεγάλο φάσμα του αραβικού κόσμου. Τα ποιήματα επιλέχτηκαν με γνώμονα τον Έλληνα αναγνώστη, ενώ εκείνα που ανήκουν στην νεότερη γενιά ποιητών, απηχούν και ανιχνεύονται σ' αυτά οι σημαντικότερες αλλαγές που διενεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά τις εξεγέρσεις για τον εκδημοκρατισμό και την ελευθερία της έκφρασης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

[...] Οι νεκροί που προκαλούν το κακό,
που θυμούνται το θάνατο
και έπειτα τον ξεχνούν.
Οι νεκροί που κάθονται στα καφενεία
και συκοφαντούν τους άλλους.
Οι νεκροί που πέθαναν
και εντρύφησαν στο θάνατο.
Οι αληθινοί νεκροί
οι νεκροί, οι νεκροί, οι νεκροί,
οι νεκροί, οι νεκροί,
οι νεκροί.
("Οι νεκροί", Άχμαντ Αμπντ ελ Γκαμπάρ, Αίγυπτος)

Η Πέρσα Κουμούτση ανθολογεί ποιητές από δέκα αραβικές χώρες, με έμφαση στην Αίγυπτο, ίσως λόγω καταγωγής και άρα καλύτερης γνώσης και επαφής με το αντικείμενο, ίσως ως αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα των αλλαγών που έγιναν στον αραβικό κόσμο. Σ' αυτό το σύντομο οδοιπορικό, όπως η ίδια στον πρόλογό της αποκαλεί την εργασία της (πολύτιμη ωστόσο για μας), με τη χρονολογική σειρά που παραθέτει το υλικό της, μας κάνει κοινωνούς των αλλαγών στη σκέψη, στη θέαση του κόσμου, στην ποιητική σύλληψη του αξιόγραφου και αξιομνημόνευτου. Αλλαγές στο ύφος, στις τεχνικές γραφής, στη θεματολογία. Ανοίγει ένας κόσμος μπροστά μας που δεν φανταζόμαστε πως υπάρχει. Μέσα στις ανακατατάξεις, τις πολιτικές και θρησκευτικές διαμάχες, είχαμε ξεχάσει ότι αυτός ο κόσμος -τουλάχιστον το πιο ευαίσθητο κομμάτι του- μπορεί ακόμα να αγαπά, να ερωτεύεται, να κάνει όνειρα, να δημιουργεί, να σκέφτεται πάνω απ' όλα και να αντιδρά μέσω της τέχνης. (Διώνη Δημητριάδου, bookpress.gr, 29/5/2017)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Άχμαντ Σάουκι
Μπίραμ ελ Τόνισι
Φαρούκ Σούσα
Φαρούκ Γκουέιντα
Ουαφάα Ουάγκντι
Ρίφαατ Σαλάμ
Φάτεν Αλ Ναουάουι
Ιμπραχήμ Αλ Μάσρι
Σοχέρ αλ Μοσάντφα
Χάλεντ Ραούφ
Άχμαντ Αμπντ ελ Γκαμπάρ
Αμπντ ελ Ραχίμ Γιούσεφ
Μοχάμεντ Χάιρ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Αχλάμ Μουστεγανέμι
Ανίσα ελ Χαγκάγκ
ΙΡΑΚ
Άμαλ αλ Τζουμπούρι
Σάαντ ελ Γιάσερι
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ουαντίε Σαάντα
Σάουκι Μπζία
ΜΑΡΟΚΟ
Σάλεμ Χιμίς
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Σαμίχ ελ Κάσεμ
Μαχμούντ Νταρουίς
Ναταλί Χαντάλ
Άσραφ Φαγιάντ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Αμπντάλα ελ Κοράσι
ΣΥΡΙΑ
Νιζάρ ελ Καμπάνι
Γάντα αλ Σαμμάν
Μάραμ ελ Μάσρι
Γιοχάνα Αντνάν Καραζόλι
ΣΟΥΔΑΝ
Αλ Σαντίκ αλ Ράντι
ΤΥΝΗΣΙΑ
Μιλάντ Φαϊζά
Γιάσερ Ρίμι
Αμπού Ναουάς
Σύντομα βιογραφικά των ποιητών
Άμπου Κάσεμ ελ Σέμπι
Λεπτομέρειες
ISBN139789609484770
ΕκδότηςΑΩ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2016
Αριθμός σελίδων136
Διαστάσεις23x15
ΜετάφρασηΚΟΥΜΟΥΤΣΗ ΠΕΡΣΑ
ΕπιμέλειαΚΟΥΜΟΥΤΣΗ ΠΕΡΣΑ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
Κωδικός Πολιτείας0152-0037
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Κριτικές για το προϊόν

[23/07/2017] Livorno.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Η 'Ανθολογία της σύγχρονης Αραβικής Ποίησης', σε μετάφραση & επιμέλεια της Πέρσας Κουμούτση, αποτελεί έναν οδηγό εισαγωγής στη σύγχρονη Αραβική ποίηση.. Από την Αίγυπτο έως την Σαουδική Αραβία, και από το Μαρόκο έως το Σουδάν, οι Άραβες-Αραβόφωνοι ποιητές, διατρέχουν το 'σώμα' της ποίησης, φέρουν το ζήτημα της ταυτότητας, προσδιορίζουν την κουλτούρα των πολλαπλών προσλήψεων-αντιθέσεων.. Απέχοντας παρασάγγας από το να είναι 'στατική'-μονοδιάστατη, η Αραβική ποίηση συνιστά πολιτική κριτική (η φορά της Αραβικής 'Άνοιξης'), συν-διαλλαγή με την θρησκευτικότητα, την λογοκρισία, τον αυταρχισμό, ερωτική φορά-'κραυγή', το ίδιο το 'τραύμα' της ιστορίας, διανθισμένο από φωνές-αναφορές.. Ο κάθε ποιητής, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, συμβάλλει στην αναζήτηση της Αραβικότητας, στην εξέλιξη της ποίησης, στο εύρος των 'αφιερώσεων'.. Μία πολύ προσεγμένη έκδοση, στην πολύ καλή μετάφραση και κατατοπιστική επιμέλεια της Πέρσας Κουμούτση..
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS