Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΒΙΩΜΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΒΙΩΜΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ

+
-
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
Κωδ. Πολιτείας: 3000-0225
Τιμή Έκδοσης
€26.50
Τιμή Πολιτείας
€18.55
(-30%)
Κερδίζετε €7.95


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

"ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΚΑ-ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ":
Η τέχνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί, πέρα από αισθητικούς, και για άλλους ποικίλους σκοπούς. Μπορεί ν' αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας, μέσο έκφρασης συναισθημάτων και σκέψεων, κινητήρια δύναμη για αναστοχασμό και προβληματισμό σχετικά με το βίωμα της καθημερινής μας ζωής και χρήσιμο μέσο για ποικίλους ψυχοπαιδαγωγικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Προσφέρεται, επιπλέον, ως ένα ουσιαστικό μεθοδολογικό-ερευνητικό εργαλείο έκφρασης και αναπαράστασης βιωμάτων και καταστάσεων που δεν εκφράζονται εύκολα με λέξεις.
Στο βιβλίο αυτό σκιαγραφείται το πεδίο των βασισμένων στην τέχνη ποιοτικών μεθόδων έρευνας και ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να συμβάλουν στη διεύρυνση της γνώσης μας. Εξετάζονται ζητήματα που αφορούν το ιστορικό πλαίσιο των βασισμένων στην τέχνη μεθόδων έρευνας, τα βασικά τους "παραδείγματα", προσεγγίσεις, παραδοχές, έννοιες, πεδία εφαρμογής, χρησιμότητα, βιωσιμότητα και προοπτικές, καθώς και ζητήματα που αφορούν την αξιολόγησή τους (εγκυρότητα και αξιοπιστία). Επιχειρείται, ακόμη, να αναδειχθούν τρόποι διασύνδεσης της τέχνης με την εκπαίδευση και τις διαδικασίες μάθησης και γνώσης. Παρουσιάζονται, επίσης, οι βασικές μεθοδολογικές τάσεις της σύγχρονης έρευνας στο πεδίο αυτό, όπως είναι η επιτόπια έρευνα σε σχέση με την ανθρωπολογία και την τέχνη, οι οπτικές μεθοδολογίες / μέθοδοι έρευνας (η ερμηνευτική προσέγγιση πινάκων ζωγραφικής, η πολιτισμική βιογραφική προσέγγιση των ακτιβιστικών stencil, η ερμηνευτική προσέγγιση των graffiti στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, η κοινωνική σημειωτική σε σχέση με την οπτική επικοινωνία και την ανάλυση οπτικού σχεδιασμού, η ερμηνευτική προσέγγιση παιδικών και εφηβικών ιχνογραφημάτων, το photovoice και η εφαρμογή του στο ζήτημα των κρυφών σεξουαλικών ταυτοτήτων, η προσέγγιση της προσωποποιημένης και οπτικοποιημένης αναπαράστασης εννοιών στην περίπτωση της σεξουαλικότητας και της σεξουαλικής αγωγής των εφήβων, το κοινωνικό ντοκιμαντέρ και η αφήγηση-ποίηση ως μέθοδοι έρευνας βιωμάτων εγκλεισμού, καθώς και η αυτοβιογραφία (διήγηση προσωπικών ιστοριών), οι αυτοβιογραφικές μαντινάδες, η μουσική και το παιχνίδι με την κούκλα ως μεθοδολογικά εργαλεία ποιοτικής έρευνας. Πρόκειται για δημιουργικές, συμμετοχικές μεθόδους έρευνας, οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για άτομα που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες ομάδες, καθώς τείνουν να λειτουργούν διευκολυντικά και ενδυναμωτικά για την αυθεντική έκφραση της καταπιεσμένης και αποσιωπημένης από τις κυρίαρχες εξουσιαστικές δομές φωνής τους, τη χειραφέτηση, την κριτική συνειδητοποίηση, τις ελπίδες τους για το μέλλον και για την αλλαγή της κοινωνικής τους κατάστασης.
Το βιβλίο καλύπτει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, ενεργοποιεί την κριτική και δημιουργική σκέψη του αναγνώστη, συμβάλλει στον εμπλουτισμό και στην ανανέωση του ενδιαφέροντος για τις διαδικασίες παραγωγής, ανάλυσης, ερμηνείας και κατανόησης του νοήματος, που προκύπτει από τις βασισμένες στην τέχνη μεθόδους έρευνας, και ανοίγει νέους διεπιστημονικούς και διαεπιστημονικούς ορίζοντες και προοπτικές για σοβαρές συζητήσεις και ουσιαστικούς προβληματισμούς όσον αφορά τη φύση, το είδος και τις συνεπαγωγές της γνώσης που παράγουμε. Γι' αυτό, μπορεί αυτό να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και νέους ερευνητές. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΜΕΡΟΣ I. ΒΙΩΜΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ
1. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΚΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ, Η ΟΙΚΟ-ΣΩΜΑΤΙΚΟ-ΒΙΩΜΑΤIΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ κ' Η ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ, ΕΥΡΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ-ΔΙΑΛΟΓΙΚΗ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ (Μάριος Α. Πουρκός)
Ιστορική αναδρομή στις μεθοδολογικές ερευνητικές προσεγγίσεις του βιώματος
Για την ορολογία, την έννοια και το ιστορικό πλαίσιο των βασισμένων στην τέχνη μεθόδων και ερευνητικών πρακτικών
Βασικά επιστημολογικά και μεθοδολογικά ζητήματα των βασισμένων στην τέχνη μεθόδων έρευνας
«Παραδείγματα» και βασισμένες στην τέχνη μέθοδοι έρευνας: βασικές προσεγγίσεις
Η σπουδαιότητα των «παραδειγμάτων» και της θεωρίας στη διαδικασία της έρευνας
Εννοιολογικός προσδιορισμός των όρων «μεθοδολογία» και «μέθοδος»
Δια-επιστημονικότητα και βασικές παραδοχές των βασισμένων στην τέχνη μεθόδων έρευνας
Η έννοια, τα είδη και τα πεδία εφαρμογής της βασισμένης στην τέχνη έρευνας
Το είδος που αφορά την αφηγηματική δημιουργία και ιστόρηση
Το είδος που σχετίζεται με την καλλιτεχνική κριτική
Το είδος των βασισμένων στην τέχνη μη λογοτεχνικών μορφών
Χρησιμότητα (λόγοι και επιχειρήματα για την αξία και τις εφαρμογές) των βασισμένων στην τέχνη μεθόδων έρευνας
Ένα παράδειγμα εφαρμογής των βασισμένων στην τέχνη μεθόδων έρευνας στις διαδικασίες εκπαίδευσης, μάθησης και ανάπτυξης: η οικο-σωματικο-βιωματική προοπτική και η Βιωματική, Ευρετική και Αφηγηματική-Διαλογική Ψυχοπαιδαγωγική
Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των ποσοτικών, ποιοτικών και βασισμένων στην τέχνη μεθόδων έρευνας
Ζητήματα αξιολόγησης (αξιοπιστίας και εγκυρότητας) των βασισμένων στην τέχνη μεθόδων έρευνας
Προοπτικές και βιωσιμότητα της βασισμένης στην τέχνη έρευνας
2. ΤΕΧΝΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ κ' ΓΝΩΣΗ: ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΚΗΣ-ΜΕΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΣ (Νικόλαος Γραίκος)
Τέχνη και γνώση: η διακύβευση της σχέσης και οι νεότερες ερμηνείες
Εκπαίδευση, τέχνη και γνωστικές διαδικασίες: οι προϋποθέσεις της συνέργειας και μεθοδολογικές προτάσεις
Ενδεικτικές εκπαιδευτικές δράσεις
ΜΕΡΟΣ ΙΙ. ΤΟΠΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ κ' ΤΕΧΝΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
3. «ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ» ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΕΙΣ: ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ κ' ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΕΧΝΗΣ κ' ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ (Ελπίδα Ρίκου)
4. «ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΙ ΧΡΟΝΟΙ» (2011) ΚΑΙ «ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ ΕΝΑΤΕΝΙΣΕΙΣ» (2006): ΔΥΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (Νίνα Παππά)
ΜΕΡΟΣ III. ΒΙΩΜΑ κ' ΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ
5. Η ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: ΣΥΓΓΝΩΜΗ κ' ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΡΕΜΠΡΑΝΤ (c. 1668) (Κων/νος Β. Πρώιμος)
Η ζωγραφική κ' η Βίβλος
Ο μεγάλος αδελφός που δε συγχωρεί
Η συγνώμη και το ασυγχώρητο
6. ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ STENCIL: ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΟΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΑΚΤΙΒΙΣΤΙΚΑ STENCIL (Παυσανίας Καραθανάσης)
Graffiti και stencil graffiti
Βιογραφική προσέγγιση: η πολιτισμική βιογραφία ενός stencil
Στάδια: σχεδιασμός - στους τοίχους της πόλης - από τους τοίχους στις σελίδες
7. ΤΑ GRAFFITI ΩΣ «ΓΛΩΣΣΑ» ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ GRAFFITI ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (Πέλλα Καλογιαννάκη, Κώστας Γ. Καρράς)
Εισαγωγικά: ο λόγος για τα γκράφιτι
Εννοιολογική θεώρηση και ιστορική θεώρηση
Η έρευνα για τα γκράφιτι στο χώρο του Παν/μίου Κρήτης [...]
8. ΟΠΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ κ' ΤΕΧΝΕΣ: ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΟΠΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ (Ειρήνη Σηφάκη)
ΜΕΡΟΣ IV. ΒΙΩΜΑΤΑ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ, ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΙ Η ΑΦΗΓΗΣΗ-ΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΜΕΡΟΣ V. Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΜΕΡΟΣ VI. Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΚΛΑ ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Συγγραφείς του τόμου: Alix Bernard, Μαργαρίτα Γερούκη, Νικόλαος Γραίκος, Stefanie Graeser, Ευγενία Καζούλη-Πλαϊτάκη, Πέλλα Καλογιαννάκη, Ειρήνη Καμαράτου, Παυσανίας Καραθανάσης, Κώστας Γ. Καρράς, Μιχάλης Κοντοπόδης, Νίνα Παππά, Μάριος Α. Πουρκός, Κων/νος Β. Πρώιμος, Ελπίδα Ρίκου, Κυριακή Σαμαρτζή, Ιουλία Σγουρομάλλη, Ειρήνη Σηφάκη, Μανόλης Τζανάκης, Αλίκη Τζώρτζη, Σοφία Τρούλη, Έφη Ψιλάκη
Λεπτομέρειες
ISBN139789609488846
ΕκδότηςΝΗΣΙΔΕΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2015
Αριθμός σελίδων460
Διαστάσεις23x16
ΠρόλογοςΠΟΥΡΚΟΣ Α. ΜΑΡΙΟΣ
ΕπιμέλειαΠΟΥΡΚΟΣ Α. ΜΑΡΙΟΣ
Κωδικός Πολιτείας3000-0225
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Papadaki Maria, chamzaosman, demetpapad, dionism1972, JOHNBS, kalexia, Konchilia, aposdrak, wooyann, marina.hrdu, Pappakos, argirpap, kakili, nemoniko, Panagiotis Haldaios, Yiannayiotou, elena 222, astagakis, raccoon, emaladaki, Chris 619, iceshoweronfire, dpapis, anny2002, thlemaxos, chbarmparousis, axilleasbmw, matterhorn, annoulita, axilpat2, leukokrino, asprado, lisari.blogspot, babistouloumis, gl1996, loukanika, Panosv91, spitzenklasse, soto23, Losky, Papaleksandros, dimitrakotouza, Γιώργος Λουκής, filioenz, Ozymandias, PolyKo, mariachristina15, Eirini135, dikanell, Jana_Stefani, annacharoni, anna kaisari, mkartsona, Myrianthi, EudokiaThomopoulou, venifra, aggeliki1985m, angelikimarou1985, Σπυρούλα, ΕΛΕΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ ΝΟΜΙΚΗ, gtrakakis, landlab, eleutheriakos7, Χρήστ0ς18, michalis kyranis, space_diversity, dimiza alki, giorgos_bek, sotkil, Periergos, teokoym, evagsar, Irini 3/2, Elementstv, tim8, eh19889, antpth, Панаётис, Achilles Kokkinidis, Ανδρέας Τζερεφός, fotinipoliteia, statmil, Στεφανιδου Χριστίνα, grigoristselepis1972, Anticapri, tamopepa, K.Vasileios, sotbek, Μαντώ Γκακνη, spiros57, San Junipero, geoback, iNtagkas, Cretan1986, Princeps, SPUROS38, mgerogian, nstheod, Doukas, Summerwind, IfigeneiaTz, Γεώργιος Τσόλας, pandreop, 235727, profkk79, ΜΑΡΘΑΑΑ, panoslit, iordanpap, konstantinos paloukas, Antonio96, marios maratos, Σωτήρης, apsathan, jogeodim, askalamaras, Natassaki00, ΒΟΥΡΤΣ, kostasmaria1, Κυπριανός, Katerina16, fotpeg, maria tsadiraki, athenodoros, anastasios03021974, takis ducati , EltonDeda, mantzouros, theoamax, gdpapanicolaou, ατασία, pulsatilla, kparas, Christos Kitsos, DIMITRIS KAZAKIDIS, Μιχαέλα Χασιώτη, halchess2003, Spygos, faylika, GITA, ayla, sakedimitra, NVE8891, savichat, liana1972, goulgoutis, Andreas Aslanis, Yewon Sim, loukaskoutsikos, CetLot, glauki2003, simeonphil, Nikoletta Hondou, virtouxan, kostantinosap, Charakopoulos Christos, johnko99, nikontag, tsofa81, vicpoliteia2, raf12, litokanli, Deppy_17, ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΛΕΒΕΝΤΗ, bgalanomatis, ADETI, Tzina7, podilatis, ANTHONY2020, blacknarcissus, classics, kkaravassilis, SOKOLATA73*, xaralabos125, krozakou, diogenissak, thanos2019, naspka, Modalpublicheritagelab, ειρηνη93, kdimi, konstantin.kat, politisx, Elpida Vogli, ΜΑΛΕΔΑΚΗ, kostas0231, tegos, peparthe, Artemis13, C Angelopoulos, Christoupolitis, Reni78, xsv, Μανουσοδεποινακη, kleiovj, thanos2018, nmpoutis, Anthonia, Ηλιάνα7, dorsam88, smanthos, fmavromati, Maraki78, Georges$, thzarkos, μαστρογιωργης, Βεδές Δημήτριος, terpanag, Αριστέα Μποτζάκη, Vasileios Douros, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ, checkbook

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΟ 1821 ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ
ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
€9.54 €4.77
(-50%)
Κερδίζετε €4.77
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΕΙΑΣ
MINOIS GEORGES
€44.52 €17.81
(-60%)
Κερδίζετε €26.71

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS