Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΙΓΚΙΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1909-1912

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΙΓΚΙΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1909-1912

-
Κωδ. Πολιτείας: 4374-0084




Παρουσίαση

Σε αντίθεση με τις "Αναμνήσεις", που γραμμένες σε μεγάλη χρονική απόσταση από τα γεγονότα που εξιστορούν, είναι αναπόφευκτο να μην έχουν επηρεασθεί από την τελική τους έκβαση, το ημερολόγιο, κείμενο γραμμένο εν βρασμώ, έχει την αρετή να μεταδίδει πιστά και αυθόρμητα τις άμεσες αντιδράσεις, τις πρώτες εκτιμήσεις, τα συναισθήματα της στιγμής. Αποτελεί ως εκ τούτου ξεχωριστή πηγή για όποιον επιθυμεί να διεισδύσει στο μύχιο και αφανές επίπεδο των προθέσεων, των εξομολογήσεων, των αμφιβολιών, των επιθυμιών που καθ' ολοκληρίαν η κατά ένα μέρος έμειναν ανεκπλήρωτες, αντιλαμβανόμενος το αυτονόητο: ότι δηλαδή είναι η αφανής αυτή πλευρά της ιστορίας που φωτίζει την φανερή, κι ότι είναι αυτή εξίσου, αν όχι πιο σημαντική, από εκείνη, για όποιον όντως πασχίζει να φθάσει σε μία όσο το δυνατό πληρέστερη κατανόηση των ανθρώπων και των συμβάντων. Το Ημερολόγιο του πρίγκιπος Νικολάου, όντας το μόνο τέτοιο κείμενο πού μέχρι στιγμής διαθέταμε από μέλος της δυναστείας του Γεωργίου Α', αποτελεί πρώτης σημασίας ιστορική πηγή, επιτρέπουσα την εισχώρηση στα ενδότερα των Ανακτόρων και της βασιλικής οικογένειας, προκειμένου να αντιληφθούμε το τί συνέβαινε σε έναν χώρο για τον οποίο σχεδόν ό,τι γνωρίζομε είναι από δεύτερο χέρι. Περιττεύει επομένως να προσθέσαμε ότι το ανά χείρας κείμενο ανατρέπει στερεότυπα και βεβαιότητες. Αφηγείται επί πλέον, στην λεπτομέρεια της, μία κομβική περίοδο πολύπλευρης κρίσης, θανάσιμων εθνικών απειλών και ραγδαίων προσαρμογών, διαστάσεις της οποίας έντονα θυμίζουν την δική μας, σε βαθμό μάλιστα αποθάρρυνσης, καθ' ότι η περιγραφή της Ελλάδας του 1909/1910, μηδενίζει ως προς πολλά τον αιώνα πού μεσολάβησε. (. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
Λεπτομέρειες
ISBN139789609513043
ΕκδότηςΦΕΡΕΝΙΚΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΦεβρουάριος 2011
Αριθμός σελίδων656
Διαστάσεις24x17
ΕπιμέλειαΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Μ. ΚΩΣΤΑΣ
Κωδικός Πολιτείας4374-0084
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

pagaion

Κριτικές για το προϊόν

[01/06/2018] pagaion.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Περιγραφοντας ο πριγκηπας Νικολαος τα πολιτικα κομματα της εποχης του, λες και περιγραφει τα σημερινα κομματα. Πολυ καλη χρηση της γλωσσας, γλαφυρο υφος, πολλες πληροφοριες για την τοτε Αθηνα και τους κατοικους της. Μολονοτι κριτικαρει τον Βενιζελο, στο τελος καταληγει: Αν επι τελους προκειται να προοδευσει η χωρα προτιμητεος ο Βενιζελος.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Μέγας Αλέξανδρος (δίτομο-σκληρόδετη έκδοση)
ΚΑΡΓΑΚΟΣ Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΣ
€69.99 €31.50
(-55%)
Κερδίζετε €38.49
ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΡΗΛΙΟΣ: ΤΑ ΕΙΣ ΕΑΥΤΟΝ
MARCUS AURELIUS
€17.49 €8.74
(-50%)
Κερδίζετε €8.75

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS