Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΠΕΝΘΩ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ // ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

ΠΕΝΘΩ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

+
-
ΣΦΟΥΝΤΟΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0680-0119
Τιμή Έκδοσης
€12.94
Τιμή Πολιτείας
€9.70
(-25%)
Κερδίζετε €3.24


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το βιβλίο περιέχει ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στις διαλέξεις που έχει δώσει ο Αργύρης Σφουντούρης στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία και στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων, με σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τις υποχρεώσεις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας έναντι των θυμάτων των εγκλημάτων πολέμου κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την προσωπική του εμπειρία από τη Σφαγή του Διστόμου.
Ζητούμε από τη Γερμανία έναν ειλικρινή διάλογο που θα οδηγήσει σε μία αληθινή συμφιλίωση. Ένας τέτοιος διάλογος είναι η μεγαλύτερη μας ελπίδα.
Δεν ζητούμε τίποτε άλλο παρά να μοιραστούμε το τεράστιο βάρος της μνήμης, να το σηκώσουμε μαζί, να μάθουμε μαζί να το αντέχουμε. Να διδάξουμε στα παιδιά μας πως να ξεπεράσουν την πίκρα, την πίκρα που τρώει ακόμα τα δικά μας σωθικά, που έχει χαράξει τα δύσμορφα ίχνη της επάνω στις ψυχές μας.
Πενθούμε τους νεκρούς μας που δεν έχουν πια φωνή για να εκφράσουν τον τρόμο τους. Πενθούμε για μια Γερμανία που δεν μπορεί, δεν προσπαθεί να καταλάβει. Που ακόμα και μετά από τόσα χρόνια δεν έχει καταφέρει να αφομοιώσει το ένοχο παρελθόν της. Πενθούμε για τις χαμένες δυνατότητες της ανθρωπότητας να κατανοήσει τις συνέπειες αυτών των γεγονότων. Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν να μην συνέβη τίποτα. Επαναλαμβάνεται στην Ασία, στην Αφρική στη Λατινική Αμερική και τώρα πάλι και στην Ευρώπη.
Η έλλειψη αυστηρών κανόνων για αποζημιώσεις στο διεθνές δίκαιο και στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για τη συνέχιση των πολέμων.
Όταν το 1996 ρωτήσαμε τη Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα για τις επανορθώσεις, η απάντηση ήταν ότι η Σφαγή του Διστόμου αξιολογήθηκε ως γεγονός στα πλαίσια του πολέμου κι έτσι δεν αποτελεί δικαίωμα για επανόρθωση και αποζημιώσεις. Υιοθέτησε δηλαδή η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας το ψέμα των Ναζί και δεν ζήτησε ποτέ επίσημα Συγνώμη.
Εμείς θρηνήσαμε και θάψαμε τους νεκρούς μας, δέσαμε τα τραύματα μας και σπείραμε το σιτάρι μας για να έχουμε και πάλι ψωμί. Κανείς δεν μας βοήθησε, ούτε οι θύτες, ούτε οι απόγονοι τους, που πλούτισαν με τον πόνο μας. Μας ανάγκασαν να τους δώσουμε αναβολή για την εκπλήρωση των υλικών χρεών τους. Το ηθικό χρέος της Γερμανίας το φορτωθήκαμε και αυτό με το διπλό πένθος στους ώμους μας...
Ας φανταστούμε πως καταφέρνουμε κάποτε να σώσουμε τη γη μας απ' την οικολογική καταστροφή. Θα θέλαμε άραγε τότε, αυτός ο οικολογικά άψογος πλανήτης μας να κατοικείται από βαρβάρους; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ι "ΜΝΗΜΗ-ΠΕΝΘΟΣ-ΕΛΠΙΔΑ"
Εισαγωγή του Αργύρη Σφουντούρη στο Συνέδριο Ειρήνης Δελφών, 17.8.1994
1. ΜΝΗΜΗ
2. ΠΕΝΘΟΣ
3. ΕΛΠΙΔΑ
II ΔΙΣΤΟΜΟ
Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ 1944 - ΨΕΥΔΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 1944 ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
Πρόλογος: Από την αυθεντική μνήμη στην πιστοποίηση της ελπίδας
Μέρος 1ο: Πολλά θύματα και κανένα ίχνος από τους θύτες - Το ψέμα για το Δίστομο
Μέρος 2ο: "Αντίποινα" χωρίς τιμωρία
Μέρος 3ο: Νέμεση
Μέρος 4ο: Αποζημιώσεις
Μέρος 5ο: Δρόμοι συμφιλίωσης
Επίλογος
Πηγές και παρατηρήσεις
III ΠΕΝΘΩ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ
1. Η κρυφή φρικτή επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να ξεθωριάσει γρήγορα το σκοτεινό γερμανικό παρελθόν από τις μνήμες
2. Ο σπόρος του κακού φυτρώνει στο "κοπρόχωμα" της λήθης
3. Στην ηθική πλην επί πλην δεν κάνει ποτέ συν
4. Διπλωματία σημαίνει διγλωσσία - αλλά όταν ψεύδεσαι δεν κάνει "να σε πιάνουνε στα πράσα"
5. Το δίχτυ των ψεμάτων
5α. Αναπτυξιακή βοήθεια από μια λιμοκτονούσα και αιμορραγούσα Ελλάδα για τον γρήγορο εκδημοκρατισμό της Γερμανίας
5β. "Ο φόβος πως δε θα σε πιστέψουν, γιατί δεν σε ξέκαναν, γιατί επέζησες..." (Jorge Semprun)
5γ. Ο τροχός της ιστορίας δεν γυρίζει ποτέ πίσω, όμως όταν τον εμποδίζουμε να κινηθεί, παραμένει επί τόπου
6. Θύτες και γραφειοκρατία - μια γερμανική συνέχεια
7. Η ελευθερία των θυμάτων και η αξιοπρέπεια των νεκρών
Πηγές και παρατηρήσεις
IV ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ;
ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ; - ΠΩΣ; - ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΣΚΟΠΟ;
ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ
1η Παραλλαγή: "Δρόμοι Συμφιλίωσης"
2η Παραλλαγή: Η ελευθερία των θυμάτων και η αξιοπρέπεια των νεκρών
3η Παραλλαγή: "Η ιστορία που ξεχνιέται μας ξανανταμώνει" (Alexander Mitscherlich)
Πηγές και παρατηρήσεις
V ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΣΤΑ ΜΗΝΙΓΓΙΑ ΔΕΝ ΓΙΑΤΡΕΥΟΝΤΑΙ
Αναμνήσεις από μία φοβερή μέρα που δεν μπορούν να σβήσουν ποτέ. Εικόνες των γεγονότων βαθειά χαραγμένες για πάντα στη μνήμη του τότε τετράχρονου Α.Σ.
ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
11. Ιουνίου 1944: "Η αναφορά για τη μάχη του Διστόμου" του υπεύθυνου αρχηγού του λόχου των θυτών SS-Hauptsturmfuhrer Fritz Lautenbach (αναφορά "ψευδής εκ προμελέτης" ή το ΨΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ)
12. Ιουνίου 1944: Ανεξάρτητη αναφορά του πράκτορα της Μυστικής Στρατιωτικής Αστυνομίας (GFP 510) George Koch προς το Γενικό Νοτιοανατολικό Επιτελείο στη Θεσσαλονίκη (η Αλήθεια για τη Σφαγή του Διστόμου)
04. Ιουλίου 1944: Έκθεση του Στρατηγού Helmuth Felmy, διοικητή του Γενικού Νοτιοανατολικού Επιτελείου στη Θεσσαλονίκη (Αποκάλυψη του Ψέματος για το Δίστομο!)
23. Ιουνίου 1944: Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (C.I.C.R.) που δεν της επετράπη να επισκεφθεί το Δίστομο πριν από την 19η Ιουνίου 1944 (μεταφερόμενες βοήθειες στο ΔΙΣΤΟΜΟ Βοιωτίας και καταγραφή αναφορών από επιζώντες αυτόπτες μάρτυρες)
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΟΑΧΙΜ ΓΚΑΟΥΚ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Λεπτομέρειες
ISBN139789609523882
ΕκδότηςΒΕΡΓΙΝΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 2015
Αριθμός σελίδων208
Διαστάσεις21x14
ΕπιμέλειαΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
Κωδικός Πολιτείας0680-0119
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

igerogiannis, MAATHNASOPOULOU

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

igerogiannis

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Βρείτε μας στο...

Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS