Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ // ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

+
-
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0720-0123
Τιμή Έκδοσης
€16.96
Τιμή Πολιτείας
€11.87
(-30%)
Κερδίζετε €5.09


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Επτά δεκαετίες μετά το Δεκέμβρη του 1944, είναι πια αυτονόητο πως η ανάλυση της επαναστατικής βίας που εκλύθηκε στη διάρκειά του μπορεί και πρέπει ν' αποσκοπεί, όχι στην καταγγελία ή τη δικαιολόγηση, αλλά πρωτίστως στην κατανόησή της. Τα ειδοποιά χαρακτηριστικά αυτής της βίας είναι άλλωστε σε θέση να μας αποκαλύψουν καθοριστικά στοιχεία για την ένοπλη εξέγερση των 33 ημερών και την κοινωνική δυναμική της, που η αποκλειστική ενασχόληση με τις ηγετικές στρατηγικές επιλογές και κινήσεις αφήνει συνήθως στη σκιά.
Ο "Κόκκινος Δεκέμβρης" προτείνει μια νέα μεθοδολογία για την προσέγγιση αυτής της απωθημένης πτυχής του αντιστασιακού κι επαναστατικού κινήματος της δεκαετίας του '40. Στους αντίποδες της επιχειρούμενης επανόδου στα μετεμφυλιακά ερμηνευτικά σχήματα των "τριών γύρων", της μειοψηφικής συνωμοσίας και της "εγγενούς εγκληματικότητας" του κομμουνιστικού κινήματος, αλλά δίχως τα ανακλαστικά συγκάλυψης ή υποβάθμισης που διέκριναν την παραδοσιακή αριστερή ιστοριογραφία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ
Η πτωματολογία
Ιστορικές αναλογίες
Τα ξεχασμένα θύματα
Η ποινική καταστολή
Άβελ και Σία
Η εθνικόφρων ιστοριογραφία
Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ
Η αυτοκριτική
Η ελαχιστοποίηση
Η προβοκατορολογία
Η υπεράσπιση
Η μαρτυρία Ιωαννίδη
Η άλλη Αριστερά
ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ
Η κολοκυθιά των αριθμών
Αστυνομικοί και χωροφύλακες
Μέλη δεξιών οργανώσεων
Δωσίλογοι
Εκκρεμείς λογαριασμοί
Κατάσκοποι
Παρεκτραπέντες
Τροτσκιστές
Προσωπικοί λογαριασμοί
Η δυναμική του εμφυλίου πολέμου
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ
Οδοφράγματα και ανατινάξεις
Επιτινάξεις και λεηλασίες
Παλινόρθωση
Η ΟΜΗΡΙΑ
Οι πολιτικές αποφάσεις
Ο αριθμός των ομήρων
Οι διαθέσιμες μαρτυρίες
Κουρελήδες και λόρδοι
Ομηρία πολλών ταχυτήτων
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Το ίχνος του ταξικού πολέμου
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Η έκθεση Ζαχαράκη για την "Ομάδα Πληροφοριών "Κίτσος""
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Λεπτομέρειες
ISBN139789609548281
ΕκδότηςΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούνιος 2016
Αριθμός σελίδων272
Διαστάσεις21x15
Κωδικός Πολιτείας0720-0123
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

dimos, iliagrou, Μιλτιάδης Μ, kzacharakis

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

stavros.t, Μιλτιάδης Μ, Karantinias, pradunas

Κριτικές για το προϊόν

[23/04/2022] pagaion.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:2
Δεν δικαιολογούνται τα αδικαιολόγητα.Πλεον με τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία των κομμουνιστικών χωρών της Ευρώπης (και αυτής της ΕΣΣΔ) θα ήταν αναγκαία μια συγνώμη από τους κομμουνιστές και την αριστερή "διανόηση" και όχι "εμβριθείς" αναλύσεις.
[25/05/2020] Βιβλιοφάγος.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:1
Ξαναχτυπουν οι διαφοροι "διανοουμενοι" βιβλιοκριτικοι, οπου παλι ανακαλυπτουν(το εχουν σηνηθεια απ'οτι φαινεται) "πρωτη φορα νηφαλιας και αντικειμενικης προσεγγισης" στο εκαστοτε ζητημα για το οποιο μας κανουν την τιμη να μας εκθεσουν τις αποψεις τους! Και που την ανακαλυπτουν αυτη την "αντικειμενικοτητα"; Ξανα σε εναν οχι απλα στρατευμενο, αλλα ολοκληρωτικα δοσμενο στις ιδεοληψιες του, συγγραφεα! Τι να πω, καποιοι ανθρωποι ζουν πραγματικα στον κοσμο τους και ερχονται εδω να εκθεσουν μεσω κριτικων, τις ιδεοληψιες τους και τον θαυμασμο σε δηθεν σπουδαιους συγγραφεις! Το τελειωμα το περι "ταξικης εξεγερσης" κατα τα Δεκεμβριανα, ολα τα λεφτα! Αρκει να αναλογιστουμε σε ποια κοινωνικα στρωματα ανηκε η συντριπτικη πλειοψηφια των ανθρωπων που σκοτωθηκαν απο ΕΛΑΣ και ΟΠΛΑ εκεινες τις μερες...Για να μην πουμε για την αντιφαση με τις παγια δεδηλωμενες θεσεις αριστερων, οτι ο ΕΛΑΣ ηταν εθνικος και οχι ταξικος στρατος...
[24/05/2020] Μιλτιάδης Μ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Στο αμφιλεγόμενο κεφάλαιο του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, τα Δεκεμβριανά κατέχουν ασφαλώς δεσπόζουσα θέση. Η μέχρι σήμερα προσέγγιση των ιστορικών βρισκόταν εγκλωβισμένη στο δίπολο της καταγγελίας ή της δικαιολόγησης της «Κόκκινης Τρομοκρατίας». Ο Τάσος Κωστόπουλος επιχειρεί για πρώτη φορά μια νηφάλια και όσο το δυνατόν αντικειμενική προσέγγιση σε αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα. Με την γνωστή του ιστορική ευσυνειδησία ερευνά σχολαστικά όλα τα διαθέσιμα στοιχεία: από επίσημα δημοσιευμένα αρχεία και εκθέσεις μέχρι προσωπικές μαρτυρίες και ημερολόγια. Δεν αρκείται φυσικά στην απλή παράθεση της εντυπωσιακής του βιβλιογραφίας, αλλά με το κριτικό και διεισδυτικό πνεύμα που τον διακρίνει, αξιολογεί με προσοχή τις πηγές και τεκμηριώνει τα συμπεράσματά του.
Το βιβλίο χωρίζεται σε 6 κεφάλαια. Στα δύο πρώτα εξετάζονται τα επιχειρήματα των νικητών και των νικημένων. Οι πρώτοι κάνουν λόγο για ομαδικές σφαγές και αγριότητες εναντίον αμάχων, ενώ οι δεύτεροι μιλούν για προβοκάτσιες και επιχειρούν να ελαχιστοποιήσουν τον αριθμό των θυμάτων (περιορίζοντάς τα σε δοσίλογους ή χωροφύλακες).
Τρία είναι τα μεγάλα ερωτήματα που σχετίζονται με τα Δεκεμβριανά και το ΕΑΜ. 1. Έγιναν εκτελέσεις αμάχων ; 2. Καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν σπίτια πολιτών; 3. Οδηγήθηκαν χιλιάδες πολιτών στην ομηρία μέσα σε άθλιες συνθήκες όπου πολλοί θανατώθηκαν; Και στα τρία αυτά ερωτήματα ο συγγραφέας απαντά καταφατικά. Όμως αμφισβητεί την τερατώδη εικόνα του ΕΑΜ που του αποδίδει η εθνικόφρων ιστοριογραφία. Επιπλέον, όπως προκύπτει από τη σύγκριση των σχετικών στοιχείων, ο αριθμός των θυμάτων από τον ΕΛΑΣ ήταν σαφώς μικρότερος, και οι καταστροφές σπιτιών πολύ μικρότερης έκτασης σε σύγκριση με τα θύματα και τις καταστροφές από τους βομβαρδισμών της ΡΑΦ και του βρετανικού πυροβολικού στις αθηναϊκές συνοικίες.
Το κυριότερο όμως είναι πως η εξέγερση του Δεκέμβρη ήταν μια καθαρά ταξική εξέγερση όπου ένα "συσσωρευμένο ταξικό μίσος" ξέσπασε και στοίχειωσε για πολλές δεκαετίες την αστική τάξη της Ελλάδας.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
MOSSE CLAUDE
€12.72 €5.72
(-55%)
Κερδίζετε €7.00
Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΩΝ
BRACHER KARL-DIETRICH
€21.20 €9.54
(-55%)
Κερδίζετε €11.66

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS