Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΑΥΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΠΟΥΛΑΝΘΡΩΠΟΣ // ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΞΩΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΑΥΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΠΟΥΛΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΞΩΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ, ΤΥΡΙΚΟΣ-ΕΡΓΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0264-0019




Παρουσίαση

Από τους συγγραφείς του διακεκριμένου στον κατάλογο White Evans "Αυλητής και Παππουλάνθρωπος: Μαγεμένες Ιστορίες απ' τη Λέσβο και τη Λήμνο", ανάμεσα στα σπουδαιότερα παιδικά βιβλία παγκοσμίως για το 2011. Που ακούστηκε μια καλόγρια να κάνει ορειβασία και μάλιστα να έχει γίνει φίλη ενός διαβολάκου; Πως είναι δυνατόν ένας στρατός από κονσερβοκούτια να πολεμάει γενναία τον κυρ-Νοτιά; Γιατί θύμωσε ο γερο-Πλάτανος, μήπως τον πείραξε που χτίστηκε ένα σουβλατζίδικο πάνω στον ταλαιπωρημένο κορμό του; Ας ρωτήσουμε τον Αυλητή και τον Παππουλάνθρωπο, εκείνοι θα ξέρουν. Να, τους βλέπω εκεί, έχουν αράξει τη βαρκούλα τους στην παραλία κάτω από το νυχτερινό ουρανό. Τα δέντρα του δάσους έχουν πλησιάσει ως το νερό για να αφουγκραστούν τις ιστορίες τους. Ας πάμε κι εμείς να δούμε τι γίνεται. Σίγουρα θα μας πουν τι συνέβη στον καλοκάγαθο Λάζαρο που μπορούσε να ταξιδεύει ανάμεσα στους Κόσμους. Θα ξέρουν και για το Φούρερ τον Ακονιστή, εκείνον τον ψεύτη. Έχεις ακουστά για το Θεριό στο Χωριό που έκλεβε βιντεοπαιχνίδια; Σου έχω πει για τους Τρεις Θανάσηδες, τα ξωτικά που φυτεύουν σπόρους και φυτρώνουν φαλακροί τσαγκάρηδες και τουφεκόδεντρα; Για τον Αχόρταγο που ήθελε να κλείσει με τσιμέντο όλη τη θάλασσα; Άκου, παίζουν και μουσική, πάμε γρήγορα! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Στο βιβλίο Θρύλοι και ξωτικά του Αιγαίου, το δίδυμο του Αυλητή και του Παππουλάνθρωπου μας παραδίδουν οκτώ ιστορίες φτιαγμένες με τα υλικά των μύθων, τους συμβολισμούς των λαϊκών παραδόσεων και την μουσικότητα των παραλλαγμένων αφηγήσεων που μπορεί να συναντήσει κανείς στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Πρόκειται για οκτώ ιστορίες με πρωταγωνιστές περίεργα ή αλλά και όχι τόσο περίεργα πλάσματα στις οποίες θίγονται όλα τα μεγάλα θέματα: η αλληλεγγύη, η αποδοχή του άλλου, ο σεβασμός της φύσης. Ο άρχοντας Νοτιάς ορίζει τις κινήσεις που κάνουν τα «κουταβάκια» (οι άνθρωποι) αλλά ο μάγος Ντίλλης θα εμφυσήσει πάλι πνοή αντίστασης στα Στοιχειωμένα Κονσερβοκούτια. Ο περισσότερο σχηματικός Αχόρταγος θα τιμωρηθεί για την αδηφαγία του από τον Σεισμό. Με τον Φούρερ επιτυγχάνεται ένα πικρό σχόλιο για το πώς επιβάλλονται τα άκρα: αλυχτώντας με τα ουρλιαχτά τους και σπέρνοντας τον τρόμο αλλά και για το πώς η κοντή μνήμη κάνει τα διδάγματα να χάνονται. Το Θεριό στο Χωριό βοηθά τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά, ο Καταραμένος, ο Γέρο-Πλάτανος, οι Τρεις Θανάσηδες, ο Διαβολάκος και η καλόγρια Θεοκτίστη δίνουν αφορμές για αναστοχασμό αλλά και για διασκέδαση. Γλωσσικά, τα παραμύθια προσφέρουν πολλές αφορμές και ερεθίσματα ώστε λέξεις ξεχασμένες ή και άγνωστες να μπουν στο λεξιλόγιο των νεαρών αναγνωστών. Οι εκδόσεις Αιολίδα με έδρα στη Μυτιλήνη, επιτελώντας έργο κιβωτού, διασώζουν με τις εκδόσεις των παραμυθιών του συγγραφικού διδύμου πολύτιμα κομμάτια της προφορικής παράδοσης του Β. Αιγαίου μετά την πρόσληψη και την επεξεργασία τους αλλά και την μουσική απόδοσή τους από τους δημιουργούς. Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται: Αρκετά συχνά συγγραφείς παραμυθιών υποστηρίζουν πως οι ιστορίες τους απευθύνονται σε παιδιά όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβάνοντας τους ενήλικες που εξακολουθούν να απολαμβάνουν την περιήγηση στη χώρα των μύθων και ίσως βρίσκουν καταφύγιο σε αυτή. Στην περίπτωση των παραμυθιών του Αυλητή και του Παππουλάνθρωπου αυτό ισχύει στο ακέραιο. Είναι ιστορίες που κατεξοχήν προσφέρονται για αφήγηση και δραματοποίηση. Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά: Τα παιδιά θα αγαπήσουν τις ιστορίες για την αυθεντικότητα, το χιούμορ, την παιχνιδιάρικη αθυροστομία, τα απλά και ξεκάθαρα μηνύματα των ιστοριών αλλά και την περίτεχνη εικονογράφηση. Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς: Πέρα όμως από το ενδιαφέρον για τις παραδόσεις της περιοχής του Αιγαίου, ή τη λαϊκή παράδοση εν γένει, η επαφή με τα παραμύθια του βιβλίου θυμίζει σε όλους μας πως η χώρα της φαντασίας κατέχει τα πιο γόνιμα εδάφη, δεν έχει σύνορα και διαθέτει το πιο πρόσφορο περιβάλλον για να απελευθερωθεί η δύναμη που ο καθένας κρύβει μέσα του (και ενίοτε καταπιέζει). (Ελένη Κορόβηλα, Bookpress.gr 3/3/2014)

Περιεχόμενα

- Τα στοιχειωμένα κονσερβοκούτια
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
- Ο αχόρταγος
Εικονογράφηση: Έλλη Μαρδά
- Φούρερ, ο ακονιστής
Εικονογράφηση: Έλλη Μαρδά
- Ο γερο-πλάτανος
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
- Ο διαβολάκος και η καλόγρια Θεοκτίστη
Εικονογράφηση: Έλλη Μαρδά
- Οι τρεις Θανάσηδες
Εικονογράφηση: Έλλη Μαρδά
- Ο καταραμένος
Εικονογράφηση: 'Ελλη Μαρδά
- Το θεριό στο χωριό
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Λεπτομέρειες
ISBN139789609653268
ΕκδότηςΑΙΟΛΙΔΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2013
Αριθμός σελίδων86
Διαστάσεις28x21
ΕπιμέλειαΚΑΛΛΕΡΓΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΕικονογράφησηΜΑΡΔΑ ΕΛΛΗ
Κωδικός Πολιτείας0264-0019
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Β

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

mtoli

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

demiraval

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
€20.00 €10.00
(-50%)
Κερδίζετε €10.00
Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
MARX KARL
€8.00 €4.00
(-50%)
Κερδίζετε €4.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS