Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΑΥΤΟΥ ( ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ /ΣΕΙΡΑ )

ΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΑΥΤΟΥ

+
-
ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ ΑΝΝΑ
Κωδ. Πολιτείας: 2757-0000
Τιμή Έκδοσης
€12.48
Τιμή Πολιτείας
€8.74
(-30%)
Κερδίζετε €3.74


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Πολλές εκφράσεις και δραστηριότητες του ανθρώπου τείνουν σήμερα να ακυρώσουν τις έννοιες του μέτρου και των ορίων, βάζοντας τα άτομα σε πορείες που στρέφονται κατά των άλλων, όσο και κατά εαυτού. Η κοινωνική, η πολιτική και η οικογενειακή ζωή διαμορφώνονται με μορφές και διαστάσεις που δεν λαμβάνουν υπ' όψιν την ανθρώπινη αντοχή και πολλά είναι τα στοιχεία που μαρτυρούν καταστροφικές ψυχικές δονήσεις, συγκλονιστικές για την ανθρώπινη ύπαρξη. Βλέπομε συμπεριφορές που πηγάζουν από μίσος που φωλιάζει μέσα μας εναντίον του εαυτού μας και οι επιλογές μας συχνά δείχνουν διαδρομές ασυνείδητες εναντίον εαυτού. Τα κείμενα αυτού του βιβλίου επικεντρώνονται στα «εναντίον εαυτού». Το βλέμμα του κλινικού αφορά βέβαια ατομικές περιπτώσεις το ατομικό όμως γίνεται συλλογικό, όταν αναγνωρίζομε τον εαυτό μας στις προσωπικές ιστορίες των άλλων, όταν μας απασχολούν η βία, οι αποκλεισμοί, οι κοινωνικές αδικίες, οι μαζικές καταστροφές. Το πρόβλημα όμως είναι ότι πολύ συχνά εκφορτίζουμε τις εντάσεις που ζούμε έξω από τον ψυχικό μας χώρο, αποδίδοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα σε παράγοντες κοινωνικούς και οικονομικούς. Αυτή η οπτική χρόνια τώρα, ιδιαίτερα στη χώρα μας, σφραγίζει την πολιτική και την συλλογική ζωή και καθορίζει τις σχέσεις μας με τους άλλους. Πολύ λιγότερο μας απασχολεί η σχέσις με τον εαυτό μας, η φροντίδα, η φιλότης ή η έχθρα, που άλλοτε συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα διαρθρώνουν την πορεία του καθενός και δομούν ό,τι συνηθίζομε να ονομάζομε το «πεπρωμένο» μας, ταυτοχρόνως προσδιορίζοντας και την πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα γύρω μας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Τι γεννά μέσα στον άνθρωπο τη βία, την καταστροφικότητα; Τι συνιστά αυτήν τη σαρωτική συνιστώσα της ψυχικής ζωής των ανθρώπων, η οποία κινείται προς δύο κατευθύνσεις - είτε προς τα έξω, στις σχέσεις με τους άλλους, συνθέτοντας την επιθετική και βάρβαρη συνθήκη που επικρατεί στην κοινωνική και πολιτική μας πραγματικότητα, είτε προς τα έσω, προς τον ίδιο μας τον εαυτό, παίρνοντας μορφές που εξαντλούν το ανθρώπινο δυναμικό; Η Άννα Ποταμιάνου, αναλύοντας κλινικές περιπτώσεις, επικεντρώνεται στα "εναντίον εαυτού", στις αυτοκαταστροφικές δυνάμεις που αντιστρατεύονται τους παλμούς της ζωής και αναστατώνουν, συχνά σε σημείο συγκλονισμού, την ύπαρξη και τις επιλογές του ανθρώπου. Με πραγματική κατανόηση και εμπάθεια, η ψυχαναλύτρια προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απόσυρση και την παραίτηση, την κατάθλιψη και την οργή, την ψυχική κατάρρευση και το μίσος προς τον εαυτό, και να αποδώσει τις αιτίες τους εκεί όπου πραγματικά εμφωλεύουν, υποδεικνύοντας ότι οι δυσκολίες και οι εντάσεις που βιώνουμε μάλλον πηγάζουν από τον ψυχικό χώρο και όχι από παράγοντες κοινωνικούς και οικονομικούς, όπως πολύ συχνά (και βολικά) θέλουμε να πιστεύουμε. Ας αφουγκραστούμε την ψυχή μας, παροτρύνει η κυρία Ποταμιάνου. Ας αναλογιστούμε το τι κάνουμε "υπέρ ή κατά εαυτού". Το μέσα και το έξω δεν είναι διακριτά, αλλά συναρθρώνονται. "Τοποθετώντας έξω από εμάς την ευθύνη της διαδρομής της ζωής μας, αφήνομε την έγνοια γι' αυτήν να χάνεται μέσα στα μονοπάτια της μοίρας", επισημαίνει η ψυχαναλύτρια. "Κάθε ανθρώπινο πεπρωμένο κτίζεται από εμάς τους ίδιους και η σκέψις "επί εαυτού" είναι το μόνο μέσο που διαθέτομε για υποκειμενικές αλλαγές, οι οποίες, βέβαια, αφορούν και την πολιτικοκοινωνική μας πραγματικότητα". Να μια διαπίστωση πραγματικά αισιόδοξη, που αξιώνει από τον άνθρωπο να αναλάβει πραγματικά το βάρος της μοίρας του και έτσι, μέσα από τη γόνιμη οδύνη της αναγνώρισης των "ριζών που ξεφυτρώνουν από μέσα μας", να μπορέσει να τις ψηλαφίσει, κι έτσι να ζήσει πραγματικά ολοκληρωμένα. (ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, 09/05/2008)

Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
ΣΤΗΝ ΤΡΟΧΑΛΙΑ ΠΟΥ ΑΡΘΡΩΝΕΙ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ
ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
ΚΟΠΩΣΙΣ: ΜΙΑ ΜΕΤΑΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΙΣ
ΠΑΡΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ - ΑΦΑΝΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΕΣ
ΡΟΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΣ - ΚΡΑΔΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ
ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΒΗΜΑΤΩΝ
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Λεπτομέρειες
ISBN139789609814508
ΕκδότηςΜΕΤΑ
ΣειράΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2008
Αριθμός σελίδων176
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας2757-0000
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΝΑΣΕΣ
ORWELL GEORGE
€12.72 €6.36
(-50%)
Κερδίζετε €6.36
ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
WHITAKER CHRIS
€18.80 €9.40
(-50%)
Κερδίζετε €9.40

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS