Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

«ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΤΕ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΟΛΩΜΟ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΤΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔ

«ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΤΕ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΟΛΩΜΟ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΤΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ» (+CD)

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΑΝΑΝΙΑΣ ΚΟΥΣΤΕΝΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0162-0034




Παρουσίαση

Καθώς ακούμε και διαβάζομε τους Λόγους του Γέροντος Ανανία Κουστένη, για τον Σολωμό και τον Παπαδιαμάντη, αισθανόμαστε, ακόμα μια φορά, να μας γεμίζει και να μας κατακλύζει το άρωμα της ορθοδόξου παραδόσεως της καθ' ημάς Ανατολής. Το άρωμα του κατατρεγμένου και δεδιωγμένου Ελληνισμού. Σ' αυτούς τους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς της ύβρεως και της μέθης, όπου μας βρίσκει ξανά το κακό, αισθανόμαστε τον ποιητικό λόγο του Διονυσίου Σολωμού και του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη "ως φωνή αύρας λεπτής". Ως ένα λόγο παραμυθίας και παρηγορίας και εγκαρτέρησης και υπομονής και ελπίδος. Ως ένα λόγο φωτός.
Οι Λόγοι του πατρός Ανανία, για τους μεγάλους της ποίησης και του έθνους ημών των Ελλήνων, εισχωρούν στο βάθος της υποστάσεώς μας. Σε καιρούς που οι αναγνώσεις της ποίησης παραπαίουν στην ανάλυση μιας άγονης φιλολογίας κι ενός αδιέξοδου "επιστημονισμού", ο θεολογικός και ορθόδοξος και Ελληνικός λόγος του Γέροντος Ανανία για τον Σολωμό και τον Παπαδιαμάντη είναι ένας λόγος άμεσος, ουσιώδης, αποκαλυπτικός της ποιητικής μεγαλοσύνης και της ενότητας του έθνους ημών. Πρόκειται για ένα λόγο πνευματικό και πατρικό, όπως πνευματικός και πατρικός υπήρξε ο λόγος των μεγάλων του έθνους μας, του Διονυσίου Σολωμού και του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που σφράγισαν και θεμελίωσαν τη λογοτεχνία του νεότερου ελληνισμού.
Έτσι, ακολουθώντας το λόγο του πατρός Ανανίου, εκφράζουμε τον έρωτά μας και την ευγνωμοσύνη μας προς τους ποιητικούς μας πατέρες. "Ας αναπαύει στας αιωνίους μονάς ο Φιλάνθρωπος Χριστός μας", σημειώνει ο πατήρ Ανανίας Κουστένης, "την ποιητική και λεπτότατη ψυχή του εθνικού μας ποιητού, Διονυσίου Σολωμού. Κι ας έχομε κι εμείς και το Γένος και έθνος μας και κάθε τρυφερή και λεπτή ψυχούλα την ευχή του εθνικού μας ποιητού. Και ας διαβάζομε την άπεφθη και λαγαρή του ποίηση. Την ουράνια αυτή ποίηση...Και ας αναπαύει, και την ποιητική και λεπτότατη ψυχή του κυρ Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ας έχουμε την ευχή του. Ας γινόμεθα και ημείς ποιηταί λόγων και έργων. Ας γινόμεθα αληθείς ορθόδοξοι Έλληνες... Κι ας ενθυμούμεθα και το νεότερο ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, που λέει σ' ένα του ποίημα: "Όπου σας εύρει το κακό, όπου θολώνει ο νους σας μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη"."
Εμείς δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε άλλο σ' όλα αυτά. Ευχαριστούμε, ακόμα μια φορά, τον πατέρα Ανανία Κουστένη, για την εμπιστοσύνη και την αγάπη του και υποκλινόμαστε ταπεινά στους μεγάλους του έθνους μας, τον Διονύσιο Σολωμό και τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. (Νίκος Ορφανίδης, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Εισαγωγικό
Διονύσιος Σολωμος Α΄
Διονύσιος Σολωμος Β΄
Διονύσιος Σολωμος Γ΄
Διονύσιος Σολωμος Δ΄
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: "Φώτα Ολόφωτα"
Τα Άγια Θεοφάνια: Λόγοι για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον Λαμπρό Πορφύρα
Σχόλια στον πρόλογο του "Λαμπριάτικου Ψάλτη"
Γλώσσα και Έρωτας στον κυρ Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη
Λεπτομέρειες
ISBN139789963592951
ΕκδότηςΑΚΤΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2012
Αριθμός σελίδων156
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
Κωδικός Πολιτείας0162-0034
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

arismaro, koureas, collector_gr, grtasos1, Achilles Kokkinidis

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΥΣΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
ΔΕΣΠΟΙΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
€49.77 €19.91
(-60%)
Κερδίζετε €29.86
ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ
ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΕΒΤΙΤΣ
€13.00 €6.50
(-50%)
Κερδίζετε €6.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS