Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ // ΕΡΓΟ 30 (1969-71) ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ

ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΕΡΓΟ 30 (1969-71) ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ

+
-
ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΜΑΝΟΣ [Συνθέτης]
Κωδ. Πολιτείας: 3193-0122
Τιμή Πολιτείας
€16.00




Παρουσίαση

Άρχισα να γράφω τη ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 1969.
Θέλησα απ' την αρχή να παίξω σοβαρά, με μονούς ρυθμούς και με χασάπικα ανάμεσά τους που να εξαρτώνται από αστερισμούς. Και προπαντός, να ξαναθυμηθώ πολύ παλιούς τρόπους -τους ορθόδοξους- του μπουζουκιού και των ρεμπέτικων τραγουδιών. Νομίζω πως ήμουν πια σε θέση να τ' ακούω χωρίς συναισθηματικές υπερβολές, από μακριά, πιο τεχνικά και μ' όλο το βαθύ ερωτικο-θρησκευτικό τους περιεχόμενο.
Στο μεταξύ, ίσαμε σήμερα που τέλειωσα τη ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ, πολλά συνέβησαν μέσα μου ώστε ν' ασχοληθώ τα τελευταία χρόνια, ολοένα και πιο αποκλειστικά, μ' αυτήν την αυστηρώς ελληνική εποχή που είχε την τύχη η δικιά μου γενιά να ζήσει στα νιάτα της. Απ' το '41 ως το '50. Γύρω από 'κείνο τον καιρό έγραψα δραματική την ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΘΗΣ, με θρησκευτικότητα ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ και με σάτιρα ΤΑ ΕΝΝΕΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΟΣ. Και στα τρία αυτά τελευταία έργα μου, θέλω να φανερώσω το πόσο σημαντικά για τους νέους Έλληνες, στάθηκαν τα χρόνια εκείνα.
Η ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ είναι ένα παιχνίδι τρόπων και ρυθμών. Και η αναφορά μου στους αστερισμούς κι αυτό παιχνίδι, χωρίς συμβολισμό ή επιρροή απ' την αστρολογική τους σημασία. Κι όσο προχωρούσα στο σχεδίασμα του έργου, σκεφτόμουν τον ποιητή Σεφέρη. Γιατί αυτός πρώτος μας έκανε να νιώθουμε τη σημασία ενός σοβαρού παιχνιδιού, με το Τετράδιο Γυμνασμάτων του, π.χ., που το πρωτοδιάβασα, νέος πολύ, ακριβώς σ' αυτήν την εποχή, της ΜΕΛΙΣΣΑΝΘΗΣ. Και υπήρξε αυθόρμητη η ανάγκη να του αφιερώσω τη ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ. Μόνο που δε φανταζόμουν πως τούτη τη στιγμή δε θα υπήρχε ανάμεσά μας.
Μα η ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ δε γράφτηκε για να τον θρηνήσει. Γράφτηκε για έναν ζωντανό Σεφέρη που εξακολουθεί να ζει μαζί μας. Για τον ποιητή Σεφέρη που είχε τη δύναμη να μιλά, όταν μιλούσε, απλά, βαθιά κι ελληνικά. (Μάνος Χατζιδάκις, από την έκδοση)

Περιεχόμενα

ΧΑΣΑΠΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΚΡΙΟ
ΧΑΣΑΠΙΚΟΣ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ
ΧΑΣΑΠΙΚΟΣ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ
ΧΑΣΑΠΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΧΟΟ
ΧΑΣΑΠΙΚΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ
ΧΑΣΑΠΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΘΕΝΟ
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςRYTHMOLOGY - OP.30 (1969-71) FOR PIANO
ISBN139790691517888
ΕκδότηςΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Κ. - ΝΑΚΑΣ Χ.
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙανουάριος 2020
Αριθμός σελίδων40
Διαστάσεις32x23
Κωδικός Πολιτείας3193-0122
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

andpapas, SpiritedAway, gkotz, desalexia

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ ΚΑΙ ΣΑΜΑΝΙΣΜΟΣ
HARNER MICHAEL
€18.02 €9.01
(-50%)
Κερδίζετε €9.01
Η φίλη
DRISCOLL TERESA
€15.50 €7.75
(-50%)
Κερδίζετε €7.75

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS