Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΒΛΑΧΕΡΝΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η ΒΛΑΧΕΡΝΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ

+
-
ΑΧΕΙΜΑΣΤΟΥ-ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ ΜΥΡΤΑΛΗ
Κωδ. Πολιτείας: 0507-0166
Τιμή Έκδοσης
€80.00
Τιμή Πολιτείας
€64.00
(-20%)
Κερδίζετε €16.00


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η μονή της Βλαχέρνας βρίσκεται απέναντι από την Άρτα, από την οποία τη χωρίζει ο ποταμός Άραχθος, υψωμένη στο άκρο του χωριού Βλαχέρνα, που της οφείλει το όνομα. Ως μονή «της Βλαχερνιτίσσης» αναφέρεται στην πρώτη γνωστή μαρτυρία της λίγο πριν από το 1230, σε συνοδική πράξη του μητροπολίτη Ναυπάκτου και Άρτης Ιωάννη Αποκαύκου για τη μετατροπή της ανδρικής τότε μονής σε γυναικεία. [...]
Οι τοιχογραφίες που κόσμησαν κατά τον 13ο αιώνα το καθολικό της μονής της Βλαχέρνας πραγματοποιήθηκαν σε δύο φάσεις ζωγραφικής, του ναού και του νάρθηκα, αντίστοιχα. Ανακαλύφθηκαν το 1975, στη διάρκεια εργασιών για τη στερέωση του κτιρίου με την έμφραξη πολλών κατεσπαρμένων ρωγμών που απειλούσαν τη στατική του επάρκεια. Η διερεύνηση των ρηγμάτων από το εσωτερικό της εκκλησίας επέφερε την αποκάλυψη των τοιχογραφιών, που βρέθηκαν σε διάφορα σημεία, κάτω από τον φλοιό αποκολλημένων επιχρισμάτων στην περιοχή των ρωγμών. Λίγο αργότερα, οι συντηρητές ανέλαβαν την κανονική απαλλαγή της ζωγραφικής από τα νεότερα ασβεστοχρίσματα, τη συστηματική στερέωση και τον καθαρισμό της. Οι εργασίες σταμάτησαν το 1978.
Η εύρεση των τοιχογραφιών στο καθολικό της Βλαχέρνας αρτίωσε την εικόνα περιφανούς μοναστικού ιδρύματος της Άρτας, προσθέτοντας την εξέχουσα σε ποιότητα και εικονογραφικό ενδιαφέρον ζωγραφική στην ήδη γνωστή πολυτελή διακόσμηση του οικοδομήματος με εξαιρετικά γλυπτά, με μαρμαροθετήματα και ψηφιδωτό λεπτής τέχνης στο δάπεδο. Σημαντική αυτή καθ' εαυτή, έχει την αξία, προπάντων, ότι απέδωσε δύο από τα σπουδαιότερα έργα της μνημειακής ζωγραφικής που δημιουργήθηκαν κατά τον 13ο αιώνα στο κράτος της Ηπείρου και, ευρύτερα, στον ελλαδικό χώρο.
Τη σημασία των τοιχογραφιών επιτείνουν η επίσημη θέση του ναού της Βλαχέρνας ως ταφικού του οίκου των δεσποτών, όπως μαρτυρούν οι υπάρχουσες σαρκοφάγοι και τα επιγραφικά τους τεκμήρια, και, ως εκ τούτου, η πολύ πιθανή σύνδεσή τους με χορηγίες των Κομνηνοδουκάδων κυρίων της Άρτας. Προστίθεται το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν ως ζωγραφικά έργα μιας εν ενεργεία τότε μονής κεκαρμένων γυναικών της πρώτης η οποία λειτούργησε στο ηπειρωτικό κράτος, οικισμένη από καλογριές της Κωνσταντινούπολης που ήταν «τα τε γένη και τους τρόπους επίσημοι», καθώς έγραφε ο μητροπολίτης Ιωάννης Απόκαυκος στο συνοδικό γράμμα για την παραχώρησή της. Πρόκειται δε για την παλαιότερη Βυζαντινή γυναικεία μονή της οποίας είναι γνωστή η ζωγραφική διακόσμηση. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
Οι τοιχογραφίες του Ιερού και του κυρίως ναού
Εικονογραφικό πρόγραμμα
Εικονογραφία
Τεχνοτροπία
Ιστορικά στοιχεία, ερμηνεία και χρονολόγηση
Οι τοιχογραφίες του νάρθηκα
Εικονογραφικό πρόγραμμα
Εικονογραφία
Τεχνοτροπία
Ερμηνεία και χρονολόγηση
Summary
Συντομογραφίες - Βιβλιογραφία
Γενικό ευρετήριο
Εικονογραφικό ευρετήριο
Κατάλογος εικόνων
Πίνακες εικόνων
Προέλευση φωτογραφιών
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΣειράΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΡ.264
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2009
Αριθμός σελίδων240
Διαστάσεις30x22
ΕπιμέλειαΑΝΔΡΕΑΔΗ ΗΛΕΚΤΡΑ, ΜΠΡΑΤΖΙΩΤΗ ΛΟΥΣΗ
Κωδικός Πολιτείας0507-0166
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ
€21.20 €10.60
(-50%)
Κερδίζετε €10.60
Ο νόμος των δρόμων
CONNELLY MICHAEL
€17.70 €8.85
(-50%)
Κερδίζετε €8.85

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS