Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΑΔΡΙΑΝΟΥ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ

ΑΔΡΙΑΝΟΥ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ

+
-
YOURCENAR MARGUERITE
Κωδ. Πολιτείας: 4530-0037
Τιμή Έκδοσης
€23.38
Τιμή Πολιτείας
€17.54
(-25%)
Κερδίζετε €5.84


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

"Σήμερα το πρωί κατέβηκα στο γιατρό μου Ερμογένη, που μόλις γύρισε στην Έπαυλη ύστερα από ένα αρκετά μακρόχρονο ταξίδι στην Ασία. Έπρεπε να εξεταστώ νηστικός. Κλείσαμε ραντεβού για τις πρώτες πρωινές ώρες. Ξαπλώθηκα σ' ένα κρεββάτι, αφού πρώτα γυμνώθηκα απ' το μανδύα κι' απ' το χιτώνιό μου. Σ' απαλλάσσω από λεπτομέρειες δυσάρεστες τόσο για σένα όσο και για μένα κι' από την περιγραφή του κορμιού ενός ανθρώπου, προχωρημένου στα χρόνια, που ετοιμάζεται να πεθάνει από υδρωπικία της καρδιάς. Ας πούμε μόνο πως έβηξα, πως ανάπνευσα και κράτησα την ανάσα μου σύμφωνα με τις υποδείξεις του Ερμογένη, αναστατωμένου άθελά του από την τόσο γρήγορη εξέλιξη του κακού, κι' έτοιμου να ρίξει το φταίξιμο στο νεαρό Ιόλα που με φρόντιζε στην απουσία του". (Απόσπασμα από το βιβλίο)

Η Γιουρσενάρ μέσα από τον βίο του πιο "Έλληνα" από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες ακυρώνει τον χρόνο που μας χωρίζει από τον ήρωά της. Όταν αναγνωρίζουμε, σαν φλέβα στο σώμα του βιβλίου της, αναφορές στη σάρκα ("αυτό το άλικο σύννεφο που έχει για αστραπή του την ψυχή"), στην ηδονή, στην ηθική, στην ευτυχία, στην αυτοχειρία, στα παρατημένα νεκροταφεία της μνήμης όπου κείνται, δίχως τιμές, νεκροί που πάψαμε ν' αγαπάμε, δεν ακούμε τη Γιουρσενάρ. Ούτε τη φανταζόμαστε σκυφτή να ψάχνει στις βιβλιοθήκες ή να επινοεί ευφυολογήματα για να ζωηρέψει τον ήρωα. Είναι ο Αδριανός που γράφει. Για να μας υπενθυμίσει, μέσα από ένα λόγο πυκνό, χυμώδη και λυτρωτικό, τη θέση του ανθρώπου που κάποτε, απογυμνωμένος από τον εγωισμό, τις αδυναμίες και τις ψευδαισθήσεις της νεότητας, θα κληθεί ν' αντιμετωπίσει τον θάνατο και να αναλογιστεί τον τρόπο που διαχειρίστηκε το μυστήριο της ζωής. (Γιώργος Καρουζάκης, Ελευθεροτυπία, 12/8/2010)

Τα "Απομνημονεύματα του Αδριανού", η μυθιστοριοποιημένη αυτοβιογραφία του πρώτου ρωμαίου ελληνιστή αυτοκράτορα, είναι ένα λογοτεχνικό κείμενο άφθαρτο και πολύτιμο. Εξισορροπεί ανάμεσα στον έρωτα και τη δικαιοσύνη, στην Ιστορία και το συναίσθημα, στον διαλογισμό και στο πάθος. Από όλους τους χαρακτήρες της Γιουρσενάρ, ο Αδριανός είναι ο πιο θαυμαστός. Ο Αδριανός είχε ό,τι ονειρεύτηκε: άντρες, γυναίκες, πολέμους, ειρήνη, την Ελλάδα, τη Ρώμη. Υπήρχε στον Αδριανό η ύψιστη εκλέπτυνση του Ελληνισμού, ο γοργά επερχόμενος μετα-ρωμαϊκός κόσμος. (Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Τα Νέα, 30/7/2012)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςMEMOIRES D' HADRIEN
ISBN139789602640104
ΕκδότηςΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΑύγουστος 2011
Αριθμός σελίδων400
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΗ ΙΩΑΝΝΑ
ΕπιμέλειαΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΓΙΟΥΡΣΕΝΑΡ ΜΑΡΓΚΕΡΙΤ
Κωδικός Πολιτείας4530-0037
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

xkp, mariakaplaneri, joanecon, azissis, eugeniax, terpanag, alathiti, andysvarn, aposdrak, andriana983, Nefeli Karapiperi, blacknarcissus, nxara, dimitelef, Ελισάβετ.

Κριτικές για το προϊόν

[07/03/2022] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Φαίνεται ένα σπουδαίο έργο. Κάποιοι το κατατάσσουν στα καλύτερα έργα όλων των εποχών. Είναι μια λογοτεχνική ανάπλαση, μια μυθιστορηματική βιογραφία. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χατζηνικολή. Η μετάφραση της Ιωάννας Δ. Χατζηνικολή ίσως να μην είναι η καλύτερη δυνατή. Αλλά, όπως και να έχει, το έργο έχει μεγάλη λογοτεχνική αξία. Το έργο έχει φιλοσοφικά στοιχεία και είναι γραμμένο με λογοτεχνικό τρόπο. Ο Αδριανός έζησε σε μια εποχή της ηδονιστικής Ρώμης, που, όμως, τα ρεύματα του στωικισμού, του κυνισμού και των επικούρειων ήταν ισχυρά. Ο Αδριανός ήταν πολύπλευρη προσωπικότητα με στόφα ηγέτη, ο οποίος θα διαδεχτεί τον Τραϊανό στην αυτοκρατορία της Ρώμης. Δεν υπήρξε ασκητής, έψαχνε να βρει τον εαυτό του μέσα από την κραιπάλη. Αδιαφορούσε για τη ζωή και απλά δοκίμαζε καταστάσεις και εμπειρίες. Τον ένοιαζε περισσότερο η Ιστορία. Υπήρξε πολύ καλός πολεμιστής και πολεμικός αξιωματούχος, διαφωνούσε όμως με την κατασπατάληση πόρων για το μέτωπο των βαρβάρων (Δακών, Σαρματών, Πάρθων και άλλων) και ανησυχούσε για εσωτερικές εξεγέρσεις από τοπικούς κτηματίες και άρχοντες, καθώς και Ιουδαίους και Άραβες εμπόρους.. Ήταν πιότερο ένας ειρηνιστής. Προτιμούσε τις εμπορικές συμφωνίες, παρά επικίνδυνα ανοίγματα σε περιοχές μακριά από τα σύνορα, άγνωστες και εχθρικές. Τους βάρβαρους, από τη μία στους σκότωνε, από την άλλη τους έβλεπε με μια φιλομαθή και ευγενική περιέργεια. Ήταν λάτρης του ελληνικού πολιτισμού και προσπάθησε να τον αναδείξει. Η ερωτική του ζωή ήταν πολυποίκιλη και αμφιφυλοφιλική. Η σύνεση και η υπερβολή είναι δυνάμεις αντιμαχόμενες στην προσωπικότητά του. Τα «απομνημονεύματά» του έχουν και ιστορική αξία, πέρα από τη λογοτεχνική και φιλοσοφική. Ο Αδριανός επεδίωκε την ισχύ, για να ολοκληρώσει το πεπρωμένο του, που δεν (θα) ήταν αυτό ενός συνηθισμένου ανθρώπου.
[13/05/2019] apoapost.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:0
Αριστουργηματικό βιβλίο που δυστυχώς δεν ευτύχισε να διαβαστεί στα ελληνικά από σωστή μετάφραση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για άλλο κείμενο. Ελπίζω ότι οι εκδοτικοί μας οίκοι που χρόνια τώρα κάτω από αφάνταστες δυσκολίες κάνουν μυθική προσπάθεια για να μας προσφέρουν τα μεγάλα λογοτεχνικά κείμενα σε καλές μεταφράσεις, θα μεριμνήσουν για την επανέκδοση του βιβλίου σε νέα καλύτερη μετάφραση. Θα βάλω μηδέν αστεράκια μόνο για την μετάφραση και όχι για το έργο που είναι ένα κομψοτέχνημα, με σκοπό να αποτρέψω τους απαιτητικούς αναγνώστες από την απογοήτευση που θα ένιωθαν αν το αγόραζαν.
[29/08/2012] mgal95.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Το εν λόγω βιβλίο είναι εξαιρετικό καθώς παρουσιάζει γεγονότα και πρόσωπα με ιδιαίτερη εμβρίθεια και σχολαστικότητα. Εξάλλου αποτελούσε εξεταστέα ύλη στο γαλλικό δίπλωμα Sorbonne C2 κατά την περίοδο 2011-2012. Ωστόσο, επειδή έχω διαβάσει το πρωτότυπο κείμενο στα γαλλικά, έχω να πω ότι η μετάφραση εκτός από ατημέλητη είναι και ανακριβής σε αρκετά σημεία.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΜΠΛΟΦΑΔΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
MURATORE MARINA
€5.30 €1.86
(-65%)
Κερδίζετε €3.44
ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ
ΤΣΙΝΟΡΕΜΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
€35.03 €15.76
(-55%)
Κερδίζετε €19.27

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS