Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Α'Τ. ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΔΝΑ ΣΤΟ ΚΙΤΡΟΣ

+
-
ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2710-0003
Τιμή Έκδοσης
€15.90
Τιμή Πολιτείας
€11.92
(-25%)
Κερδίζετε €3.98


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Εικοσιεφτά αιώνες ιστορίας και ζωής της Πύδνας και του Κίτρους προσπάθησε να περιλάβει μέσα στις σελίδες του το βιβλίο αυτό. Πολύ το χρονικό διάστημα και πλούσια και ποικίλη η Ιστορία της Πύδνας και του Κίτρους. Ελάχιστες συγκριτικά οι σελίδες του βιβλίου και όχι αρκετό το υλικό που περιέχουν, για να καλύψουν από κάθε πλευρά μια τόσο μακραίωνη και ιστορικά ταραχώδη και ενδιαφέρουσα περίοδο.
Η Πύδνα, που υπήρξε μια απ' τις ονομαστότερες ελληνικές πόλεις στη Μακεδονία και μια απ' τις σπουδαιότερες του βασιλείου των Μακεδόνων και το δυναμικότερο και εμπορικότερο λιμάνι αυτού του χώρου εκείνων των εποχών, έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή της περιοχής και τότε και στις κατοπινές ακόμα περιόδους, με τη φονικότατη δε και από κάθε άποψη σπουδαία και παγκόσμια ονομαστή μάχη, που έλαβε χώρα στον τόπο της, σημάδεψε την τροχιά της ιστορίας της Μακεδονίας, της Ελλάδας και ολόκληρου του τότε γνωστού κόσμου. Η μάχη της Πύδνας, που με την ήττα του Περσέα κατέλυσε τη δυναστεία του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, διέλυσε το κράτος των Μακεδόνων και άνοιξε τις πύλες εξάπλωσης των Ρωμαίων στα Βαλκάνια και στην Ανατολή, χάραξε νέες κατευθύνσεις στις πορείες των Εθνών και μετέβαλε τις τύχες των λαών τους.
Η Πύδνα και το Κίτρος συνεχίζουν να παίζουν πρωτεύοντα ρόλο και στην περίοδο των Ρωμαίων και των Βυζαντινών. Το δε Κίτρος, παίρνοντας στα κατοπινά χρόνια μόνο του τη σκυτάλη, αγωνίζεται επίμονα και προσπαθεί ασταμάτητα να επιβιώσει, να περισώσει και να διαιωνίσει τη βαριά ιστορική κληρονομιά, που επωμίστηκε. [...]
Συνέβησαν λοιπόν πολλά και μεγάλα στον ιστορικά παραμελημένο απ' τους νεότερους Έλληνες χώρο της Πύδνας και του Κίτρους, τα οποία είτε δεν συγκίνησαν καθόλου ή όσο έπρεπε όσους ασχολήθηκαν σε παλαιότερες εποχές με την ιστορική έρευνα ή παραμερίστηκαν και υποσκελίστηκαν από άλλους με συνέπεια να σκεπαστούν με το πέρασμα του χρόνου με περισσότερη λήθη και να γίνουν με τον καιρό πιο δυσδιάκριτα στο μάτι και πιο δευτερεύοντα στη σκέψη.
Αλλά και ντόπιοι λόγιοι, που γεννήθηκαν και έζησαν σε παλαιότερες εποχές μέσα σ' αυτόν το χώρο, δεν ασχολήθηκαν όσο έπρεπε, ή δεν ασχολήθηκαν καθόλου εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις με την ιστορία της Πύδνας, γι' αυτό και δεν υπάρχουν σήμερα αρκετές γραπτές πληροφορίες, ιδίως για τις νεότερες ιστορικές περιόδους.
Όλα αυτά καθιστούν το έργο του σημερινού ερευνητή δύσκολο και επίπονο και τον κάνουν να σκεφτεί και δεύτερη φορά, πριν αποδυθεί σε ένα τέτοιο αγώνα.
Σήμερα, παραδίνοντας το βιβλίο αυτό στον αναγνώστη, δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι κάλυψα όλα τα επί μέρους σημεία της πλούσιας ιστορίας της Πύδνας και του Κίτρους. Έχω όμως την πεποίθηση πως έκαμα κάποια προσπάθεια η οποία στηρίζεται σε ευρύ φάσμα ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Α' ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Κεφ.1. Ο Πρώτος Οικισμός
Θέση της Αρχαίας Πύδνας και προέλευση του ονόματός της
Κεφ.2. Η Πύδνα στα χρόνια της Μακεδονικής Δυναστείας
Απ' το 500 ως το 323 π.Χ.
Κεφ.3. Απ' το 323 ως το 179 π.Χ.
Ρωμαιομακεδονικοί Πόλεμοι
Κεφ.4. Πριν απ' τη μάχη της Πύδνας
Κεφ. 5. Η μάχη της Πύδνας (22 Ιουνίου 168 π.Χ.)
Β΄ΡΩΜΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Κεφ.6 Μετά τη μάλη της Πύδνας
Κεφ.7 Ο Αιμίλιος Παύλος και ο θρίαμβός του
Κεφ.8 Η επανάσταση στην Πύδνα το 148 π.Χ.
Κεφ.9 Αρχαίο Κίτρος. Θέση και προέλευση του ονόματός του
Γ' ΠΡΩΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Κεφ.10. Πύδνα και Χριστιανισμός
Κεφ.11. Επισκοπή και Επίσκοποι Κίτρους
Κεφ.12. Κατάλογος Επισκόπων Κίτρους
Δ' ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Κεφ.13. Το Κίτρος στα χρόνια των Βυζαντινών
Ε' ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
Κεφ.14. Από το 1354 ως το 1750
Κεφ.15. Η σπουδαιότητα του Κίτρους τον καιρό της Τουρκοκρατίας και τα βάσανα των κατοίκων εξαιτίας της
Κεφ.16. Εξάπλωση των Αλβανών. Ληστοκρατία
Κεφ.17. Το Κίτρος την εποχή του Αλή πασά
Κεφ.18. Το Κίτρος στα χρόνια της μεγάλης Εθνεγερσίας
Κεφ.19. Η επανάσταση του 1878 και ο Επίσκοπος Κίτρους Νικόλαος
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΜΑΤΙ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 1992
Αριθμός σελίδων276
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας2710-0003
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS