Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

+
-
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΤΑΣΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3563-0009
Τιμή Έκδοσης
€17.66
Τιμή Πολιτείας
€14.13
(-20%)
Κερδίζετε €3.53


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Ποικίλοι και παράξενοι γεωλογικοί σχηματισμοί συνθέτουν το φυσικό τοπίο της Τήνου. Το ανεμοδαρμένο νησί υψώνεται καταμεσής του Αρχιπελάγους, ορίζοντας από τα βόρεια το κυκλαδικό νησιωτικό σύμπλεγμα.
Ο αφηγητής του Αιγαίου, προσεγγίζοντας την Τήνο, θα τιμήσει την Παναγιά τη Μεγαλόχαρη, πανελλήνιο τόπο προσκυνήματος της Ορθοδοξίας, πριν ξεκινήσει για το αποκαλυπτικό οδοιπορικό του στην ενδοχώρα. Εκεί, το νησί φυλάσσει με επιμέλεια τη μοναδική φυσική και ιστορική του κληρονομιά. Πολυάριθμοι διάσπαρτοι οικισμοί, σκαρφαλωμένοι σε βουνοπλαγιές ή κουρνιασμένοι σε λαγκαδές και σε μικρά υψίπεδα, καταφέρνουν και σήμερα να συντηρούν μικροκοινωνίες σκληροτράχηλων αγροτών και άξιων τεχνιτών, για τους οποίους από παλιά είναι ξακουστό το νησί. Σε τούτα τα χωριά, ο περιηγητής θα διαπιστώσει πώς μια ισχυρή για τα ελληνικά δεδομένα καθολική κοινότητα συμβιώνει αρμονικά με την αντίστοιχη ορθόδοξη.
Το τηνιακό οδοιπορικό στο χώρο και στο χρόνο κινείται μέσα από ένα πυκνό δίκτυο λιθόστρωτων δρόμων και μονοπατιών, που συνδέει τους οικισμούς ή οδηγεί σε μακρινά προσκυνήματα και δυσπρόσιτες ακτές. Ο οδοιπόρος κοινωνεί βαθιά την εμπειρία της τηνιακής υπαίθρου, εισδύοντας στις "αθέατες όψεις" του νησιού. Βιώνει την ιστορικότητα του τοπίου και ταυτόχρονα γεύεται τη φιλοξενία και τον ιδιαίτερο κοινωνικό χαρακτήρα του τηνιακού χωριού. Στα μάτια του ξεδιπλώνονται διαδοχικά αναρίθμητες όψεις ανθρώπινης δημιουργίας που, με ξεχωριστό η κάθε μια βάρος, διατρέχουν όλες τις χρονικές περιόδους από την προϊστορία μέχρι σήμερα: κατάλοιπα των προϊστορικών οικήσεων, ερείπια των αρχαίων άστεων, ιερών και πύργων ιστορικών χρόνων, χριστιανικά μνημεία, μεσαιωνικές οχυρώσεις.
Δεμένη κυριολεκτικά με την ξερολιθιά απ' άκρου σ' άκρο, η Τήνος ένοιωσε νωρίς τον σημαίνοντα ρόλο της πέτρας στη διαμόρφωση του ιστορικού της γίγνεσθαι. Αγκάλιασαν με πάθος ερωτικό οι ντόπιοι τεχνίτες το λίθινο σώμα της και του 'δωσαν ψυχή! Αριστοτεχνικά σμίλεψαν την πέτρα, για να προκύψουν παντού κατασκευές υψηλής αισθητικής, από το πιο ευτελές χρηστικό αντικείμενο ως το πιο ολοκληρωμένο οικοδόμημα. Οι χώροι παραγωγής και διαβίωσης πήραν όψεις και μορφές, όπου σοφά οι τεχνίτες ενσωμάτωσαν τα φυσικά δεδομένα του νησιού στις λειτουργικές ανάγκες της κοινότητας.
Έτσι η λαϊκή σοφία συναντιέται σήμερα με την αισθητική, στα "λιθοκεντήματα" ενός περιστεριώνα ή στο γλυπτό υπέρθυρο μιας απλής μονόχωρης κατοικίας. Και σιγά-σιγά η Τήνος γίνεται η Μάνα των καλλιτεχνών, με την εικαστική ιδιαίτερα δημιουργία να σφραγίζει εντυπωσιακά τη σύγχρονη πολιτιστική της πραγματικότητα.
Ο επισκέπτης του νησιού καλείται λοιπόν, βαδίζοντας στα τηνιακά λιθόστρωτα, να εκτιμήσει τον τοπικό πολιτισμό του χθες και του σήμερα, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή τα έργα ανωνύμων κι επωνύμων τεχνιτών αυτού του μικροκόσμου! (Από την παρουσίαση της έκδοσης)
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2017
Αριθμός σελίδων16
Διαστάσεις17x24
Κωδικός Πολιτείας3563-0009
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

kanastiou4

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΣΤΡΑΦΤΕΡΑ ΠΕΔΙΑ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΩΤΗ
€19.80 €8.91
(-55%)
Κερδίζετε €10.89
ΗΛΙΑΣ ΠΟΡΤΟΛΟΥ
DELEDDA GRAZIA (NOBEL 1926)
€13.78 €6.20
(-55%)
Κερδίζετε €7.58

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS