Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΑΣΤΕΙΟ (ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ / ΣΕΙΡΑ)

ΑΣΤΕΙΟ

ΠΑΛΑΒΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2990-1257




Παρουσίαση

Ένας νεαρός συζητά με τη νεκρή γιαγιά του. Ένας υπάλληλος γραφείου μεταμορφώνεται σε συρραπτικό. Ο Φρανσουά Βιγιόν κάνει μια καινούργια αρχή. Ο Γιώργος βγαίνει στη σύνταξη.
Δεκαεπτά διηγήματα για τη θολή μεθόριο ανάμεσα στην πραγματικότητα και ό,τι την αναιρεί. Διηγήματα αντλημένα από την ημιορεινή μακεδονική ενδοχώρα, αλλά και διηγήματα για τους ανήλικους ενήλικες του άστεως. Διηγήματα που βρέχονται απ' τα νερά μιας τεχνητής λίμνης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Στο διήγημα "Μαρία" ο ήρωας εργάζεται σε ένα σφαγείο. Δουλειά του είναι "να ξεχνιούνται τα γουρούνια μέχρι να τα τινάξει το ρεύμα". Ένα απρόβλεπτο γεγονός και η θεληματική μουσούδα μιας γουρουνίτσας θα του δημιουργήσουν τη διάθεση να της διαβάσει από τα "Ρουμπαγιάτ" του Ομάρ Καγιάμ σε μια βραδινή βόλτα στο βουνό υπό το φως του φεγγαριού.
Ο Θάνος, ένας υπάλληλος γραφείου και επίδοξος συγγραφέας, στο διήγημα "Για αλλαγή" μεταμορφώνεται σε συρραπτικό (συγχρωτίζεται μάλιστα και "με μια ομάδα ύποπτα σελοτέιπ, υποστηρικτές των Tupamaros") έπειτα από ένα αυτοκινητικό ατύχημα το οποίο όμως δεν ξεγράφει από τη λοβοτομημένη φαντασία του μια ερωτική απογοήτευση. Στα "Φώτα" ένα μωρό έχει μια τραγική κατάληξη στο χωράφι που η οικογένειά του μαζεύει τα ροδάκινα εξαιτίας της περιόδου της αδελφής του (θυμίζει έντονα η ιστορία αυτή το "Αμάρτημα της μητρός μου" του Γεωργίου Βιζυηνού αλλά και "Το πίστομα" του Κωνσταντίνου Θεοτόκη).
"Στο δάσος", μια ευθεία αναφορά, μεταξύ άλλων, στον "Λουκή Λάρα" του Δημήτριου Βικέλα, ένας βοσκός τα χάνει επειδή αναγκάζεται να σκοτώσει τον σκύλο του. Στο διήγημα "Γέροι άνθρωποι", το πιο συγκινητικό και ίσως το αρτιότερο τούτης της συλλογής που βρίθει διακειμενικών αναφορών, η νεκρή γιαγιά του νεαρού ήρωα εξομολογείται στον εγγονό της, καθώς καπνίζουν οι δυο τους έξω στο χιόνι σε μια ονειρική διάσταση, ότι "πήγα μ' έναν Ιταλό" στη διάρκεια της Κατοχής, κάτι που ήταν "η καλύτερη στιγμή της ζωής μου". Θα μπορούσε η εν λόγω γιαγιά να είναι και η Ραραού του Παύλου Μάτεσι από τη Μητέρα του σκύλου.
Δεκαεπτά συνολικά ιστορίες μακάβριας ευαισθησίας και γκροτέσκου ονειροπολήματος από τον Γιάννη Παλαβό, με φόντο τη μακεδονική ενδοχώρα. Ένας πειθαρχημένος διηγηματογράφος που καταλαβαίνει ότι η μικρή φόρμα αναπνέει στο μεταίχμιο του δράματος και της φάρσας. (ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΕΚΟΣ, Το Βήμα, 14/4/2012)

Περιεχόμενα

Password
Γέροι άνθρωποι
Για αλλαγή
Αστείο
Φώτα
Από την αρχή
Νίκος Τσούμπας
Τιμής ένεκεν
Αυτοκόλλητο
Όπισθεν
Λένα
Στο δάσος
Ο Γιώργος βγαίνει στη σύνταξη
Φαγητό
Μια ανάσα
Ο Σαράντος Ζουργός δεν μπορεί να το εξηγήσει
Μαρία
Πρώτες δημοσιεύσεις
Λεπτομέρειες
ISBN139789605040284
ΕκδότηςΝΕΦΕΛΗ
ΣειράΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 2012
Αριθμός σελίδων112
Διαστάσεις20x13
Κωδικός Πολιτείας2990-1257
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

antonis moros, chrysa60, absolouta, Bubblist, tinoli00

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Bubblist, VS.mlmd

Κριτικές για το προϊόν

[04/06/2017] mitsost.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Διηγήματα με ροή ανέκδοτου. Σταθμισμένα στο αβέβαιο και το απίστευτο της ύπαρξης,βολοδέρνουν ανάμεσα στο συναίσθημα και στην ουτοπία της ανθρώπινης ενσυναίσθησης. Τραγικά ανάλαφρο,σε σωστή δόση καταπραύντικού για τον πόνο και το κενό.
[09/06/2015] antonis moros.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Φρέσκια, καθαρή, ανάλαφρη γραφή, κυλά όπως φυσά ο άνεμος. Ζητήματα της σύγχρονης νεοελληνικής κοινωνίας, της επαρχίας, βγαλμένα από την ζωή, πολύς σουρεαλισμός μα εν τέλει βαθύς ρεαλισμός και συγκίνηση.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η υπόσχεση
GALGUT DAMON
€17.70 €8.85
(-50%)
Κερδίζετε €8.85
ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
SABAHATTIN ALI
€12.00 €6.00
(-50%)
Κερδίζετε €6.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS