Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Α΄Τ. Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

BONNARD ANDRE
Κωδ. Πολιτείας: 1920-0033




Παρουσίαση

Ο ελληνικός λαός ήταν στην εποχή του ένας λαός σαν τους άλλους. Γνώρισε, αιώνες ολόκληρους, το βήμα σημειωτόν του πρωτόγονου βίου, που οδηγεί ή δεν οδηγεί στον πολιτισμό.
Και όχι μόνον αυτό, αλλά σε όλο το μάκρος της ιστορίας του και ως τους χρόνους της πλούσιας και εκθαμβωτικής άνθησης των αριστουργημάτων του, στον αιώνα του Σοφοκλή, του Ιπποκράτη και του Παρθενώνα, ο ελληνικός λαός, και μαζί του αυτή η ζωηρή και διάπυρη καρδιά της Ελλάδας, αυτή η «Ελλάδα της Ελλάδας», η Αθήνα, δεν έπαψε να διατηρεί και να καλλιεργεί προλήψεις και έθιμα τόσο παράξενα, τόσο «πολυνησιακά», που άλλοτε προκαλούν το γέλιο και άλλοτε ξαφνιάζουν με τη σκληρότητά τους, δίνοντάς σου την εντύπωση πως βρίσκεσαι μακριά από κάθε πολιτισμό.
Αντινομία ζωντανή, η αρχαία Ελλάδα, ενσαρκώνει την ιδιαίτερα πολύπλοκη έννοια του πολιτισμού και συγχρόνως φανερώνει τη μεγάλη δυσκολία που δοκίμασαν οι πρωτόγονοι για να ξεφύγουν από την κατάσταση του ζώου και να ατενίσουν τον κόσμο με ανθρώπου μάτια.
Στην Αθήνα, κάθε χρόνο, για να εξασφαλιστεί η επιστροφή της άνοιξης, που οι πρωτόγονοι πάντα τρέμουν μήπως δεν ξαναγυρίσει να αντικαταστήσει το χειμώνα, γιόρταζαν με επίσημη τελετή το γάμο του Διονύσου, του θεού τράγου ή ταύρου, με τη «βασίλισσα» της Αθήνας, τη γυναίκα του πρώτου αξιωματούχου της πόλης, του «άρχοντα βασιλιά». Γι' αυτή την επέτειο άνοιγαν ένα ναό του αττικού κάμπου, κλειστό όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Ο λαός, με επικεφαλής τις αρχές που είχε δημοκρατικά εκλέξει, ερχόταν με θρησκευτική πομπή στο ναό, έπαιρνε ένα παλιό ξόανο του θεού και το πήγαινε, ψάλλοντας ύμνους, στο σπίτι του «βασιλιά», όπου θα περνούσε τη νύχτα στο κρεβάτι της «βασίλισσας». (Η ηγεμονίδα αυτή έπρεπε να είναι γνήσια Αθηναία και παρθένα όταν παντρευόταν τον άρχοντα.) Ο γάμος αυτός της πρώτης αρχόντισσας της Αθήνας και του θεού -γάμος όχι συμβολικός αλλά πραγματικός: απόδειξη ο όρος που χρησιμοποιείται στα ελληνικά- εξασφάλιζε εύφορους αγρούς, κήπους και αμπέλια, και γόνιμα σπιτικά και κοπάδια.
Η Εορτή των Ανθέων (τα Ανθεστήρια) γιορτάζονταν στην Αθήνα τέλος Φεβρουαρίου. Κάθε οικογένεια έπαιρνε μέρος σ' αυτή, δοκιμάζοντας το καινούριο κρασί που έφερναν απ' τα κτήματα. Τη δεύτερη μέρα του πανηγυρισμού, οι πότες συναγωνίζονταν ποιος θα αδειάσει πρώτος μονορούφι τον κρατήρα του με το παράγγελμα του κήρυκα. Ως εδώ πάει καλά: το κρασί είναι δείγμα προχωρημένου πολιτισμού. Την τρίτη όμως μέρα, οι νεκροί, διψασμένοι και πεινασμένοι, ξυπνούσαν απ' τον ύπνο τους κι απαιτούσαν το μερίδιό τους απ' το φαγοπότι. Τους άκουγαν, αθέατους, να πηγαινοέρχονται στους δρόμους της πόλης. Το νου σας, φυλαχτείτε! Καθένας αμπάρωνε την πόρτα του, αφού προηγουμένως είχε αποθέσει στο κατώφλι του μια χύτρα προορισμένη γι' αυτή την περίσταση, γεμάτη χυλό καμωμένο από κάθε είδους γεννήματα, που όμως δεν τολμούσαν ν' αγγίξουν οι ζωντανοί. Εκείνη την ημέρα οι άνθρωποι προστάτευαν τους θεούς απ' τους νεκρούς. Κι' όπως μανταλώνονταν μέσα στα σπίτια τους, έτσι έκλειναν και τους θεούς μέσα στους ναούς τους. Χοντρά σκοινιά έζωναν ολόκληρο το ιερό, προφυλάγοντας την αθανασία των θεών απ' τη μόλυνση του θανάτου. Κι' αφού οι νεκροί καλοχόρταιναν μ' αυτή τη σούπα, που δεν είχε καθόλου λιγοστέψει -οι αθέατοι τρώνε αθέατα- ξαναγύριζαν στα ίδια ως τον επόμενο χρόνο. [...] (Από την έκδοση)

Περιεχόμενα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
Η ΙΛΙΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
ΣΑΠΦΩ Η ΛΕΣΒΙΑ, ΔΕΚΑΤΗ ΜΟΥΣΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ
Ο ΣΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ
Η ΔΟΥΛΕΙΑ. Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΟΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ
Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Ο ΑΙΣΧΥΛΟΣ, Η ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΟΣ
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΘΕΜΕΛΙΟ
ΣειράΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1991
Αριθμός σελίδων256
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΘΟΙΒΙΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΠΟΝΑΡ ΑΝΤΡΕ
Κωδικός Πολιτείας1920-0033
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΑΝΩΝΥΜΟΣ
€18.02 €9.01
(-50%)
Κερδίζετε €9.01
GENTLEMAN
ROETZEL BERNHARD
€50.00 €22.50
(-55%)
Κερδίζετε €27.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS