Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ (ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ) Ρ-Ω // Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΤΩΝ Ο

ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ (ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ) Ρ-Ω

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΛΑΤΕΙΕΣ - ΑΛΣΗ - ΠΑΡΚΑ

ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ ΜΑΡΩ, ΜΕΓΑΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3505-0014




Παρουσίαση

Δέκα τρία χρόνια μετά την Γ' (ολοκληρωμένη) έκδοση των "Οδωνυμικών" της Αθήνας έρχεται η "ανά χείρας" Δ' έκδοση, ανανεωμένη και ενημερωμένη, για να συνεχίσει να πληροφορεί τους κατοίκους του Άστεως, και όχι μόνο, για τους δρόμους και τις πλατείες, τα άλση και τα πάρκα της πόλης τους μέσα στα οποία ζουν, κινούνται και επικοινωνούν.
Στη διάρκεια των δέκα τριών αυτών χρόνων έγιναν αρκετές μεταβολές στον οδολογικό χάρτη της Αθήνας, άλλαξαν ονομασίες, προστέθηκαν νέες κ.ο.κ., και έγιναν μεταβολές και προσθήκες νέων στοιχείων στο ίδιο το περιεχόμενο των λημμάτων, αφού η ροή της ιστορίας προσθέτει διαρκώς και νέα στοιχεία στα ήδη υπάρχοντα.
Όλοι οι παραπάνω λόγοι καθώς και η εξάντληση των αντιτύπων των προηγουμένων εκδόσεων έκαναν αναγκαία τη νέα αυτή έκδοση με τη νέα ενημερωμένη και ανανεωμένη μορφή της διατηρήθηκε βέβαια ο βασικός ιστός του έργου και αρκετά λήμματα παρέμειναν αναλλοίωτα, όπως παρουσιάστηκαν στην προηγούμενη έκδοση. Προστέθηκαν όμως όλες οι αναγκαίες μεταβολές, τροποποιήσεις, προσθήκες, αναθεωρήσεις κλπ., που ήταν απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό του έργου, διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο η βιβλιογραφία, ενώ εμπλουτίστηκε και η εικαστική εμφάνιση του έργου με την προσθήκη νέων εικόνων κλπ.
Όσον αφορά τη "φιλοσοφία" του όλου έργου, αυτή παραμένει η ίδια, όπως παρουσιάστηκε στις προηγούμενες εκδόσεις. Όπως αναφέραμε, στον πρόλογο της Α' εκδόσεως "σκοπός μας φυσικά δεν ήταν να παρουσιάσουμε ένα ακόμα λεξικό και γι' αυτό το λόγο όπου χρειαζόταν και όπου ήταν δυνατό ξεφύγαμε από την "πεπατημένη" και απλωθήκαμε σε λιγότερο "επίσημες" περιοχές που νομίσαμε αναγκαίες για την ολοκληρωμένη εικόνα του αντικειμένου μας. [...] Η ονοματοθεσία των δρόμων είναι μία ζωντανή υπόσταση που διαρκώς ανανεώνεται, ζει τον παλμό της εποχής της και φυσικά συμμερίζεται και τα πάθη της. Έτσι, πολλά από τα ονόματα (προσώπων, τόπων, γεγονότων) κλείνουν μέσα τους πολλή συγκινησιακή φόρτιση [...] στις περιπτώσεις αυτές καταφύγαμε σε απλή παράθεση των γεγονότων [...] ειδικά όμως για τα ονόματα της αρχαιότητας χρησιμοποιήσαμε τους αρχαιοελληνικούς τύπους τους και όχι τη νεοελληνική απόδοσή τους. Έτσι γράφουμε π.χ. Πλάτων και όχι Πλάτωνας, Περικλέους και όχι Περικλή, Ζευς και όχι Δίας κ.ο.κ., αφού αυτά είναι και τα πραγματικά τους ονόματα".
Τελειώνοντας θα θέλαμε, να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας σε όλους εκείνους που μας βοήθησαν και μας συμπαραστάθηκαν στο έργο μας και ιδιαίτερα στον Δήμο Αθηναίων και τον Πολιτισμικό Οργανισμό του, που ανέλαβαν με κάθε δυνατή επιμέλεια τις αλλεπάλληλες εκδόσεις του έργου αυτού. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΤΟΜΟΣ Α'
Προλογικό σημείωμα Νικήτα Κακλαμάνη, Δημάρχου Αθηναίων
Προλογικό σημείωμα Άγγελου Μοσχονά, Προέδρου Πολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων
Πρόλογος
Εισαγωγή
Σκοπός
Το Ιστορικό
Το Αθηναϊκό Οδολόγιο
Η διοικητική διαίρεση του Δήμου Αθηναίων
Διάρθρωση και τρόπος καταχωρίσεως
Και λίγη στατιστική
Οδοί Α-Ι
ΤΟΜΟΣ Β'
Οδοί Κ - Π
ΤΟΜΟΣ Γ'
Οδοί Ρ - Ω
Πλατείες
Άλση - Πάρκα
Βιβλιογραφία
Επεξήγηση Συντμήσεων
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2010
Αριθμός σελίδων440
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας3505-0014
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS