Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ // ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ CORPUS ΚΑΙ ΤΙΣ

ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ CORPUS ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ WITTGENSTEIN

+
-
WITTGENSTEIN LUDWIG
Κωδ. Πολιτείας: 2230-0507
Τιμή Έκδοσης
€18.02
Τιμή Πολιτείας
€14.42
(-20%)
Κερδίζετε €3.60


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Στο βιβλίο αυτό περιέχονται οι σκέψεις του Wittgenstein γύρω από την τέχνη και την αισθητική. Ο ίδιος δεν είχε σκεφτεί ποτέ να τις συγκεντρώσει σε ένα ενιαίο πόνημα. Πίστευε αφ' ενός ότι όσα θα έγραφε δεν θα αρκούσαν ούτε για προλεγόμενα στο τεράστιο αυτό θέμα, αφ' ετέρου ότι όσα και αν έλεγε δεν θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σημασία, τον σπουδαίο ρόλο, που η τέχνη και ιδιαίτερα η μουσική είχε παίξει στη ζωή του. Οπότε δεν μπορούσε και να ελπίζει ότι θα τον καταλάβαινε κανείς.
Εγώ δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία του. Σήμερα η κατανόηση της φιλοσοφίας του γενικά βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, κι έτσι οι σκέψεις του γύρω από την τέχνη δεν πρόκειται να πέσουν στο κενό. Υπάρχουν βεβαίως σκοτεινά σημεία και νοηματικές δυσκολίες, αλλ' αυτά ακριβώς αποτελούν το δέλεαρ του ειδικού ερευνητή. Παρέχοντας αυτή την ύλη συγκεντρωμένη και οργανωμένη πιστεύω ότι παρέχω το υπόστρωμα στο οποίο θα εργασθεί ο ειδικός μελετητής.
Οι πηγές μου ήταν διαφόρων ειδών:
(α) οι σημειώσεις που οι μαθητές του κρατούσαν στις παραδόσεις του,
(β) σχετικές παρατηρήσεις, διάσπαρτες σε ολόκληρο το corpus και
(γ) παρατηρήσεις που έχουν καταγράψει φίλοι και μαθητές από συζητήσεις μαζί του.
Προφανώς δεν είναι όλες εξίσου αξιόπιστες, κι έτσι το έργο του ειδικού μελετητή θα πρέπει να περιλαμβάνει και τον έλεγχο της αξιοπιστίας τους με φόντο ολόκληρη τη βιτγκενσταϊνική διδασκαλία.
Ένας μεγάλος αριθμός παρατηρήσεων δεν αφορούν απ' ευθείας στην τέχνη, αλλά χρησιμοποιούνται για να φωτίσουν τη γλώσσα μέσα από την αναλογία της με την τέχνη και τη μουσική ειδικότερα. Τις περιέλαβα κι αυτές, γιατί οι αναλογίες και οι παραλληλισμοί του Wittgenstein αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μεθόδου του. Και έχει τεράστιο ενδιαφέρον να βλέπει κανείς από ποιον χώρο αντλεί ο Wittgenstein τις αναλογίες του προκειμένου να διασαφήσει κάποια έννοια. Έστω κι αν δεν μπορούσε να μεταφέρει στον αναγνώστη απ' ευθείας τη σημασία που η μουσική είχε στη ζωή του, τη μετέφερε εμμέσως, μέσα από τη συχνή προβολή των σκέψεών του στον χώρο της μουσικής.
Μέσα από αυτές τις σελίδες προβάλλει έντονο το πολιτισμικό άρωμα της ζωής ενός ανθρώπου, τον οποίο η λέξη "φιλόσοφος" αδυνατεί να περιγράψει επαρκώς. Ο Wittgenstein ήταν η σύγχρονη εκδοχή του αναγεννησιακού καλλιτέχνη. Πέρα από τη φιλοσοφική του μεγαλοφυΐα, ήταν οξυδερκέστατος κριτικός της τέχνης της εποχής του και μεγάλος καλλιτέχνης της γερμανικής πρόζας. Ένας αναντίρρητα μοντέρνος στοχαστής που κατά παράδοξο τρόπο δήλωνε ότι το ιδεώδες του καταγόταν από την εποχή του Schumann! Η μελέτη της πολιτισμικής ταυτότητας του Wittgenstein άλλαξε άρδην πρόχειρες και επιπόλαιες αξιολογήσεις του έργου του. Η πρώτη ad hoc πραγματεία που τον απέσπασε από τους καταλόγους των λογικών θετικιστών και τον τοποθέτησε στην πνευματική μήτρα της πατρίδας του και της υψηλής στάθμης πολιτισμικής της παραγωγής, ήταν αναμφίβολα τα κλασσικό πλέον σύγγραμμα των Janik & Toulmin Wittgenstein's Vienna. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ
ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΗΓΩΝ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Λεπτομέρειες
ISBN13Χ9789603541059
ΕκδότηςΚΑΡΔΑΜΙΤΣΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2002
Αριθμός σελίδων376
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΚΩΒΑΙΟΣ Μ. ΚΩΣΤΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΒΙΤΓΚΕΝΣΤΑΙΝ ΛΟΥΝΤΒΙΧ
Κωδικός Πολιτείας2230-0507
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

11/9 ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ;
CHOMSKY NOAM
€13.00 €6.50
(-50%)
Κερδίζετε €6.50
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΖΑΜΠΕΛ
TABUCCHI ANTONIO
€14.90 €7.45
(-50%)
Κερδίζετε €7.45

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS