Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΣΤΙΧΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

ΣΤΙΧΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΙΝΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2860-0087




Παρουσίαση

Τα στιχάκια του στρατού είναι μια ιδιαίτερη ομάδα λαϊκών δίστιχων. Ο στρατός με τα βάσανά του δεν έπαψε ποτέ να εμπνέει τον λαό μας, που τον χαρακτηρίζει η αγάπη της ελευθερίας και η έντονη συναισθηματικότητα. Πολλοί στρατιώτες, είτε από χωριά είτε από πόλεις, συνεχίζοντας μια παλιά παράδοση μαζεύουν στα τεφτεράκια τους ή σε τετράδια ολόκληρες ντουζίνες από στιχάκια, που τα μαθαίνουν (ή τα αντιγράφουν) απ' τους παλαιότερους ή τα ταιριάζουν οι ίδιοι παραλλάζοντας άλλα πιο παλιά ή διασκευάζοντας στίχους από τρέχοντα λαϊκά τραγούδια. Με τα στιχάκια αυτά διανθίζουν πολλές φορές τα γράμματα που στέλνουν στους δικούς τους ή τα γράφουν μαζί με τις αφιερώσεις πίσω από φωτογραφίες τους ή τα χαράζουν στο θάλαμο, στα ουρητήρια και τις σκοπιές. Επίσης μερικά τα τραγουδούν με το σκοπό άλλων τραγουδιών, κυρίως παλιών αμανέδων. Πολλά από τα στιχάκια αυτά φαίνεται πως είναι τόσο παλιά όσο και ο τακτικός στρατός. Στην εποχή των βαλκανικών πολέμων η μορφή τους δε φαίνεται να διέφερε και πολύ από τη σημερινή. Αλλά και όσα είναι νεώτερα, στην πραγματικότητα αποτελούν παραλλαγές από παλιά. Στα παρακάτω παραδείγματα λ.χ. η λέξη "γαλόνι" είναι πολύ παλιά ενώ η λέξη "φλομώνει" είναι πολύ νέα:
"Βάσανα, πό 'χει το χακί και πίκρες το γαλόνι, κι οποίος λεβέντης το φορεί, τα νιάτα του σκλαβώνει" (παλιό)
"Φιγούρα πό 'χει το χακί και γλύκα το τιμόνι, κι οποίος λεβέντης το κρατεί, στη φυλακή φλομώνει" (νέο)
Πάρα πολλά αποτελούν παραλλαγές από στιχάκια της φυλακής άλλωστε φυλακή και στρατός, στη λαϊκή συνείδηση, είναι σχεδόν το ίδιο, αφού και τα δυο στερούν ή περιορίζουν την ατομική ελευθερία. Η εξάρτηση φαίνεται καθαρά από τις παραλλαγές. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΜΠΙΛΙΕΤΟ
ΣειράΜΠΙΛΙΕΤΟ 44
Χρονολογία ΈκδοσηςΣεπτέμβριος 2004
Αριθμός σελίδων40
Διαστάσεις17x12
ΕπιμέλειαΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Κωδικός Πολιτείας2860-0087
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

dimos

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ
DEVLIN KEITH
€14.00 €7.00
(-50%)
Κερδίζετε €7.00
ΘΕΣΜΟΙ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Σ. ΘΑΝΑΣΗΣ [Καθηγητής]
€11.90 €5.95
(-50%)
Κερδίζετε €5.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS