Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Ο ΖΙΛ ΚΑΙ Η ΝΥΧΤΑ

Ο ΖΙΛ ΚΑΙ Η ΝΥΧΤΑ

CLAUS HUGO
Κωδ. Πολιτείας: 0770-0145




Παρουσίαση

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ένας λογοτέχνης ασχολείται με το φαινόμενο Ζιλ ντε Ραι. Η μοναδικότητά του και κυρίως το μυστήριο της προσωπικότητάς του είναι φυσικό να ερέθισαν την περιέργεια και να εξήψαν τη φαντασία των πάσης φύσεως καλλιτεχνών. Το "τέρας" που ονομάζεται Ζιλ ντε Ραι, αντίθετα με τον Σαντ που εύκολα θα υποστήριζε κανείς ότι ωχριά μπροστά του, είναι ένα πρόσωπο εντελώς άγνωστο στην Ελλάδα. Με αυτή την έννοια θεώρησα ενδιαφέρον αλλά και χρήσιμο να μεταφράσω στη γλώσσα μας το εξαιρετικό, κατά τη γνώμη μου, κείμενο του Hugo Clauss που έχει τη μορφή οιονεί θεατρικού μονολόγου. Πρόκειται για την απολογία του Ζιλ ντε Ραι στο εκκλησιαστικό δικαστήριο της Νάντης που τον καταδίκασε στον δια της πυράς θάνατο. Τα πρακτικά αυτής της δίκης έχουν σωθεί στο ακέραιο -όπως άλλωστε και τα αντίστοιχα της πολιτικής δίκης, που όμως έχουν μικρότερο ενδιαφέρον- και μεταφράστηκαν από τα λατινικά στα γαλλικά από τον Pierre Klossowski. Είναι δε συγκεντρωμένα, μαζί με τις καταθέσεις των μαρτύρων, ένα αναλυτικό χρονολόγιο, μια μεγάλη εισαγωγή και σημειώσεις του Georges Batailles, σε έναν τόμο που κυκλοφόρησε το 1965, με δική του εκδοτική επιμέλεια, από τις εκδόσεις J.J. - Pauvret.
Το κείμενο του Hugo Claus, που γράφτηκε το 1989, αποτελεί πιστή μεταφορά από τα πρακτικά της δίκης, εκτός ίσως από τις επαναλαμβανόμενες αναφορές στη Ζαν ντ' Αρκ. Το επισημαίνω αυτό για να μη νομιστεί ότι όσα "εξωφρενικά" λέγονται προέρχονται από την αχαλίνωτη φαντασία του συγγραφέα, χωρίς αυτό ωστόσο -εννοώ τη συρραφή- να μειώνει με οποιονδήποτε τρόπο τη λογοτεχνική αξία του κειμένου. [...] (Από το εισαγωγικό σημείωμα της Μαρίας Ευσταθιάδη)

Περιεχόμενα

Εισαγωγικό σημείωμα - M.E.
Ο Ζιλ και η Νύχτα
ΕΠΙΜΕΤΡΟ:
- Joris-Karl Huysmans [απόσπασμα από το μυθιστόρημα La-bas]
- Georges Bataille: Το Ιερό Τέρας [από την εισαγωγή του στο Le proces de Jilles de Rais] & Ο θεαματικός θάνατος
Ο Πρελάτι - Μ.Ε.
Hugo Claus - Στοιχεία βιογραφίας του - Μ.Ε.
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούνιος 1998
Αριθμός σελίδων152
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ ΜΑΡΙΑ
ΜετάφρασηΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ ΜΑΡΙΑ
ΕπιμέλειαΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ ΜΑΡΙΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΚΛΑΟΥΣ ΟΥΓΚΟ
Κωδικός Πολιτείας0770-0145
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Hawkeye

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Hawkeye, ΦΜ70, blacknarcissus

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS