Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Ο OESTERREICHISCHER BEOBACHTER ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠ

Ο OESTERREICHISCHER BEOBACHTER ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ 1821-1827

ΣΥΜΒΟΛΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΑΝΤΙ-ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΔΙΓΛΩΣΣΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ)

ΔΗΜΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3230-0771




Παρουσίαση

Η παρούσα μελέτη εντάσσεται εις τον κύκλον των ερευνών μας περί των αντιδράσεων, αι οποίαι προκλήθησαν εις την Δύσιν εκ της ελληνικής Επαναστάσεως, και αποτελεί συνέχειαν προηγουμένων περί του θέματος τούτου δημοσιευμάτων μας.
Πηγή δια τας τοιαύτας μελέτας μας είναι ο ευρωπαϊκός τύπος της εποχής, ο οποίος ουδέποτε προηγουμένως εγένετο αντικείμενον ερεύνης από της πλευράς αυτής. Είναι ευνόητον ότι ο τύπος (αι εφημερίδες κυρίως αλλά και τα περιοδικά) αποτελεί περισσότερον πάσης άλλης πηγής το κάτοπτρον των αντιδράσεων, τας οποίας προεκάλεσεν ο ελληνικός απελευθερωτικός αγών εις το κοινόν της εποχής του. Βεβαίως παραλλήλως είδον το φως εις μέγαν αριθμόν και έργα πολιτικής αναλύσεως και πολεμικής (αι brochures της εποχής), τα οποία μαρτυρούν αναλόγους αντιδράσεις. Μολονότι και η πηγή αύτη είναι λίαν σημαντική και πρέπει συντόμως να καταστή αντικείμενον συστηματικής μελέτης, φρονούμεν ότι ο τύπος ενέχει εν προκειμένω μεγαλυτέραν σπουδαιότητα, και δη από πολλών απόψεων: 1) φέρει εις γνώσιν του κοινού τας ειδήσεις περί των γεγονότων της Επαναστάσεως, τα οποία αποτελούν την πρώτην ύλην δια την δημιουργίαν εντυπώσεων και την κατ' ακολουθίαν διαμόρφωσιν απόψεων περί των ελληνικών πραγμάτων, 2) Αντιθέτως προς τα πολιτικά φυλλάδια άπαξ δημοσιευόμενα, αποτελεί καθημερινόν φορέα πολιτικών ιδεών, και δη εν συσχετισμώ προς τας συνεχείς εξελίξεις των γεγονότων. 3) Εκφράζει ουχί ατομικάς αλλά συλλογικάς απόψεις πολιτικών ομάδων ή κυβερνητικών κύκλων, επομένως αι διατυπούμεναι εκεί ιδέαι είναι και περισσότερον αντιπροσωπευτικαί και περισσότερον αξιοσημείωτοι. 4) Ευρίσκεται εις στενήν και αμοιβαίαν σχέσιν προς την κοινήν γνώμην υπό την έννοιαν ότι, ως είναι φυσικόν, συντελεί εις την διαμόρφωσιν αυτής, αλλά και προσδιορίζεται συγχρόνως υπό ταύτης.
Συνήθως όταν γίνεται λόγος περί των αντιδράσεων του εξωτερικού έναντι της ελληνικής Επαναστάσεως - εις το επίπεδον βεβαίως των ατόμων και των ομάδων και ουχί των κυβερνήσεων - υπάρχει η τάσις να εκλαμβάνωνται αύται ως εκ προοιμίου ευνοϊκαί και να εντάσσωνται εις τα πλαίσια του φιλελληνικού κινήματος της εποχής. Η τοιαύτη όμως εκδοχή δεν ανταποκρίνεται πλήρως προς τα πράγματα. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Ο OESTERREICHISCHER BEOBACHTER ΚΑΙ ΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΑΡΧΑΙ ΤΟΥ
Η έκδοσις και η σύνταξις του Oesterreichischer Beobachter
Ο Friedrich Gentz και το ελληνικόν πρόβλημα
ΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ
Το περιεχόμενον, η προέλευσις και η επεξεργασία των ειδήσεων
Ο έλεγχος και η κριτική των ειδήσεων
Η πολιτική του Oesterreichischer Beobachter έναντι των ειδήσεων
ΑΙ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ OESTERREICHISCHER BEOBACHTER
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
DEUTSCHE ZUSAMMENFASSUNG
ΠΗΓΑΙ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΠΑΠΑΖΗΣΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1977
Αριθμός σελίδων134
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας3230-0771
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

ppax

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΝΙΟΤΗ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ
SCHNITZLER ARTHUR
€21.20 €10.60
(-50%)
Κερδίζετε €10.60
ΟΙ ΕΥΖΩΝΟΙ
ΜΥΛΩΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
€19.90 €9.95
(-50%)
Κερδίζετε €9.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS