Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΡΦΙΚΟΣ

ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΡΦΙΚΟΣ

+
-
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2010-0181
Τιμή Έκδοσης
€6.03
Τιμή Πολιτείας
€4.22
(-30%)
Κερδίζετε €1.81


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Νέο παιδί 26 ετών ήταν ο Τάκης Δημόπουλος, όταν έκανε τη γνωριμία τον με τον Άγγελο Σικελιανό. Τον ιδιόρρυθμο τρόπο της γνωριμίας τους, τρόπο απόλυτα ποιητικό, περιγράφει ο Δημόπουλος στο βιβλίο του, Σικελιανός (1971). Μετά την συνάντηση εκείνη συνδέθηκαν οι δυο τους σε μια φιλία εγκάρδια και αδιάσπαστη, η οποία κράτησε ως το τέλος, ως το θάνατο του Σικελιανού. Και πέρα απ αυτόν, ως το θάνατο και του Δημόπουλου.
Ο Τάκης Δημόπουλος έζησε, όσο κανείς άλλος, από κοντά τον Μεγάλο Ποιητή επί 25 συνεχή χρόνια κι ανεδείχθη ο εγκυρότερος ερμηνευτής του. Και τούτο, όχι διότι ήταν ο επιστήθιος φίλος του, αλλά διότι ήσαν Ομοούσιοι πνευματικά και η επικοινωνία τους ήταν πάντα υψηλή, μυστική, ιερή. Φύση αισθαντική και βαθύτατα διονυσιακή ο Δημόπουλος ήταν διαποτισμένος από μια ανώτερη θρησκευτικότητα συνδυασμένη με απέραντη φιλοσοφική κατάρτιση και ελληνολατρία - όπως φαίνεται και από το υπόλοιπο συγγραφικό του έργο. Στάθηκε έτσι, μια ζωή ολόκληρη, άξιος "Νεοδωριέας συμπολεμιστής" του Σικελιανού. Δεν τον έζησε μόνο τον Ποιητή ο πατέρας μου, αλλά περισσότερο τον ένιωσε. Γι' αυτό άλλωστε και στέριωσε τόσο και ο ανθρώπινος δεσμός τους. [...]
Στα κείμενα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο τούτο (βαλμένα με σειρά όχι πάντα χρονολογική) είναι και μία μεστή επιτομή της παλαιάς ερμηνείας για το "Διθύραμβο του Ρόδου", την οποία ο Τάκης Δημόπουλος έγραψε τελευταία -με την προτροπή του Octave Merlier - για να χρησιμεύσει ως εισαγωγή στη γαλλική μετάφραση της τραγωδίας. Νομίζουμε πως το κείμενο αυτό είναι πολύτιμο, αφού το βιβλίο του 1934 έχει εξαντληθεί από δεκαετίες ήδη.
Τέλος, η μελέτη "Οι Πηγές της Δελφικής Ιδέας" αποτελεί το τελευταίο κείμενο του Τάκη Δημόπουλου, όχι μόνο για τον Σικελιανό, αλλά γενικά το τελευταίο του κείμενο πριν φύγει κι αυτός απ' τη ζωή. Τώρα πια είναι κι οι δυο τους μακριά μας. Αλλά ενωμένοι και πάλι... Ξαναγύρισαν στην αγκαλιά της Μεγάλης Μητέρας, της Άχρονης Αιωνιότητας, η οποία για λίγο μας τους είχε δανείσει στη γη, αφουγκραστές του μεγάλου ρυθμού της... (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή - Δ.Π. Δημόπουλος
Μνήμη Σικελιανού
Οι νέοι στο Δελφικό Έργο
Η Δελφική Ιδέα
«Ο Διθύραμβος του Ρόδου»
Έρως και Λόγος
«Ο Δαίδαλος στην Κρήτη»
Η Δελφική προσπάθεια
Οι πηγές της Δελφικής Ιδέας
Ο θάνατος του Ποιητή
Αιωνία η Μνήμη Σου
Σημειώσεις και παραπομπές
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΙΚΑΡΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 1981
Αριθμός σελίδων120
Διαστάσεις22x15
ΠρόλογοςΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Κωδικός Πολιτείας2010-0181
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ (ΕΒΔΟΜΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΑΝΩΝΥΜΟΣ
€18.02 €9.01
(-50%)
Κερδίζετε €9.01
3.000 ΕΥΡΩ
MELLE THOMAS
€16.00 €8.00
(-50%)
Κερδίζετε €8.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS