Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΔΟΚΤΩΡ ΓΚΛΑΣ

ΔΟΚΤΩΡ ΓΚΛΑΣ

+
-
SODERBERG HJALMAR
Κωδ. Πολιτείας: 3590-0190
Τιμή Έκδοσης
€14.84
Τιμή Πολιτείας
€10.39
(-30%)
Κερδίζετε €4.45


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

«Εμείς οι άνθρωποι ξέρουμε τόσα λίγα ο ένας για τον άλλον. Αγκαλιάζουμε μία σκιά και αγαπάμε ένα όνειρο»

Ο γιατρός Τύκο Γκάμπριελ Γκλας ζει απομονωμένος στο περιορισμένο αστικό του περιβάλλον, δεν είχε ποτέ ερωτικές επαφές με γυναίκες και ταλανίζεται ανάμεσα στην ανία και στη θέληση να κάνει επιτέλους κάτι σημαντικό. Η νεαρή και όμορφη Χέλγκα ζητάει τη βοήθεια του: απεχθάνεται τον ηλικιωμένο σύζυγο της και θέλει να αποφύγει τις -υποχρεωτικές- συζυγικές σεξουαλικές συνευρέσεις μαζί του, κυρίως επειδή έχει έναν νεαρό και γοητευτικό εραστή. Ο Γκλας αποφασίζει να τη βοηθήσει και, με την ιδιότητα του οικογενειακού γιατρού, συνιστά στον ηλικιωμένο πάστορα να αποφύγει τη δράση στην κρεβατοκάμαρα εξαιτίας της -υποτιθέμενης- κλονισμένης υγείας της συζύγου. Αυτό δεν αποθαρρύνει τον λάγνο ιερέα, οι ορμές του οποίου δεν αναχαιτίζονται ούτε όταν ο Γκλας του κρούει τον κώδωνα και για τη δική του υγεία. Έτσι, ο γιατρός αρχίζει να σκέφτεται την ύστατη λύση, το φόνο, αφενός λόγω της έλξης που νιώθει για τη Χέλγκα και αφετέρου επειδή ψάχνει να βρει ένα νόημα στην έως τότε αδιάφορη ύπαρξη του.
Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για να βοηθήσει κάποιον άλλον ή και τον ίδιο του τον εαυτό; Πού τελειώνει το σωστό και πού αρχίζει το λάθος; Ποιες συνέπειες επιφέρει η εκάστοτε επιλογή; Θα μπορέσει ο Γκλας να κρατήσει τις ισορροπίες ή θα σπάσει σε χίλια κομμάτια; Θα διέλθει αλώβητος την εσωτερική του μάχη ή θα γίνει θρύψαλα;
Ο Δόκτωρ Γκλας του Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ, ένα σύντομο "noir" μυθιστόρημα γραμμένο υπό μορφή ημερολογίου, είναι ίσως το πλέον αγαπημένο και πολυσυζητημένο από τα κλασικά έργα της σουηδικής λογοτεχνίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Ο Γκλας είναι μια άσκηση στα όρια και για τα όρια της ανθρώπινης κατανόησης: "Είμαι σε μία δίνη, όλα γύρω μου περιστρέφονται σε κύκλο. Από σκοτάδι σε σκοτάδι". Τελικά, τα ερωτήματα που θέτει ο Γκλας θέλουν σκέψη και η σκέψη θέλει χρόνο. Συλλαμβάνουμε στο τέλος τον Γκλας να αναλογίζεται σενάρια που δεν θα του άφηναν χρόνο για σκέψη, ασχολίες που θα τον εμπόδιζαν να σκεφτεί, επιλογές ζωής ίσως που φαίνονται να έχουν αποκηρύξει τη σκέψη μέσα από τη συμβατικότητά τους, την κοινοτοπία τους ή στο άλλο άκρο, μέσα από την υπερβολή, την έλλειψη μέτρου, την απόλυτη παράδοση στην επιθυμία, στην παρόρμηση. Ακόμα και έτσι όμως, τα ερωτήματα θα υπήρχαν, έστω και σε λανθάνουσα μορφή. Τα παραθέτουμε: μπορεί να υπάρχει νόημα χωρίς κατανόηση; Μπορεί να υπάρχει ζωή μέσα στο σκοτάδι; Έχει πρακτικό νόημα η σκέψη; Και όταν τελικά η σκέψη αφορά μία συγκεκριμένη πράξη, ακόμα και αν αυτή η πράξη είναι ο φόνος ενός άλλου ανθρώπου, αρκεί για να δώσει νόημα στη ζωή; Αρκεί για να δώσει, έστω, νόημα στη ζωή ενός άλλου ανθρώπου." (ΘΩΜΑΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ, bookpress.gr, 9/10/2017)

Περιεχόμενα

Δόκτωρ Γκλας
ΕΠΙΜΕΤΡΟ:
- Ο θάνατος και η παρθένα (Margaret Atwood)
- Ο στυλιστικά άψογος αιρετικός Δόκτωρ Γκλας (Αγγελική Νάτση)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςDOKTOR GLAS
ISBN139789606624742
ΕκδότηςPRINTA
ΣειράΟΙ ΚΛΑΣΙΚΟΙ
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2017
Αριθμός σελίδων256
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΝΑΤΣΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΕπιμέλειαΚΑΡΑΤΖΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΣΕΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ ΓΙΑΛΜΑΡ
Κωδικός Πολιτείας3590-0190
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

angeluita, dimbik, kantath, Christos Kitsos

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

kantath, Christos Kitsos

Κριτικές για το προϊόν

[25/12/2022] Christos Kitsos.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
''Αναρωτιέμαι πως να είναι να έχεις κάνει κάτι κακό και να το μετανιώσεις''
Hjalmar Söderberg

Αυτό το σύντομο μυθιστόρημα είναι πραγματικά μελαγχολικό. Μας αφηγείται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς για τη ζωή από έναν περίεργο χαρακτήρα. Είναι μια ιστορία αποξένωσης και ανεκπλήρωτου έρωτα. Επίσης είναι μια ιστορία ενός σχεδιασμένου φόνου..


[06/04/2021] pappaul.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
η σουηδική αυτή νουβέλα, πιστή σε μια παράδοση που θέλει τη σκανδιναβική λογοτεχνία να φέρει κάτι απ' τα διλήμματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καταπιάνεται με την ταξικότητα στην αυγή μιας εποχής νέας κοινωνικοοικονομικής σύνθεσης, της ευθανασίας, των ορίων του ανθρώπου για να "απ-αναθρωποποιηθεί" (ή και αντίστροφα, αν δούμε πως το βιώνει ο ήρωας). Διαφάνεια σαν γυαλί (Glas) στα θεμελιώδη φρουδικά ένστικτα της σεξουαλικότητας και της επιθετικότητας
[19/10/2019] apoapost.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Μόνο θετικά πράγματα μπορεί να πει κάποιος για αυτή τη σπουδαία σκανδιναβική νουβέλα. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε μορφή ημερολογίου όπου αποτυπώνονται οι σκέψεις ενός 30χρονου γιατρού με σχεδόν ανύπαρκτη προσωπική ζωή. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη με αποτέλεσμα την εσωτερίκευση του ψυχισμού του ήρωα από τον αναγνώστη. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για μια ατομική υπαρξιακή αναζήτηση, εξομολόγηση ή απολογία. Μέσα από την ανάπτυξη της κεντρικής πλοκής αναδεικνύονται, με υποδειγματικό τρόπο, πλευρές της κουλτούρας, των εθίμων και της κοινωνικής ψυχοσύνθεσης της μακρινής χώρας του Βορρά, έτσι όπως διαμορφώθηκαν στην αστική Σουηδία των αρχών του 20ου αιώνα, όπου η προτεσταντική ηθική διαδραματίζει ακόμα καθοριστικό ρόλο σε μια κοινωνία που γνωρίζει ραγδαία εκβιομηχάνιση.

Εξαιρετική η μετάφραση από τη Σουηδική γλώσσα καθώς και το επίμετρο!
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

HOMO
STRINGER CHRIS
€45.00 €13.50
(-70%)
Κερδίζετε €31.50
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ)
€22.00 €11.00
(-50%)
Κερδίζετε €11.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS