Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

ΚΑΙ ΩΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ

+
-
ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ Ε. ΤΡΥΦΩΝ
Κωδ. Πολιτείας: 2540-1187
Τιμή Έκδοσης
€15.00
Τιμή Πολιτείας
€10.50
(-30%)
Κερδίζετε €4.50


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Σ' αυτή την «Ιστορία του Κυβερνήτη Καποδίστρια» σκιαγραφούνται όλες οι όψεις της προσωπικότητας του πρώτου πολιτικού ηγέτη της Νέας Ελλάδας, που αναγεννιόταν μέσ' από τα ερείπια και τα αίματα της Μεγάλης Επανάστασης του '21.
Ιστορούνται όλα τα συνταρακτικά γεγονότα που σημάδεψαν τη μικρή χώρα από τον ερχομό του Κυβερνήτη ως τη δολοφονία του στο Ναύπλιο.
Μέσα λοιπόν από τους δύσκολους εκείνους για την αναγεννώμενη Ελλάδα καιρούς προβάλει η σπουδαία μορφή του Καποδίστρια, καθώς ο Τρύφων Ευαγγελίδης:
-εξαίρει τη μεγάλη προσφορά του Καποδίστρια στους λαούς της Ευρώπης (οι Ελβετοί του χρωστάνε την κρατική τους τακτοποίηση, οι Γάλλοι τη συντόμευση της παραμονής στη χώρα τους των κατοχικών στρατευμάτων των συμμάχων νικητών του Ναπολέοντα στο Βατερλό, και ολόκληρη η Ευρώπη θα πρέπει να τον θυμάται ως γεννήτορα της ιδέας για τη συνεννόηση μεταξύ των κρατών της και την ενοποίησή της)·
-προβάλει τα πολύτιμα έργα υποδομής του Κυβερνήτη στην Παιδεία, στην Οικονομία, στο Στρατό, στη Δημόσια Διοίκηση, στην Κοινωνική Πολιτική, στη Δικαιοσύνη·
-επισημαίνει την τεράστια προσφορά της προσωπικότητάς του στη διεθνή αναγνώριση του νέου ελληνικού κρατιδίου, παρ' όλη την πολεμική εναντίον του των δυτικών Δυνάμεων, και κυρίως της Αγγλίας·
-κρίνει αμερόληπτα φίλους και αντιπάλους του, αφήνοντας τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΚΕΦ.1 Άφιξη του Κυβερνήτη στο Ναύπλιο. Ελεεινή η κατάσταση γενικά στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Ναύπλιο. Εισβολή Στερεοελλαδιτών στην Πελοπόννησο. Απαιτήσεις του Θ. Γρίβα και φόβος των Ναυπλιωτών. Έγκαιρη άφιξη του Καποδίστρια για να προλάβει τον εμφύλιο σπαραγμό. Η άφιξη του Κυβερνήτη ανακουφίζει τους Ναυπλιώτες. Ο Καποδίστριας αποβιβάζεται στο Ναύπλιο. Χαρά του λαού. Τον επισκέφτονται οι Γρίβας και Στράτος που κατέχουν τα φρούρια, και οι άλλοι προύχοντες, οι οποίοι και συμφιλιώνονται. Επιστολές του Καποδίστρια προς τους Γρίβα, Στράτο και Κωλέττη. Ο Καποδίστριας αναχωρεί για την έδρα της Αντικυβερνητικής Επιτροπής, την Αίγινα. Η υποδοχή του Καποδίστρια στην Αίγινα. Ο πανηγυρικός λόγος του Θεόφιλου Καΐρη. Υποδοχή των γραμματέων.
ΚΕΦ.2 Οι πρώτες κυβερνητικές πράξεις του Καποδίστρια: Ίδρυση του Πανελληνίου. Δημιουργία θέσης γραμματέα της Επικράτειας. Διορισμός των μελών του Πανελληνίου. Υπουργικό Συμβούλιο. Όρκος του Κυβερνήτη. Μέτρα κατά της πειρατείας της Γραμβούσας και των Βόρειων Σποράδων. Εξάλειψη της πειρατείας με το ναύαρχο Α. Μιαούλη. Πρόσκληση των αδελφών του Κυβερνήτη Βιάρου και Αυγουστίνου Καποδίστρια. Ιωάννης Γεννατάς. Οικονομικά νομοθετήματα του Κυβερνήτη. Αποστολή βοηθημάτων Ρωσίας και Γαλλίας. Γενική Γραμματεία. Ίδρυση Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας. Φορολογικά. Νομισματικά.
ΚΕΦ.3 Οργάνωση της αστυνομίας. Η στρατιωτική οργάνωση. Δ ιαίρεση του στρατού σε χιλιαρχίες. - Παραλαβή των φρουρίων Ναυπλίου. Προσωρινή διοικητική διαίρεση της χώρας. Έκτακτοι επίτροποι. Δημογεροντίες. Ο πληθυσμός της Πελοποννήσου και των νησιών. Σύσταση στρατοδικείων. Ιδρύεται η Σχολή των Ευελπίδων. Ναυτικά. Γεωργικά. Δημόσια καταστήματα. Δικαστικά. Εκπαιδευτικά.
ΚΕΦ.4 Τα γεγονότα πριν από την Δ' Εθνοσυνέλευση στο Άργος. Εκλογές πληρεξουσίων. Αναβάλλεται η σύγκληση της Εθνοσυνέλευσης. Εκλογή του Κυβερνήτη σε τριάντα έξι εκλογικές περιφέρειες. Ανανέωση του Πανελληνίου. Η Εθνοσυνέλευση συγκαλείται για τις 11 Ιουλίου 1829. Το αρχαίο θέατρο του Άργους διασκευάζεται και χρησιμεύει ως τόπος συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης. Επίσημη τελετή για την έναρξη των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης. Οι συζητήσεις. Τα πρακτικά και τα ψηφίσματα. Καταργείται το Πανελλήνιο και ιδρύεται η Γερουσία. Οι αποφάσεις της Γερουσίας. Η 6η Αυγούστου 1829. Λήξη των εργασιών της Δ' Εθνοσυνέλευσης στο Άργος.
ΚΕΦ.5 Το πρωτόκολλο του Λονδίνου της 22ας Ιανουαρίου/3ης Φεβρουαρίου 1830 για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Πρωτόκολλο στο Λονδίνο που υπογράφτηκε σε μια μέρα για αναγόρευση του πρίγκιπα Λεοπόλδου του Σαξ-Κοβούργου «ως κυρίαρχου ηγεμόνα της Ελλάδας». Κοινοποίηση των πρωτοκόλλων στην Υψηλή Πύλη και στην ελληνική κυβέρνηση. Η εντύπωση που προκάλεσαν τα πρωτόκολλα στην Ελλάδα. Απάντηση τον Καποδίστρια προς τους αντιπρέσβεις των Δυνάμεων. Υπόμνημα της Γερουσίας προς τους ίδιους αντιπρέσβεις. Γίνεται λόγος για εκχώρηση των Ιόνιων νησιών, που ήταν υπό αγγλική προστασία, στην Ελλάδα. Εγκαταλείπονται η Κρήτη και η Σάμος. Επιστολή του Λεοπόλδου προς τον Κυβερνήτη.
ΚΕΦ.6 Άλλες επιστολές του Καποδίστρια προς τον πρίγκιπα Λεοπόλδο. Η αποστολή του πρίγκιπα Μπρέντε. Επιστολές του Κυβερνήτη προς τον Λεοπόλδο στις οποίες καταφέρεται πικρά κατά των ξένων. Μυστικές αναφορές της αντιπολίτευσης προς τον εκλεγμένο ηγεμόνα κυρίαρχο της Ελλάδας. Οι Μανιάτες αρνούνται να πληρώσουν φόρους. Νικήτας ο Τουρκοφάγος. Η διαμονή του Λεοπόλδου στο Παρίσι. Ο Λεοπόλδος ξαναγυρίζει βιαστικά στο Λονδίνο. Επιστολή του Λεοπόλδου προς τη Σύνοδο στο Λονδίνο. Ο Λεοπόλδος παραιτείται από τον ελληνικό θρόνο.
ΚΕΦ.7 Αίτια της παραίτησης του πρίγκιπα Λεοπόλδου από τον ελληνικό θρόνο. Πώς είδε την παραίτηση η Αγγλία. Ο Λεοπόλδος μετανιώνει. Επιστολή του Λεοπόλδου προς τον Στάιν. Τα γεγονότα στην Ελλάδα μόλις ακούστηκε η παραίτηση. Ιδρύεται στη Σύρο ασφαλιστική εταιρεία και εμποροδικείο. Η επανάσταση του Ιουλίου στη Γαλλία. Αντίχτυπος αυτής της επανάστασης στην Ελλάδα. Δυσκολίες του Καποδίστρια. [...]

Μεταγραφή στην απλή νεοελληνική - επιμέλεια: Κ.Ι. Τσαούσης
Λεπτομέρειες
ISBN139789602366318
ΕκδότηςΛΙΒΑΝΗΣ
ΣειράΙΣΤΟΡΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάιος 1996
Αριθμός σελίδων576
Διαστάσεις20x14
ΕπιμέλειαΤΣΑΟΥΣΗΣ Ι. Κ.
Κωδικός Πολιτείας2540-1187
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

JOHNBS, axilpat2, AntonisR

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
WOHLLEBEN PETER
€12.20 €6.10
(-50%)
Κερδίζετε €6.10
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΕΓΚΩΜΙΟΝ
ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΟΣ
€8.66 €3.46
(-60%)
Κερδίζετε €5.20

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS