Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ: ΜΗΔΕΙΑ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ, ΠΛΗΡΕΣ ΕΡΓΟ ]

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ: ΜΗΔΕΙΑ

(ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ, ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ)

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0341-0037




Παρουσίαση

(Το βιβλιαράκι - πρόγραμμα που εκδόθηκε για την παράσταση του Αμφι-θεάτρου Σπύρου Ευαγγελάτου, περιλαμβάνει ολόκληρο το θεατρικό έργο).
Ο χαρακτήρας της Μήδειας είναι ένας απ' τους πιο σύνθετους του παγκόσμιου δραματολογίου: απύθμενος έρωτας πού οδηγεί ως τίς εσχατιές του ανθρώπινου πάθους, εκπληκτική ευφυΐα καί ρητορική δεινότητα, πολιτική σκέψη, υπερφυσικές μαγικές ικανότητες, κράμα απελπισμένης λύσσας καί τρυφερότητας. Η Μήδεια είναι η μόνη αμαρτωλή ηρωίδα του αρχαίου θεάτρου που δεν τιμωρείται, ενώ έχει διαπράξει το απεχθέστερο έγκλημα. Τί κρύβεται κάτω απ' την τελική έκβαση, τη "σωτηρία" της; Κατά τη γνώμη μας, με το ερώτημα αυτό έπρεπε να ξεκινήσει η προσέγγισή μας στο κείμενο. Κατά το τέλος του έργου ή Μήδεια αποχωρεί με άρμα του προγόνου της θεού Ηλίου για την Αθήνα. Πώς αποχωρεί: ως θριαμβεύτρια ή ως πλάσμα συντριμμένο, ως όν πού αυτοακρωτηριάστηκε, πού κατασπάραξε πρώτιστα τον εαυτό του; Συντρίβεται κι ό Ιάσων, πληρώνοντας -ακριβότερα απ' ότι το μέτρο της κοινής λογικής θα περίμενε - την επιπολαιότητά του καί την ωφελιμιστική τάση του χαρακτήρα του. Συντρίβεται κι ό μονοδιάστατος Κρέων με την κόρη του. Αλλά ή συντριβή της Μήδειας είναι άλλης υφής: Στό τέλος εμφανίζεται με έναν, σαρκαστικό για την ίδια, μανδύα "θριάμβου". Υπενθυμίζω στον θεατή ότι πρέπει να λάβουμε υπ' όψη μας μόνο τα στοιχεία πού παραθέτει ό Ευριπίδης, ό οποίος μας πληροφορεί μόνο για το ότι ή Μήδεια θα καταφύγει στην Αθήνα καί δεν αναφέρει τίποτα για τον εκεί μετέπειτα βίο της, όπως μας πληροφορούν άλλες εκδοχές του μύθου. Ας μην ξεχνάμε εξ άλλου πώς ό Ευριπίδης εφηύρε το μοτίβο της παιδοκτονίας, μοτίβο πού δεν υπήρχε στίς παλαιότερες μυθολογικές παραδόσεις. Εάν δεχτούμε τη συντριβή της Μήδειας, το όλο έργο "διαβάζεται" κάτω από άλλο φως. (...) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςMEDEA
ΕκδότηςΑΜΦΙ-ΘΕΑΤΡΟ ΣΠΥΡΟΥ Α. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2001
Αριθμός σελίδων96
Διαστάσεις30x12
ΜετάφρασηΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΕπιμέλειαΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Κωδικός Πολιτείας0341-0037
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
LANDAUER GUSTAV
€10.58 €5.29
(-50%)
Κερδίζετε €5.29
ΤΡΙΣΤΙΧΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ
BRECHT BERTOLT
€14.84 €7.42
(-50%)
Κερδίζετε €7.42

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS