Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Τ.136 ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ( ΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ: ΑΛΚΗΣΤΙΣ (ΤΕΥΧΟΣ 136)

+
-
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3250-0386
Τιμή Έκδοσης
€4.50
Τιμή Πολιτείας
€3.15
(-30%)
Κερδίζετε €1.35


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Κατά το "Πάριον μάρμαρον", την αρχαιότερη σχετική μαρτυρία, ο Ευριπίδης γεννήθηκε στη Φλύα (σημερινό Χαλάνδρι), κατά το πρώτο έτος της 73ης Ολυμπιάδος, που αντιστοιχεί με το έτος 485 π.Χ. Μια άλλη πληροφορία όμως, μεταγενέστερη αυτή, λέει πως γεννήθηκε στη Σαλαμίνα κατά το πρώτο έτος της 75ης Ολυμπιάδος, δηλ. στα 480 π.Χ. και μάλιστα, όπως προστίθεται, κατά την ημέρα της ένδοξης ναυμαχίας (20 Σεπτεμβρίου). Φαίνεται πως η δεύτερη αυτή χρονολογία υπήρξε πλάσμα της επιθυμίας να συνδεθή κι ο Ευριπίδης, όπως ήταν συνδεδεμένοι και οι άλλοι δύο μεγάλοι ομότεχνοί του, με την κοσμοξάκουστη ναυμαχία που σταμάτησε την επέκταση της Ασίας και του πνεύματός της προς την Ευρώπη και που υπήρξε η αφετηρία του μεγαλείου όχι μονάχα της αθηναϊκής θαλασσοκρατορίας, αλλά και των αθηναϊκών γραμμάτων, της τέχνης και του φιλοσοφικού στοχασμού. Τότε ο Αισχύλος στην ακμή της ανδρικής του ηλικίας, 41 χρονών, "βριθύς οπλιτοπάλας, δάιος αντιπάλοις" (ακλόνητος, βαριά οπλισμένος πολεμιστής, ολέθριος στους αντιπάλους) για να μεταχειρισθώ τη δική του έκφραση, πολεμούσε μεταξύ των υπερασπιστών της ελευθερίας, ο Σοφοκλής, ωραίο παλληκάρι 16 χρονών, έσερνε τον χορό των εφήβων κρούοντας τη λύρα γύρω από το τρόπαιο της νίκης. Δεν απέμενε λοιπόν για τον Ευριπίδη παρά να εφευρεθή και γι' αυτόν πως εκείνη την ημέρα γεννήθηκε. Η συνάντηση αυτή των τριών μεγάλων τραγικών με τη μεγάλη μέρα φάνηκε πολύ ωραία, κι έτσι έγινε παραδεκτή από τον Πλούταρχο, τον Διογένη τον Λαέρτιο (Γ. αι. μ.Χ.), το "Βίο", τον Ησύχιο (Ε. μ.Χ. αι.), που δέχονται πως στα 480 π.Χ. γεννήθηκε ο Ευρυπίδης. [...] (Ο Ευριπίδης και το έργο του, από την εισαγωγή της έκδοσης)

Η «Άλκηστις», το αρχαιότερο απ' όσα δράματα του Ευριπίδη σώζονται, παίχτηκε στα Μ. Διονύσια του 438 π.Χ. αντί σατυρικού δράματος, που παιζόταν μετά τη σεμνή τραγική τριλογία, και για διατήρηση της παραδόσεως της διονυσιακής ευθυμίας και για ξεκούρασμα των θεατών ύστερα από τις συγκινήσεις τριών στη σειρά τραγωδιών.
Την ευθυμία που άλλοι τραγικοί ποιηταί, ή και ο ίδιος άλλοτε, μετέδιδαν με σατυρικό δράμα, τώρα ο Ευριπίδης την μεταδίδει με τα κωμικά, δηλ. γνησίως διονυσιακά στοιχεία της τραγωδίας του, που τα απαιτούσε η διονυσιακή γιορτή. Έτσι η «Άλκηστίς» του με τα εύθυμα στοιχεία της ξαναγύρισε στην ευθυμία προτύπων παλαιοτέρου σταδίου της Τραγωδίας, που άφησε τα ίχνη του στο όνομα «τραγωδία», που συνδέεται με τράγους και εύθυμους Σατύρους. (Απόσπασμα από την εισαγωγή της έκδοσης)
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΠΑΠΥΡΟΣ
ΣειράΑΠΑΝΤΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ 136
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1975
Αριθμός σελίδων120
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΠΑΠΑΧΑΡΙΣΗΣ Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΜετάφρασηΠΑΠΑΧΑΡΙΣΗΣ Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Κωδικός Πολιτείας3250-0386
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Χ. Φ. ΛΑΒΚΡΑΦΤ: ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
HOUELLEBECQ MICHEL
€12.84 €6.42
(-50%)
Κερδίζετε €6.42
ΟΙ ΑΤΑΚΤΟΙ
ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
€18.90 €9.45
(-50%)
Κερδίζετε €9.45

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS