Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ

Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ

FESTUGIERE ANDRE-JEAN
Κωδ. Πολιτείας: 1954-0003




Παρουσίαση

Ποια θα μπορούσε να είναι η θρησκευτικότητα ενός φιλοσόφου που κατηγορήθηκε από τους πάντες ως υλιστής, «άθεος» και «ηδονιστής»; Η θέση του Επίκουρου, «Ο θεός δεν έχει προβλήματα ούτε σε άλλους προκαλεί, κι έτσι ούτε οργίζεται με κανέναν ούτε χαρίζεται σε κανέναν, όλα αυτά είναι γνωρίσματα αδύναμου όντος» συνιστά αθεΐα; Αποτελεί αντίφαση το να πιστεύει κανείς στην ύπαρξη του θεού και συγχρόνως να το αποκλείει από τις ανθρώπινες υποθέσεις;
Το βιβλίο φωτίζει πολλές πλευρές της ελληνικής ιστορίας και θρησκείας και εξετάζει νηφάλια τις θέσεις της επικούρειας φιλοσοφίας απέναντι στο θρησκευτικό φαινόμενο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
Πρόλογος
Η κατάσταση της θρησκείας στις αρχές της Ελληνιστικής Εποχής
Η ζωή του Επίκουρου
Επικούρεια φιλία
Η θρησκεία του Επίκουρου
Ο Επίκουρος και η αστρική θρησκεία
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςEPICURE ET SES DIEUX
ISBN139789608097360
ΕκδότηςΘΥΡΑΘΕΝ
ΣειράΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Χρονολογία ΈκδοσηςΣεπτέμβριος 1999
Αριθμός σελίδων160
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΜΠΕΡΓΚΝΕΡ ΡΟΖΙΝΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΦΕΣΤΙΖΙΕΡ ΑΝΤΡΕ-ΖΑΝ
Κωδικός Πολιτείας1954-0003
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

ELSA_2007, Grigoris Nietzsche, lab.alex

Κριτικές για το προϊόν

[05/09/2018] thanuser.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:2
Σημαντικό βιβλίο μόνον ως προς τις απόψεις του συγγραφέως. Είναι πρόδηλη η γνώσις του επί πολλών ιστορικών θεμάτων αλλά προκρίνει τις απόψεις του σαν θέσφατες και αδιαμφισβήτητες. Λ.χ. εν σ. 44,105 κατ’ αυτόν η του Πλάτωνος Ἐπινομίς είναι νόθο πόνημα και ούτω το παρουσιάζει (πρβλ. Νόμους Πλάτ/ος Παπύρου σ. 90-91). Όταν όμως τον βολεύει το χρησιμοποιεί ως Πλατωνικό πόνημα (βλ. τελευταίο κεφάλαιο). Στο κεφάλαιο δε περί της θρησκείας τής εποχής σχεδόν λείπει η αναφορά στα Ορφικά, και ταύτα, φαίνεται να τα αγνοεί με τα όσα γράφει στην σ. 42 αποδίδων την αλληγορικήν ερμηνεία τών θεών το πρώτον στον Πρωταγόρα αντί στόν Ορφέα πολλούς αιώνες πρίν. Το γεγονός ότι ό,τι υποστηρίζει στηρίζεται σε πηγές είναι παραπλανητικό καθώς για να υποστηρίξει την υπόθεσι της αυξανομένης αθεΐας παραθέτει τον Εὐήμερο τον Μεσσήνιο, αντιπροσωπεύοντα βίᾳ το 1% της πόλεως. Σαν να κρίνουμε την κοινωνία για τις απόψεις ενός κόμματος του 1%. Πολλές υπερβολές και ορθογραφικά λάθη (ειδικά κατά τις παραθέσεις τού πρωτοτύπου έπεσε αλύπητο τσεκούρι). Είναι γραμμένο εν είδει προσωπικού σημ/ρίου με περισσή -από ιστορικής πλευράς- ψυχρότητα του συγγραφέως (αναλύει τα περί θρησκείας σαν μηχανικός αναλύων ένα πρόβλημα!) και μετεφράσθη σίγουρα από μη επαρκώς κατηρτισμένους με προχειρότητα. Δυστυχώς ο γράψας είχε διαβάσει μεγάλο όγκο βιβλίων αλλά οι παρατηρήσεις του στα επί του Ελληνισμού είναι παιδαριώδεις. Παρά ταύτα, μονοτονικώς -ευτυχώς λέω εγώ μετά τανωτέρω- γραμμένο, κακής ποιότητος χαρτί και πανέμορφο εμφανισιακά εξώφυλλο. Δέν προτείνεται, αντ’ αυτού αγοράστε την Ελληνιστική φιλοσοφία του A. Long.
[23/08/2017] zorzzano.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Χωρίς να έχω διαβάσει άλλο βιβλίο για τον Επίκουρο και την διδασκαλία του , θεωρώ ότι η άποψη του συγγραφέα έχει πολύ ενδιαφέρον. Είναι καλό και ευανάγνωστο βιβλίο για μια πρώτη γνωριμία με τον φιλόσοφο.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
MACDONALD JOHN
€34.70 €13.88
(-60%)
Κερδίζετε €20.82
Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ
DOSTOYEVSKY FYODOR
€13.78 €6.89
(-50%)
Κερδίζετε €6.89

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS