Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ

+
-
BESPALOFF RACHEL
Κωδ. Πολιτείας: 7768-0021
Τιμή Έκδοσης
€11.00
Τιμή Πολιτείας
€9.90
(-10%)
Κερδίζετε €1.10


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Γραμμένο την περίοδο 1939-1942, υπό τη σκιά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το περίτεχνο δοκίμιο της Ρασέλ Μπεσπαλόφ εξετάζει, υπό τη φιλοσοφική και ανθρωπολογική της οπτική, τους ήρωες και τον ποιητή της Ιλιάδας. Για τη Γαλλίδα φιλόσοφο, το κεντρικό μοτίβο του έπους συνίσταται στη μονομαχία Αχιλλέα και Έκτορα, στην τραγική σύγκρουση του ήρωα της εκδίκησης με τον ήρωα της αντίστασης. Ο Όμηρος στέκεται αμερόληπτος πάνω από τα πεπρωμένα των Τρώων και των Αχαιών, αναδεικνύοντας, ωστόσο, την ευθύνη και την ελευθερία των θνητών, εν αντιθέσει με την αμεριμνησία των Αθανάτων, εκείνων των «κωμικών ηρώων» του Ολύμπου. Όμως ο Όμηρος δεν καθαγιάζει τη δύναμη: Την εμφανίζει ως υπέρτατη πραγματικότητα και ταυτόχρονα υπέρτατη αυταπάτη της ύπαρξης. Αυτό που υμνεί είναι η ανθρώπινη δημιουργικότητα, η δόξα του νεκρού ήρωα - η θέληση του ατόμου, που λαμβάνει διαστάσεις αιωνιότητας. Όλες οι περίφημες σκηνές που λαμβάνουν χώρα έξω από τα τείχη της Τροίας, με αποκορύφωμα το γεύμα του Πριάμου με τον Αχιλλέα, είναι τόποι ενατένισης του αιώνιου, όπου ο Όμηρος εκφράζει, με μια πληρότητα που δεν την έφτασαν ποτέ οι φιλόσοφοι, τη συνείδηση της ταυτότητας του ωραίου και του αληθούς που γονιμοποιεί την αρχαιοελληνική σκέψη. Ιδού πώς ο μέγας εποποιός μορφοποιεί ποιητικά τον μύθο -το, κατά τον Χέρμαν Μπροχ. «αρχέτυπο κάθε γνώσης του κόσμου των φαινομένων για την οποία είναι ικανό το ανθρώπινο πνεύμα».
«Σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίζεται ο Νίτσε, ο Όμηρος δεν είναι ο καλλιτέχνης της αποθέωσης. Αυτό που υμνεί, αυτό που καθαγιάζει, δεν είναι ο θρίαμβος της νικηφόρας δύναμης, αλλά η ανθρώπινη ενεργητικότητα μέσα στη δυστυχία, η ομορφιά του νεκρού πολεμιστή, η δόξα του θυσιασμένου ήρωα, το άσμα του ποιητή στο μέλλον -καθετί που νικιέται από τη μοίρα αλλά συνεχίζει να την αφηφά και να την υπερβαίνει. [...] Ο Όμηρος φανερώνει τη βαθύτερη φύση των όντων όχι στις πράξεις τους, αλλά στον τρόπο τους να αγαπούν, στην επιλογή της αγάπης». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΓΙΑ ΤΗΝ "ΙΛΙΑΔΑ"
ΕΚΤΟΡΑΣ
ΘΕΤΙΣ ΚΑΙ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
ΕΛΕΝΗ
Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΙΑΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ
ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
ΕΠΙΜΕΤΡΟ: ΧΕΡΜΑΝ ΜΠΡΟΧ (HERMANN BROCH), ΤΟ ΥΦΟΣ ΤΗΣ ΜΥΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςDE L' ILIADE
ISBN139786185770006
ΕκδότηςΜΑΓΜΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 2023
Αριθμός σελίδων112
Διαστάσεις20,5x14
ΜετάφρασηΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ Θ. ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕπιμέλειαΜΑΛΛΙΑΡΗΣ Ν. ΝΙΚΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΠΕΣΠΑΛΟΦ ΡΑΣΕΛ
Κωδικός Πολιτείας7768-0021
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

litokanli

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

litokanli

Κριτικές για το προϊόν

[23/05/2023] litokanli.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Εξαιρετικό βιβλίο και ωραίες ιδέες. Φυσικά με τη δυτικότροπη προσέγγιση αλλά αξίζει να διαβαστεί. Ωραία και προσεγμένη η έκδοση από το Μάγμα.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΕΓΚΩΜΙΟΝ
ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΟΣ
€8.66 €3.46
(-60%)
Κερδίζετε €5.20
ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
€25.62 €8.97
(-65%)
Κερδίζετε €16.65

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS