Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ // Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓ

Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

+
-
ΓΙΑΛΚΕΤΣΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 5763-0003
Τιμή Έκδοσης
€12.72
Τιμή Πολιτείας
€8.90
(-30%)
Κερδίζετε €3.82


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Τον Οκτώβριο του 1917, ο κομμουνισμός μπήκε ορμητικά στη σκηνή της ιστορίας ως μια ισχυρή πολιτική δύναμη, που είχε κατακτήσει την εξουσία σε ένα από τα μεγαλύτερα κράτη του κόσμου. Η Οκτωβριανή Επανάσταση έγινε γρήγορα ένας φάρος για όσους πίστευαν στην αναγκαιότητα ενός ριζικού κοινωνικού μετασχηματισμού και δεν αρκούνταν σε μεταρρυθμίσεις που απλώς διόρθωναν τις πιο ακραίες και υπερβολικές αδικίες του καπιταλιστικού συστήματος. Η σοβιετική εμπειρία τροφοδοτούσε την ελπίδα και την προοπτική ενός σοσιαλιστικού μέλλοντος, μιας νέας κοινωνίας πιο ελεύθερης και πιο δίκαιης. Στην πορεία όμως, η επαναστατική επαγγελία μιας ανώτερης μορφής δημοκρατίας, της προλεταριακής δημοκρατίας, διαψεύστηκε και μετατράπηκε γρήγορα σε δικτατορία του μοναδικού κόμματος, για να καταλήξει στη συνέχεια σε ένα δεσποτικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας που κατέπνιγε με τη βία κάθε διαφωνία.
Στο βιβλίο "Η ουτοπία στην εξουσία", ο συγγραφέας επιχειρεί να συνδυάσει την εξιστόρηση των γεγονότων που σφράγισαν την Οκτωβριανή Επανάσταση και τη μετεπαναστατική εξέλιξη με μιαν απόπειρα ερμηνείας του αυταρχικού και δεσποτικού εκφυλισμού του σοβιετικού κομμουνισμού. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Επαναστάτες και αναθεωρητές
Ποια στρατηγική για τη Ρωσία;
Η Επανάσταση του Φεβρουαρίου
Προς την τελική σύγκρουση
Όλη η εξουσία στα σοβιέτ
Το πρότυπο της Κομμούνας
"Τυπική" και "ουσιαστική" δημοκρατία
Η κριτική της Λούξεμπουργκ
Η διαμάχη με τον Κάουτσκι
Το μάθημα του Πλεχάνοφ
Η διαμαρτυρία του Μάρτοφ
Στη δίνη του εμφύλιου πολέμου
Η διαφωνία υπό απαγόρευση
Η ανεύρετη ευρωπαϊκή επανάσταση
Η τελευταία μάχη του Λένιν
Ο σοσιαλισμός σε μια μόνο χώρα
Ο Στάλιν μόνος κυρίαρχος
Η εποχή του τρόμου
Ο χαρακτήρας του καθεστώτος
Η δύναμη του μύθου
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΔΙΑΛΕΓΕΣΘΑΙ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούνιος 2018
Αριθμός σελίδων216
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας5763-0003
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Κριτικές για το προϊόν

[20/02/2022] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Γνώριζα το Θανάση Γιαλκέτση από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Γνώριζα ότι έχει κάνει πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις φιλοσόφων και φιλοσοφιών. Γράφει υπέροχα. Και αυτό το βιβλίο έχει μεγάλη αξία. Μέσα σε λίγο παραπάνω από 200 σελίδες σε μαθαίνει. Είναι διδακτικό. Δεν κακοποιεί προσωπικότητες. Αλλά η ίδια η ιστορία δεν επιτρέπει "απαλή" κριτική σε τόσο εξόφθαλμα λάθη. Φαίνεται ότι η ΕΣΣΔ είχε αρχίσει, πριν το Στάλιν, να αποκτά απολυταρχικά χαρακτηριστικά, που θα παγιωθούν και θα εξαπλωθούν με το Στάλιν. Το βιβλίο αυτό είναι ιστορικό και παρουσιάζει όλες τις αντιρρήσεις που δεν εισακούστηκαν (Λούξεμπουργκ, Πλεχάνοφ, Μάρτοφ και άλλων). Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι περιεκτικό, εξαιρετικά σαφές και καλογραμμένο. Δείχνει τα παρασκήνια με εύληπτο και κατανοητό τρόπο, τις αντιμαχίες, τους συμβιβασμούς, τις αντιφάσεις της Επανάστασης. Είναι σημαντικό ότι, παράλληλα με την αυστηρότητα που απαιτεί μια κριτική για φαινόμενα τέτοιου είδους, δεν θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις εύκολα αντικομουνιστικό. Αν το διαβάσετε, θα διαπιστώσετε τους λόγους. Ο Λένιν ήταν ένας επαναστάτης αντιφατικός, είχε την απόλυτη πεποίθηση ότι είναι πιστός εφαρμοστής των ιδεών του Μαρξ, ήταν πραγματιστής και όλα τα λάθη στα οποία υπέπεσε, δεν είναι άσχετα με την εξέλιξη της Σοβιετικής Ένωσης. Διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο ως προσωπικότητα, αν και στο μαρξισμό αυτή η μέθοδος ανάλυσης δεν είναι προσφιλής. Τελικά, πρέπει να μιλάμε με υποθέσεις; Π.χ., αν δεν ήταν ο Στάλιν και συνέχιζε ο Λένιν; Με όρους καισαρισμού και προδοσίας της επανάστασης; Με όρους που έχουν πάντα δικαιολογία για τα μέσα; Όλα αυτά και άλλα αναφέρονται σε αυτό το πολύ όμορφο βιβλίο, που έχει τη χάρη της απλότητας, χωρίς να λείπει το κριτικό και πληροφοριακό περιεχόμενο και η αρετή της άσκησης της σκέψης. Είναι κατά βάση ιστορικό, με πολύ καλή βιβλιογραφία, βασιζόμενη εν πολλοίς στα πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο εκείνη την εποχή, αλλά είναι συνάμα και θεωρητικό και έναυσμα για σκέψη και περισσότερη έρευνα. Συγχαρητήρια!
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΓΛΥΠΤΑ
ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
€49.77 €19.91
(-60%)
Κερδίζετε €29.86
ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
HANKS TOM
€18.80 €7.52
(-60%)
Κερδίζετε €11.28

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS