Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Η ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

Η ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1220-0206




Παρουσίαση

Η έννοια των ατομικών δικαιωμάτων συνοψίζει τη φιλοσοφική και πολιτιστική ταυτότητα του νεωτερικού «παραδείγματος». Δεν εξαντλείται στη νομική εξειδίκευση και χρήση. Συνιστά τον άξονα (την αυτονόητη νοηματική σταθερά) της πρακτικής του βίου στη νεωτερικότητα. Το βιβλίο επιχειρεί να διερευνήσει το ερώτημα: Κατά πόσο η θεμελιακή προτεραιότητα του ατομικού δικαιώματος στο νεωτερικό οικοδόμημα σχετίζεται με τη σύγχρονη κρίση του συνολικού «παραδείγματος». Μήπως η εκδοχή των δικαιωμάτων, στην αποκλειστική προοπτική της ατομοκεντρικής κατοχύρωσης, αποδεσμεύει και θεσμοποιεί μια ριζικά αντικοινωνική δυναμική; Υπονομεύει το ίδιο το γεγονός των σχέσεων κοινωνίας, όπως και την πολιτική τους πραγμάτωση, την «πολιτική κοινωνία». Παγιδευμένη η λογική του δικαιώματος στην ατομοκεντρική αξίωση, συνιστά και απειλή ανθρωπολογικών αλλοιώσεων: Διολίσθηση προς ένα είδος ανθρώπινου χαρακτήρα και ψυχισμού με αναπηρίες αναφορικότητας και επικοινωνίας, επομένως και «λογικής» (δηλαδή ερωτικής) συγκρότησης. Αλλά η μετάβαση από την απάνθρωπη (ατομοκεντρική) στην εξανθρωπισμένη (κοινωνική) εκδοχή και λειτουργία του δικαιώματος ούτε αυτοματική μπορεί να είναι ούτε προϊόν της ίδιας χρησιμοθηρικής νοοτροπίας που παρήγαγε την απανθρωπία. Απαιτούνται μεταλλαγές που το βιβλίο μόνο ενδεικτικά επιχειρεί να περι-γράψει. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
Λεπτομέρειες
ISBN139789603530411
ΕκδότηςΔΟΜΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2006
Αριθμός σελίδων264
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας1220-0206
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Κριτικές για το προϊόν

[22/11/2022] ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
....Μονος ο τιτλος του βιβλιου φανερωνει την συγκλονιστικα ρηξικελευθη και ακρως διεισδυτικη αντιληψη του συγγραφεα που κατευθυνει την σκεψη του στον πυρηνα των προς εξεταση ζητηματων, θιγοντας με καθολικο τροπο τις "κακοδοξιες" των επικρατουσων παραδοχων για την εν γενει οργανωση και λειτουργια της "κοινωνιας", η οποια, οσο δεν απεκδυεται το ζοφερο προσωπο της ατομοκρατιας, που λαμβανει διαστασεις βασανιστικης μεταστασης στο κοινωνικο σωμα και επιβαλλεται ως διανοητικος ναρκισσισμος του αλλοτριωμενου ανθρωπου, τοσο θα συνεχιζει αταραχη την πορεια της προς το ερεβος της πνευματικης, πολιτισμικης και εν τελει ανθρωπινης απωλειας.
Αυτη η μνημειωδης και τραγικα εθελουσια παρακμη, αποτοκος κι αυτη του λεγομενου ευρωπαϊκου "διαφωτισμου" (σκοταδισμου, κατ' ουσιαν), ειναι απολυτως συνεπης προς το διαμορφωθεν δυτικο υποδειγμα βιου αλλα τελειως αντιθετο προς το παραδειγμα του "εληνικου τροπου", το "αθλημα της αληθειας". Η κοινωνια των σχεσεων, "το εκκλησιαστικο" γεγονος που εκδηλωνονται στο τελευταιο και πραγματωνουν τον αληθη τροπο του βιου, αφου τοτε μονο κοινωνειται στα μελη της κοινωνιας και επιτρειει την βιωση της ελευθεριας, αντικαθιστανται στο πρωτο, το δυτικο υποδειγμα απο την κατα συμβαση αληθεια, τον "συμβατικο τροπο" ζωης, οπου απουσιαζει παντελως ο σκοπος του βιου και η αιτια του.
Η χαρισματικη και πεφωτισμενη προσεγγιση του κ. Γιανναρα στο ζητημα ειναι απλα συγκλονιστικη, αξιοπιστα αληθινη, γλωσσικα υποδειγματικη. Η ολιστικη και ταυτοχρονα αρκουντως αναλυτικη εξεταση ολων των επιμερους και αθεατων πτυχων, καθιστα το εργο αυτο βαθυτατα στοχαστικο και ακρως απαραιτητο, οχι απλως διαφωτιστικο και αυτοδηλως "τολμηρο", για καθε καλοπιστο και τιμιο παρατηρητη, επιστημονα η απλο ενδιαφερομενο... Με την προσηκουσα εκτιμηση και τον δεοντα σεβασμο σε εναν αληθινο Δασκαλο..
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ (ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΑΝΩΝΥΜΟΣ
€18.02 €9.01
(-50%)
Κερδίζετε €9.01
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ
BRUCKNER PASCAL
€12.20 €6.10
(-50%)
Κερδίζετε €6.10

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS