Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (ΜΠΛΕ, ΔΙΓΛΩΣΣΟ)

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ

ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΙΤΑΛΙΚΑ

+
-
ORDINE NUCCIO
Κωδ. Πολιτείας: 0020-1261
Τιμή Έκδοσης
€8.50
Τιμή Πολιτείας
€5.95
(-30%)
Κερδίζετε €2.55


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Σε τι άραγε χρησιμεύει να διαβάσεις την Οδύσσεια ή ένα ποίημα της Σαπφούς; Σε τι άραγε χρησιμεύει να μελετήσεις λατινικά και αρχαία ελληνικά; Σε τι άραγε χρησιμεύει να ακούσεις Μότσαρτ, να επισκεφτείς τον Παρθενώνα, να δεις το ηλιοβασίλεμα από τον υπέροχο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο; Σε τι χρησιμεύει να θαυμάσεις τον πίνακα του Σεζάν Οι χαρτοπαίκτες; Σ' αυτές τις παράλογες ερωτήσεις είχε ήδη απαντήσει εξαίρετα ο Αριστοτέλης στο έργο του Μετά τα φυσικά. Σε όποιον τον ρωτούσε σε τι χρησιμεύει η φιλοσοφία απαντούσε ότι η φιλοσοφία " δεν χρησιμεύει", διότι δεν " κάνει εκδούλευση", διότι δεν είναι στην υπηρεσία κανενός, διότι είναι μια επιστήμη αυθύπαρκτη που διδάσκει το δρόμο προς την ελευθερία: ακριβώς όπως ένας ελεύθερος άνθρωπος "υπάρχει για τον εαυτό του και όχι για κάποιον άλλον".
Το να συγκρίνουμε τα πολιτισμικά αγαθά με το πετρέλαιο ή να αξιολογούμε μια έκθεση με βάση τον αριθμό εισιτηρίων που έκοψε σημαίνει ότι παραβλέπουμε αυτή καθεαυτή την αξία της ομορφιάς, την πολιτισμική λειτουργία που μπορεί να έχει η τέχνη στη διαμόρφωση της ταυτότητας και της πολιτισμικής ανάπτυξης ενός λαού.
Πράγματι, δεν συνειδητοποιούμε ότι η λογοτεχνία και οι ανθρωπιστικές γνώσεις, η κουλτούρα και η μόρφωση αποτελούν το ιδανικό αμνιακό υγρό μέσα στο οποίο οι ιδέες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, του κοσμικού χαρακτήρα της κοινωνίας, του δικαιώματος στην κριτική, της ανοχής, της αλληλεγγύης, του κοινού καλού μπορούν να αναπτυχθούν δυναμικά.
Η παρούσα δίγλωσση έκδοση αποτελεί την έντυπη καταγραφή του κειμένου της ομιλίας του διακεκριμένου Ιταλού ακαδημαϊκού στην Αθήνα (μεγάλου ειδικού του έργου του Τζορντάνο Μπρούνο και εκδότη των Απάντων του) και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της καλλιέργειας των ανθρωπιστικών επιστημών, των κλασικών γλωσσών, της φαντασίας και της τέχνης, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από κείμενα των Ντέηβιντ Φόστερ Ουώλλας, Μάρκες, Βικτόρ Ουγκό, Αϊνστάιν, Κακούζο Οκάκουρα, Τζωρτζ Μπέρναντ Σω, Γιουρσενάρ, Τζων Λοκ, Σαιντ Εξυπερύ, Μοντεσκιέ, Πλάτωνα κ.α. Ένα υπέροχο ταξίδι στη σκέψη και τη γνώση διαμέσου των αιώνων. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

"Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να μεταβληθούν σε επιχειρήσεις, και οι φοιτητές δεν μπορούν να θεωρούνται πελάτες. Παρακολουθούμε μια επικίνδυνη μεταμόρφωση, η οποία αντικατοπτρίζεται εύγλωττα στην επιλογή των λέξεων: Ξέρετε ποιές είναι οι πρώτες δύο λέξεις με τις οποίες έρχονται αμέσως σε επαφή οι φοιτητές που εγγράφονται στο πανεπιστήμιο; Είναι οι όροι "πιστωτικές μονάδες" και "οφειλόμενα"! Η γλώσσα, όπως πολύ καλά ξέρετε, δεν είναι ποτέ ουδέτερη: πρόκειται για δύο λέξεις που έχουμε δανειστεί από το χώρο της οικονομίας και οι οποίες κυριαρχούν πλέον σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Ας σκεφτούμε την τραγική μοίρα της Ευρώπης: πιστώσεις και χρέη έχουν πλέον γίνει οι μοναδικές παράμετροι για να προσδιορίσουμε την ταυτότητα της. Για τους τραπεζίτες και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, κομμάτι της Ευρώπης αποτελεί το έθνος εκείνο που πληρώνει τα χρέη του: γι' αυτούς, δυστυχώς, είναι δυνατό να σκεφτεί κανείς μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, χωρίς την Ιταλία ή χωρίς την Ισπανία. Κανένα σκάνδαλο, καμία έκπληξη. Οι πολιτισμικές ρίζες δεν μετρούν πλέον καθόλου: μετρούν μόνο οι ισολογισμοί και η πληρωμή του χρέους στους πιστωτές. [NUCCIO ORDINE]
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςL'UTILITA DEI SAPERI INUTILI
ISBN139789605052256
ΕκδότηςΑΓΡΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 2016
Αριθμός σελίδων80
Διαστάσεις17x11
ΜετάφρασηΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΕπιμέλειαΜΠΟΥΜΠΟΥΡΑ ΣΟΦΙΑ, ΤΣΕΡΕΝΤΖΙΑ ΒΕΡΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΟΡΝΤΙΝΕ ΝΟΥΤΣΟ
Κωδικός Πολιτείας0020-1261
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

vasia89, mrbrown, charesalex, NikosMaistros, lasarig, philipkonto

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Theseus, toukouda, philipkonto, tsiopepe, mrbrown, charesalex, NikosMaistros, nefchar

Κριτικές για το προϊόν

[26/06/2020] NikosMaistros.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Αυτή η διάλεξη (καθώς και το βιβλίο "Η Χρησιμότητα Του Άχρηστου", θα έπρεπε να ήταν κανονικά άχρηστη/α εν έτει 2020, σαν αυτονόητη και τετριμμένη διαπίστωση. Το γεγονός ότι μοιάζει τόσο απαραίτητη αυτή η υπενθύμιση στον "σύγχρονο" άνθρωπο, δυστυχώς μας θυμίζει ότι ό,τι αφήνεις σε αφήνει και ότι δεν υπάρχει τίποτα αυτονόητο. Η γνώση, όπως και η ίδια η οντότητα του ανθρώπου, χωρίς παρελθόν, χωρίς υπενθύμιση της συσσωρευμένης γνώσης, είναι μονίμως σε ΚΙΝΔΥΝΟ.
[15/08/2019] mrbrown.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
πρεπει να διαβαστει απο καθε φοιτητη και καθε καθηγητη μεσης και ανωτατης εκπαιδευσης σε εναν κοσμο διχως αξιες αποπροσανοτλισμενο και εμπορικοποιημενο
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ (ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΑΝΩΝΥΜΟΣ
€18.02 €9.01
(-50%)
Κερδίζετε €9.01
ΑΔΥΤΟ
FAULKNER WILLIAM (NOBEL 1949)
€17.49 €8.74
(-50%)
Κερδίζετε €8.75

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS