Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

+
-
VUILLARD ERIC
Κωδ. Πολιτείας: 3520-0788
Τιμή Έκδοσης
€16.00
Τιμή Πολιτείας
€11.20
(-30%)
Κερδίζετε €4.80


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η ημερήσια διάταξη στις 20 Φεβρουαρίου 1933: Η αφήγηση μιας συνηθισμένης μέρας, σε αυτόν τον βαρύ χειμωνιάτικο μήνα στο Βερολίνο, κατά την οποία λαμβάνει χώρα, στα άνετα σαλόνια του Ράιχ-σταγκ, η μυστική σύσκεψη είκοσι τεσσάρων βαρόνων της γερμανικής βιομηχανίας με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ναζιστικού καθεστώτος. Στόχος, να «περάσουν από το ταμείο» για να χρηματοδοτήσουν την άνοδο και σταθεροποίηση στην εξουσία του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος και του αποτρόπαιου αρχηγού του. Είμαστε στον «παράδεισο της βιομηχανίας και των χρηματοοικονομικών», μαζί με τους Krupp, Opel, Siemens, Telefunken, Agfa, 1C Farben...
12 Μαρτίου 1938: Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται η προσάρτηση της Αυστρίας. Τα επίκαιρα απαθανάτισαν μια εικόνα μηχανοκίνητων στρατευμάτων, τρομερής ισχύος, την εικόνα μιας σύγχρονης εκδοχής της ειμαρμένης. Ωστόσο, πίσω από τη στομφώδη προπαγάνδα του Γκαίμπελς υπήρξε ένας πόλεμος-αστραπή της συμφοράς, με τα πάντσερ ακινητοποιημένα, λόγω μηχανικής βλάβης, στους αυστριακούς δρόμους... Βρισκόμαστε πολύ μακριά από τον μύθο! Η ιστορία των παρασκηνίων της εγκαθίδρυσης του ναζιστικού καθεστώτος, ένα σύμφυρμα από πραξικοπηματικές ενέργειες και ωραία λόγια, μια σειρά από οργίλες τηλεφωνικές κλήσεις και χονδροειδείς απειλές, φανερώνει μια εντελώς διαφορετική πλευρά, πολύ λιγότερο ένδοξη. Η σκωπτική παρουσίαση αυτής της πραγματικότητας είναι αριστουργηματική. Η ορμητική αφήγηση συγκλονίζει. Η γραφή του Eric Vuillard αποκαθιστά στην αλληλουχία των γεγονότων το πραγματικό (ευτελές και αξιοθρήνητο) συναισθηματικό της φορτίο, το εύθραυστο της στιγμής. Ο συγγραφέας θέλει να μας θυμίσει ότι τις περισσότερες φορές αυτό που καθιστά κάποιον αήττητο δεν είναι οι περιστάσεις, αλλά η δική μας συναίνεση και οι συμβιβασμοί των ισχυρών. Γιατί η καταστροφή δεν είναι πάντοτε μοιραία... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, νιώθεις σαν να μπαίνεις στην Ιστορία παίρνοντας μέρος σε μια διάρρηξη, σαν να συνοδεύεις τον κλέφτη και να ζεις μαζί του το γεγονός. Τα αφηγήματα του Eric Vuillard ρίχνουν στο χθες ένα διαφορετικό φως, με τη βοήθεια μιας γραφής έντονης και πυκνής, που ισορροπεί ανάμεσα στην κόψη του ξυραφιού και μια απέραντη τρυφερότητα για τους ανθρώπους» (Olivier Pascal-Moussellard, Telerama)
«Ένα μικρό αριστούργημα» (Gregoire Lemenager, L'Obs)
«Ο Ερίκ Βυϊγιάρ ερευνά χωρίς φόβο, και με λόγο ανελέητο, αυτό που η επίσημη ιστορία κρύβει κάτω από το χαλί» (Muriel Steinmetz, L'Humanite)

«Πώς γράφεται λογοτεχνία χωρίς μυθοπλασία; Πώς ξαναγράφεται η Ιστορία ώστε να μετουσιωθεί σε ένα εύπεπτο, έξυπνο και ερεθιστικό ανάγνωσμα; Πώς εντέλει μπορούμε να δούμε την Ιστορία των μεγάλων στιγμών της ανθρωπότητας, όχι με έμφαση στα πρόσωπα της πρώτης γραμμής αλλά με την πανοραμική κατόπτευση του πεδίου όπως μόνο η λογοτεχνία ξέρει να κάνει; Σ’ αυτά τα πολλαπλά ερωτήματα, ο ?ric Vuillard επιτυγχάνει κάτι πολύ ιδιαίτερο, καθώς ανανεώνει το ιστορικό μυθιστόρημα με τη μέγιστη αντικειμενικότητα, σαν να γράφει ιστορική πραγματεία, αλλά συνάμα και με την αναγκαία υποκειμενικότητα, που χρειάζεται το μυθιστόρημα». (Γιώργος Ν. Περαντωνάκης, bookpress.gr - 13/06/2019)

Περιεχόμενα

Μια μυστική σύσκεψη
Οι μάσκες
Επίσκεψη αβροφροσύνης
Εκφοβισμοί
Η συνάντηση στο Μπέργκχοφ
Πώς να μην αποφασίζεις
Απέλπιδα προσπάθεια
Μια μέρα στο τηλέφωνο
Αποχαιρετιστήριο γεύμα στην Ντάουνινγκ Στριτ
Μπλίτσκριγκ
Μποτιλιάρισμα πάντσερ
Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις
Το φροντιστήριο των αξεσουάρ
Η μελωδία της ευτυχίας
Οι νεκροί
Μα ποιοι είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι;
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςL'ORDRE DU JOUR
ISBN139789604356041
ΕκδότηςΠΟΛΙΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2018
Αριθμός σελίδων160
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΠΙΜΠΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΒΥΙΓΙΑΡ ΕΡΙΚ
Κωδικός Πολιτείας3520-0788
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

aposdrak, Nefeli Karapiperi, john2014, charala021, Christos Kitsos, xrysafis, Μανώλης Γαλανός, Γιαννης Ισιδώρου

Κριτικές για το προϊόν

[22/03/2022] demosbo.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ο Βυιγιαρ ξετυλίγει την περίοδο του μεσοπολέμου με αφηγηματική δεινότητα και εγκράτεια. Ανάμεσα στις αντικειμενικές συνθήκες της ιστορίας και την υποκειμενική αντίληψη των δρώντων ο συγγραφέας δεν ικανοποιείται με μία εύκολη λύση. Το έργο είναι ανησυχητικό σε βαθμό που μόνο η καλή λογοτεχνία μπορεί να καταφέρει. Για αυτούς που είναι εξοικιωμένοι με το ιστορικό πλαίσιο του μεσοπολέμου και τις απαρχές του ΔΠΠ εξαιρετικό λογοτεχνικό ανάγνωσμα. Ταυτόχρονα όμως θα μπορούσε το έργο να λειτουργήσει και σαν εισαγωγή καθώς εξάπτει το ενδιαφέρον. Ο Βυιγιάρ είναι ένας προπαγανδιστής της Ιστορίας και της λογοτεχνίας.
[22/05/2019] ΓιώργοςΜ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Κατ΄αρχάς δύσκολα κατατάσσεται σε κάποιο είδος αυτό το βιβλίο. Είναι ιστορία, αλλά χωρίς ιδιαίτερη διείσδυση στην αιτιολογία των γεγονότων. Ο συγγραφέας προτιμάει μια πιο κινηματογραφική προσέγγιση για να παρουσιάσει σκέψεις, αίτιο κι αιτιατό. Μυθιστόρημα σε καμία περίπτωση. Κάποια σκόρπια δοκιμιακά στοιχεία, αλλά χωρίς να δίνουν τον τόνο στο κείμενο. Με λίγα λόγια, ιστορία διανθισμένη με κάποιες λογοτεχνικές πινελιές. Δεν θεωρώ ότι είναι κάτι το εξαιρετικό ούτε ότι άξιζε το βραβείο Goncourt, η παράθεση των ιστορικών γεγονότων μού θύμισε σε αρκετές περιπτώσεις στύλ Wikipedia με ολίγον από μύχιες σκέψεις των πρωταγωνιστών και λογοτεχνική ζάχαρη άχνη. 3 αστέρια κυρίως λόγω του ενδιαφέροντος θέματος.
[05/02/2019] john2014.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Η Ιστορία όπως πρέπει όχι μόνο να διαβάζεται αλλά και να διδάσκεται. Ο συγγραφέας αποδίδει εκ των έσω τις ιστορικές στιγμές που διηγείται, απομυθοποιεί πρόσωπα και καταστάσεις γι αυτό και συντηρεί τελικά τον μύθο της Ιστορίας. Και είναι τελικά αυτή άβυσσος, και καλο θα ήταν να το ξερουν κι όσοι προσπαθούν να κλέψουν λίγη από την τρομακτική της ομορφιά πριν κανουν το δικό τους σαλτο μορταλε.
[05/09/2018] nikospatramath.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
3 αστερια για το κειμενο κι αλλο 1 για την υπενθυμιση.
Γιατι η Ιστορια πρεπει να λειτουργει ως τετοια,ως μια διαρκης υπενθυμιση.

"Δεν πεφτουμε ποτε δυο φορες στην ιδια αβυσσο.Αλλα πεφτουμε παντα με τον ιδιο τροπο,με γελοιοτητα και τρομο.Και τοσο πολυ θα θελαμε να μην ξαναπεσουμε,που προβαλλουμε αντισταση,που ουρλιαζουμε." (σελ.148)
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
€19.00 €9.50
(-50%)
Κερδίζετε €9.50
ΚΡΗΤΗ 1941
ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΑΛ. ΗΛΙΑΣ
€26.00 €11.70
(-55%)
Κερδίζετε €14.30

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS