Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Σχόλια Αναγνώστη: ΓιώργοςΜ

Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ"
Ο Παδούρα μάς παραδίδει ένα χορταστικό βιβλίο με κύριο μενού την ιστορία. Ο αναγνώστης ταξιδεύει στη Σοβιετική Ένωση του σταλινικού τρόμου, ακολουθεί τον Τρότσκι σε Τουρκία, Γαλλία, Νορβηγία και τελικά, στο Μεξικό, ενώ παρακολουθεί τα βήματα του Ραμόν Μερκαντέρ από τον Ισπανικό Εμφύλιο μέχρι τη δολοφονία του Τρότσκι. Παράλληλα, ο Παδούρα δεν παραλείπει να περιγράψει την Κούβα μετά τη δεκαετία του 1970, η οποία βυθίζεται στη φτώχεια και την καταπίεση του καθεστώτος του Κάστρο και να φτάνει στο ναδίρ στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990, όταν σχεδόν καταρρέει. Η πλοκή είναι πολύ ενδιαφέρουσα, είναι εμφανής η έρευνα που έχει κάνει ο Παδούρα και πραγματικά, είναι ένα βιβλίο που σε κρατάει σε αγωνία. Ωστόσο, όπως οι περισσότεροι Λατινοαμερικανοί συγγραφείς, πέφτει κι αυτός στην παγίδα του βερμπαλισμού, με αποτέλεσμα, σε μερικά (αρκετά) σημεία, να χάνεται η σφριγηλότητα του κειμένου. Θα μπορούσε άνετα να είναι 400 σελ. αντί για 700 σελ. Άλλη αδυναμία είναι το γεγονός ότι ο Παδούρα πολλές φορές περιγράφει την ιστορία όχι μέσα από τις ιστορίες των ηρώων του, αλλά ως μια άλλη Wikipedia. Αυτό θα ήταν καλό για ένα ιστορικό βιβλίο, αλλά όχι για ένα λογοτεχνικό, αφού χάνει σε λογοτεχνικότητα - εκτός κι αν ήθελε να γράψει ένα λογοτεχνικό δοκίμιο, το οποίο, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμβαίνει. Γενικότερα, ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.
2023-01-23 15:50:36
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑ 500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΗΣ ΜΠΕΓΚΟΥΜ (ΧΑΡΤΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)"
Είναι πάντα μια ιδιαίτερη εμπειρία να επιστρέφεις στο σύμπαν του Ιουλίου Βερν και να διαβάζεις βιβλία του σε μια σαφώς ωριμότερη ηλικία. Το ότι ο Ιούλιος Βερν θεωρείται κυρίως συγγραφέας βιβλίων για εφήβους είναι μάλλον μια διαστρεβλωμένη θεώρηση, που οφείλεται στον τρόπο που οι Αγγλοσάξονες εξέλαβαν κι εξέδωσαν τα βιβλία του Βερν (συντομευμένα). Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα βιβλία του Βερν ακολουθούν μια άνετη για τον αναγνώστη ευθεία αφήγηση, το κλασικό μοτίβο του suspense στο τέλος κάθε κεφαλαίου και στο τέλος, επικρατεί το Καλό. Προσωπικά, βρίσκω το σύμπαν του Βερν εξαιρετικά ενδιαφέρον κι ιδανικό για την εφηβική φαντασία και κοσμοθεώρηση, θέτοντας ένα σαφές πλαίσιο με ξεκάθαρους ρόλους Καλού-Κακού, κι ένα αισιόδοξο φινάλε, που είναι απαραίτητο μοτίβο για μια επαρκή αξιακή θωράκιση των νέων. \'Τα 500 εκατομμύρια της Μπεγκούμ\' είναι άλλο ένα ευχάριστο ανάγνωσμα που μας προσφέρει ο Βερν, το οποίο αναδεικνύει και την ευφυία του Βερν να διαβάζει τις πολιτικές εξελίξεις σε βάθος δεκαετιών και να προβλέπει όχι μόνο πώς η τεχνολογία θα αλλάξει τον κόσμο, αλλά και πώς η πολιτική θα τον διαμορφώσει στην Ευρώπη στις αρχές του 20ού αιώνα και τον Α\' Π.Π. (εθνικισμός, Lebensraum, κ.λπ.) Δεν ξέρω πώς διαβάζεται πλέον ο Βερν από τους εφήβους του 21ου αιώνα, ένα τον βρίσκουν ξεπερασμένο κ.λπ., αλλά θεωρώ ότι παραμένει ο καλύτερος παραμυθάς που δεν έχει γράψει ούτε ένα παραμύθι - και γι\' αυτό αξίζει να διαβάζεται εσαεί.
2022-11-28 11:19:08
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑΡΑΣ ΜΠΟΥΛΜΠΑ"
Εξαιρετικό μυθιστόρημα/νουβέλα του αναδυόμενου ρωσικού ρεαλισμού (με αρκετά στοιχεία ρομαντισμού, κυρίως ως προς τη γλώσσα και το χαρακτήρα του Αντρέι). Ο Γκόγκολ πατάει γερά πάνω στην κοζακική παράδοση των Ουκρανών και συνθέτει μια συναρπαστική ιστορία με καθαρή γραμμή και πλοκή - καλειδοσκόπιο του κοζάκικου κόσμου και κοσμοθεωρίας. Ο Τάρας Μπούλμπα (ο οποίος θυμίζει κάποιες φορές τον καζαντζακικό Καπετάν Μιχάλη - ή μάλλον, τούμπαλιν!) είναι ο κύριος άξονας της ιστορίας, αλλά πρωταγωνιστής είναι η κοζακική φυλή. Ο Γκόγκολ παίρνει πολλά (ιστορικά) στοιχεία από την ιστορία των Κοζάκων, τα επανατοποθετεί σε ένα χλιαρό ιστορικό πλαίσιο και μάς παραδίδει ένα χρονικό της ιδιαίτερης αυτής φυλής, η οποία παρουσιάστηκε στο ιστορικό προσκήνιο εν μέσω εθνοκαθάρσεων, άγριων πολιτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων και υπαρξιακών απειλών εξ\' Ανατολών, κατάφερε να επιβιώσει και να καθιερωθεί ως η κύρια φυλετική και πολιτισμική ομάδα των στεπών του Δνείπερου. Το βιβλίο είναι γεμάτο βία, όπως ήταν η ζωή κι ο θάνατος των Κοζάκων, συγκρούσεις, αίμα - και κάπου εκεί, και λίγο έρωτα. Ο Τάρας Μπούλμπα είναι ένα έργο αναφοράς για τη ρωσική/ουκρανική λογοτεχνία, το οποίο αξίζει να διαβαστεί. Η μετάφραση της συγκεκριμένης έκδοσης ήταν πολύ καλή, έρρεε το κείμενο αβίαστα.
2022-11-21 14:52:49
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ "
Αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο, ιδίως για εκείνους που θέλουν ν\' αποκτήσουν μια πληρέστερη γνώση για τη γεωπολιτική και κυρίως, για το πρώτο συνθετικό του όρου - τη γεωγραφία. Σε κάποιον που έχει ήδη μια σημαντική γνώση τόσο της διεθνούς κατάστασης όσο και της γεωπολιτικής ευρύτερα και παρακολουθεί τα γεγονότα από κοντα, το βιβλίο προσφέρει λίγες επιπρόσθετες γνώσεις, οι οποίες, ωστόσο, συμπληρώνουν το παζλ, ενώ συμπυκνώνουν την ήδη αποκτηθείσα γνώση. Δεν είναι κάποιο βιβλίο-σημείο αναφοράς της διεθνούς γεωπολιτικής, αλλά, σε κάθε περίπτωση, προσφέρει γνώσεις με έναν εύληπτο και συμπαγή τρόπο σε κάποιον που θέλει να μάθει περισσότερα για το παραμελημένο (αλλά τόσο σημαντικό) αντικείμενο της γεωγραφίας, ώστε να ερμηνεύει καλύτερα τα γεγονότα. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό και αποτελεί ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για κάποιον που θέλει να εμβαθύνει σε αυτό το αντικείμενο, ή και σημείο τερματισμού, για κάποιον που θέλει απλώς να αποκτήσει μια ευρύτερη (αλλά όχι ευρύτατη) γνώση. Αρνητικό σημείο οι χάρτες του βιβλίου. Πολλά από τα ονόματα που αναφέρονται στο κείμενο, δεν αναφέρονται καν στους χάρτες, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να ψάχνεται. Η πρακτική του Economist, όπου ο χάρτης που συνοδεύει ένα κείμενο αναφέρει όλα τους γεωγραφικούς όρους που εμπεριέχει το κείμενο αυτό, θα πρέπει ν\' αποτελέσει μπούσουλα για πιθανή επανέκδοση του βιβλίου.
2022-11-07 10:49:55
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ "
Εξαιρετικά δοκίμια, που παραμένουν απίστευτα επίκαιρα και σήμερα. Ο Κούντερα περιγράφει την αγωνία των \'μικρών εθνών\' της Κεντρικής Ευρώπης (Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία κ.λπ.) να επιβιώσουν, να δημιουργήσουν και να αποκτήσουν λόγο ύπαρξης ανάμεσα στις Συμπληγάδες Γερμανίας και Ρωσίας. Ο Κούντερα εξηγεί πώς οι τέχνες και κυρίως, η λογοτεχνία, αποτέλεσε όχημα για τα έθνη αυτά να διεκδικήσουν το raison d\' etre τους, να αναδειχθούν στην παγκόσμια σκηνή ως αυθύπαρκτες κατ\' αρχάς, πολιτισμικές, και στη συνέχεια, πολιτικές οντότητες και να διεκδικήσουν το ρόλο τους. Η ανεπαίσθητη ειρωνία, ο ανεπιτήδευτος αυτοσαρκασμός, η γνώση του αναπόφευκτου και το αίσθημα της εφήμερης ύπαρξης είναι όλα στοιχεία του πολιτισμικού χαρακτήρα των εθνών αυτών, που προσπαθούν ν\' αναπνεύσουν ανάμεσα στους δύο γειτονικούς ογκόλιθούς τους. Ο Κούντερα επιχειρηματολογεί επιτυχέστατα για να καταδείξει ότι τα έθνη αυτά είναι αναπόσπαστο μέρος της (δυτικής) Ευρώπης, του Δυτικού Κανόνα, κι ότι το Σιδηρούν Παραπέτασμα ήταν ένας απολύτως παραφύσιν βίαιος χωρισμός των εθνών αυτών από την πολιτισμική τους οικογένεια, τη Δύση. Αυτό γίνεται αντιληπτό ακόμα περισσότερο σήμερα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αξίζει να διαβαστεί παρέα με το άλλο υπέροχο δοκίμιο του Τζώρτζ Στάινερ \'Η ιδέα της Ευρώπης\' (εκδ. Δώμα).
2022-11-04 11:37:12
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ"
Είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Κούντερα που διαβάζω. Η πλοκή/ιστορία του βιβλίου είναι αρκετά ενδιαφέρουσα με φόντο τη μεταπολεμική Τσεχοσλοβακία, που ζούσε υπό τον τρόμο της Μόσχας. Ο Κούντερα καταφέρνει να μεταφέρει την γκρίζα ατμόσφαιρα των πόλεων (π.χ. της Οστράβα), αλλά και τη φωτεινότητα κάποιων εκ των πρωταγωνιστών του βιβλίου, οι οποίοι αναζητούν το μίτο της ζωής τους ανάμεσα σε κομματικές συνελεύεις, χαλκευμένες κατηγορίες, στρατόπεδα ανεπιθύμητων κι ανέξοδους έρωτες. Ο Κούντερα εντάσσει σφήνα στο βιβλίο του και στοιχεία της τσεχικής λαογραφίας, μουσικής και ιστορίας, τα οποία ναι μεν έχουν έναν αρνητικό αντίκτυπο στη ροή του βιβλίου, αλλά από την άλλη, παράλληλα το εμπλουτίζουν. Σε ορισμένα σημεία ο Κούντερα φλυαρεί και χάνεται σε φιλοσοφικούς στοχασμούς. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα αξιανάγνωστο βιβλίο, το έργο-αναφοράς της Άνοιξης της Πράγας, αλλά κι ένα παράθυρο στην υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική σκηνή της Τσεχίας/Τσεχοσλοβακίας.
2022-11-04 11:29:17
Σχόλιο για το βιβλίο "ΚΑΤ' ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ"
Ενδιαφέρον βιβλίο, ιστορίες με κοινό άξονα που παρουσιάζονται χωρίς αυστηρή χρονική σειρά. Το βασικό πλαίσιο είναι η Κορσική τις δεκαετίες του 1980 και 1990, όπου έχει αναπτυχθεί ένα έντονο εθνικιστικό κίνημα με αρκετές -και αντικρουόμενες μεταξύ τους- παραφυάδες. Προσωπικά, έχανα τον μίτο της αφήγησης σε ορισμένα σημεία, αφού ο συγγραφέας έκανε αρκετά φλας μπακ, ενώ εισάγει κι εμβόλιμες ιστορίες, οι οποίες λίγη σχέση φαίνεται να έχουν με τον άξονα της κύριας πλοκής. Οι φωτογραφίες της πρωταγωνίστριας Αντόνια, καθώς και φωτογραφίες-σταθμός του 20ού αιώνα από εμπόλεμες ζώνες, προκαλούν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του αναγνώστη, ενώ και τα κεφάλαια για τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι αξιανάγνωστα.
2022-09-12 10:36:41
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΣΛΑΜ, ΕΡΝΤΟΓΑΝ"
Πολύ ενδιαφέορν βιβλίο,το οποίο παρουσιάζει ευσύνοπτα το πρόσωπο της σύγχρονης Τουρκίας και κυρίως, τις αντιθέσεις της, τις οποίες ο Ερντογάν άλλοτε προσπαθεί να συγκεράσει στο πλαίσιο ενίσχυσης της εθνικής ταυτότητας των Τούρκων κι άλλοτε φέρνει στην επιφάνεια για να εξυπηρετήσει μια κοντόφθαλμη, αλλά εκλογικά χρήσιμη, πολιτική ατζέντα. Για όποιον παρακολουθεί στενά την επικαιρότητα στην Τουρκία από έγκυρες πηγές και γνωρίζει τη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, η ανάγνωση του βιβλίου αυτού είναι ουσιαστικά μια εκτενής περίληψη των όσων ήδη γνωρίζει μαζί με ορισμένα γεγονότα, των οποίων την ύπαρξη πιθανώς ν\' αγνοεί. Για όποιον έρχεται σε πρώτη επαφή με την Τουρκία πέρα από την επικαιρότητα, το βιβλίο αυτό είναι μια καλή αρχή για περαιτέρω εμβάθυνση. Διαβάζεται εύκολα και γρήγορα. ΥΓ: Θα ήταν ίσως προτιμότερο οι σημειώσεις να παρουσιάζονταν ως υποσημειώσεις στις σελίδες όπου αναφέρονται αντί συγκεντρωτικά στο τέλος του βιβλίου.
2022-08-22 12:17:01
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΥΡΥΓΝΩΣΙΑ "
Ιδιαιτέρως ενδιαφέορν βιβλίο, το οποίο παρουσιάζει μια άλλη παράμετρο της εποχής της υπερεξειδίκευσης, υποστηρίζοντας ότι σε αρκετούς/πολλούς τομείς της ανθρώπινης/επαγγελματικής δραστηριότητας, η εμπειρία κάποιου ανθρώπου σε μια σειρά τομέων, ακόμα κι άσχετων με το πεδίο δραστηριότητάς του, μπορεί να κριθεί ως ιδιαιτέρως χρήσιμη, καθώς του επιτρέπει να προσεγγίζει ένα ζήτημα με διαφορετική οπτική και διαφορετική γωνία. Υπάρχουν ορισμένα (1-2) κεφάλαια, τα οποία απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στο αμερικανικό κοινό, αλλά στο σύνολό του, διαβάζεται ευχάριστα απ\' όλους. Η καταγραφή των αιτίων του δυστυχήματος του διαστημικού λεωφορείου Τσάλεντζερ το 1986 είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Γενικότερα, ένα βιβλίο που σε προβληματίζει, σε κάνει να δεις τα πράγματα διαφορετικά και, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και να σε ανακουφίσει, εάν θεωρείς ότι δεν έχεις βρει ακόμα το δρόμο σου! ΥΓ: Το διάβασα στα αγγλικά, οπότε δεν έχω άποψη για τη μετάφραση του έργου στα ελληνικά.
2022-08-22 12:05:46
Σχόλιο για το βιβλίο "ΠΩΣ ΝΑ (ΜΗ) ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΑΙ "
Εξαιρετικό πόνημα, στο οποίο αναλύεται και με επιστημονικούς όρους ο βαθμός αποτυχίας της περίφημης \'διαπραγμάτευσης\' (που μόνο διαπραγμάτευση δεν ήταν) το πρώτο εξάμηνο του 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ήταν σαφές εκ των προτέρων ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα οδηγούσε σε καταστροφή για τη χώρα, καθώς όλες οι επιμέρους παραμέτρους της δεν ήταν κατ\' ελάχιστο ευνοϊκές. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση Τσίπρα εφήρμοσε το πιο αποτυχημένο chicken game στην ιστορία των διαπραγματεύσεων - και το χειρότερο είναι ότι αυτό ήταν προδιαγεγραμμένο από την αρχή. Το βιβλίο διαβάζεται πολύ εύκολα από τον καθένα. Ελάχιστες γνώσεις game theory ίσως απαιτούνται για ν\' αντιληφθεί κάποιος το σύνολο των επιστημονικών δεδομένων που αναλύονται, αλλά είναι ένα βιβλίο για το γενικό κοινό, όχι για ειδικούς. Προτείνεται ανεπιφύλακτα (αν και, δυστυχώς, ελάχιστοι πείθονται πλέον από τα γεγονότα).
2022-07-19 10:10:32
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ "
Ένα από τα συγκλονιστικότερα βιβλία που έχω διαβάσει! Μαζί με το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, το Εάν αυτό είναι ο Άνθρωπος του Πριμο Λέβι, και τις Ιστορίες από την Κολυμά του Σαλάμοφ, το Τσέρνομπιλ της Αλεξέγιεβις εύκολα συγκαταλέγεται στα κορυφαία βιβλία-μαρτυρίες του ζόφου του 20ού αιώνα. Οι ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν το Τσέρνομπιλ -κι αργότερα πέθαναν- είναι γροθιά στο στομάχι. Οι περιγραφές των τερατογεννήσεων είναι μάλλον δυσκολοχώνευτες για τον μέσο αναγνώστη. Η οργή για τη (μη) αντίδραση των αρχών της ΕΣΣΔ, τα τερατώδη ψέματα και η προσοπάθει συγκάλυψης , όλα πηγάζουν από τις σελίδες αυτού του αριστουργήματος. Παράλληλα, περιγράφεται και ο ανθρωπότυπος του \'κόκκινου ανθρώπου\', που διαμορφώθηκε στην ΕΣΣΔ - ο άνθρωπος που πιστεύει στο Κόμμα, στο μαρξιστικό-λενινιστικό δόγμαμ και αρνείται ν\' αμφισβητήσει την πραγματικότητα, εάν η πραγματικότητα δεν είναι σύμφωνη με το αφήγημα του Κόμματος. Κι από κοντά, η θυσία ανθρώπων που πήγαν ως πρόβατα στη σφαγή μη γνωρίζοντας τον κίνδυνο που διέτρεχαν. Αισχρή πολιτική της Μόσχας να παρέχει τριπλάσια και τετραπλάσια μεροκάματα σε όσους πήγαιναν να εκκαθαρίσουν την περιοχή, οδηγώντας τους σε σίγουρο και γρήγορο θάνατο. Το βιβλίο προκαλεί μια ανατριχίλα, σήκωμα της τρίχας, απελπισία. Δεν μπορεί να μη διαβαστεί! 5 αστέρια με τόνο!
2022-07-04 14:43:59
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΡΙΠΗ ΤΟΥ 1918 "
Ενδιαφέρον βιβλίο, από το οποίο, ωστόσο, λείπει η ροή. Είναι περισσότερο μια καταγραφή αριθμών, στατιστικών, αποσπασματικών ιστοριών, χωρίς, εντούτοις, να εντοπίζεται κάποια συνοχή στο κείμενο, που θα του επέτρεπε να ρέει. Παρατίθενται πολλά στατιστικά στοιχεία από κρατικά αρχεία και άρθρα από τον Τύπο της εποχής, καθώς και (λίγες) μαρτυρίες. Σε γενικές γραμμές, ενδιαφέρον ανάγνωσμα για ν\' αντιληφθεί κάποιος τι συνέβη πριν +100 χρόνια με την ισπανική γρίπη και -κυρίως- γιατί μάλλον ξεθώριασε από την κοινή μνήμη (π.χ. ελάχιστα έργα ασχολούνται με την πανδημία). Θα μπορούσε να είναι και καλύτερο, αλλά, για να είμαστε επιεικείς, ο συγγραφέας του έργου δεν είναι λογοτέχνης κι ούτε έχει τέτοιες φιλοδοξίες.
2022-05-30 17:54:18
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΙΚΡΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΟΡΩΝ"
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον βιβλίο, το οποίο δύσκολα κατηγοριοποιείται. Δεν είναι μυθιστόρημα, αλλά αφήγηση σε συνδυασμό με δοκιμιακού (χωρίς να έχει την περιπλοκότητα της σκέψης ενός δοκιμιογράφου) ύφους σκέψεις. Ιδιαίτερως ενδιαφέρουσες οι ιστορίες από την εποχή που η Αλβανία ζούσε στο χοτζικό ζόφο, την πλέον απάνθρωπη μεταπολεμική δικτατορία στην Ευρώπη, και το πώς η αλβανική κοινωνία βγήκε από το σκοτάδι του κομμουνισμού σακατεμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά. Διαβάζεται γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά. Λογοτεχνικά, με εξαίρεση κάποιες εξάρσεις, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο (φαίνεται ότι είνια πρωτόλειο έργο), αλλά κάποιος θα το διαβάσει κυρίως για να μάθει πράγματα για το μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας του 1990 και τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας. Οι μόνοι που θα το μισήσουν είναι οι παροικούντες τον Περισσό, εκείνοι δηλαδή που στα πρόσωπα των μεταναστών από το Ανατολικό Μπλοκ έβλεπαν αποστάτες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και δεν προσέφεραν καμία χείρα βοηθείας.
2022-02-10 12:54:26
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΘΝΗ ΣΕ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ "
Εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο. Οι περιπτώσεις των χωρών που εξετάζει ο Diamond (Φινλανδία, Ιαπωνία, Χιλή, Ινδονησία, Γερμανία, Αυστραλία, Η.Π.Α.) παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ιστορικό και κοινωνιολογικό ενδιαφέρον ως προς τον τρόπο με τον οποίο τα έθνη αυτά ανταπεξήλθαν σοβαρότατες κρίσεις, που τα έθεσαν ενώπιον της ανάγκης να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους, τη θέση τους στον κόσμο και τις προοπτικές τους. Ο συγγραφέας παρουσιάζει αρκετά παριστατικά κρίσιμες περιόδους από την ιστορία των εθνών αυτών, αν και σε κάποια σημεία επαναλαμβάνεται (η επιμέλεια του κειμένου δεν είναι κι η καλύτερη δυνατή). Ο αναγνώστης μαθαίνει παρά πολλά (για όσους ήδη γνωρίζουν αρκετά, είναι μια καλή υπενθύμιση) για τις ιδιαιτερότητες των κοινωνιών αυτών, τους περιορισμούς τους οποίους υφίστανται στην άσκηση της πολιτικής τους, και την αντίδραση των αντίστοιχων κοινωνιών στις κρίσεις αυτές. Ο συγγραφέας φαίνεται να πλατιάζει (και να επαναλαμβάνεται) στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να είναι το μισό. Επίσης, θα μπορούσε να παραλείψει πολλές αναφορές σε προσωπικές του γνωριμίες και μαρτυρίες, που χρησιμοποιεί πολλάκις για να επιχειρηματολογήσει, καθώς έτσι αφαιρεί κάποιο μέρος της αντικειμενικής του επιχειρηματολογίας. Σε κάθε περίπτωση, ο περίεργος και έντιμος αναγνώστης με ευρύ πνεύμα θα καταφέρει, διαβάζοντάς το, να αποκομίσει ιδιαιτέρως χρήσιμες γνώσεις για τον κόσμο και το πώς ένα έθνος μπορεί και πρέπει ν\' αντιδρά στις κρίσεις λαμβάνοντας υπόψη (παρά) πολλές και αλληλοσυνδεόμενες περιστάσεις. Πολύ χρήσιμο βιβλίο για να κοιταχτούμε κι εμείς ως κοινωνία στον καθρέφτη και να επιχειρήσουμε έναν επαναπροσδιορισμό κι αναστοχασμό επί των πολλών αστοχιών μας.
2022-02-07 18:49:32
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ"
Κλασική σουρούνεια αφήγηση, με το ιδιαίτερο ύφος, τη γλώσσα, τα ζεύγη αντιθέτων, που χαρακτηρίζουν τη γραφή του. Η πλοκή δεν είναι συγκλονιστική. Η ιστορία αφορά τη νοσηλεία ενός ναυτικού (βασισμένη στην πραγματική ιστορία του συγγραφέα) σε ένα αμερικανικό νοσοκομείο, την αλληλεπίδρασή του με τους άλλους νοσηλευομένους, την αγωνία να εξασφαλίσει αποζημίωση από την εργοδότρια εταιρεία και την επιστροφή στην πατρίδα. Όποιος έχει διαβάσει τα αριστουργήματα του Σουρούνη (Μονοπάτι, Χορός, Γκας) και τα έχει αγαπήσει, θα το εκτιμήσει και αυτό το βιβλίο. Διαβάζεται εύκολα κι ευχάριστα.
2022-01-31 11:31:45
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ"
Ένα εξαιρετικό δοκίμιο, μέσα από το οποίο πηγάζει μια βαθιά αγάπη, σεβασμός, αλλά και αγωνία για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ο Στάινερ, μια φωνή που λείπει πολύ μετά το θάνατό του, περιγράφει με σχετικά απλή γλώσσα (πολύ καλή η μετάφραση) ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ευρώπης, τι την ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους πολιτισμούς και περιοχές, και που εδράζεται το πολιτισμικό της μεγαλείο. \'Το σπίτι του Γκαίτε είναι λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Μπούχενβαλντ, το σπίτι του Κορνέιγ λίγα μέτρα από το σημείο που έριξαν στην πυρά την Ιωάννα της Λωραίνης\'. Αξίζει να διαβαστεί - δεν θα σας πάρει πάνω από μία ώρα.
2022-01-27 18:17:13
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ"
Είναι το πρώτο βιβλίο του Ρεμάρκ που διαβάζω και δεν θα είναι το τελευταίο. Ο Ρεμάρκ καταφέρνει να μεταφέρει τον αναγνώστη στη Γερμανία της Βαϊμάρης εν έτει 1928, μετά την εποχή του υπερ-υπερπληθωρισμού του 1923, λίγο πριν το Κράχ του 1929 και κατά τη διάρκεια που οι ναζί κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους στο δημόσιο βίο της εύθραυστης Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Είναι μια περίοδος συγκρατημένης αισιοδοξίας και μιας μάλλον ανάλαφρης τάσης, που αντιμετωπίζει τη ζωή μέσα από μια τάση εφήμερης απόλαυσης χωρίς μακροπρόθεσμη προοπτική. Οι τρεις φίλοι έχουν επιβιώσει από το Μεγάλο Πόλεμο και προσπαθούν, δέκα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, να ορθοποδήσουν, να βιώσουν τις εμπειρίες κάθε κανονικού ανθρώπου, να ξεπεράσουν τους εφιάλτες τους, να ερωτευτούν και να πιουν - να πιουν πολύ. Το ποτό ξεχειλίζει μέσα από τις σελίδες του Ρεμάρκ. Οι Γερμανοί την εποχή εκείνη έπιναν πολύ. Ο έρωτας, η αρρώστια, ο θάνατος, η φτώχεια, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις στο δρόμο, οι μπαγαποντιές, οι απάτες, όλα αυτά συναποτελούν στοιχεία του μωσαϊκού του βιβλίου, ενώ ο Ρεμάρκ καταφέρνει να περιγράψει τους τρεις πρωταγωνιστές (κι όχι μόνο) με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, που καθορίζουν και τις πράξεις, την κοσμοθεωρία και την κατάληξή τους. Η μετάφραση είναι αξιόλογη. Διαβάζεται ευχάριστα.
2022-01-11 14:06:06
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ "
Όπψς συμβαίνει με σχεδόν κάθε συλλογή διηγημάτων, ορισμένα είναι εξαιρετικά, ορισμένα αρκετά καλά και ορισμένα μάλλον αδιάφορα. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ανατολικά της Δύσης. Τα τρία πρώτα και το Νυχτερινός Ορίζοντας είναι εξαιρετικά, με μια υφέρπουσα ειρωνία (wit, όπως λένε οι Αγγλοσάξονες), που διαπερνά και ποτίζει το κείμενο, ενώ ο συγγραφέας χτίζει πάνω σε ένα στέρεο πυρήνα πλοκής, χωρίς, ωστόσο, η πλοκή αυτή να είναι το κέντρο της γραφής του. Υφαίνει γύρω γύρω από τον πυρήνα αυτόν, τον οποίο φωτίζει συχνά, τις ζωές των πρωταγωνιστών. Το Αγοράζοντας τον Λένιν είναι μια υπέροχη αντιμαχία μεταξύ εκείνων που θέλουν να ζήσουν το θαυμαστό νέο κόσμο μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού και όσων δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι δεκαετίες ολόκληρες ζούσαν για ένα πουκάμισο αδειανό. Αξίζε να διαβαστεί.
2021-11-04 12:35:09
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ"
Δεν πρόκειται για ένα κλασικό ασυτνομικό βιβλίο όπως εκείνα για τα οποία είναι γνωστός ο Τζον Λε Καρέ. Ο αναγνώστης μπορεί ήδη από την αρχή να αντιληφθεί τι γίνεται και γιατί γίνεται, ποιος έχει σκοτώσει την Τέσα και τον Άρνολντ κ.λπ., οπότε όποιος αναζητά έναν κλασικό αστυνομικό γρίφο μάλλον θα πρέπει να διαβάσει κάτι άλλο. Το βιβλίο είναι περισσότερο ένα σφοδρό κατηγορώ του συγγραφέα εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας και την μεθόδων που η τελευταία χρησιμοποιεί για να αυξήσει τα κέρδη της εις βάρος αθώων και, κυρίως, ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Βέβαια, παρά πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τη συγγραφή του βιβλίου, καθώς το καθεστώς των κλινικών μελετών είνα σαφώς πολύ αυστηρότερο και υπάρχει πολύ μεγαλύτερος βαθμός συμμόρφωσης των εταιρειών με τους κανόνες αυτούς. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα αξιόλογο έργο που αξίζει να διαβαστεί με αλλεπάλληλα μοτίβα σασπένς που κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η μετάφραση είναι παρά πολύ καλή.
2021-09-29 04:16:37
Σχόλιο για το βιβλίο "ΚΟΚΚΙΝΟΙ"
Ευχάριστη έκπληξη το βιβλίο του Carl Aberhold. Ο συγγραφέας στρέφει τον προβολέα του πάνω στον πατέρα του, παρωπιδικά ταγμένο κομμουνιστή στη μεταπολεμική Γαλλία, αναγνώστη της Humanite πάνω από τη φουσκωμένη κοιλιά της συζύγου του, ημι-αποτυχημένο ηθοποιό, που καταφέρνει να βρει τη μεγάλη επιτυχία με το έργο Το κλουβί με τις τρελές, και πώς οι πολιτικές εμμονές του πατέρα επιδρούν σε όλη την οικογένεια. Πρωταγωνιστές είναι όλα τα μέλη της οικογένειας του συγγραφέα, καθώς περιγράφεται η πορεία της ανά τις μεταπολεμικές δεκαετίες. Η ανάγνωση της πραγματικότητας μέσα από τα κομματικά γυαλιά είναι το βασικό χαρακτηριστικό του μονολιθικού ανθρώπου - κι ο πατέρας του συγγραφέα ήταν ένας τέτοιος - κ όχι μόνο. Η αντίδρασή του στην Πτώση του Τείχους το 1989 θυμίζει τις αντιδράσεις πολλών εγχώριων κομμουνιστών που έκλειναν τα μάτια ενώπιον της πραγματικότητας και των θλιβερών αποτυχιών του συστήματος που υποστήριζαν δεκαετίες ολόκληρες αρνούμενοι ν\' αποδεχτούν την ήττα στον Ψυχρό Πόλεμο. Το ύφος του Aberhold είναι σχετικά ελαφρύ, αλλά με τα απαραίτητα βαρίδια όπου αυτό είναι απαραίτητο για να αποτυπώσει τη βαρύτητα της περίστασης. Η γλώσσα (μετάφραση) είναι κατάλληλη για το είδος αυτό. Διαβάζεται ευχάριστα - κ κυρίως, με ανοιχτό μυαλό.
2021-08-30 16:04:18
Σχόλιο για το βιβλίο "μ.Χ."
Το βιβλίο, αν κι ένα ένα ενδιαφέρον θέμα, δεν εμπεριέχει κάποια κορύφωση. Η πλοκή είναι κάπως απλοϊκή, χωρίς να διαγράφονται καθαρά οι χαρακτήρες, οι οποίοι παραμένουν μάλλον μισοτελειωμένοι, ενώ και τα διάφορα επεισόδια που περιγράφονται δεν δένουν πάταν καλά με την υπόλοιπη ιστορία. Είναι ξεκάθαρος ο αντικληρικαλισμός του συγγραφέα (ο οποίος αρκετές φορές υιοθετεί έναν αντιχριστιανικό λόγο κάπως επιφανειακό) ήδη από την πρώτη σελίδα. Η γλώσσα είναι ενδιαφέρουσα, λιτή, ρέει, χωρίς, ωστόσο, κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η ιστορία είναι μάλλον άνιση, καθώς η περιγραφή του ταξιδιού στο Άγιο Όρος καταλαμβάνει τις τελευταίες 60-70 σελ. του βιβλίου, ενώ -τουλάχιστον αυτό σου δίνει να καταλάβεις ο συγγραφεάς- διαφαίνεται στην αρχή ότι το ταξίδι αυτό θα είναι το κύριο μέρος του έργου. Είναι το πρώτο του Αλεξάκη που διάβασα, ενώ έρχιχνα ματιές παράλληλα και στη γαλλική έκδοση. Καθώς δεν υπάρχουν σαφείς λεπτομέρειες ούτε στη γαλλική ούτε στην ελληνική έκδοση, το πιθανότερο είναι ότι ο ίδιος ο Βασιλάκης έγραψε και το ελληνικό και το γαλλικό κείμενο. Μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 2007 - λίγο υπερβολικό, θα έλεγα.
2021-07-19 11:21:24
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑ ΤΥΜΠΑΝΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ"
Άλλο ένα σουρούνειο πόνημα, με όλα τα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης και άκρως αναγνωρίσιμης γραφής του Σουρούνη - πιθανώς σε πιο χαμηλή ένταση σε σχέση με τα άλλα βιβλία του. Όποιος έχει ήδη εντρυφήσει στο σύμπαν του Σουρούνη έχουντας διαβάσει τον Γκας ή τον Χορό των Ρόδων ή το Μονοπάτι στη Θάλασσα ή τους Συμπαίχτες και του αρέσει, θα απολαύσει κι αυτές τις ιστορίες/διηγήματα. Δεν συγκρίνεται με τα μυθιστορήματά του, τα οποία είναι ένας χείμαρρος εικόνων, αναμνήσεων και ρέουσας γλώσσας, αλλά και το παρόν βιβλίο προσφέρει μια αναγνωστική απόλαυση. 3 αστέρια μόνο και μόνο επειδή ο Σουρούνης έχει θέσει με το άργο του πολύ ψηλά στάνταρ.
2021-06-03 16:18:35
Σχόλιο για το βιβλίο "ΓΚΑΣ Ο ΓΚΑΝΓΚΣΤΕΡ"
Ένα αριστούργημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας από έναν μαέστρο του είδους. Ένα από τα κρρυφαία έργα πλασμένα στη νεοελληνική λαλιά. Ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα με εξαιρετικά ενδιαφέροντες χαρακτήες, που εξελίσσονται μαζί με τον πρωταγωνιστή, διεκδικούν μέρος της δόξας και φωτίζουν και φωτίζονται (σ)το έργο όπως και όσο πρέπει. Εάν ήταν αγγλοσαξωνικό έργο, θα ήταν κάλλιστα ανάμεσα στα κορυφαία αυτού του ιδιαίτερου ύφους και ο Σουρούνης ανάμεσα στους πλέον γνωστούς συγγραφείς παγκοσμίως. Απλά υπέροχο ανάγνωσμα, ένας καμβάς από φτωχοδιάβολους, που επιβιώνουν μέσα στη μιζέρια τους. Μαζί με το Χορός των Ρόδων και το Μονοπάτι στη Θάλασσα αποτελούν την κορύφωση του συγγραφικού ταλέντου του Σουρούνη.
2021-05-03 18:11:49
Σχόλιο για το βιβλίο "ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ (ΕΚΔΟΣΗ POCKET)"
Το θέμα του βιβλίου είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον και, δυστυχώς, αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα θέμα-ταμπού για την ελληνική και την (ελληνο)κυπριακή κοινωνία. Το βιβλίο διαδραματίζεται στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όπου ένας σύλλογος Ελλήνων βετεράνων της Κύπρου συνέρχονται στη Μεγαλόνησο για ένα συνέδριο με στόχο να αναδείξουν την ιστορία τους και να διεκδικήσουν λίγες γραμμές στα σχολικά βιβλία ιστορίας. Πράγματι, η ιστορία των Ελλήνων καταδρομέων στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 (πραξικόπημα) και τον Αύγουστο του 1974 (Αττίλας ΙΙ) έχει ουσιαστικά διαγραφεί από την ιστορική μνήμη, καθώς συνεθλίβη στις μυλόπετρες της Χούντας, της Μεταπολίτευσης, της τουρκικής κατοχής και της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Επομένως, ως θέμα το βιβλίο είναι άκρως ενδιαφέρον, καθώς περιγράφει τα γεγονότα εκείνα το καλοκαίρι του 1974, τη θεώρησή τους από τους σημερινούς Κύπριους, αλλά και (μερικώς) τη διήγηση της άλλης πλευράς, των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων. Ο συγγραφέας έχει ως στόχο να αναδείξει τις ουλές εκείνης της ιστορίας, τα τραύματα των βετεράνων και το πώς η ιστορία τους χάθηκε μέσα στη μέθη για την πτώση της δικτατορίας και την έλευση της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Ως προς το ύφος, σε αρκετά σημεία οι παρομοιώσεις του είναι μάλλον άστοχες, υπερβολικές και άκαιρες, αλλά σε άλλα σημεία είναι εύστοχες. Γενικώς, το ύφος δεν με ενθουσίασε, ούτε η δομή, ενώ οι χαρακτήρες (με εξαίρεση τον πρωταγωνιστή) δεν εξελίσσονται. Παραμένουν κάπως χάρτινοι κομπάρσοι. Το βιβλίο θα μπορούσε να ήταν αρκετά μικρότερο, τουλάχιστον 150 σελίδες και νομίζω ότι η πυκνότητα θα βοηθούσε περισσότερο τον αναγνώστη να \'νιώσει\' τον χτύπο των τραγικών γεγονότων του 1974. 3 αστεράκια κυρίως για το θέμα και την τόλμη του συγγραφέα να γράψει γι\' αυτό (και για την έρευνα που προηγήθηκε).
2021-04-07 14:51:30
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ"
Το πρώτο έργο του Ντοστογέφκσι είναι ένα επιστολικό μυθιστόρημα, ένας διάλογος μέσω γραμμάτων μεταξύ του Μακάρ και της Βαβρενκας, οι οποίοι έχουν ως κοινό σημείο τη μεγάλη τους φτώχεια. Ο Ντοστογέφσκι περιγράφει όμορφα κάποια ενδιαφέροντα περιστατικά από τις ζωές των γνωστών και φίλων των δύο πρωταγωνιστών με βασικό πυρήνα τη φτώχεια όπως π.χ. τη δράση των τοκογλύφων, αλλά και τη φιλευσπλαχνία ορισμένων εκ των εχόντων, που προσπαθούν ν\' ανακουφίσουν τους φτωχούς. Οι συνθήκες επιβίωσης των ανθρώπων αυτών είναι άθλιες και προσπαθούν να εντοπίζουν αφορμές για να νιώθουν καλύτερα. Είναι φανερό ότι ο Ντοστογέφκσι εμπνεύστηκε το έργο αυτό από το Παλτό του Γκόγκολ, υπάρχει μια παραλληλία. Ίσως το πλέον αδύναμο έργο του Ντοστογέφσκι που έχω διαβάσει. Φυσικά, δικαιολογείται από το γεγονός ότι είναι το πρώτο του, το έγραψε γύρω στα 23 του, με βασικό στόχο τον βιοπορισμό. Αυτό το στοιχείο (το ότι δλδ γράφει για να βιοπορείται) επηρεάζει γενικότερα το έργο του Ντοστογέφκσι και ιδιαίτερα τη δομή των έργων του, που δεν παρουσιάζουν τη στοιβαρή δομή των έργων του Τολστόι. Παρόλα αυτά, είναι ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα για όσους αγαπάνε τον Ντοστογέφκσι.
2021-03-16 15:53:28
Σχόλιο για το βιβλίο "ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑ "
Ο \'Ζορμπάς\' είναι το 6ο βιβλίο του Καζαντζάκη που διαβάζω (μετά το \'Χριστός Ξανασταυρώνεται\', τον \'Τελευταίο Πειρασμό\', τον \'Καπετάν Μιχάλη\', τους \'Αδερφοφάδες\' και τον \'Φτωχούλη του Θεού\'). Με εξαίρεση τον \'Φτωχούλη\', όπου από ένα σημείο και μετά η επανάληψη διαλόγων, ύφους και πλοκής δίνει και παίρνει, ο \'Ζορμπάς\' είναι το πλέον αδύναμο έργο του. Παραμένει το πρώτο έργο του Καζαντζάκη που τον έκανε διάσημο (ό,τι είχε γράψει μέχρι τότε δεν είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον των ξένων για εκείνον). Προσωπικά, το βρήκα παρά πολύ ξεπερασμένο, ένα έργο που έχει κακογεράσει, γεμάτο επαναλαμβανόμενα κλισέ, ιδιαιτέρως υποτιμητικά για τους συνανθρώπους όταν μπαίνουν στο στόμα (ή μάλλον, βγαίνουν από αυτό) ενός \'ήρωα\' που αργότερα πήρε μυθικές διαστάσεις στο νεοελληνικό υποσυνείδητο ως μια τυπική νεοελληνική περσόνα. Ο \'Ζορμπάς\' είναι ένα μυθιστόρημα 300 σελ. χωρίς ιδιαίτερη πλοκή, χωρίς χρωμάτισμα των δύο πρωταγωνιστών, οι οποίοι παραμένουν προκάτ από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Ξέρεις τι θα πει ο Ζορμπάς, ξέρεις τι θα απαντήσει ο \'διαννοούμενος\'. Ελάχιστες οι εκπλήξεις, ενώ (παρά) πολλά από τα \'αποφθέγματα\' του Ζορμπά είναι κοελικού τύπου αποφθέγματα προσφερόμενα με ιδιαίτερα όμορφη γλώσσα (που παραμένει το πλέον θετικό γνώρισμα του Καζαντζάκη). Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι χωρίς παρωπίδες, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Ζορμπάς είναι ένα κατά πολύ ξεπερασμένο έργο, που πλέον διαβάζεται μόνο με φολκλορικό ενδιαφέρον, αφού εκεί βασίζεται ο μύθος του. Είναι, πάντως, απορίας άξιον πώς ο Καζαντζάκης προτάθηκε για Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1946 έχοντας συγγράψει μόνο τον Ζορμπά από τα μεγάλα του μιθιστορήματα. Το προηγούμενο έργο του (θεατρικά, ποίηση, η Οδύσεια) δεν μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι τού εξασφάλιζε τα εχέγγυα για μια τέτοια πρόταση. Βεβαίως, μετά την έκδοση των υπόλοιπων κορυφαίων έργων του, μια τέτοια πρόταση φάνταζε πιο λογική. Σε κάθε περίπτωση, κατώτερο από άλλα έργα του.
2021-03-01 15:43:07
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ"
Από τα συγκλονιστικότερα αναγνώσματα που μπορεί να διαβάσει κάποιος στη ζωή του. Ο Λέβι δεν είναι κατηφής, δεν σηκώνει το δάχτυλο με εισαγγελικό τονο για να δείξει τους ενόχους. Με μια λεπτή ιταλικότητα περιγράφει την εμπειρία του Άουσβιτς ως την καθημερινότητά του, με το πρόγραμμα, τη δουλειά, τις εκτελέσεις, τους διαφοτερικούς ανθρωπότυπους γύρω του, τις αντιδράσεις τους στις δύσκολες συνθήκες. Το συγκλονιστικότερο μέρος του βιβλίου είναι εκείνο όπου ο Λέβι περιγράφει τη \'ζωή\' στο στρατόπεδο μετά τη φυγή των Ναζί και πριν από την έλευση των Σοβιετικών, όπου οι τρόφιμοι είχαν αφεθεί μόνοι τους στο πολικό κρύο, την πείνα και τις αρρώστιες. Μια γροθιά στο στομάχι. Θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία (όπως γίνεται στην Ιταλία), έστω ένα κεφάλαιο (ο Λέβι περιγράφει με κολακευτικά λόγια τους Έλληνες Εβραίους), μαζί με προβολή της ταινίας Ο Γιος του Σαούλ. Λογοτεχνικά είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια, αλλά δεν το διαβάζουμε για την τέχνη του λόγου, αλλά για να κατανοήσουμε την παρακμή του ανθρώπου.
2021-01-21 15:25:10
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ "
Δύο βιβλία σε ένα, τα οποία τα διαπερνά ο ίδιος (μυθ)ιστορικός μίτος και περιστρέφονται γύρω από το πραγματικό γεγονός της δολοφονίας του Μεχμέτ Σέχου το Δεκέμβριο του 1981. Ο Σέχου ήταν το δεξί χέρι του κομμουνιστή δικτάτορα Ενβέρ Χότζα κι ένας εκ των πλέον έμπιστων συνοδοιπόρων του από το 1945 κ μετά. Ο ίδιος ήταν ιδιαιτέρα σκληρός άνθρωπος και ήταν ο διάδοχος του Χότζα, καθώς ο τελευταίος υπέφερε από διαβήτη και ήταν στα τελευταία του (πέθανε τον Απρίλιο του 1985). Τα βιβλία αφορούν (με ορισμένες αλλαγές) τη δολοφονία (ή την αυτοκτονία, σύμφωνα με το σταλινικό καθεστώς) του Μεχμέτ Σέχου. Ποτέ δεν διαλευκάνθηκε εκείνη η υπόθεση. Γύρω από αυτόν τον πυρήνα ο Κανταρέ αναπτύσσει την ιστορία του, περιγράφοντας τον ζόφο του Μπλόκου, δλδ της γειτονιάς των Τιράνων που έμεναν οι έχοντες την εξουσία στην Αλβανία μακριά από το πόπολο, τις δολοπλοκίες, τις διαγραφές ανθρώπων από τα κιτάπια της ιστορίας, τον ίδιο τον κομμουνιστικό τρόμο που είχε επιβάλει ο Χότζα. Με αναφορές στην αρχαία ελληνική γραμματεία (ο Κανταρέ ήταν βαθύς γνώστης της), ο Κανταρέ περιγράφει τις προσωπικές τραγωδίες των ανθρώπων που συντρίβονται από τον μηχανισμό εξουσίας και ιδεολογίας, που έσφιγγε την Αλβανία σαν τανάλια για 45 χρόνια. Αξίζει να διαβαστεί. Λογοτεχνικά όχι το καλύτερο βιβλίο του (ο Ρημαγμένος Απρίλης και ο Στρατηγόρς της νεκρής στρατιάς παραμένουν για μένα τα καλύτερά του), αλλά αξίζει.
2021-01-21 15:05:19
Σχόλιο για το βιβλίο "ΝΥΧΤΕΣ ΜΕ ΟΥΡΑ"
Είναι μια συλλογή δημοσιευμένων μικροδιηγημάτων 3 σελ. στην ελευθερί Ελευθεροτυπία πριν από 12 χρόνια. Ορισμένα από αυτά (αν και λίγα) είναι εξαιρετικά, αντιπροσωπευτικά της γραφής και τους ύφους του Σουρούνη και με αρχή, μέση κ τέλος. Τα περισσότερα είναι μάλλον αδιάφορα από άποψη πλοκής και ιστορίας, αλλά και πάλι, δεν παύουν να αντηχούν Σουρούνη. Διαβάζονται εύκολα, όχι απαραίτητα ως ένα ένα ενιαίο βιβλίο, αλλά ως \'σφηνάκια\', μπορεί κάποιος να διαβάσει 2-3 μικροδιήγηματα, να το αφήσει και μετά να ξαναδιαβάσει άλλα 2-3. Δεν είναι το καλύτερο του Σουρούνη ούτε ανάμεσα στα κορυφαία του. Εάν κάποιος έχει διαβάσει τον Χορό των Ρόδων και το Μονοπάτι στη Θάλασσα, τα δύο αριστουργήματά του, και του άρεσαν, τότε ας ρίξει μια ματιά και σε αυτή τη σειρά διηγημάτων. Αλλιώς ας το προσπεράσει γιατί θα αδικήσει τον συγγραφέα να ξεκινήσει από αυτό. 3 αστεράκια επειδή είναι Σουρούνης. Αλλιώς 2.
2020-12-08 13:17:06
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ"
Ένας κρατούμενος στα γκουλάγκ της Σιβηρίας καλείται να ζήσει και πάλι μέσα στην κοινωνία, την οποία είχε αφήσει πίσω του τριάντα χρόνια πριν και την οποία πλέον δύσκολα αναγνωρίζει. Ο Ιβάν Γκριγκόριεβιτς καλείται να επιστρέψει ανάμεσα σε εκείνους που τον πρόδωσαν, εκείνους που δεν τον υποστήριξαν επειδή φοβήθηκαν, εκείνους που τον ξέχασαν. Το βιβλίο ξεκινάει ως μυθιστόρημα με την απελευθέρωση του Ιβάν, τη συνάντησή του με τους πρώτους ανθρώπους που -σε πρώτη φάση- είναι διατεθειμένοι να τον καλωσορίσουν. Γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Προσπαθεί να \'διαφύγει\'. Το βιβλίο μετατρέπεται σε εξαιρετικής δύναμης αφήγημα, όπου αποτυπώνεται ο μεγάλος λιμός της Ουκρανίας, που κόστισε τη ζωή σε πολλά εκατομμύρια ανθρώπους, με βασικό ένοχο τον ίδιο τον Στάλιν. Τελικά, το βιβλίο ολοκληρώνεται ως ένα δοκίμιο πάνω στον κομμουνισμό, όπως αυτός εντάχθηκε στη ρωσική ιστορία και παράδοση (της ανελευθερίας), μια σφοδρή καταγγελία αυτού του συστήματος, όπου ο άνθρωπος εκμηδενίζεται, ακυρώνεται, εξαχνώνεται και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι το αιώνιο ζητούμενο. Αν και είναι ένα βιβλίο χωρίς μεγάλη συνοχή, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και διαφωτιστικό για το σοβιετικό κομμουνισμό και τον απολύτως ολοκληρωτικό του χαρακτήρα, που συνθλίβει τον άνθρωπο.
2020-10-16 11:35:27

Βρείτε μας στο...

Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS