Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Σχόλια Αναγνώστη: ΓιώργοςΜ

Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΛΙΤΟΣ"
Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο γεμάτο παρασκηνιακά και ανεκδοτολογικά γεγονότα, τα οποία χάνονται ανέμσα στις γραμμές της επίσημης ιστορίας. Πεζογραφικά/λογοτεχνικά δεν είναι τίποτα σπουδαίο, αλλά ο συγγραφέας παραθέτει έναν τεράστιο πλούτο πληροφοριών, γεγονότων, σχέσεων κ.λπ. σχετικά με τη ζωή του Βενιζέλου, από την εποχή που ήταν στην Κρήτη μέχρι και το τέλος του το 1936. Η πολύ στενή φιλική σχέση του με τον Λόυντ Τζορτζ, η σύγκρουσή του με τον Κέυνς, οι σχέσεις του με Βρετανούς διπλωμάτες όπως ο Νίκολσον και οι συναντήσεις με τη Βιρτζίνια Γουλφ και τον Προυστ, ο οποίος γυρόφερνε στη Διάσκεψη των Βερσαλλιών, η συγκρουσιακή σχέση της Έλενας Σκυλίτση (Βενιζέλου) με το Σοφοκλή Βενιζέλο και τους Κρήτες συντρόφους του Βενιζέλου, η μυστηριώδης προσωπικότητα του Μπαζίλ Ζαχάρωφ, ο ρόλος των καπιταλιστών της εποχής (Ζαχάρωφ, Μποδοσάκης) στην εξέλιξη των γεγονότων (Μικρασιατική Εκστρατεία κ.λπ.),η ανήσυχη ζωή της Μαρίας Βοναπάρτη, της παρολίγον βασίλισσας της Ελλάδας, η αντιμετώπιση του Βενιζέλου από Κυπρίους και Ποντίους, η συμεμτοχή του στη Μασονική Στοά, η (αρνητική) γνώμη του για τον Καζαντζάκη (τον οποίο είχε κοντά του στο Παρίσι) και τη συμπεριφορά του, κ.λπ. κ.λπ. Γενικώς, ένα βιβλίο γεμάτο πληροφορίες, που πολλές από αυτές τις ξεχνάς μετά από λίγες σελίδες, αλλά με το διάβασμα της τελευταίας σελίδας, έχεις μια έτι σαφέστερη εικόνα της εποχής του Βενιζέλου και των προσωπικών σχέσεών του, που πολλές φορές έκριναν τον ρου της ιστορίας. Συστήνεται ανεπιφύλακτα. Να αποφευχθεί από όσους δεν έχουν κάποια γνώση της εποχής αυτής, διότι θα \'χαθεί\'.
2017-10-11 21:37:37
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ "
Απευθύνεται σε όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για την ιστορία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Το βιβλίο εμπεριέχει λεπτομερή παρουσίαση όλων των μαχών στο οθωμανικό μέτωπο (Καλλίπολη, Μεσοποταμία, Σινά, Παλαιστίνη, Αραβία, Καύκασο), οι αναφορές είναι πάμπολλες, ενώ ο συγγραφέας ανατρέχει τόσο σε επίσημα αρχεία όσο και σε προσωπικές αφηγήσεις πρωταγωνιστών της ιστορίας όπως οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί που μετείχαν στις μάχες, αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών που ήταν θέατρα των συγκρούσεων. Υπάρχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο αφιερωμένο στη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορία της σχέσης Χασεμιτών κ Βρετανών, πως οι τελευταίοι είχαν τάξει τα πάντα στους πάντες (Γάλλους, σιωνιστές, Άραβες) ανάλογα με τις φάσεις του πολέμου, και πώς τα θέματα αυτά επιλύθηκαν μετά το πέρας του πολέμου. Το βιβλίο περιγράφει και τα γεγονότα που προηγήθηκαν του πολέμου όπως το κίνημα των Νεοτούρκων, τις αναταραχές εντός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την εξουσία της τριανδρίας Εμβέρ, Ταλάτ, Τζεμάλ. Επίσης, ο αναγνώστης θα πληροφορηθεί πολλά για το πώς η τζιχάντ πρωταγωνίστησε στον Α' Π.Π. στη λογική 'διαίρει κ βασίλευε'. Το βιβλίο προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους λάτρεις της ιστορίας και πολιτικής. Διαβάζεται εύκολα. Παρά τις πολλές λεπτομέρειες περί αριθμών στρατευμάτων, νεκρών, τραυματιών κ.λπ. (τα οποία ξεχνάς μετά το γύρισμα της σελίδας), μόλις κλείσεις το βιβλίο έχεις μια πολύ καλή εικόνα περί των γεγονότων αυτών και του αντίκτυπου τους σήμερα στη Μέση Ανατολή.
2017-09-14 12:28:24
Σχόλιο για το βιβλίο "EXPO 58"
Το διάβασα στο πρωτότυπο, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για τη μετάφρασή του στα ελληνικά. Στα αγγλικά ήταν σχετικά εύκολο ανάγνωσμα. Είναι ένα ευχάριστο βιβλίο, εμπεριέχει τόνους βρετανικού χιούμορ, περουσιάζει το ιδιαίτερο πνεύμα των Βέλγων (που μοιάζει με το βρετανικό φλέγμα), τον κόσμο μόλις 13 χρόνια μετά το τέλος του Β' Π.Π., κ όλα αυτά με φόντο το Ατόμιουμ των Βρυξελλών, για το οποίο παρατίθενται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες περί της κατασκευής του. Γενικώς, προτείνεται, αν και δεν είναι κάτι το αριστουργηματικό.
2017-09-14 12:28:15
Σχόλιο για το βιβλίο "2084 "
Λογοτεχνικά δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Η πλοκή χωλαίνει σε κάποια σημεία, η γλώσσα (δεν ξέρω αν φταίει η μετάφραση καθώς δεν έχω διαβάσει το πρωτότυπο στα γαλλικά για να κρίνω) δεν ενθουσιάζει. Ωστόσο, ο συγγραφέας περνάει το μήνυμά του περί ισλαμικού ολοκληρωτισμού, ο οποίος έχει επικρατήσει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον (το 2084). Ό,τι είχε προηγηθεί του Αμπιστάν, δλδ του Χαλιφάτου, δεν έχει καμία σημασία/αξία, ό,τι δλδ ακριβώς διδάσκει το Ισλάμ. Η ανακάλυψη ενός προγενέστερου κόσμου προκαλεί την αντίδραση του καθεστώτος, το οποίο θέλει να εξαφανίσει οτιδήποτε δεν είναι σύμφωνο με την κυρίαρχη και μονοπωλιακή ιδεολογία. Παραλληλισμοί ξεκάθαροι με την Αίγυπτο και τη σύγχυση που προκάλεσε στους Αιγυπτίους μουσουλμάνους η ανακάλυψη των Πυραμίδων, δλδ ενός ένδοξου παρελθόντος προ Ισλάμ, το οποίο ήθελαν μεν να οικειοποιηθούν, αλλά παράλληλα να συμβιβάσουν με τον πυρήνα της ισλαμικής διδασκαλίας. Μού άρεσε πιο πολύ η Υποταγή του Ουελμπέκ.
2017-09-14 12:28:08
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ"
Στο γνώριμο μοτίβο του Καζαντζάκη, η σχέση Θεού κι ανθρώπου κι οι σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους. Ο πλούτος, η τσιγκουνιά, η αλαζονεία, η τρυφηλότητα απένταντι στη φτώχεια, την ταπεινότητα, τον κατατρεγμό. Η γλώσσα κλασικά καζαντζακική, σε ορισμένα σημεία επαναλαμβάνονται τα μοτίβα (όχι βέβαια στο βαθμό που γίνεται στο Φτωχούλη του Θεού). Η πιο ωραία σκηνή η εκτέλεση του [...] από τον Αγά ενώπιον όλου του χωριού. Απίστευτα γλαφυρή περιγραφή. Εξαιρετικό βιβλίο, συγκρίνεται με τον Καπετάν Μιχάλη και τους Αδερφμοφάδες.
2017-06-15 11:27:07
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ "
Αξιόλογο βιβλίο, ευσύνοπτο και κατατοπιστικό. Ωστόσο, προϋποθέτει βασικές γνώσεις ιστορίας της περιοχής ώστε να γίνει κατανοητό. Ο συγγραφέας επιχειρεί να παρουσιάσει μια αρκετά εξισορροπημένη αφήγηση χωρίς να δαιμονοποιεί κανέναν, αλλά ούτε και να αθωώνει κανέναν. Δεν παρουσιάζει τα μουσουλμανικά καθεστώτα ως μαριονέρες των κακών Δυτικών, αλλά παρουσιάζει την αληθινή διάσταση της πραγματικότητας, ότι δλδ αυτά τα κράτη έχουν τις δικές τους ατζέντες και δεν φέρονται όπως θέλουν οι \'κακοί\' Αμερικάνοι, λες και είναι μαριονέτες. Αποδίδει τις ευθύνες που αναλογούν στους Δυτικούς (κυρίως ΗΠΑ), χωρίς να παραγνωρίζειτην εγγενή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανάμεσα σε Ιράν κ Σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου, που είναι η σκακιέρα όπου αναπτύσσονται όλα τα πιόνια. Ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Θα έπρεπε να είχε γίνει καλύτερη επιμέλεια, ωστόσο, αφού δίνει την εντύπωση μιας προχειροδουλειάς, με μόνο 2 χάρτες, χωρίς υποσημειώσεις, κ.λπ.
2017-03-22 23:18:09
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΕΒΔΟΜΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ"
Για χρόνια ήταν εξηντλημένο, περίμενα να το βρω σε κανένα παλαιοβιβλιοπωλεία. Επανεκδόθηκε τον περασμένο χειμώνα. Αραιογραμμένο. 200 σελ. μόνο κατ\' όνομα, πολύ πιο μικρό. Ο πυρήνας της ιστορίας (ένας αλκοολικός που παλεύει με τη Σέρκοβα) πού ενδιαφέρων. Όμως, λυπάμαι που το λέω, ήταν μια μεγάλη απογοήτευση. Με το ζόρι το διάβασα, αν και μικρό. Δεν με \'κράτησε\' καθόλου η πλοκή ούτε η γλώσσα ούτε οι χαρακτήρες. Μόνο θετικό στοιχείο το ότι αποφεύγει τους εύκολους μελοδραματισμούς, ο αλκοολισμός είναι βασική παράμετρος της ιστορίας, αλλά δεν \'πνίγει\' την ιστορία. Ωστόσο, αυτό το θετικό σημείο δεν σώζει το υπόλοιπο έργο. Ένα αστέρι.
2017-03-14 06:41:46
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ"
Το πρώτο βιβλίο του Καραγάτση που διαβάζω. Η πλοκή εξαιρετική, αν και δεν λείπουν τα λάθη. π.χ. πώς γίνεται η Μαρίνα στη σελ. 40 να μιλάει σπαστά ελληνικά και λίγο αργότερα άπταιστα; Υπάρχουν κάποιες αντίστοιχες αναντιστοιχίες. Πολύ ωραίος ο υπανικτικός λόγος (θυμίζει Χένρι Τζέιμς), αλλά κάπως κουραστικές αρκετές από τις γλαφυρές περιγραφές. Ίσως ένας πιο κοφτός λόγος (θα διαβάσω και την άλλη εκδοχή της Χίμαιρας) να ήταν πιο κατάλληλος. Γενικώς, πολύ καλό βιβλίο, με τις ατέλειές του. Δεν το βάζω στο ίδιο επίπεδο με το Ζωή εν Τάφω ή το 31328 (δεν είναι του αυτού είδους, αλλά λογοτεχνικά στον ίδιο κύκλο ανήκουν), αλλά σχεδόν εκεί! ΥΓ: Η Καρυστιάνη με το Μικρά Αγγλία δεν αντέγραψε την πλοκή;
2017-02-23 23:01:02
Σχόλιο για το βιβλίο "ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ "
Ευχάριστο ανάγνωσμα, αναδεικνύει κυρίως την ελληνική υποκουλτούρα με σημεία αναφοράς την επαφή της υποκουλτούρας αυτής με την κουλτούρα. Πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες εκείνες της επίσκεψης του Γκαγκάριν στην Αθήνα το 1962 και του Οικονομίδη. Το βιβλίο αποτελεί ουσιαστικά μια απομαγνητοφώνηση ιστοριών που λέγονται σε παρέες, πασπαλισμένες με την ιδιαίτερη ειρωνία του Τατσόπουλου. Προτείνεται ευχάριστα.
2017-01-04 21:49:35
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ "
Ένα μυθιστόρημα κλασικής αξίας, το οποίο, όμως, φοβάμαι ότι δεν έχει να πει πολλά στον αναγνώστη του 2017. Αναφέρεται στη Γαλλία του 1830, την εποχή της Παλινόρθωσης, της ζύμωσης νέων ιδεών στην Ευρώπη, που θα οδηγήσουν στις επαναστάσεις του 1848, και αργότερα στη σοσιαλιστική/μαρξιστική θεωρία, και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο θεωρείτο ένα \'αριστερό\' -κι επομένως, επιτρεπτό!- ανάγνωσμα στα κομμουνιστικά καθεστώτα, καθώς ο ήρωας Ζυλιέν προκαλεί το status quo, επιχειρεί να ανέλθει στην υψηλότερη κοινωνική τάξη όντας ένας γιος ξυλουργού, αλλά τελικά δεν τα καταφέρνει. Οι αναφορές του στην κοινωνική κινητικότητα-μια πρώιμη μορφή ταξικής πάλης- περισσότερο φέρνει, ωστόσο, σε φιλελευθερισμό παρά σε σοσιαλισμό. Είναι ο φιλελευθερισμός που ανοίγει το δρόμο στην κοινωνική κινητικότητα με την αμφισβήτηση της μοναρχίας, της εκκλησιαστικής εξουσίας κ.λπ., κι αυτό γίνεται σαφές στο βιβλίο όπου από τη μια μεριά είναι οι φιλελεύθεροι - που αναπολούν το Ναπολέοντα- και από την άλλη μοναρχία. Λογοτεχνικά το βρήκα αρκετά βαρετό (ίσως να έφταιγε και η μετάφραση, δεν ήταν οι εκδόσεις Πάπυρος), μόνο προς το τέλος αποκτά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς την πλοκή. Γενικώς, προτείνεται σε κάποιον που έχει αρκετό χρόνο να συγκεντρωθεί και του αρέσουν οι Γάλλοι κλασικοί του 19ου αιώνα. Δεν συγκαταλέγεται στα αγαπημένα μου. Ίσως άλλη μια ευκαιρία στον Σταντάλ με το Μοναστήρι της Πάρμας.
2017-01-02 08:06:01
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΜΑΥΡΗ ΤΟΥΛΙΠΑ (ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ)"
Είναι πολύ μεγάλο κρίμα που τέτοια αριστουργήματα δεν κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα σε εκδόσεις για ενηλίκους, δλδ με ολόκληρο το κείμενο του πρωτότυπου έργου. Η Μαύρη τουλίπα του Δουμά είναι ένα διαμάντι της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, με συμπυκνωμένα νοήματα για ζητήματα όπως το κράτος δικαίου, οι κανόνες του σωφρονιστικού συστήματος, η νάρκωση των μαζών που δεν διστάζουν να σκοτώσουν ό,τι καλύτερο προκύπτει από αυτές και αμέσως μετά μετανιώνουν, κ.λπ. Ο αναγνώστης μαθαίνει πολλά για την ιστορία της Ολλανδίας την εποχή της ακμής της, για το έτος καταστροφή (1672), το πάθος με τις τουλίπες, τα ανθρώπινα πάθη, τα οποία μόνο μέσω βαθιά ριζωμένων θεσμών χαλιναγωγούνται - αν και όχι πάντα, κ.λπ. Είναι πολύ κρίμα που έργα όπως αυτό, ο Κόμης του Μόντε Κρίστο κ.λπ. θεωρούνται 'παιδικά'. Είναι έργα κυρίως για ενήλικες, γι'αυτό και στο εξωτερικό κυκλοφορούν τα αυθεντικά έργα, δίπλα σε αυτά που είναι προσαρμοσμένα για παιδιά. Αξίζει να το διαβάσει κανείς. Απλή, καθαρή, γνήσια μυθιστορηματική ομορφιά από τον Δουμά.
2016-08-14 15:50:45
Σχόλιο για το βιβλίο "ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ, ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ "
Αξίζει να διαβαστεί είτε απνευστί είτε κατά κεφάλαιο. Σοβαρή δουλειά, εκλαικευμένη δοκιμιακή γλώσσα χωρίς να χρησιμοποιεί επιτηδευμένα 'δύσκολο' λεξιλόγιο, όπως κάνουν πολλοί άλλοι του χώρου απλά για λόγους κενού εντυπωσιασμού.Ό,τι αναφέρει το βασίζει σε συγκεκριμένες πηγές και φέρει διαφωτιστικά παραδείγματα χωρίς να εκμεταλλεύεται την πιθανή άγνοια ή ημιμάθεια των αναγνωστών της. Δυστυχώς, σε πολλά έχει δίκιο, και κυρίως στο συμπέρασμα, ότι δλδ είναι μάλλον πολύ αργά για την Ευρώπη. Συνδυάζεται ευχάριστα με την Υποταγή του Ουελμπέκ.
2016-08-05 16:33:38
Σχόλιο για το βιβλίο "ΒΙΖΥΗΝΟΣ: ΤΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ"
Ο Βιζυηνός μαζί με τον Παπαδιαμάντη και το Ροίδη αποτελούν για μένα την ύψιστη μορφή λογοτεχνίας της ελληνικής γλώσσας του 19ου αιώνα. Τα διηγήματά του (8 στο σύνολο) αποτελούν στοπ-καρέ από την ίδια τη ζωή του Βιζυηνού, αλλά και της κοινωνίας, στην οποία ζει. Αποτελούν εκφράσεις μια διπλής πραγματικότητας, συγκρούσεων μεραξύ αντικρουόμενων ταυτοτήτων (άντρας-γυναίκα, Τούρκος-Έλληνας κ.λπ.) και έναν καμβά αξεπέραστης ηθογραφίας. Η γλώσσα του φροντισμένη, τα θέματά του συγκλονιστικά. Με εξαίρεση, ίσως, το 'Μετακύ Πειραιώς και Νεαπόλεως, την Πρωτομαγία και τη Μηλέα, τα υπόλοιπα 5 διηγήματα είναι ιστορίες καθηλωτικές, που δεν αφήνουν τον αναγνώστη να σηκώσει κεφάλι. Η ανάγνωση των διηγημάτων του Βιζυηνού είναι μια απόλαυση. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.
2016-08-02 16:27:19
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΦΤΩΧΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ"
Έχω διαβάσει 3 βιβλία του Καζαντζάκη (Καπετάν Μιχάλη, Ο τελευταίος πειρασμός, Οι αδερφοφάδες). Τις προάλλες τελείωσα το Φτωχούλη του Θεού. Είναι με διαφορά το πλέον βαρετό βιβλίο του Καζαντζάκη, με επαναλαμβανόμενα μοτίβα, αντικρουόμενα τσιτάτα και μια έντονη ροπή προς την υπερβολή, τόσο ως προς τη θεολογία του Φραγκίσκου όσο και τις εικόνες που περιγράφει ο συγγραφέας. Η γλώσσα είναι η γνωστή καζαντζική, με έντονη λεξιπλασία, αλλά δεν την βοηθάει το περιεχόμενο του βιβλίου, το οποίο αποτελείται από ομόκεντρους κύκλους γύρω από το ίδιο θέμα. Και πολύ κλάμα οι πρωταγωνιστές. Δεν μου άρεσε. Καμία σχέση με τον Κ. Μιχάλη ή τους Αδερφοφάδες. 2 αστέρια μόνο για τη γλώσσα και επειδή είναι Καζαντζάκης.
2016-07-12 21:36:15
Σχόλιο για το βιβλίο "ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ "
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρονα ανάγνωσμα. Αποτυπώνει με καυστικό χιούμορ, ειρωνία και ειλικρίνεια τη ζοφερή πολιτική πραγματικότητα, ιδίως όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τυ συγκυβέρνηση με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ σε ένα κράμα εθνολαϊκισμού. Ο αναγνώστης μπορεί να βρει πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες και παρασκήνια τόσο από την ιστορία όσο και την πολιτική. Διαβάζεται εύκολα, γρήγορα, ευχάριστα και αποτελεί ένα πολύ διδακτικό βιβλίο για όσους θέλουν να έχουν ανοιχτά μυαλά και μακριά από φανατισμούς - και άκρα.
2016-06-08 17:11:28
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΣΤΡΙΨΙΜΟ ΤΗΣ ΒΙΔΑΣ"
Το ύφος και η γλώσσα του Τζέιμς είναι περίτεχνες κατασκευές, όπου περίτεχνος σημαίνει και φλύαρος πολλές φορές. Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα, αλλά έχω την εντύπωση ότι η Τζέιμς κυρίως ενδιαφέρεται για τη γλώσσα παρά για την πλοκή. Να διαβαστεί χειμώνα. Ο καλός καιρός δεν βοηθάει. Επιπλέον, μην περιμένετε ξεκάθαρες απαντήσεις. Όλα υπονοούνται. Ο ορισμός της υπανικτικότητας. Προσωπικά, με κούρασε- αν και μικρό.
2016-06-07 04:12:40
Σχόλιο για το βιβλίο "ΡΗΜΑΓΜΕΝΟΣ ΑΠΡΙΛΗΣ"
Αριστούργημα! Ένα στολίδι της βλακανικής λογοτεχνίας! Οι εκδόσεις Ροές θα πρέπει να το επανεκδώσουν σύντομα , έστω και σε περιορισμένο αριθμό. Είναι κρίμα αυτός ο τίτλος να μην κυκλοφορεί!
2016-05-03 20:10:20
Σχόλιο για το βιβλίο "ΒΕΡΟΝΑΛ"
Στο γνώριμο ύφος του Θεοδωρόπουλου, με πολλά εκφραστικά σχήματα και παρά τις όποιες επαναλήψεις, το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί καθώς περιγράφει γλαφυρά τη ζωή και το έργο του Συκουτρή, το ασφυκτικό πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργούσε, και το οποίο τελικά τον εξήντλησε, αλλά και την πολιτική διάσταση του έργου, το οποίο ξεπερνούσε τις όποιες πολιτικές γραμμές μεταξύ βενιζελικών, αντιβενιζελικών και δικτατορίας Μεταξά. Πιαθνώς σήμερα να του είχαν κολλήσει πολλές ταμπέλες του Συκουτρή εάν δεν ζούσε, ιδίως από την Αριστερά.
2016-04-25 17:10:54
Σχόλιο για το βιβλίο "ΥΠΟΤΑΓΗ"
Εάν ψάχνετε ατόφια καλή λογοτεχνία, τότε ο Ουελμπέκ δεν είναι ιδανικός συγγραφέας για εσάς. Εάν, ωστόσο, θέλετε να δείτε μια λεπτή ανατομία της γαλλικής και εν γένει παρηκμασμένης και φοβικής δυτικοευρωπαϊκής κοινωνίας, τότε αυτό το βιβλίο θα σας ενθουσιάσει. Είναι λίγο τρομακτικό επειδή είναι παράλληλα και μια πρόβλεψη για το μέλλον, αλλά και μια περιγραφή του παρόντος. Αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό που διαβάζεις είναι πραγματικότητα σε μικρότερο βαθμό και αντιλαμβάνεσαι το μέλλον. Άξιας προσοχής η περιγραφή της αντίδρασης του πολιτικού συστήματος στην απειλή του εξισλαμισμού της πολιτικής και κοινωνικής ζωής και η διστακτικότητά του να βάλει φραγμό στην απώλεια θεμελιωδών αξιών του δυτικού πολιτισμού. Άξιζει μια ανάγνωση - πριν είναι αργά.
2016-04-19 16:26:30
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ"
Πριν αποπειραθεί κάποιος να το διαβάσει, ας μελετήσει λίγα πράγματα σχετικά με την εποχή εκείνη (13ο αιώνα), τις διαμάχες μεταξύ των παπικών και των διάφορων αιρέσεων (π.χ. Φρα Ντολτσίνο), αλλά και μοναστηριακών ταγμάτων (Φραγκισκανοί, Βενεδικτίνοι κ.λπ), το σχολαστικισμό, το Θωμά Ακινάτη, κ.λπ, έτσι ώστε να έχει γνώση του πλαισίου εντός του οποίου διαδραματίζεται η πλοκή του βιβλίου. 4-5 άρθρα στην Wikipedia αρκούν. Ως προς το βιβλίο, η πλοκή είναι εξαιρετική, όπως και οι γνώσεις, τις οποίες αποκτά κάποιος από την ανάγνωσή του σχετικά με την εποχή του 13ου αιώνα και του Μεσαίωνα εν γένει. Κουράζουν κάποιες φορές οι εκτενείς περιγραφές και η χρήση λεκτικών υπερβολών, που αναγκάζουν τον αναγνώστη να διαβάζει 2 και 3 φορές την ίδια πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο, που αξίζει να διαβαστεί - αν και κουραστικό κάποιες φορές, ειδικά για εκείνον που δεν έχει ιδέα περί της εποχής εκείνης. Η βαθμολογία είναι 4 λόγω ακριβώς αυτής της φλυαρίας. Κατά τα άλλα, πλούτος γνώσεων και εξαιρετική πλοκή και δομή. Σ τα αξιοσημείωτα και ο χαρακτήρας του Γουλιέλμου του Μπάσκερβιλ. Να παρακολουθήσετε την ταινία μετά την ανάγνωση του βιβλίου.
2016-03-29 22:00:46
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΡΑΚΕΣ "
Το διάβασα με αφορμή ένα ταξίδι στο Μαρόκο. Ενδιαφέρον ανάγνωσμα, απλή γλώσσα. Προτείνεται για κάποιον που θέλει να έχει μια εικόνα του Μαρόκου της δεκαετίας του 1950 - αν και δεν έχουν αλλάξει και παρά πολλά από αυτά που περιγράφει ο Κανέτι.
2016-01-05 22:24:52
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΤΣΥΦΙΑ (ΧΑΡΤΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)"
Το διάβασα στα αγγλικά. Ωραίο βιβλίο, αλλά κυρίως το δεύτερο μέρος, όπου περιγράφεται η δίκη του Ρόμπινσον, είναι αυτό που πιθανώς ενδιαφέρει έναν ενήλικο αναγνώστη. Το πρώτο μέρος τοποθετεί το μυθιστόρημα στην κατηγορία των εφηβικών αναγνωσμάτων. Έντονος διδακτισμός, ο οποίος για ένα έφηβο πιθανώς είναι καλοδεχούμενος, ιδίως σε μια εποχή όπου ο ρατσισμός είναι και πάλι-δυστυχώς- επίκαιρος, αλλά όχι για έναν ενήλικο. Γενικώς, αξίζει μια ανάγνωση, ειδικά από εφήβους!
2015-12-22 16:18:18
Σχόλιο για το βιβλίο "ΛΟΣΤΡΕ"
Το καλύτερό του μαζί με τα Χαστουκόψαρα (ίσως και το Bororo). Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε στρατιώτες!
2015-12-03 00:37:57
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΑΤΟΒΑΜΜΕΝΟΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ"
Άπλά υπέροχο. Ο ΜακΚάρθι συνεχίζει επιτυχώς την παράδοση του αμερικανικού μυθιστορήματος. Βία, ωμή βία, ο άνθρωπος στην πιο απογυμνωμένη από ηθικούς φραγμούς εκδοχή του, αδυσώπητος, ανάλγητος, μηχανή θανάτου. Είναι από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει. 4 αστέρια γιατί θα πρέπει να διακρίνεται σε κάθε περίπτωση από τον Όμηρο π.χ.
2015-12-03 00:36:32
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΜΕΛΑΜΨΗ ΠΑΡΘΕΝΟΣ"
Έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία του Χρηστίδη. Απολαμβάνω το στυλ γραφής που έχει, το έξυπνο χιούμορ του, τις ιστορίες του. Όμως, εδώ με απογοήτευσε. Έμοιαζε να επαναλαμβάνεται συνεχώς, το βιβλίο θα μπορούσε να είναι κατά 100 σελ. μικρότερες, ενώ και η πλοκή δεν είναι το δυνατό σημείο του βιβλίου. Επειδή, όμως, ο Χρηστίδης είναι αγαπημένος συγγραφέας, θα περιμένω το επόμενο βιβλίο του μήπως είναι καλύτερο από το παρόν!
2015-11-12 16:31:26
Σχόλιο για το βιβλίο "Ζ "
Καταπληκτικό βιβλίο, σε αιχμαλωτίζει ήδη από τις πρώτες σελίδες. Πυρετώδης διήγηση, εκτός ορισμένων εκτετάμένων περιγραφών, που ωστόσο δεν κουράζουν, αφού η γλώσσα είναι πολύ φροντισμένη. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.
2015-10-30 16:54:26
Σχόλιο για το βιβλίο "ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΗΣ ΦΛΑΝΔΡΑΣ"
Η πλοκή φαίνεται αρχικά ενδιαφέρουσα, άλλωστε οι ιστορίες που έχουν να κάνουν με σκάκι είναι αρκετά ιντριγκαδόρικες. Αυτό που χαλάει το βιβλίο είναι οι συνεχείς παρενθέσεις που διακόπτουν τον ειρμό της ιστορίας, χωρίς να ΄προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο στην εξέλιξη παρά μόνο για να γεμίσουν περισσότερες σελίδες. Η λύση του μυστηρίου είναι μάλλον αναμενόμενη, και σε κάθε περίπτωση ψιλοεπιφανειακή. Το Οκτώ της Νεβίλ ήταν καλύτερο-αν και με υπερβολές κι αυτό. Δύσκολα θα διαβάσω κάτι άλλο δικό του.
2015-10-28 18:32:38
Σχόλιο για το βιβλίο "Ν' ΑΚΟΥΩ ΚΑΛΑ Τ' ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ"
Ενδιαφέρον βιβλίο. Η γλώσσα είναι αρκετά πιστή στο τοπικό (νοτιο)ηπειρωτικό ιδίωμα και για κάποιον χωρίς γνώση του ιδιώματος αυτού ίσως υπάρξουν κάποιες δυσκολίες κατανόησης. Η ιστορία περιγράφεται γρήγορα, πυρετικά, αν και κάποιες φορές βιαστικά, θα έλεγα. Μικρής έκτασης, διαβάζεται ευχάριστα. Αξίζει μια ανάγνωση, κυρίως για την ομορφιά της γλώσσας.
2015-10-28 05:38:20
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ"
Κουραστικό, συνεχείς βερμπαλισμοί, η δομή είναι μάλλον αντίστοιχης του σκελετού ενός μαλακίου, ενώ τα νοήματα απλά δεν υπάρχουν. Σιχαίνομαι να αφήνω βιβλία στη μέση, γι'αυτό και δεν το παράτησα. Αν και το διάβασα με αφορμή ταξίδι στο Μαρόκο, δεν συνδέθηκε σε κανένα σημείο με ό,τι είδα στη χώρα. Χάσιμο χρόνου, θα έλεγα (αν και σπάνια είμαι τόσο αυστηρός με βιβλία).
2015-10-08 06:16:06
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ"
Ατόφια, σκληρή, ωμή -όπως είναι- βία με φόντο τις αχανείς εκτάσεις της Άγριας Δύσης του 19ου αιώνα. Εκπληκτικό ανάγνωσμα που σε στοιχειώνει. Η σκοτεινή πλευρά των ανθρώπων ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας και κάπου εκεί αναγνωρίζουμε εν μέρει ή εν όλω τον εαυτό μας. Υπέροχη γραφή και α΄ξιος συνεχιστής της τεράστιας παράδοσης των Αμερικανών πεζογράφων.
2015-08-01 16:47:30

Βρείτε μας στο...

Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS