Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές πάνω από 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες Δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 150000 τίτλους

Σχόλια Αναγνώστη: bigbrother

Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΥ "
Δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω όσο πιο αντικειμενικά γίνεται αυτό το βιβλίο. Σίγουρα είναι καλογραμμένο. Δυσκολεύει όμως τους μαθηματικά απαίδευτους σαν κι εμένα, ενώ είναι στοιχειώδη μαθηματικά για κάποιον γνώστη. Στο βιβλίο γίνεται μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η μαθηματική τυχαιότητα, που αφορά ένα σωρό παράγοντες της ζωής μας: τη διατροφή, την υγεία, την πολιτική, τα τυχερά παιχνίδια, την οικονομία, τον κινηματογράφο, τα βιβλία κ.λπ. Αναφέρονται διάφοροι νόμοι πιθανοτήτων και εργασίες γνωστών μαθηματικών του παρελθόντος (Λαπλάς, Μπερνούλλι, Πασκάλ, Φερμά, Κατελέ και πολλών άλλων). Το βιβλίο είναι γραμμένο ευφάνταστα και με ζωντάνια, αλλά αφορά μάλλον πιο ειδικευμένους αναγνώστες. Δεν καταλαβαίνω αν η πρόθεση του συγγραφέα ήταν η εκλαΐκευση. Είναι αρνητικό ότι το βιβλίο περιορίζεται στη μαθηματική τυχαιότητα και δεν αναφέρει παρά λίγα για την βιολογική τυχαιότητα, την τυχαιότητα στο σύμπαν και άλλα. Το βρήκα λίγο κουραστικό προχωρώντας το, όταν θίγονταν μαθηματικά θέματα. Τα παραδείγματα που φέρνει όμως από την πραγματική ζωή είναι εντυπωσιακά! Ωραίο κεφάλαιο είναι το προτελευταίο, στο οποίο δείχνεται πώς κάνουμε μοτίβα, στερεότυπα και «αλήθειες» τυχαία περιστατικά. Και πώς τείνουμε να ψάχνουμε για τα δεδομένα εκείνα που θα υποστηρίξουν τις προκαταλήψεις μας. Τελικά, πρέπει να συμβιβαστούμε με τα «βήματα του μεθυσμένου» : κάποια μη ελέγξιμη και μη προβλέψιμη τυχαιότητα θα υπάρχει πάντα στις ζωές μας, όπως υπάρχει στην ύλη και το σύμπαν. Το τελευταίο κεφάλαιο είναι και το πιο σημαντικό, προοδευτικό και ρηξικέλευθο. Προτείνει να συμπεριλαμβάνουμε στα δεδομένα των ζωών μας και τον παράγοντα της τύχης, Να μην θεωρούμε τους αναγνωρισμένους ή πλούσιους απαραίτητα πιο ικανούς και ευφυείς, να μην κρίνουμε μόνο βάσει αποτελεσμάτων. Τέλος, «πρέπει να αναμένουμε ότι παράγοντες ήσσονος σημασίας, τους οποίους συνήθως μπορούμε να αγνοήσουμε, θα πυροδοτήσουν μερικές φορές γεγονότα μέγιστης σημασίας από καθαρή τύχη». Πειστικό και διαφωτιστικό το εγχείρημα!
2019-03-04 17:40:25
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΗ ΡΙΓΕ ΠΙΤΖΑΜΑ"
Η «φυγή» του Μπρούνο και της οικογένειάς του από το Βερολίνο στο Άουσβιτς, όπου ο πατέρας του ήταν διοικητής, μοιάζει με την ακούσια φυγή των Εβραίων από τα σπίτια τους και τις ζωές τους, οι οποίοι κατέληξαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όταν ο Μπρούνο περνά μέσα από το φράχτη στο «στρατόπεδο» και την «κατοικία» των Εβραίων, προκειμένου να βοηθήσει τον Εβραίο φίλο του και να ανακαλύψει τι συνέβαινε από τη μέσα μεριά του φράκτη, είναι πια πολύ αργά: η μοίρα τού επιφυλάσσει ένα αναπάντεχο παιχνίδι και, κατά κάποιο τρόπο, τιμωρείται ο πατέρας του, ο οποίος ήταν αξιωματούχος των Ναζί και διοικητής του στρατοπέδου.
Οι αναφορές στον δάσκαλο Χερ Λιστ, ο οποίος σνόμπαρε τα παραμύθια και το θέατρο και προτιμούσε την ιστορία και τη γεωγραφία, μια ιστορία και γεωγραφία που έπρεπε να ξαναγραφτούν, για να πάρουν οι Γερμανοί το αίμα τους πίσω, οι αναφορές στη μητέρα του Μπρούνο και τη γιαγιά του και τις αποστάσεις που πήραν από τους Ναζί, τονώνουν από τη μία μεριά το πολιτικό στοιχείο και από την άλλη μεριά το ανθρώπινο και δραματικό.
Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε νεαρούς αναγνώστες. Είναι γλωσσικά εύληπτο, απευθύνεται σε νεαρό, κυρίως, αναγνωστικό κοινό και εισάγει τα νέα παιδιά σε μια περίοδο μαύρη στην παγκόσμια ιστορία με αρκετά ικανοποιητικό και έξυπνο τρόπο. Όσον αφορά όμως το θέμα και τα ζητήματα που θίγει, το έργο είναι πολύ δραματικό, σκληρό και πνευματώδες. Τα νοήματα του έργου υπερκερνούν την απλοϊκότητα στη γραφή, η οποία είναι ίσως και σκόπιμη, γιατί δείχνει την προβληματική και τις σκέψεις ενός εννιάχρονου αγοριού.
Δύο κόσμοι, δύο στρατόπεδα. Οι θύτες και τα θύματα. Οι καλοταϊσμένοι και βάρβαροι στρατιώτες του μίσους και οι κοκαλιάρηδες έγκλειστοι. Το μίσος και η αγάπη. Η αθώα νεαρή ηλικία και τα εγκλήματα των μεγάλων. Στο τέλος, οι δύο κόσμοι σμίγουν, κατά κάποιο τόπο, και μια «άδικη Θεία Δίκη» εκδικείται. Τ


2019-02-07 16:11:52
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ"
Ο επιφανής και κλασικός Γάλλος βυζαντινολόγος Κάρολος Ντηλ, μας εξιστορεί με απλό τρόπο την ιστορία και την εξέλιξη της μεγάλης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Σε αντίθεση με την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, δεν εξιδανικεύει το Βυζάντιο, κι ας το θεωρεί και ο ίδιος μια σπουδαία αυτοκρατορία. Μια αυτοκρατορία όμως με εσωτερικές έριδες και επαναστάσεις, με διαμάχες των Οικουμενικών Πατριαρχών με τους Αυτοκράτορες, μια αυτοκρατορία με συχνά δεσποτικό και σκληρό τρόπο διακυβέρνησης, με σφετεριστές του θρόνου και με πυρήνες διαρκούς κινδύνου αποσταθεροποίησης: στρατιώτες, αριστοκράτες φεουδάρχες, μοναχούς και άλλους.
Μια άλλη διαφορά με την Αρβελέρ είναι ότι μας δίνει μια πιο σφαιρική και ψύχραιμη μελέτη, αναφέροντας και τις εσωτερικές πολιτικές των διάφορων δυναστειών, καθώς και πιο πολλές πληροφορίες για ζητήματα πολιτισμού. Αν και, για να είμαι δίκαιος, και η Αρβελέρ αναφέρεται συχνά στον πολιτισμό του Βυζαντίου, με φορτισμένο όμως τρόπο.
Ο Ντηλ είναι πιο ψύχραιμος και πιο σφαιρικός. Είναι πιο δίκαιος. Αν στόχος της Αρβελέρ είναι πιθανότατα να αποκαταστήσει τις ιστορικές αδικίες εναντίον του Βυζαντίου, στόχος του Ντηλ είναι να παράσχει μια συνοπτική ιστορία και να εισάγει σε βασικά ιστορικά γεγονότα. Τα κοινά τους σημεία είναι ωστόσο περισσότερα. Και οι δύο δέχονται τον συντελεστή του εξελληνισμού από τον 7ο αιώνα και ύστερα, ως ενοποιητικό παράγοντα του Βυζαντίου, καθώς και τη ρωμαϊκή κληρονομιά και τον θρησκευτικό παράγοντα της χριστιανοσύνης. Γιατί το Βυζάντιο θα ήταν ένα «άστατο» χωνευτήρι λαών, εθνοτήτων και πολιτισμών διαφορετικά. Και οι δύο στέκονται με δέος απέναντι στο Βυζάντιο και βλέπουν περιόδους ακμής και παρακμής. Και οι δύο αναφέρονται αρκετά στους εξωτερικούς εχθρούς της χιλιόχρονης αυτοκρατορίας. Τέλος, όπως το θέτει και ο Ντηλ: «Ο βυζαντινός πολιτισμός αξίζει διπλά την προσοχή μας, από τη μία για αυτό που ήταν και από την άλλη για αυτό που μας άφησε κληρονομιά».
2019-02-07 16:10:09
Σχόλιο για το βιβλίο "ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ"
Βιβλίο που μου έλυσε όλες τις απορίες σχετικά με τη σπουδαία χιλιόχρονη βυζαντινή αυτοκρατορία. Βυζάντιο: ένα μωσαϊκό εθνοτήτων, με ενοποιητικούς όμως συντελεστές τη ρωμαϊκή παγκοσμιότητα, την χριστιανική (ορθόδοξη) οικουμενικότητα και τον εξελληνισμό. Ο εκάστοτε αυτοκράτορας ήταν επιφορτισμένος με την ασφάλεια των σωμάτων της αχανούς επικράτειας και ο οικουμενικός πατριάρχης με τη σωτηρία των ψυχών των υπηκόων. Διακριτοί, κατά βάση, οι ρόλοι τους. Πολλοί εξωτερικοί εχθροί (Πέρσες, Σλάβοι, Άραβες, Ρώσοι, Νορμανδοί, Λατίνοι, τουρκομάνοι, Σελτζούκοι κτλ.), πολλές εσωτερικές έριδες ταλάνισαν τη σχέση της αυτοκρατορίας με τους ξένους και τους εγχώριους υπηκόους. Περίοδοι ακμής και παρακμής (οι πιο σκοτεινή περίοδος ήταν από τον 7ο ως τον 9ο αιώνα). Η «προδοσία» των σταυροφόρων με την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204. Το λυκόφως της αυτοκρατορίας επί Παλαιολόγων, με την παραχώρηση εμπορικών προνομίων σε ιταλικές πόλεις όπως η Βενετία και η Γένουα και η τελική άλωση το 1453 από τους Οθωμανούς. Το χριστολογικό ζήτημα και η αντιμετώπιση των αιρέσεων. Οι εικονομαχίες, όχι θέμα πίστης και δόγματος, αλλά λειτουργικό, βασισμένο σε κοινωνικές και πολιτισμικές διαφορές ανατολικών περιοχών του Βυζαντίου με δυτικές περιοχές του Βυζαντίου. Ο Ρωμιός, όπως αποκαλείται ο Έλληνας, έχει τις καταβολές του στο Βυζάντιο, αυτή τη Νέα Ρώμη, Σιών και Ιερουσαλήμ. Η λέξη Έλλην άρχισε να χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους Βυζαντινούς από το 13ο αιώνα. Πιο πριν χαρακτήριζε τους ειδωλολάτρες.
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι φανερά φορτισμένη, γράφοντας για αυτή τη σπουδαία αυτοκρατορία. Καλύπτει πολλά θέματα, γεωγραφικά, ιστορικά, θέματα που έχουν σχέση με τη θρησκεία και τις εθνότητες, τη σχέση του Βυζαντίου με τους ξένους, καθώς και τη σχέση Κράτους και Εκκλησίας. Δεν είναι μια εκλαϊκευτική εργασία, είναι ωστόσο κατανοητή από έναν προσεκτικό αναγνώστη. Κρίμα που δεν αναφέρονται πηγές και δεν υπάρχουν παραπομπές. Το θεωρώ ένα πολύ σπουδαίο βιβλίο ιστορίας!
2019-02-07 16:06:21
Σχόλιο για το βιβλίο "MARGINALIA "
Εξαιρετικά αποφθέγματα γύρω από την τρέλα, την ευφυΐα, την τέχνη, το θεό, την επιστήμη, την αγάπη κ.λπ., που αρμόζουν μόνο σε πνεύματα με οξύνοια και οξυδέρκεια.
2019-02-03 14:17:17
Σχόλιο για το βιβλίο "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ"
Πριν πολλές δεκαετίες αποτελούσε διδακτικό σύγγραμμα στο φιλολογικό και, ενδεχομένως, και σε άλλα τμήματα ελληνικών πανεπιστημίων. Αξεπέραστο, παραμένει έγκυρο και επιστημονικό, ακριβές και κατατοπιστικό. Δεν έχει χάσει την αξία του και οι πιο σοβαροί πανεπιστημιακοί εξακολουθούν να το συμπεριλαμβάνουν σε προτεινόμενες βιβλιογραφίες.
2019-01-31 13:36:41
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ (ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ) "
Φιλοσοφικό δοκίμιο ή ποίηση; Φιλοσοφικό δοκίμιο ποιητικά δοσμένο! Είναι απαιτητικό και δύσκολο, αλλά παρασύρει τον αναγνώστη σε στροβιλισμούς σκέψεων, νοημάτων, εικόνων, μεταφορών και αλληγοριών. Σκέψεις για το χρόνο, την τέχνη, την τύχη. Σκέψεις για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, που τόσο θαύμαζε ο Ελύτης. Και πάντα μια «σάλτσα» με στοιχεία της χλωρίδας και άλλων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της Ελλάδας. Εικόνες πολλές σ’ αυτό το απαιτητικό έργο, ερωτήματα πολλά, ανάμικτα αισθήματα. Φαίνεται και η ευρυμάθεια του Ελύτη, όχι μόνο από το λεξιλόγιο, αλλά και από συγγραφείς που προφανώς γνώριζε και είχε μελετήσει, Έλληνες, άλλους Ευρωπαίους κ.λπ.
2019-01-20 10:57:27
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΡΗΛΙΟΣ: ΑΠΑΝΤΑ (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ) "
Το ηγεμονικόν, ο νους, δεν επηρεάζεται από εξωτερικά αίτια, γνώμες, δοξασίες, παρά μόνο εάν το επιθυμήσει. Άρα είμαστε δυνητικά άτρωτοι απέναντι σε αρνητικά περιστατικά. Οι γνώμες που έχουν οι άλλοι για εμάς, είτε αρνητικές είτε θετικές, δεν έχουν καμιά αξία, γιατί είναι εφήμερες. Όλοι θα πεθάνουμε και διαφορετικές αξιολογήσεις θα διαδεχτούν τις προγενέστερες, μέχρι να σβήσουν κι αυτές. Αυτό θα συνεχίζεται στο διηνεκές του άπειρου χρόνου. Όλοι οι άνθρωποι και όλες οι γνώμες θα χαθούν στη λήθη. Πρέπει να βλέπουμε με συμπάθεια και συγκατάβαση αυτούς που μας κακολογούν, γιατί μπορούν να σφάλλουν. Η φύση έχει προβλέψει το μέρος να έχει κάποια σχέση με το σύνολο. Οτιδήποτε τμηματικό έχει σχέση με το σύνολο της φύσης. Τα φυσικά φαινόμενα διαδέχονται διαρκώς το ένα το άλλο, το γήρας τη νιότη και ο θάνατος το γήρας. Η ζωή είναι μηδαμινή, αλλά όχι και άσκοπη. Ο θάνατος δεν πρέπει να μας φοβίζει ή να μας ανησυχεί. Στην ουσία το κάθε τι μεταβαίνει από μια μορφή σε άλλη, σε μια αέναη εναλλαγή, που η φύση και οι θεοί ορίζουν. Γενικά, μη σε απασχολούν πράγματα που ξεφεύγουν από τον έλεγχό σου και τη θέλησή σου. Η φύση έχει προβλέψει τα πάντα: όσα φαίνονται αρνητικά και ιταμά κι όσα φαίνονται θετικά και ενάρετα. Τα ηγεμονικά όμως των ανθρώπων διαφέρουν. Όλα είναι όμως μέρη του συνόλου που έχει φροντίσει η φύση. Δεν πρέπει να μας απασχολεί ο θάνατος, η ασθένεια, οι κακές γνώμες των άλλων και η υστεροφημία. Όλα τα ιστορικά φαινόμενα, η κακία, η βία, ο θάνατος, η φτώχεια υπήρχαν πριν, θα υπάρχουν μετά και θα υπάρχουν πάντα. Είναι εφήμερα και έρχονται και παρέρχονται. Η αποφυγή των σαρκικών απολαύσεων και των ηδονών της ύλης, του πλούτου, των επιδοκιμασιών είναι βασικό αίτημα των στωικών. Αταραξία απέναντι στη φθορά, τον πόνο, το θάνατο, τις υλικές απολαύσεις, τον έπαινο και τον ψόγο. Ο (πολιτειακός) νόμος, ο θεός/οι θεοί, το Όλο (σύνολο), η φύση, ο (ορθός) λόγος και το κοινωνικό συμφέρον χρησιμοποιούνται σχεδόν ισοδύναμα και εναλλακτικά ως η ανώτερη βούληση.
2019-01-15 11:16:13
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΛΟΑΝΑ"
Ίσως από τα καλύτερα βιβλία του Ουμπέρτο Έκο. Το είχα διαβάσει πριν 5 περίπου χρόνια, είναι δύσκολο να θυμηθώ και να γράψω μια αναλυτική κριτική. Η ανασύσταση της πρόσφατης ιστορίας, με σκοπό την ανάκληση στο νου, η ανασύσταση αυτή που γίνεται, όπως λέει και η παρουσίαση, με έναν εικονογραφικό, αλλά και εικονοκλαστικό τρόπο στη λογοτεχνία, το νόημα και την ιστορία, είναι κάτι το ταξιδιάρικο και επαναστατικό. Ο νεαρός αναγνώστης μπορεί να πάρει τη θέση του έχοντα αμνησία και να προσπαθήσει κι αυτός, με τη βοήθεια του Έκο, να πλάσει την ιστορία που δεν έζησε και που ο ήρωας του Έκο, προσπαθεί απλά να αναπλάσει. Ο νεαρός αναγνώστης και ο ήρωας του Έκο έχουν το ίδιο σημείο εκκίνησης. Μόνο που ο νεαρός αναγνώστης μαθαίνει, ενώ ο ήρας του Έκο επαναφέρει και ανακαλεί στη μνήμη κάτι που ήδη γνώριζε και ίσως το βλέπει με διαφορετική ματιά. Διαβάζεται εύκολα κι ευχάριστα, έχει μια νότα νοσταλγίας, αλλά και τρόμου για τους συνομήλικους του Έκο, ενώ απέχει παρασάγγες από τη δυσκολία άλλων έργων του.
2019-01-07 21:07:10
Σχόλιο για το βιβλίο "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ)"
Αναμφίβολα είναι ένα μη εκλαϊκευτικό, συνθετικό έργο. Δεν θα πω ψέματα. Δεν διάβασα όλο αυτόν τον τόμο, αλλά ούτε και το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου. Αν και κατανοητό, είναι κουραστικό και του λείπει η πρωτοτυπία στη σύλληψη του εγχειρήματος. Έχει εντούτοις πολλές έγκυρες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Δεν καταπιάνεται με παράλληλη ιστορία, αλλά εμπλέκει τις χώρες που, συνήθως παραγκωνίζουν οι ιστορικοί, μόνο όταν αυτές "συμπλέκονται" με τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης. Παραμένει μια δυτικοκεντρική προσπάθεια, χωρίς να σημαίνει ότι ο αναγνώστης δεν θα λάβει πλούσιες και χρήσιμες πληροφορίες. Πάνω στους δύο τόμους του J. M Roberts βασίστηκαν ντοκιμαντέρ, ενώ το έργο του αποτέλεσε και σύγγραμμα σε ορισμένα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών. Περιμένουμε ακόμη καλύτερες προσπάθειες στο χώρο των μη εκλαϊκευμένων βιβλίων, γιατί απλούστερες δουλειές έχουν κυκλοφορήσει και ορισμένες έχουν γίνει και δημοφιλείς.
2019-01-07 13:22:18
Σχόλιο για το βιβλίο "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ "
Εξετάζονται οι προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης σε διάφορα πεδία: στο οικονομικό, στο πολιτικό, στο εθνικό, στο πολιτισμικό και σε άλλα. Συλλογικό έργο, μας δίνει πάρα πολλές ιδέες, μας κατατοπίζει και μας ενημερώνει. Κάθε συγγραφέας έχει και κάτι διαφορετικό να μας πει. Διαβάζοντάς το κανείς, σίγουρα έχει αναπτύξει μια γενική ιδέα για το περίπλοκο αυτό φαινόμενο. Δυστυχώς όμως, το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου είναι (επι)κριτικό, παρέχει μια δεξαμενή (αρνητικών) απόψεων και αποσιωπώνται, παραγκωνίζονται και δεν αναφέρονται οι (όποιες) θετικές επιδράσεις του φαινομένου αυτού. Θα το ήθελα δηλαδή πιο σφαιρικό στις αποτιμήσεις, χωρίς να χάσει τη σφαιρικότητα στα θιγόμενα πεδία, τομέα στον οποίο, νομίζω ότι έχει επιτύχει!
2019-01-03 14:01:39
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΠΟ ΤΙ ΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;"
Μια συμπαθητική μικρή ιστορία του γνωστού Ρώσου λογοτέχνη Τολστόι, γραμμένη το 1881. Ένας τιμωρημένος από το Θεό Άγγελος, κατεβαίνει στη Γη, στη Ρωσία του 19ου αιώνα, για να εξιλεωθεί, μαθαίνοντας τρεις αλήθειες: Τι κατοικεί εντός του ανθρώπου, Τι δεν έχει δοθεί στον άνθρωπο και Από τι ζουν οι άνθρωποι. Το κλίμα της αγάπης και της θρησκευτικότητας είναι κυρίαρχο σε αυτή την ιστοριούλα, η οποία μοιάζει με παραβολή. "Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ζουν επειδή φροντίζουν τους εαυτούς τους, στην πραγματικότητα η αγάπη είναι εκείνη που τους κάνει να ζουν". Οι αξίες της φιλανθρωπίας, της δοτικότητας, της ευγνωμοσύνης και της ανταπόδοσης είναι ορατές σε αυτή τη μικρή ιστορία. Παίρνει και ο αναγνώστης κάποια στοιχεία από τα ήθη της εποχής, την κοινωνική διαστρωμάτωση και τον καθημερινό τρόπο ζωής.
2018-12-25 11:14:37
Σχόλιο για το βιβλίο "«ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΗΛΙΘΙΕ» "
Το βιβλίο έχει πολύ λίγη θεωρία και αυτό είναι ένα από τα αρνητικά του. Είναι γνωστό ότι ο Ν. Μπογιόπουλος είναι ένας στρατευμένος διανοητής, αλλά αυτό για εμένα δεν έχει τόση σημασία, όση σημασία έχουν κάποιες άλλες ενστάσεις αναφορικά με το συγκεκριμένο έργο. Υπάρχει μια διαρκής παράθεση στατιστικών πληροφοριών, ένας βομβαρδισμός στατιστικών στοιχείων που ενοχοποιούν τον καπιταλισμό. Δεν αμφισβητώ την εγκυρότητα των πηγών του. Άλλες όμως στατιστικές πληροφορίες, που να επικυρώνουν τη δική τους ιδεολογία και κοσμοθεωρία, θα μπορούσαν-και το έχουν κάνει πολλοί-να παραθέσουν και φιλελεύθεροι οικονομολόγοι. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι ο «στατιστικός καταιγισμός» κάνει το βιβλίο αυτό πιο επιστημονικό. Η έλλειψη θεωρίας είναι ένα σοβαρό μειονέκτημα. Στην ουσία ο συγγραφέας προσπαθεί να επιβεβαιώσει κάποια στερεότυπα, διαμέσου στατιστικών αναφορών. Ωστόσο το βιβλίο είναι χρήσιμο για να μας δείξει πολλές αρνητικές όψεις του καπιταλισμού, μέσω της βοήθειας των αριθμών και της στατιστικής. Το συμπέρασμα είναι μανιχαϊστικό: σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα… Εν κατακλείδι: η μισή αλήθεια για το οικονομικό γίγνεσθαι.
2018-12-20 20:58:40
Σχόλιο για το βιβλίο "(P/B) WORLD HISTORY"
Δεν διαβάζω Αγγλικά. Γνωρίζω για το συγκεκριμένο έργο από την ελληνική του μετάφραση από τις εκδόσεις Πεδίο. Πριν αρκετό καιρό είχαν προσφορά δύο τόμους σε μια κυριακάτικη εφημερίδα. Αξιόλογη προσπάθεια συγγραφής μιας/της παγκόσμιας ιστορίας. Μοιάζει με εγκυκλοπαίδεια, λόγω των πολλών πανέμορφων εικόνων και λόγω της σχετικά ουδέτερης και αμερόληπτης παρουσίασης των πιο σημαντικών γεγονότων. Από την άλλη, είναι γνωστό στη μεθοδολογία των ιστορικών ότι, ακόμα και το επιλεγμένο υλικό, είναι μια μορφή θέσης και άποψης. Αξιόλογη, λοιπόν προσπάθεια σύνοψης, εκλαΐκευσης και αντιμετώπισης της παγκόσμιας ιστορίας.
2018-11-17 17:24:03
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΒΙΔΙΟΥ"
Μια πάρα πολύ καλή επιλογή από το κλασικό έργο του Οβιδίου σε έμμετρη μετάφραση. Με μια απόδοση σε ανομοιοκατάληκτο ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, απολαμβάνουμε ωραία ποίηση. Οι Μεταμορφώσεις είναι ένα «γόνιμο αναμάσημα» της ελληνικής μυθολογίας, μια μεγάλη στιγμή έμπνευσης του Οβιδίου. Υπάρχουν και λιγότερες αναφορές σε ανατολικούς μύθους και θεότητες. Η προσπάθεια επιλογής του υλικού και μετάφρασης-απόδοσης του Θεόδωρου Ι. Γιαννάτου είναι αξιόλογη και μας προσφέρει ένα ποιητικό αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής αξίας. Ο Οβίδιος έδωσε σημασία στους ελληνικούς μύθους και τους προσέδωσε μια ποιητική υπόσταση. Η παρούσα έκδοση είναι λιτή και δεν κουράζει. Εισαγωγικά σημειώματα και υποσημειώσεις δίνονται μόνο εκεί που είναι απαραίτητο, ώστε να βοηθούν τον αναγνώστη στην κατανόηση του νοήματος των ποιημάτων και των μύθων.
2018-11-16 11:13:39
Σχόλιο για το βιβλίο "ΞΕΤΥΛΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ "
Τα καλά του βιβλίου: Το βιβλίο αυτό ιστορίας αποτελείται από ανεξάρτητα κείμενα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, τα οποία έχουν πολύ ενδιαφέρον. Το βιβλίο που θα διαβάσετε εστιάζει στην ελληνική ιστορία: Αρχαία Ελλάδα, Βυζάντιο, ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα σε αυτοτελή ενότητα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, να εστιάζουμε στην ελληνική ιστορία και παράλληλα να «πεταγόμαστε» σε άλλες χώρες και περιοχές. Είναι ιδιαίτερο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου βιβλίου ότι αναφέρεται σε γεγονότα ιστορικά όπως ο πολιτισμός των Ουράρτου στην Αρμενία, ο ρόλος των γυναικών στην ιστορία, το παραγκωνισμένο Βυζάντιο, το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας, το ιρλανδικό εθνικό ζήτημα και άλλα, τα οποία οι περισσότεροι ιστορικοί της παγκόσμιας ιστορίας παραμερίζουν ή, πιο σπάνια, αποσιωπούν. Τα αυτόνομα κείμενα συνοδεύονται από πανέμορφες φωτογραφίες ή έργα τέχνης που απεικονίζουν την κάθε περίοδο. Ο κάθε συγγραφέας παραθέτει τις πηγές του και βιβλιογραφία στο τέλος των κειμένων.
Τα αρνητικά του βιβλίου: Μάλλον πρόκειται για μια βιαστική προσπάθεια έκδοσης, με πολλά τυπογραφικά λάθη, λάθη σύνταξης και ορθογραφίας. Θα μπορούσε να γίνει μια καλύτερη επιμέλεια. Επιπλέον, απουσιάζει μια συνοχή σε αυτά τα 27 στο σύνολο κείμενα και ο αναγνώστης ίσως χαθεί σε σκόρπιες, ασύνδετες και αποσπασματικές αναφορές, όσο σοβαρές κι αν είναι αυτές, κάτι που δεν συνάδει με τη φιλοσοφία της παγκόσμιας ιστορίας. Το γεγονός, τέλος, της απουσίας κάποιου ιδιαίτερου προλόγου και εισαγωγικού σημειώματος είναι δίκοπο μαχαίρι: από τη μία αποφεύγεται η φλυαρία, από την άλλη δεν μας δίνεται μια εξήγηση για τη συγκεκριμένη συνεισφορά του βιβλίου στην έρευνα.
2018-11-16 11:13:34
Σχόλιο για το βιβλίο "OCCUPY "
Ο λόγος του Chomsky είναι πάντα απλός και σαφής. Αυτό το βιβλίο είναι μια σειρά συνεντεύξεων και ομιλιών σχετικά με το κίνημα Occupy στις ΗΠΑ. Ο Τσόμσκι αποδομεί το «Αμερικανικό Όνειρο», καταδεικνύοντας τις τεράστιες εισοδηματικές ανισότητες στις ΗΠΑ, θέμα με το οποίο ασχολείται και το κίνημα Occupy και απασχολεί έντονα και την κοινή γνώμη στις δημοσκοπήσεις. Προτείνει μια συνεχή, διαρκή αγωνιστική παρουσία, με συνέπεια, επιμονή και συνέχεια. Θα γίνουν λάθη και θα μάθει ο κόσμος από αυτά. Το κίνημα πρέπει να απευθυνθεί στις μάζες και στο χώρο που συχνάζουν οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν για το κίνημα, αλλά θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν, εφόσον συμφωνούν με τα οράματά του: στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, στα γήπεδα, στα κλαμπ, στις εκκλησίες. Μπορεί να αποκτήσει μαζική υποστήριξη, αλλά χρειάζεται επίμονος αγώνας. Στις ΗΠΑ, από τη δεκαετία του 1970 και έπειτα, παρατηρείται αποβιομηχάνιση, άνοδος της διαπραγματευτικής ισχύος των εργοδοτών απέναντι στην εργασία, συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια λίγων και κερδοσκοπικές φούσκες που τις πληρώνει ο φορολογούμενος. Η διαχείριση μέσων παραγωγής από κοινότητες, τους ίδιους εργαζομένους, η πίεση για μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή του να μη θεωρούνται οι εταιρίες φυσικά πρόσωπα, η αποδέσμευση της πολιτικής από τη χρηματική ολιγαρχία, η φορολόγηση των πλουσίων, ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών είναι για τον Τσόμσκι πράγματα εφικτά. Το κίνημα πρέπει να ξεκινήσει με «κοντινά» προβλήματα και άμεσα, που θα μπορούν να επιλυθούν δια της αλληλεγγύης από κοινότητες, γειτονιές, εργαζομένους. Η επανάσταση είναι κάτι το μακρινό για εκείνον, αλλά δεν αντιφάσκει με τις επιμέρους κατακτήσεις. Μια πάγια θέση του είναι ότι κάποια οικονομικά φαινόμενα δεν είναι αποτέλεσμα αδήριτων νόμων της οικονομίας, αλλά αποφάσεις συγκεκριμένων προσώπων, με συγκεκριμένα συμφέροντα κι επιδιώξεις. Με λίγα λόγια, το βιβλίο αυτό είναι ένας οδηγός με προτάσεις (όχι οδηγίες!) για το πώς μπορεί να κινηθεί η ταξική πάλη προς ένα δικαιότερο μέλλον.
2018-11-16 11:13:19
Σχόλιο για το βιβλίο "ΚΑΡΔΙΑ ΣΚΥΛΟΥ "
Για την έκδοση: Η έκδοση (Αντίποδες) είναι λιτή. Η μετάφραση της Ελένης Μπακοπούλου φαίνεται να είναι άψογη, ενώ το έργο εξαιρετικό από άποψη τέχνης του λόγου. Επειδή το έργο είναι αινιγματικό, καλύτερα είναι να διαβαστεί στο τέλος το επίμετρο, το οποίο εξηγεί το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο αυτό γράφτηκε και κάποια από τα νοήματά του. Επομένως, έχουμε μια αξιοπρεπέστατη έκδοση.

Γενικά για το έργο: Το έργο Καρδιά Σκύλου του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ ανήκει στην πρώιμη φάση της συγγραφικής του δραστηριότητας. Είναι μια νουβέλα γραμμένη το 1925 και προκάλεσε αντιδράσεις στη Σοβιετική Ένωση. Πιο πολύ είναι μια αλληγορική σάτιρα, παρά έργο επιστημονικής φαντασίας. Οι αναφορές στην κοινωνική κατάσταση εκείνης της εποχής είναι φανερές. Η Καρδιά Σκύλου είναι ένα αρκετά δυσνόητο έργο, αλλά βοηθάει πολύ το επίμετρο στο τέλος του βιβλίου. Είναι καυστικό, μακάβριο, κάπως αρρωστημένο, αιρετικό και κριτικό.

Αισθήματα που μου προκάλεσε: Σε πολλά σημεία αηδίασα. Μετά όμως μετέφερα το μυαλό μου στην αλληγορία και είδα το έργο με συνετότερη ματιά. Σε άλλα σημεία ήταν έως αστείο. Σε γενικές γραμμές ήταν τραγικό-κωμικοτραγικό και τρομακτικό. Καλογραμμένο, είναι φανερό ότι ο συγγραφέας δεν κυριολεκτούσε σ’ όλα τα σημεία και κατά βάθος επιχειρούσε μια κριτική και μια σάτιρα της πρώιμης Σοβιετικής Ένωσης. Κουραστικό δεν ήταν. Είχε ενδιαφέρον και σε προσέλκυε να το φτάσεις μέχρι το τέλος για να δεις τι συνέβη. Επίσης, δεν ήταν ογκώδες κι αυτό λειτουργούσε βοηθητικά και θετικά.
2018-11-16 11:13:10
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"
Μπορεί ο Γ. Βαρουφάκης να μην τα πήγε καλά στη σύντομη πολιτική του καριέρα, αλλά ως οικονομολόγος διακρίνεται για την οξυδέρκειά του, την καλή του γραφή και την κριτική του ματιά. Με εντυπωσιάζει ο τρόπος γραφής του και τα επιχειρήματά του. Η φαντασία του και η σεμνότητα στα γραφόμενά του.
Έχοντας διαβάσει το μνημειώδες έργο του «Πολιτική Οικονομία», που απευθύνεται σε σπουδαστές, διάβασα με μεγάλη περιέργεια την παρούσα εκλαϊκευτική δουλειά, στην οποία δεν απουσιάζουν τα βασικά χαρακτηριστικά της σκέψης του: η φαντασία, η πρωτοτυπία, η κριτική ματιά και η δυνατή πένα.
Απορώ γιατί το έργο αυτό δεν διδάσκεται στο Λύκειο-στην πρώτη τάξη τουλάχιστο… Ένας εκπαιδευτικός, διαβάζοντάς το, μου είπε με απογοήτευση: «Τι διδάσκουμε στα σχολεία;».
Μελετώντας το κανείς, μαθαίνει πολλά, για τις ανισότητες, τις στρεβλώσεις και τις αδικίες, για τη χρησιμότητα του χρέους στην οικονομία, για το ρόλο του κράτους και των τραπεζών, τον τρόπο δημιουργίας των κραχ, την οικολογική κρίση που επέφεραν οι κοινωνίες των αγορών και πολλά άλλα. Είναι σημαντικό ότι, ανάμεσα σε όλα τα οικονομικά βιβλία που έχω διαβάσει, εκλαϊκευτικά και μη, είναι το μόνο που μου έδωσε να καταλάβω πώς δημιουργούνται τα κραχ και οι κρίσεις με τόσο απλό και σαφή τρόπο!
Το βιβλίο απευθύνεται σε έφηβους και σε κάθε μετέπειτα ηλικία. Είναι πιο χρήσιμο, μάλιστα, να το κοιτάξουν οι γνώστες και οι ειδικοί επί των οικονομικών! Είναι κατανοητό και εύληπτο, μα καθόλου απλοϊκό και σχηματικό. Συχνά μιλά σαν ιστορικός, λιγότερο συχνά σαν λογοτέχνης και κριτικός τέχνης, προσελκύοντας έντονα το ενδιαφέρον οποιουδήποτε αναγνώστη. Η γραφή του είναι το αντίθετο της «ξύλινης γραφής».
Πραγματικά, εντυπωσιάστηκα… Αν η Πολιτική Οικονομία είναι το μανιφέστο του διανοούμενου καθηγητή Βαρουφάκη, το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε να είναι ένα άλλο, παραπλήσιο, αλλά και διαφορετικό μανιφέστο, προσαρμοσμένο, ώστε να γίνεται κατανοητό από τις μάζες και τους μαθητές.
2018-11-16 11:12:51
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ "
Το βιβλίο του Πέτρου Γέμτου «Οι κοινωνικές επιστήμες» είναι ένα εισαγωγικό πόνημα στις κοινωνικές επιστήμες αναλυτικού τύπου που επιδιώκουν γνωστικούς-πληροφοριακούς σκοπούς (π.χ. κοινωνιολογία) και στις κοινωνικές επιστήμες δεοντολογικού ή κανονικού τύπου που επιδιώκουν αξιολογικούς-ρυθμιστικούς σκοπούς (π.χ. Νομική), ενώ δεν αναφέρεται παρά ελάχιστα στις ανθρωπιστικές επιστήμες (π.χ. Ιστορία) που έχουν ως σκοπό την ερμηνεία και κατανόηση ανθρώπινων έργων, πράξεων και θεσμών.
Ο Γέμτος υποστηρίζει ότι οι κοινωνικές επιστήμες μπορούν να παρέχουν βέβαιη γνώση και ορίζει την επιστήμη ως συστηματική, ορθολογική, πνευματική δραστηριότητα που δίνει πορίσματα που έχουν διυποκειμενική ισχύ, δηλαδή κάποια αντικειμενικότητα που ξεπερνά τις προσωπικές αντιλήψεις του κάθε ερευνητή. Σε αυτό το έργο ο Γέμτος υιοθετεί το μεθοδολογικό μονισμό, στην παραδοχή της ύπαρξης δηλαδή κοινών μεθοδολογικών αρχών στις επιστήμες, αναφέροντας όμως και τις αντιρρήσεις και τα προβλήματα που εγείρονται στις διάφορες κοινωνικές επιστήμες.
Παρόλο που ο Π. Γέμτος κάνει κάποιες σύντομες νύξεις στη μεθοδολογία, «Οι κοινωνικές επιστήμες» δεν είναι ένα έργο μεθοδολογίας των κοινωνικών επιστημών και φιλοσοφίας της επιστήμης. Άλλα έργα του ίδιου συγγραφέα είναι καθαρά μεθοδολογικά-επιστημολογικά. Ο Γέμτος πιστεύει στην επιστημονικότητα των κοινωνικών επιστημών, όμως το έργο του είναι καταρχήν μια εισαγωγή σε βασικές έννοιες, βασικά προβλήματα, βασικούς στοχαστές των κοινωνικών επιστημών και στην ιστορική τους εξέλιξη, με μια λόγια επιστημονική γλώσσα, αλλά ωστόσο κατανοητή και με ένα περιεκτικό και συνάμα σύντομο λόγο.
2018-10-12 23:54:01
Σχόλιο για το βιβλίο "ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ"
Ρεαλιστής, για τη φτώχεια μιλά, για τις ασθένειες και για το στίγμα του ασθενή, για τη μοναξιά, την αλλοτρίωση και πολλές αναφορές, αλλά και υπαινιγμούς κάνει στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα, ετεροφυλοφιλικής και ομοφυλοφιλικής φύσης. Ξέρει να γράφει πάντως ο άνθρωπος. Από λογοτεχνικής απόψεως έχει επίσης μεγάλη αξία. Παρόλο που διακρίθηκε στο θέατρο.
2018-10-12 22:11:22
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΑΒΥΣΣΟΥ"
Έχουμε συνηθίσει τον Αμερικανό Τζακ Λόντον ως ένα συγγραφέα που απευθύνεται σε παιδιά. Αυτό το έργο είναι αυστηρά ακατάλληλο για παιδιά! Είναι 100% πραγματικό, γι' αυτό και τρομακτικό. Ο Τζακ Λόντον "παριστάνει" το "δημοσιογράφο" και τρυπώνει στο Ηστ Εντ του Λονδίνου, όπου επικρατούσε η απόλυτη ένδεια, εξαθλίωση και ο απόλυτος πόνος. Περιγράφει τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζούσε η φτωχολογιά στο γκέτο και αποδεικνύει ότι ο πλούσιος, ο "πολιτισμένος" κόσμος έχει πολλές ευθύνες για αυτά τα φαινόμενα. Ο Λόντον γίνεται, με αυτό το σκληρότατο έργο, κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Περιγράφει τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής, τα ήθη και τα έθιμα των πάμφτωχων κατοίκων της περιοχής και πολεμά προκαταλήψεις. Π.χ., κάπου στο βιβλίο αναφέρει ότι η αστυνομία υποχρέωνε τους άστεγους να μην κοιμούνται τη νύχτα, αλλά να περιφέρονται. Το μάθαινε η "καλή κοινωνία" και τους θεωρούσε χασομέρηδες και γυρολόγους! Ο Λόντον δεν αφήνει τίποτα έξω. Περιγράφει με αμεσότητα και σκληρές λεπτομέρειες τις ανισότητες και την κατάσταση των φτωχών. Τις τρώγλες στις οποίες ζούσαν, την έλλειψη φαγητού, τη μέθη της απελπισίας, τις ασθένειες και τα ιδρύματα, τους άστεγους και τα λοιπά. Σε κάποια σημεία παραθέτει και στατιστικά στοιχεία. Μετατρέπεται, έτσι, σε έναν προοδευτικό συγγραφέα, που ενέπνευσε ίσως μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Αυτό το έργο βρίσκεται μεταξύ της δημοσιογραφίας-κοινωνιολογίας και της λογοτεχνικής μαρτυρίας.
2018-10-11 10:22:29
Σχόλιο για το βιβλίο "Ζ "
Το ένα σκέλος του βιβλίου είναι όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στην αποκάλυψη της δολοφονίας του Λαμπράκη το 1963 και το άλλο σκέλος είναι ο θρήνος και ο ποιητικός λόγος. Είναι βιβλίο για να μαθαίνουν οι νεότεροι τι πέρασαν οι παλαιότεροι και πόσο πιο δύσκολες εποχές ήταν τότε. Είναι ένα πολιτικό θρίλερ και ένας ύμνος στην προσωπικότητα και το ήθος του Λαμπράκη. Πολύ καλή και η μεταφορά του στον κινηματογράφο από το Γαβρά, αν και απουσίαζαν εκεί όλες οι λεπτομέρειες και η λογοτεχνική πινελιά. Μαθαίνουμε για την αμείλικτη βαρβαρότητα του αστυνομικού κράτους και για την προσωπικότητα του Λαμπράκη. Είναι τόσο συναρπαστική η πλοκή, που απορεί κανείς πώς πρόκειται για 100% πραγματική ιστορία!
2018-10-11 10:22:19
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '60"
Το βιβλίο αυτό έχει πολλά καλά: τα πολλά συνοπτικά μικρά κείμενα, που δεν κουράζουν τον αναγνώστη και μοιάζουν ως μικρά κι αυτόνομα άρθρα. Το γεγονός ότι μας δίνει την εικόνα για πολλές όψεις της καθημερινότητας στην Αθήνα τη δεκαετία του 1960. Είναι καλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο. Εντούτοις, "πάσχει" από ένα σοβαρό κι ασυγχώρητο μειονέκτημα: αποσιωπά ή παραγκωνίζει τα ταραχώδη χρόνια εκείνης της εποχής, τους πολιτικούς κλυδωνισμούς, τις κινητοποιήσεις κτλ. Πολύ λίγες οι αναφορές σχετικά με αυτά... Είναι ένα βιβλίο "απολιτίκ", όταν η πολιτική εκείνη την εποχή είχε ακόμα πολύ νόημα, νεύρο και προσδοκίες και θα έπρεπε να βρισκόταν στο επίκεντρο της ιστορίας και του ενδιαφέροντος του Καιροφύλα.
2018-10-03 12:29:22
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ "
Εξαιρετική προσπάθεια από έναν κλασικό Έλληνα ιστορικό. Πολύ χρήσιμο και βασικό. Μας εισάγει στην νεοελληνική ιστορία με μια διεισδυτική και κριτική ματιά. Ο Σπ. Ασδραχάς, ο οποίος γράφει στο Παράρτημα είναι ένας εξίσου σπουδαίος Έλληνας ιστορικός.
2018-10-03 08:17:28
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ"
Για όσους και όσες έχουν βαρεθεί σοβαροφανή λεξικά, έγκυρα, σχολαστικά και βαρετά, μας προσφέρεται αυτό το εναλλακτικό λεξικό, που ξεχειλίζει από χιούμορ και καυστική ειρωνεία. Σκοπός, βέβαια, του συγγραφέα δεν είναι να αποδώσει με ακρίβεια τους ορισμούς λέξεων και εννοιών, αλλά να σατιρίσει, να στηλιτεύσει, να διακωμωδήσει και να ειρωνευτεί. Να κριτικάρει, πάνω από όλα, έννοιες αμφιλεγόμενες και να δώσει την υποκειμενική του εκδοχή για αυτές, απομακρύνοντας τες από το καθιερωμένο κυριολεκτικό πλαίσιο και δείχνοντας με χιούμορ και ευστροφία μια άλλη τους σημασία, που φανερώνει στην πράξη η ιστορία, ο πολιτισμός και η καθημερινότητα. Αυτό λοιπόν το λεξικό μου έχει φανεί χρήσιμο πολλές φορές και είναι σαν να έχεις ένα Μπαμπινιώτη να "τρολλάρει"!
2018-09-26 11:35:11
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΤΟΙΧΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΤΟΛΙΝΟΥ"
Ξεκινώντας από ένα παιδικό πείσμα, δύο αδέλφια καταλήγουν απομακρυσμένα και με μίσος μεταξύ τους, στενοχωρώντας συγγενείς και οικείους και κάνοντας το μαντολίνο του πατέρα τους Λίνου να σωπάσει επ’ αόριστον. Οι τοίχοι που η μορφή τους εξελίσσεται όσο μεγαλώνουν τα δύο αδέρφια έχουν τόσο κυριολεκτική-υλική υπόσταση όσο και συμβολική. Ώσπου τα παιδιά τους, τα εγγόνια του Λίνου και της Μάντως, αποφασίσουν να επαναστατήσουν και να σπάσουν το διαχωρισμό του τοίχου. Να έρθουν σε επαφή, να αγκαλιάσουν το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα να συνετίσουν και τους γονείς τους, τον Πετρή και το Σιδερή και στο τέλος όλοι να μονιάσουνε. Σ’ αυτόν τον κόσμο που μας φιλοξενεί-εμάς και τους τοίχους μας- τα παιδιά δείχνουν το δρόμο της αγάπης, «γιατί χωριστά η ζωή δεν έχει καμιά νοστιμιά, καμιά χαρά…». Ο τοίχος του μαντολίνου είναι ένα τρυφερό παραμύθι, μεστό ευαισθησίας, φαντασίας, αλληγορίας και, δυστυχώς, πραγματικότητας, που αφορά τις ενδοοικογενειακές σχέσεις, τα εμπόδια, αλλά και την υπέρβασή τους. Θα είναι πάντα επίκαιρο όσο «χτίζουμε τοίχους» και έχει αισιόδοξα μηνύματα, αγάπης και συμφιλίωσης, όταν το μαντολίνο ηχεί ξανά στα χέρια του παππού Λίνου, μετά από καιρό αποξένωσης και θλίψης. Είναι πολύ ευχάριστο και διδακτικό για παιδιά κι εφήβους, εντούτοις το συνιστώ ανεπιφύλακτα και σε ενήλικους γονείς, γιατί εκείνοι είναι συνήθως οι δημιουργοί διχασμών και παρεξηγήσεων, συμπαρασύροντας συχνά σε de facto καταστάσεις όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και στον οικογενειακό τους περίγυρο, παιδιά, παππούδες κ.ά. Έχουν όλες οι μεριές πολλά να διδαχτούν από την ιστορία!

2018-09-21 16:24:09
Σχόλιο για το βιβλίο "ΣΟΦΟΚΛΗΣ: ΑΠΑΝΤΑ (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ) "
Ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής κι ο Ευριπίδης είναι τρεις διαφορετικοί τραγωδοί, με τη δική τους ματιά και το δικό τους στυλ ο καθένας. Η Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι η πιο επίκαιρη τραγωδία που μπορεί να διαβάσει κανείς, επειδή πραγματεύεται θέματα καθαρά ανθρώπινα και επίκαιρα, όπως είναι η δικαιοσύνη, η τιμή, η αλαζονεία της εξουσίας, ο φόβος, η εκδίκηση, το πείσμα, η αγάπη. Στην παρούσα έκδοση του Κάκτου δεν πρέπει να βρίσκουμε την καλύτερη απόδοση στα Νέα Ελληνικά, αλλά απουσιάζει η φλυαρία. Στην αρχή του μικρού αυτού βιβλίου διαβάζει κανείς ένα σύντομο εισαγωγικό κείμενο για τον τραγωδό και για την υπόθεση της τραγωδίας, ενώ στο τέλος παρατίθενται υποσημειώσεις με διευκρινήσεις, εξήγηση των μύθων κτλ. Ευτυχώς, η Αντιγόνη διδάσκεται ακόμα στα σχολεία! Το ένα κομμένο άστρο έχει να κάνει με την έκδοση και την απόδοση κι όχι με το κλασικότατο αυτό κείμενο.
2018-09-21 10:49:58
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ"
Ένα διαμάντι της ελληνικής λογοτεχνίας! Μια συγκλονιστική μαρτυρία για το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν. Ο αναγνώστης θα ανατριχιάσει. Θα δει την απόγνωση και τις αντιδράσεις των έγκλειστων και τη σκληρότητα των Ναζί. Μάλιστα, το Μαουτχάουζεν δεν ήταν από τα πιο "σκληρά" στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η αρχιτεκτονική του το έακνε πιο πολύ γνωστό. Ο Καμπανέλλης, όντας και ο ίδιος αιχμάλωτος στο Μαουτχάουζεν, μας περιγράφει με ανθρωπιά, ειλικρίνεια και απλότητα τις συνθήκες που επικρατούσαν εκεί ανάμεσα στους αιχμαλώτους και ανάμεσα στους αιχμαλώτους και τους φύλακες. Μας ενημερώνει για τις συμπεριφορές, τα συναισθήματα, τις μικρές και τις μεγάλες ιστορίες. Έντονη εντύπωση μου προξένησαν οι περιγραφές στο τέλος του βιβλίου για το πόσο ήθελαν οι πρώην αιχμάλωτοι, έπειτα από την απελευθέρωσή τους, να ξεχάσουν, να θεωρήσουν την αιχμαλωσία τους παρένθεση και να προχωρήσουν τη ζωή τους. Το Μαουτχάουζεν είναι ένα κλασικό έργο, μια μαρτυρία ελαφρά διανθισμένη λογοτεχνικά, μια σκληρή περιγραφή, που δεν παραλείπει ωστόσο να αναδείξει την ανθρωπιά. Είναι από τα καλύτερα έργα που έχω διαβάσει ποτέ. Διαβάζεται και ως λογοτεχνικό κείμενο και ως πολιτική και ιστορική κατάθεση.
2018-09-20 10:26:17
Σχόλιο για το βιβλίο "ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ: ΑΠΑΝΤΑ"
Τι να πρωτοπεί κανείς γι\' αυτόν τον κλασικό ποιητή του μεσοπολέμου; Ξεπερασμένος από τη σύγχρονη ποίηση. Η γκρίνια του μας μεταφέρει σε μια εποχή που κυριαρχούσε η απαισιοδοξία. Και ο ίδιος ήταν μια απαισιόδοξη ιδιοσυγκρασία. Τα ποίηματά του, ωστόσο, είναι έξοχα. Ξέρει να δένει την εύστοχη ρίμα με την κριτική και τη σάτιρα, δίνοντας συχνά ένα σκοτεινό και μακάβριο συναίσθημα. Παρόλο που δεν φτάνει πολλούς σύγχρονους ποιητές στη βαθύτητα νοημάτων, η "ισορροπία" της ομοιοκαταληξίας και της απόδοσης εικόνων και συναισθημάτων είναι εξαιρετική. Αν τον κρίνουμε ως έναν κλασικό ποιητή, πρέπει να του αναγνωρίσουμε την εξυπνάδα, την ευστοχία, το οξύ-καυστικό χιούμορ, τη δυνατότητα να μας εντυπώνει ιδέες και το πόσο καλλιτεχνικά τα δένει όλα αυτά με την ομοιοκαταληξία. Έχω διαβάσει όλα του τα ποιήματα και το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Τέλειος ως ένας εκ των κλασικών ποιητών.
2018-09-19 19:55:35

Βρείτε μας στο...

Ασφαλείς Συναλλαγές

Verisign Eurobank EFG
Paypal MyBank
Verisign Eurobank EFG
Paypal MyBank