Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές πάνω από 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες Δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 150000 τίτλους

Σχόλια Αναγνώστη: tim8

Σχόλιο για το βιβλίο "BLUE TANGO"
Καί τα 2 μέρη του βιβλίου είναι \'αργά\', ενώ χρειάζεται υπομονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, αφού η ροή της πλοκής είναι αρκετά βραδυφλεγής - ωστόσο, οφείλω να τονίσω, όμως, ότι σαν ντοκουμέντο μιας υπόθεσης μυστηριώδους δολοφονίας που συγκλόνισε, στις αρχές της δεκαετίας του \'50, την επαρχιακή ζωή του Μπέλφαστ παρουσιάζει αρκετά υψηλή αξία ως συγγραφικό έργο και προσπάθεια.

Γενικά, πρόκειται για μια περίπτωση δικαστικής πλάνης που διχάζει, αλλά και προβληματίζει... με τα κοινωνικά της μηνύματα.

Βαθμολογία: 3,4/5 ή 6,8/10.
2019-04-17 21:18:47
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΝΑΣ ΑΣΗΜΑΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ"
Η Wilson δείχνει να έχει μελετήσει σε βάθος την βρετανική κουλτούρα της περιόδου 1890-1955, η οποία αποτυπώνεται με εντυπωσιακό, όσο και νοσηρό τρόπο στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα-χρονικό. Οι 3 κεντρικοί χαρακτήρες είναι \'μπλεγμένοι\' στον ιστό της αράχνης και παλεύουν να αντιμετωπίσουν τα απωθημένα τους και τις εσωτερικές τους συγκρούσεις. Το βιβλίο έχει καινοτομική δομή, αφού βασίζεται, κάθε φορά, σε 3 διαφορετικες εκδοχές των βασικών γεγονότων, αντίστοιχα από τον κάθε ένα από τους 3 βασικούς ήρωες - δίνει την αίσθηση ημερολογίου. Μοναδικά αρνητικά στοιχεία οι πολυάριθμοι θάνατοι και η έντονα καταθλιπτική ατμόσφαιρα του 2ου μέρους του βιβλίου. Βαθμολογία: 4,3/5 ή 8,6/10.

2019-03-27 19:56:42
Σχόλιο για το βιβλίο "ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΡΕΚΒΙΕΜ "
Στο 3ο και μεγαλύτερο σε έκταση βιβλίο της \'Τριλογίας του Βερολίνου\'(1991), o Kerr μάς μεταφέρει στο μεταπολεμικό κλίμα του \'Ψυχρού\' Πολέμου (1947) και δημιουργεί, ίσως, ένα από τα καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα κατασκοπικά θρίλερ/ \'νουάρ\' αστυνομικά μυθιστορήματα, όπου αποδίδεται με πειστικό και εντυπωσιακό τρόπο η \'ζοφερή\' ατμόσφαιρα μιας κατεστραμμένης Γερμανίας στην οποία το ένστικτο επιβίωσης μπορεί να έχει ..... θανατηφόρα αποτελέσματα.

Εντυπωσιάζουν οι περιγραφές των κτιρίων που έχουν καταστραφεί από βομβαρδισμούς, η γλαφυρή αναφορά στη πείνα και την εκπόρνευση στους δρόμους του ισοπεδωμένου Βερολίνου, ενώ, από την άλλη πλευρά, διχάζουν τους αναγνώστες η εμμονή του Kerr στη αναφορά των ονομάτων των δρόμων του Βερολίνου, όπως και των δρομολογίων του Γκούντερ, στοιχεία που θα μπορούσαν να μην υπάρχουν με τέτοια συχνότητα στο βιβλίο - τα πρόσωπα του μυθιστορήματος είναι, επίσης, πολυάριθμα και χρειάζεται προσοχή, κυρίως, κατά την ανάγνωση του 2ου μέρους για να μην υπάρξει σύγχυση μεταξύ των χαρακτήρων.

Ίσως, το πιο συναρπαστικό και \'χορταστικό\' βιβλίο της τριλογίας του Κerr.

Βαθμολογία: 4,5/5 ή 9/10.
2019-01-13 21:21:39
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ"
Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα του ΜακΝτόναλντ με τον ντιτέκτιβ Λου Άρτσερ μπορεί να θεωρείται από τα \'κλασικά\' της \'νουάρ\' της αστυνομικής λογοτεχνίας, ωστόσο, αυτά που εντυπωσιάζουν τον αναγνώστη είναι τα έντονα δραματουργικά στοιχεία και οι \'εσωτερικές\' συγκρούσεις των ηρώων που έχουν τις ρίζες τους σε μυστικά και αναπάντητα ερωτήματα του παρελθόντος.

Πέρα από αυτά, να αναφέρω ότι υπάρχουν κάποιες ομοιότητες στην ιστορία με \'Το ρίγος\' του ίδιου συγγραφέα, αν και, ευτυχώς, αυτό φαίνεται σε κάποιες συγκεκριμένες λεπτομέρειες και όχι στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου. Πάντως, στα θετικά του μυθιστορήματος, είναι το γεγονός ότι ο ΜακΝτόναλντ καταφέρνει να προσδώσει στους χαρακτήρες των ηρώων του ψυχολογικό βάθος, τέτοιο ώστε να μπορεί να θεωρηθεί \'Το βλέμμα του αποχαιρετισμού\' ως το πιο ψυχογραφικό μυθιστόρημά του με αρκετά στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ.

Επιπρόσθετα, το 1ο μέρος του βιβλίου είναι αρκετά \'χαοτικό\' χωρίς ιδιαίτερη δομή στη πλοκή και με πλήθος πληροφοριών, τις οποίες προσπαθεί ο αναγνώστης να αποκρυπτογραφήσει, ενώ, από τη μέση και μετά υπάρχει μεγαλύτερη οργάνωση στην ανάπτυξη της ιστορίας και πιο συγκεκριμένος ρυθμός στη πλοκή.

Από τα πιο \'ιδιαίτερα\' μυθιστορήματα του ΜακΝτόναλντ, αν και άνισο στη δομή και στον ρυθμό της πλοκής.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2019-01-13 20:08:50
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΙ"
Ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα μυθιστορήματα της Βρετανικής σχολής αστυνομικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα (1905) και ένα από τα σημαντικότερα βιβλία \'κλειδωμένου δωματίου\' μαζί με \'Το μυστήριο του κίτρινου δωματίου΄\' του Γκαστόν Λερού (1907) και τον \'Ασώματο άνθρωπο\' του Τζον Ντίξον Καρ (1935). Η συγκεκριμένη ιστορία ξεφεύγει από την συνηθισμένη θεματική του συγγραφέα, αφού εδώ καταπιάνεται με τον χώρο της πολιτικής, δίνοντας ένα τόνο διαχρονικότητας στο βιβλίο, το οποίο έξυπνα αποφεύγει τους \'υφάλους\' ενός κοινότυπου πολιτικού θρίλερ. Το κίνητρο για το ξεδίπλωμα της πλοκής είναι ένα νομοσχέδιο για την απέλαση και έκδοση αλλοδαπών που ετοιμάζεται να καταθέσει προς ψήφιση ο υπουργός εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας - άραγε πόσο σύγχρονος είναι ο Ουώλλας 114χρόνια μετά;

Ένα κλασικό αστυνομικό βιβλίο που διαθέτει διαχρονικότητα και κινηματογραφική αισθητική.

Βαθμολογία: 4,4/5 ή 8,8/10.
2019-01-13 17:10:19
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ ΤΟΥ ΣΚΟΡΠΙΟΥ (ΕΚΔΟΣΗ POCKET)"
Αντικειμενικά, πρόκειται για ένα πρωτότυπο θρίλερ αστυνομικής υφής που διχάζει και απευθύνεται σε ψύχραιμους και, ίσως, ανοιχτόμυαλους αναγνώστες, οι οποίοι, κατά την ανάγνωση, πολλές φορές θα αισθανθούν ότι κάνουν μια \'κατάβαση\' στη κόλαση, έχοντας σαν παρέα σκορπιούς πάνω στο σώμα τους - σίγουρα δηλ. δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για ένα εύκολο στην ανάγνωση ή ευχάριστο βιβλίο, και αυτό αποτελεί ένα από τα πιο γοητευτικά του στοιχεία.

Σε πρώτο πλάνο, ο συγγραφέας παίζει με τους συμβολισμούς, τη πάλη σώματος-πνεύματος για την τελική επικράτηση, τις σεξουαλικές αποκλίσεις και παρεκκλίσεις, την \'αρρωστημένη\' αλαζονεία της εξουσίας, την έλλειψη συμπόνιας και ανθρωπισμού, τις ιστορικές προφητείες και τον θρησκευτικό φανατισμό για να καταλήξει ότι όντως \'η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο\'.

Βαθμολογία: 4,5/5 ή 9/10.
2019-01-13 17:07:29
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΩΝ 9.45' "
Το συγκεκριμένο \'χαμένο\' μυθιστόρημα είναι το μεγαλύτερο σε έκταση από τη βιβλιογραφία του Γιάννη Μαρή (περίπου 539 σελίδες) και από τα λίγα που διαδραματίζονται στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα. Δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα \'Ακρόπολη\' από τις 31.7.1960 μέχρι τις 7.5.1961, και, κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για ένα από τα πιο συναρπαστικά και ολοκληρωμένα αστυνομικά μυθιστορήματα του συγγραφέα μαζί με τον \'13ο επιβάτη\' και τον \'\'Ιλιγγο\'. Το βιβλίο περιέχει στοιχεία από αρκετά λογοτεχνικά είδη όπως κοινωνική και ρομαντική περιπέτεια, θρίλερ, \'νουάρ\', αστυνομικό, ενώ, οφείλω να ομολογήσω ότι, αν και μεγάλο σε έκταση δεν κουράζει σε κανένα σημείο, αφού η πλοκή είναι άκρως συναρπαστική και η δράση ιδιαίτερα ευέλικτη χωροχρονικά.

Τέλος, να αναφέρω ότι ο Μαρής με το δημοσιογραφικό δαιμόνιο που διέθετε έχει κάνει και πολύ δημιουργική δουλειά όσον αφορά την κοινωνικοπολιτισμική σκιαγράφηση της εποχής (στην Αθήνα και στην επαρχία), το οποίο αποτελεί και το εφαλτήριο για να κερδίσει και να τέρψει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Μοναδικό μειονέκτημα θα μπορούσε να είναι το κάπως απότομο και \'αιωρούμενο\' τέλος που, ίσως, θυμώσει κάποιους θαυμαστές του Μαρή.

Περιέχονται και έγχρωμα σκίτσα από τη δράση του μυθιστορήματος.

Βαθμολογία: 4,4/5 ή 8,8/10.
2019-01-13 17:05:53
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΙΧΜΗΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ (ΕΚΔΟΣΗ POCKET)"
Κάλλιστα θα μπορούσε η πολύκροτη τηλεοπτική σειρά \'Twin Peaks (1990-1991) του Ντέιβιντ Λιντς να έχει αποτελέσει το έναυσμα για την Φλιν να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο κατακλύζεται από έμμεσα αιχμηρά σχόλια για τα ανθρώπινα προσωπικά απωθημένα και τα άλυτα ψυχολογικά προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν στην \'καθήλωση\', στην αυτοτιμωρία και στην παρακμή κάθε τύπου. Η βασική ηρωϊδα και δημοσιογράφος, Καμίλ Πρίκερ καλείται να παλέψει με τους προσωπικούς της δαίμονες στο εχθρικό και μυστηριώδες περιβάλλον της γενέτειράς της, όπου στο βωμό των προσωπικών συμφερόντων ή προβλημάτων θυσιάζονται ακόμα και ζωές παιδιών - το 2ο μέρος του βιβλίου έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το 1ο, το οποίο δεν διαθέτει διαφάνεια ως προς τον στόχο της συγγραφέα.

Ένα βιβλίο, ίσως, με ψυχιατρικό υπόβαθρο, όπως φαίνεται στην ολοκλήρωσή του, το οποίο αν και πρωτότυπο και \'αθυρόστομο\', μπορεί να επηρρέασε, ακόμα, και τον Σεμπάστιαν Φίτζεκ στο να γράψει, την επόμενη χρονιά, τη \'Θεραπεία\'.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2019-01-13 17:00:52
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΒΙΟΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ "
Το συγκεκριμένο 1ο βιβλίο της \'Τριλογίας\' είναι, ίσως, το πιο αδύναμο, αν και αρκετά ατμοσφαιρικό και μυστηριώδες. Αυτό παρατηρείται, κυρίως, στο 1ο μέρος που είναι αδικαιολόγητα βραδυφλεγές, στατικό, ενώ η πλοκή και η ουσία των γεγονότων παρουσιάζει μια τάση \'διασκορπισμού\' και \'χαώδους\' περιγραφικής διάθεσης από τη πλευρά του συγγραφέα, ο οποίος αρέσκεται να αναφέρει συχνά και με ψυχαναγκαστικό τρόπο τις ονομασίες των δρόμων του Βερολίνου, διχάζοντας τους αναγνώστες.

Ευτυχώς, όμως, από τη μέση του βιβλίου και μετά, η ιδιορρυθμία, όσο και το ανατρεπτικό χιούμορ του ήρωα-ντιτέκτιβ της \'Τριλογίας, Μπέρνχαρντ Γκούντερ είναι τόσο καταλυτικά που παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους μαζί και... κάποια πτώματα.

Συνολική βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10.

Βαθμολογία απόδοσης της ατμόσφαιρας της εποχής: 4,3/5 ή 8,6/10.
2019-01-13 16:59:43
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΗ ΠΟΛΗ"
Πρόκειται, ίσως, για το πιο \'νουάρ\' μυθιστόρημα του ΜακΝτόναλντ με \'pulp\' και \'hardcore\' πινελιές, το οποίο αποδίδει (εύκολα) φόρο τιμής στην αστυνομική λογοτεχνία της δεκαετίας του \'20 και του \'30, αφού κάλλιστα θα μπορούσε να έχει γραφτεί από τον Χάμετ ή τον Τσάντλερ - θυμίζει έντονα την παρακμιακή και διεφθαρμένη \'ατμόσφαιρα\' του \'Κόκκινου θερισμού\' του Χάμετ (1929).

Το βιβλίο γράφτηκε το 1947 και αντικατοπτρίζει εύστοχα την μεταπολεμική Αμερική, η οποία είναι βυθισμένη στα ένοχα μυστικά, τις θεωρίες συνωμοσίας και την δίψα για το εύκολο χρήμα και την εφήμερη διασκέδαση. Όπως καί στους \'Κυνηγούς\' του Brown (1947), o πρωταγωνιστής προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει το δολοφόνο του πατέρα του (σημαντικού παράγοντα της πόλης) αφού γυρίζει, μετά τον πόλεμο, στη γενέτειρά του μπερδεμένος και αποπροσανατολισμένος. Για να καταφέρει να βρει την άκρη του νήματος θα παλέψει με τους προσωπικούς του εφιάλτες και θα αντιμετωπίσει επίπονες εσωτερικές συγκρούσεις. Το συστήνω ανεπιφύλακτα στου λάτρεις της \'νουάρ\' αστυνομικής λογοτεχνίας!

Υ.Γ.: Είναι αρκετά σπάνιο πλέον και καλό θα ήταν να επανεκδοθεί.

Βαθμολογία: 4,4/5 ή 8,8/10.
2019-01-13 16:57:54
Σχόλιο για το βιβλίο "ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΙΡΙΔΕΣ "
Πρόκειται για μια από τις απολαυστικότερες συλλογές αστυνομικών ιστοριών της Άγκαθα Κρίστι, η οποία αποτελεί ιδανικό καλοκαιρινό (και μή) ανάγνωσμα - θα ικανοποιήσει και θα διασκεδάσει και τους πιο δύσκολους οπαδούς της.

Το βιβλίο το οποίο επανεκδόθηκε το 2014 με ένα αρκετά εμπνευσμένο και αντιπροσωπευτικό εξώφυλλο περιλαμβάνει 7 ιστορίες που κυκλοφόρησαν αρχικά σε περιοδικά: 2 με τον Πάρκερ Πυν, 2 με τον Ηρακλή Πουαρώ, 2 με τον Μίστερ Κουήν και 1 χωρίς κανέναν γνωστό ήρωά της.

Οι πιο πρωτότυπες είναι το \'Πρόβλημα στο κόλπο της Πολένσα\' που είναι αρκετά χιουμοριστική, οι \'Κίτρινες ίριδες\' που, αργότερα, εξελίχθηκε στο μυθιστόρημα \'Οι έξι ύποπτοι\', το \'Μυστήριο στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες\' που περιέχει αρκετή σατιρική ειρωνεία, και το \'Άνθη μανόλιας\', η οποία είναι ένα κοινωνικό δράμα με ψήγματα ψυχολογικού θρίλερ. Στις περισσότερες από τις ιστορίες υπάρχουν κοσμοπολίτικα στοιχεία, ενώ παρουσιάζεται αρκετά γλαφυρά η ατμόσφαιρα της εποχής τους.

Οι ιστορίες δημοσιεύτηκαν από το 1925 (\'Άνθη Μανόλιας\')μέχρι το 1971 (\'Σερβίτσιο τσαγιού \'Αρλεκίνος\').

Βαθμολογία: 4,3/5 ή 8,6/10.
2018-08-29 00:01:24
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ, ΜΙΑ ΖΩΗ"
Με αυτό το αστυνομικό μυθιστόρημα (2016) ο βραβευμένος με Goncourt Πιέρ Λεμέτρ αποδεικνύει ότι, μαζί με τον Indridason και τον Fitzek, είναι οι δεξιοτέχνες της αγωνίας και του ψυχολογικού θρίλερ.

Το βιβλίο,σύμφωνα καί με τον τίτλο του, \'κινείται\' σε 3 χρονικά επίπεδα: το 1999, όταν ο βασικός ήρωας (Αντουάν) είναι 6 χρόνων, το 2011 και το 2015 - ωστόσο, δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα flashbacks με τη μορφή αναμνήσεων, όσα χρειάζονται για να προωθήσουν τη πλοκή και την αγχωτική ατμοσφαιρα που επικρατεί στο Μποβάλ.

Ο Λεμέτρ έχει κάνει μια εντυπωσιακή και στοιχειωτική \'κατάβαση\' στη παιδική και νεανική ψυχή του Αντουάν, δίνοντας μαθήματα ψυχολογίας σε γονείς και μή που δεν μπορούν να κατανοήσουν την ευμετάβλητη συμπεριφορά των παιδιών τους. Εντυπωσιάζουν οι σκηνές στο 1ο μέρος όπου οι σκέψεις φόβου και πανικού προσπαθούν να δηλητηριάσουν τη παιδική ψυχή, ενώ το μυστηριώδες κοντινό δάσος το \'καλεί\' για να το προστατεύσει....

Πολλοί αναγνώστες θα θελήσουν να το ολοκληρώσουν μέσα σε μια ημέρα, αφού ο ρυθμός, η οικονομία, αλλά και το βάθος που υπάρχει στην ιστορία δεν σε προτρέπει να το αφήσεις ούτε στιγμή. Πέρα από αυτό, ένα μικρό μειονέκτημα θα μπορούσε να είναι ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη (ή όχι) λυτρωτική κάθαρση, γιατί, συνεχώς, αναβάλλεται - ή μήπως επέρχεται; Αυτό θα το ανακαλύψει ο αναγνώστης μόνος του.

Βαθμολογία: 4,3/5 ή 8,6/10.
2018-08-28 23:20:51
Σχόλιο για το βιβλίο "ΦΟΡΜΟΛΗ"
Μαζί με τον \'Ανθρωπο της λίμνης\' (2004) είναι, ίσως τα πιο σωστά δομημένα και οργανωμένα στο τομέα της πλοκής αστυνομικά μυθιστορήματα του Indridason. Όπως καί η ελαφρώς υποδεέστερη \'Σιωπή του τάφου\', έτσι καί η \'Φορμόλη\' (2000) βραβεύτηκε με το Glass Key Award 2002 και ήταν υποψήφιο και για άλλα 2 λογοτεχνικά βραβεία.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, αν προσέξει κάποιος αναγνώστης θα διακρίνει στη πλοκή στοιχεία και επίδραση από το \'Σημείο του Μπόρκμαν\' του Νesser (1994), αλλά καί από το \'Postmortem\' της Patricia Co
well, κάτι που φαίνεται και από την διαδικασία της έρευνας που διεξάγει ο έπιθεωρητής Έρλεντουρ στη \'Πόλη της Φορμόλης\'.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι οι \'πινελιές\' του οικογενειακού δράματος που υπάρχουν είναι σε πολύ πιο ισορροπημένο βαθμό από άλλα του βιβλία, ενώ κάποιο διάλογοι, ειδικά, στο 1ο μέρος, \'τσακίζουν\' κόκαλα και μπορεί, ενδεχομένως, να προκαλέσουν και ελαφρά συγκίνηση.

Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η γενετική \'κληρονομιά\' κάποιων ανθρώπων μπορεί να μετατραπεί καί σε θείο δώρο, αλλά καί σε εφιάλτη, ενώ τονίζεται ότι πολλές, επίσης, οικογενειακές προστριβές μπορεί να έχουν τη ρίζα τους στη... Γενετική και τη Βιολογική Ψυχολογία.

Ολοκληρώνοντας να αναφέρω ότι το 2ο μέρος του βιβλίου είναι δυνατότερο όχι μόνο στο κομμάτι της δράσης, αλλά καί στη ψυχογραφική ανάλυση των ηρώων, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους και τις πράξεις τους στο παρελθόν έχουν επηρρεάσει και έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στα μελλοντικά γεγονότα.

Βαθμολογία: 4,5/5 ή 9/10.
2018-08-28 22:32:49
Σχόλιο για το βιβλίο "ΦΟΝΟΙ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ (ΕΚΔΟΣΗ POCKET)"
Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα του γνωστού και μή εξαιρετέου James Patterson σε συνεργασία με τον Marshall Karp αποτελεί τη πρώτη δύσκολη υπόθεση της Ομάδας ΝΥPD RED, καταφέρνοντας να προσφέρει στους αναγνώστες μια αστυνομική περιπέτεια με στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ και έντονη δράση, η οποία κρατά αμείωτο ενδιαφέρον.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 5 μέρη: τον πρόλογο (\'Ο Χαμαιλέων), το 1ο βιβλίο (\'Οι άνθρωποι του θεάματος είναι μοναδικοί\'), το 2ο και καλύτερο βιβλίο (\'Αλλαγή σεναρίου\'), το 3ο βιβλίο (\'Η παράσταση συνεχίζεται\') και τον επίλογο (\'Τίτλοι τέλους).

Οι δύο συγγραφείς, έξυπνα, παρουσιάζουν μια άτυπη πολιτισμική \'διελκυστίνδα\' μεταξύ Λος Άντζελες και Νέας Υόρκης, καυτηριάζοντας τον κόσμο του θεάματος, αλλά καί τονίζοντας το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η απόρριψη μιας... πρότασης.

Η ιστορία και το ξεδίπλωμα της πλοκής έχει κινηματογραφική αισθητική, ενώ πολλά κομμάτια του μυθιστορήματος έχουν γραφτεί σε μορφή σκηνών από κινηματογραφική ταινία ή σειρά - μετά την μεγάλη επιτυχία του βιβλίου, έγινε καί τηλεπτική σειρά βασισμένη σε αυτό.

Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, είναι ελαφρώς κατώτερο από το \'Παιχνίδι με τη φωτιά\', και αυτό, κυρίως, γιατί σε αρκετά σημεία, υπάρχουν διάλογοι που δεν οδηγούν σε δράση, όπως και κάποια στατικότητα ή καθυστέρηση στην ανάπτυξη των χαρακτήρων (πιο πολύ στο 1ο και στο 3ο βιβλίο).

Πάντως, ενδείκνυται για καλοκαιρινό ανάγνωση και όχι μόνο - αν μή τι άλλο, τα βιβλία του Patterson, έστω και αν έχει κατηγορηθεί ότι οι ήρωες του είναι οι πλούσιοι και διάσημοι του κόσμου μας, δεν σταματούν να συναρπάζουν τους αναγνώστες - άλλωστε, κατέχει το ρεκόρ Γκίνες για τα περισσότερα βιβλία στο Νο1 της λίστας ευπώλητων των New York Times.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2018-08-28 00:40:00
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ"
Σίγουρα πρόκειται για το πιο σκληρό και σοκαριστικό μυθιστόρημα του Indridason, το οποίο επιδρά πάνω στον αναγνώστη καί μετά την ολοκλήρωση του. Δεν είναι τυχαίο που βραβεύτηκε με το CWA Gold Dagger και το Glass Key, ωστόσο προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.

Ο Indridason πραγματεύεται το φλέγον θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και της ζήλειας με αμεσότατο και, πολλές φορές, ωμό τρόπο, ο οποίος δημιουργεί ένα στοιχειωτικό \'λαβύρινθο\' από τον οποίο οι ήρωες είτε θύτες είτε θύματα δεν μπορούν να ξεφύγουν και να λυτρωθούν. Σε αυτό το σημείο, να αναφέρω ότι ο συγγραφέας συνδέει έξοχα αυτή την ιστορία με τον θαμμένο σκελετό στην οικοδομή που ανακαλύπτεται μετά από 60 χρόνια, χτίζοντας σιγά-σιγά και διανθίζοντας δημιουργικά το μυθιστόρημα με αληθοφανή στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ - άλλωστε ο επιθεωρητής \'Ερλεντουρ δεν παρουσιάζεται σε άλλο βιβλίο τόσο ανθρώπινος και ευαισθητοποιημένος στα οικογενειακά του προβλήματα όσο εδώ.

Επιπρόσθετα, γίνεται και ένας δυσάρεστος απολογισμός της φρίκης του Β\' Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τον οποίο εξαγοράζονταν συνειδήσεις και ανθούσε η \'μαύρη\' αγορά, ακόμα, καί στη Ισλανδία.

Πέρα από αυτό, όμως, οφείλω να αναφέρω ότι το βιβλίο είναι παραφορτωμένο με αρκετές παρόμοιες ιστορίες των ηρώων και με υπερβολική βία και δραματικά στοιχεία, τα οποία από ένα σημείο και μετά, ειδικά, στο 2ο μέρος δεν χρειάζονται. Ο αναγνώστης, επίσης, μπορεί δίκαια να δυσφορήσει από τη μέση του μυθιστορήματος και μετά, γιατί, ευτυχώς για λίγο, ο Indridason φαίνεται να έχει χάσει το στόχο του και να περιπλανιέται από το ένα θέμα στο άλλο, χωρίς να καταλήγει ξεκάθαρα στον \'προορισμό\' του.

Ανεξάρτητα, από όλα τα παραπάνω, πρόκειται για ένα βιβλίο που κοινωνικά καταγγέλει και δεν ωραιοποιεί τις καταστάσεις - θα πρότεινα να διαβαστεί από όσουν το επιθυμούν, ωστόσο, μετά, σχεδόν όλοι, θα θέλουν να ξεκινήσουν τις.... \'Περιπέτειες του Μικρού Νικόλα\'.

Βαθμολογία: 4,1/5 ή 8,2/10.
2018-08-28 00:09:23
Σχόλιο για το βιβλίο "ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΛΕΜ"
Το συγκεκριμένο \'νουάρ \'διαμαντάκι\' της αστυνομικής λογοτεχνίας (1957) έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό, μετά από σχεδόν 2 δεκαετίες, τον Τσέστερ Χάιμς, και απέσπασε το πρώτο βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας στη Γαλλία το 1958. Λόγω των φυλετικών διακρίσεων στις Η.Π.Α., ο Χάιμς βρισκόταν στην αφάνεια μέχρι που μετακόμισε στη Γαλλία και γνώρισε την επιτυχία.

Το \'Χαμός στο Χάρλεμ\' είναι, πολύ πιθανόν, εμπνευσμένο από τα χρόνια που πέρασε στη φυλακή λόγω καταδίκης για ένοπλη ληστεία (αρχές της δεκαετίας του \'30). Σίγουρα πρόκειται για ένα από τα πιο πρωτότυπα \'νουάρ\' αστυνομικά μυθιστορήματα, όπου οι χαρακτήρες έχουν μοναδικά στοιχεία προσωπικότητας, και το \'βιτριολικό\' χιούμορ του συγγραφέα κατακλύζει, κυρίως, το 1ο μέρος, αλλά καί σχεδόν ολόκληρο το βιβλίο.

Στοιχεία της αμερικάνικης κουλτούρας δηλ. από τις φυλετικές διακρίσεις μέχρι τη θρησκοληπτική τάση της εποχής, όπως καί η επικίνδυνη καθημερινότητα σε μια πόλη σαν το Χάρλεμ σατυρίζονται και αποδομούνται με ένα τρόπο που μένει αξέχαστος στον αναγνώστη.

Σαν μειονεκτήματα του βιβλίου θα ανέφερα την αναφορά πολλών δρόμων και λεωφόρων του Χάρλεμ όπου κινούνται οι ήρωες, αλλά και κάποιες επαναλήψεις της πλοκής στο 2ο μέρος. Πέρα από αυτό, πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με καταδιωκτική ατμόσφαιρα, αγωνία, γρήγορους ρυθμούς και την... Αδελφή Γαβριηλία να χαρίζει άφθονο γέλιο στους αναγνώστες.

Υ.Γ.: Όποιος αναγνώστης \'ανακαλύψει\' το βιβλίο, θα ανταμειφθεί.

Βαθμολογία: 4,3/5 ή 8,6/10.
2018-08-27 23:30:10
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ "
Πρόκειται για μια εξαντλημένη στα ελληνικά συλλογή από ιστορίες της Κρίστι με ήρωα, μόνο, τον πασίγνωστο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρώ, όπου ενώ εξιτάρουν τον αναγνώστη δεν πείθουν όλες για την αληθοφάνειά τους. Η συλλογή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και γοητευτική, ωστόσο, οι πιο σημαντικές ιστορίες είναι \'Το μυστήριο της Ισπανικής κασέλας\', η οποία θεωρείται από τις δυσκολότερες και πιο αγαπημένες του Πουαρώ ( σε αυτήν γνώρισε τον συνταγματάρχη Ρης που, αργότερα, τον βοήθησε στο \'Εγκλημα στο Νείλο\') και \'Ο αποδιοπομπαίος\' όπου η Κρίστι (και κατ\'επέκταση ο Πουαρώ) χρησιμοποιεί τη τέχνη της ύπνωσης ως καινοτομικό στοιχείο για τη διαλεύκανση του εγκλήματος. Οφείλω να ομολογήσω ότι, ενώ ως καλοκαιρινό ανάγνωσμα ταιριάζει \'γάντι\', συγκριτικά με τις υπόλοιπες συλλογές της συγγραφέα, υπολείπεται σημαντικά. Βαθμολογία: 3,8/5 ή 7,6/10.
2018-08-26 23:15:50
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ "
Αρχικά, να αναφέρω ότι για τον αναγνώστη που δεν γνωρίζει το έργο του Παύλου Νιρβάνα, η συγκεκριμένη έκδοση δίνει την πιο ολοκληρωμένη \'εικόνα\' περιλαμβάνοντας από το βιογραφικό του σημείωμα μέχρι την κριτική για το έργο του. Όσον αφορά το βιβλίο, πρόκειται για την πρώτη αστυνομική νουβέλα που γράφτηκε από Έλληνα συγγραφέα και χρονολογείται από το 1927. Ο Νιρβάνας καταφέρνει με έναν χιουμοριστικό \'νουάρ\' τρόπο να σατυρίσει τα κοινωνικά ήθη της εποχής στην Αθήνα κα να θυμίσει στον αναγνώστη ότι... ΄\'αργία μήτηρ πάσης κακίας\'. Ο ήρωας της νουβέλας διψά για αναγνώριση και δόξα ώστε να ξεπεράσει τη στατικότητα της ζωής του, αλλά καταλήγει να αυτοπαγιδευτεί και να κινδυνεύσει. Το πρωτοποριακό πνεύμα του συγγραφέα διαφαίνεται μέσα από τις gothic ιεροτελεστίες υποστήριξης προς τον βασικό ήρωα από μια ομάδα γυναικών που παραδόξως θαυμάζει τη γενναιότητά του, όσο και από τους ξεκαρδιστικούς διαλόγους με τους συγκρατούμενούς του στο κελί της φυλακής. Η σάτιρα και το δραματικό στοιχείο της ιστορίας συνθέτουν ένα αρκετά γοητευτικό \'πορτρέτο\' της Αθήνας της επιπόλαιης δεκαετίας του \'20. Από τα υπόλοιπα διηγήματα του βιβλίου ξεχωρίζουν \'Ο Προφήτης΄, \'Το συναξάρι του παπα-Παρθένη και \'Το πέρασμα του Θεού\' όπου η έντονα απαισιόδοξη διάθεση του συγγραφέα \'παλεύει\' με το μεταφυσικό στοιχείο και τη τάση για φιλοσόφηση της ζωής. Συνολική βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10. Βαθμολογία για το \' \'Εγκλημα του Ψυχικού\': 4,3/5 ή 8,6/10.
2018-08-26 23:03:25
Σχόλιο για το βιβλίο "ΗΛΙΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ "
Ίσως το πιο υπερβολικό και παραφορτωμένο βιβλίο του Καμιλλέρι, το οποίο ενώ ξεκινά με ενδιαφέρον, θίγοντας το πρόβλημα των αυθαίρετων σπιτιών στην Ιταλία καταλήγει να μην μπορεί να πείσει τον αναγνώστη για την αληθοφάνεια της ιστορίας και τα κίνητρα των δολοφονιών. Το 1ο μέρος περιλαμβάνει πάρα πολλά και επιτηδευμένα στοιχεία θρίλερ, ένα στοιχείο που δεν είναι και το δυνατότερο σημείο του συγγραφέα. Το πιο, όμως, αδύναμο σημείο του μυθιστορήματος είναι κάποιες χιουμοριστικές ατάκες στο 2ο μέρος που φαίνονται \'αμήχανες\', όπως και το πολύ προβλέψιμο τέλος που δημιουργεί αμφιβολίες στον αναγνώστη για τις επαγγελματικές ικανότητες του Μονταλμπάνο. Σύμφωνα και με τον τίτλο του βιβλίου, κατάλληλο ως καλοκαιρινό ανάγνωσμα, αλλά μέχρι εκεί. Οι αναγνώστες που επιθυμούν να \'γνωρίσουν\' τον συγγραφέα, καλό θα ήταν να ξεκινήσουν με το 1ο βιβλίο της σειράς, το \'Σχήμα του νερού\' και πάει λέγοντας.

Βαθμολογία: 3,2/5 ή 6,4/10.
2018-08-26 22:30:38
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΠΑΝΤΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ"
Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση κριτικής ανάλυσης και αυτό για τους εξής τρείς λόγους: 1) δεν διαθέτει ιδιαίτερη λογοτεχνική αξία από συγγραφικής άποψης, 2) το δυνατό του σημείο, όμως, είναι η κινηματογραφική αισθητική στη ροή των γεγονότων της ιστορίας, και 3) έχει συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη του \'νουάρ\' αστυνομικού μυθιστορήματος (κυρίως, του ρομαντικού \'νουάρ\').

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, να αναφέρω ότι το μυθιστόρημα είναι αρκετά άνισο στη δομή με το 1ο μέρος να είναι λιγότερο ενδιαφέρον με διφορούμενος και κοφτούς διαλόγους που προσφέρουν μεν αμεσότητα και ταχύτητα στα γεγονότα, αλλά \'εκβιάζουν\' απότομα την πλοκή δίνοντας την εντύπωση στον αναγνώστη ότι υπάρχουν ελλείψεις στην βασική ιστορία. Το 2ο μέρος διαθέτει σωστότερο μέτρο, μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ουσία, όσον αφορά στην εμβάθυνση στην προσωπικότητα των ηρώων, ενώ η τελική έκβαση μπορώ να πω ότι μένει αξέχαστη στο μυαλό του αναγνώστη, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, επίσης, αποτελεί και η σύντομη αλλά \'αιχμηρή\' παρατήρηση των βασικών ηρώων του βιβλίου για το πόσο διαβολικό μπορεί να γίνει το ερωτικό πάθος, ενώ ο Κέιν εμμέσως κατηγορεί τη προσωπικότητα των Ελλήνων μεταναστών ως φιλοχρήματη, αλλά ότι διαθέτει, ωστόσο, αρκετή αφέλεια και ευπιστία. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες διαπιστώσεις, οι ασφαλιστικές εταιρείες παρουσιάζονται πιο αμείλικτες και επικίνδυνες και από τους πιο διεφθαρμένους αστυνομικούς ή δικηγόρους.

Αξέχαστη η ατάκα ενός από τους ήρωες: \'Μόνο εγώ, εσύ και ο δρόμος\'.

Συνολική βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10.

Βαθμολογία για την συμβολή του βιβλίου στην εξέλιξη του \'νουάρ\' μυθιστορήματος: 4,3/5 ή 8,6/10.

Υ.Γ. : Eίναι το 1ο μυθιστόρημα του Κέιν.

Υ.Γ.2: Σε κάποια σημεία, η μετάφραση περιέχει λέξεις, οι οποίες δεν αποδίδουν εύστοχα το νόημα συγκεκριμένων κομματιών ή διαλόγων. Ευτυχώς, τα λάθη στην επιμέλεια είναι σχετικά λίγα.
2018-07-07 03:49:41
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ"
Ο Dahl δίνει μια πολιτική διάσταση στο σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα (1998), ενώ, ταυτόχρονα, αναλύει τις πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές που υπέστη η Σουηδία, και κατ\'επέκταση τις διπλωματικές σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χτίζει μία γέφυρα μεταξύ παρελθόντος και παρόντος αναφέροντας τα πρωτότυπα κίνητρα των δολοφονιών και τη ψυχοσύνθεση του δολοφόνου. Τονίζει, επίσης, ότι \'ο Ψυχρός Πόλεμος\', δύσκολα, θα λάβει οριστικό τέλος. Ωστόσο, η πλοκή ανακόπτεται πολλές φορές από περιττά σχόλια, η εξέλιξη αργεί, και θα πρέπει ο αναγνώστης να έχει υπομονή μέχρι τη σελίδα 330 όπου ξεκινά το ξεκαθάρισμα. Οφείλω να πω ότι με εντυπωσίασε η λειτουργικότητα και η οργανωτικότητα της Ομάδας Άλφα (η ομάδα των αστυνομικών που αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τα συγκεκριμένα κατα συρροή εγκλήματα).
2018-06-28 06:45:18
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ"
Ο Ουώλλας ανήκει στους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας που αποτυπώνουν στα βιβλία τους με εύστοχο τρόπο την ατμόσφαιρα και τα ήθη της εποχής τους, και αυτός είναι ένας από τους λόγους, ίσως, που θεωρείται ξεπερασμένος ή παρωχημένος. Μόνο που δεν ισχύει σε αυτή τη περίπτωση - το συγκεκριμένο μυθιστόρημα (1917) αντικατοπτρίζει αρκετά πειστικά τη τάση της βρετανικής κουλτούρας να καλύπτει την δολοφονική της ματαιοδοξία με το 'προσωπείο' των προσχημάτων και της βικτωριανής νοοτροπίας, ακόμα, καί κατά το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου. Εντυπωσιάζουν οι ίντριγκες και τα παιχνίδια δύναμης μεταξύ των βασικών χαρακτήρων του μυθιστορήματος, το επικίνδυνο 'μονοπάτι' της πλαστοπροσωπίας, ο χειριστικός ρόλος των εφημερίδων, αλλά, κυρίως, οι κατασκευές ασφαλείας προηγμένης τεχνολογίας που διέθεταν, εκείνη την εποχή, εξοχικά σπίτια, όπου τα εσωτερικά ασανσέρ τους μπορούσαν να κάνουν κατάβαση, ακόμα, καί στη... κόλαση, μέσα από δαιδαλώδεις χώρους και κρυψώνες. Στο 1ο μέρος του βιβλίου, η διαχείριση της πλοκής γίνεται με αρκετά 'σκόρπιο' τρόπο που χαώνει τον αναγνώστη, αν και τον εξιτάρει, ενώ στο 2ο μέρος, τα κομμάτια του παζλ τοποθετούνται με 'αγωνιώδη' τρόπο για να οδηγήσουν στην εύρεση της ταυτότητας του εγκληματικού 'μυαλού' ονόματι Μόνταγκ Φάλοκ, ο οποίος σπέρνει τον τρόμο επί χρόνια κινούμενος σαν έναν αόρατο άνθρωπο. Ο επίλογος της ιστορίας βρίσκεται κυριολεκτικά στην τελευταία πρόταση του βιβλίου. Προτείνεται για καλοκαιρινό διάβασμα, και όχι μόνο. Συνολική βαθμολογία: 3,8/5 ή 7,6/10. Βαθμολογία για τα παραπάνω πρωτότυπα στοιχεία της πλοκής: 4,2/5 ή 8,4/10.
2018-06-25 17:45:34
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΟΡΓΚ"
'Οι δολοφονίες της οδού Μόργκ' πρωτοδημοσιεύτηκαν το 1841 και αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο Πόου, ναι, ήταν ο ποιητής του τρόμου. Η συγκεκριμένη ιστορία αποτελεί και ένα από τα κλασικότερα παραδείγματα αστυνομικής λογοτεχνίας των μέσων του 190υ αιώνα, όπου γίνεται, ακόμα καί από τον τίτλο λογοπαίγνιο με τον θάνατο και τον τρόμο. Ο Πόου καταφέρνει να εντυπωσιάσει και να πρωτοτυπήσει στον τομέα των κινήτρων των δολοφονιών, αλλά και να προσφέρει στον αναγνώστη ρίγη φόβου, όσον αφορά τις περιγραφές των δολοφονιών και τη κάθαρση του τέλους με την ξαφνική ανατροπή. Η πλοκή στο 1ο μέρος παρουσιάζει αρκετά τη δομή σε αστυνομικά μυθιστορήματα τύπου police-procedural, ενώ στο 2ο μέρος κυριαρχεί η ευρηματικότητα και η έκπληξη. Η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει και 2 μικρότερες ιστορίες, οι οποίες, όμως, δεν προσφέρουν την ανάλογη τέρψη στον αναγνώστη - η 2η είναι αρκετά ατμοσφαιρική και μυστηριώδης στη αρχή, ωστόσο, ολοκληρώνεται απότομα και βιαστικά - η 3η είναι η πιο αδύναμη και πολύπλοκη με ενδιαφέροντα στοιχεία μόνο την αρχή και το βιαστικό, επίσης, τέλος. Σε αναγνώστες που πρωτογνωρίζουν τον Πόου, θα πρότεινα να επικεντρωθούν στη γνωστή ιστορία του βιβλίου, και όχι στις υπόλοιπες 2 μέτριες προσπάθειές του.

Βαθμολογία της βασικής ιστορίας: 4,2/5 ή 8,4/10.

Συνολική βαθμολογία του βιβλίου: 3,4/5 ή 6,8/10.
2018-06-25 17:45:07
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΟΡΓΚ"
'Οι δολοφονίες της οδού Μόργκ' πρωτοδημοσιεύτηκαν το 1841 και αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο Πόου, ναι, ήταν ο ποιητής του τρόμου. Η συγκεκριμένη ιστορία αποτελεί και ένα από τα κλασικότερα παραδείγματα αστυνομικής λογοτεχνίας των μέσων του 190υ αιώνα, όπου γίνεται, ακόμα καί από τον τίτλο λογοπαίγνιο με τον θάνατο και τον τρόμο. Ο Πόου καταφέρνει να εντυπωσιάσει και να πρωτοτυπήσει στον τομέα των κινήτρων των δολοφονιών, αλλά και να προσφέρει στον αναγνώστη ρίγη φόβου, όσον αφορά τις περιγραφές των δολοφονιών και τη κάθαρση του τέλους με την ξαφνική ανατροπή. Η πλοκή στο 1ο μέρος παρουσιάζει αρκετά τη δομή σε αστυνομικά μυθιστορήματα τύπου police-procedural, ενώ στο 2ο μέρος κυριαρχεί η ευρηματικότητα και η έκπληξη. Η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει και 2 μικρότερες ιστορίες, οι οποίες, όμως, δεν προσφέρουν την ανάλογη τέρψη στον αναγνώστη - η 2η είναι αρκετά ατμοσφαιρική και μυστηριώδης στη αρχή, ωστόσο, ολοκληρώνεται απότομα και βιαστικά - η 3η είναι η πιο αδύναμη και πολύπλοκη με ενδιαφέροντα στοιχεία μόνο την αρχή και το βιαστικό, επίσης, τέλος. Σε αναγνώστες που πρωτογνωρίζουν τον Πόου, θα πρότεινα να επικεντρωθούν στη γνωστή ιστορία του βιβλίου, και όχι στις υπόλοιπες 2 μέτριες προσπάθειές του.

Βαθμολογία της βασικής ιστορίας: 4,2/5 ή 8,4/10.

Συνολική βαθμολογία του βιβλίου: 3,4/5 ή 6,8/10.
2018-06-25 17:44:50
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕ ΑΡΓΑ"
Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια από τις περιπτώσεις όπου το εξώφυλλο αποτυπώνει αρκετά εύστοχα την μυστηριώδη ατμόσφαιρα του βιβλίου και προκαλεί το ενδιαφέρον στον αναγνώστη. Θα μπορούσε να είναι μια ιδανική πρόταση για καλοκαιρινό διαβάσμα, παρόλο που η ιστορία εκτυλίσσεται τη περίοδο των Χριστουγέννων, για τον εξής σημαντικό λόγο: η Πολιτοπούλου μάς 'μεταφέρει' σχεδόν με κινηματογραφικό τρόπο, ακόμα, και στα πιο απόκρημνα ή απομεμακρυσμένα νησιώτικα σημεία της Άνδρου και μάς τοποθετεί στο παλμό των γεγονότων ενός γραφικού χωριού όπου το κοινωνικό και οικονομικό χάσμα των κατοίκων και παραθεριστών του οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια αυτογνωσίας, αλλά και.... εμμονής. Το 1ο μέρος του μυθιστορήματος 'κυλά' πιο αργά, αλλά σε αυτό σκιαγραφούνται μοναδικά οι βασικοί χαρακτήρες της ιστορίας, κάποιοι από τους οποίους κρύβουν θανάσιμα μυστικά, τα οποία δεν μπορούν να συγχωρεθούν ούτε και.. με τις προσευχές σε ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια του νησιού. Το 2ο μέρος περιέχει αρκετά στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ και αστυνομικών μυθιστορημάτων τυπου police-procedural - σε αυτό το σημείο, αλλά καί στη κατάληξη της ιστορίας, η Πολιτοπούλου δείχνει και την έντονη επίδραση που έχουν ασκήσει πάνω της βιβλία της Άγκαθα Κρίστι.

Στα μειονεκτήματα του βιβλίου θα μπορούσα να αναφέρω ένα σημαντικό λάθος στο γενεαλογικό δέντρο ένος βασικού προσώπου του βιβλίου (λόγω παράλειψης μάλλον στην επιμέλεια), όπως και το πλήθος των αποκαλύψεων που κατακλύζουν το τελευταίο μέρος του βιβλίου, χωρίς να έχουν αναφερθεί επαρκή στοιχεία γι'αυτές μέχρι εκείνη τη στιγμή. Άραγε ο κύριος Μάριος μετάνιωσε αργά ή κάποιοι άνθρωποι βρίσκονται τη λανθασμένη στιγμή στο λανθασμένο σημείο; Βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10.
2018-06-23 16:50:43
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΧΟΡΕΨΟΥΝ"
Ο Λέναρντ αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας: καταφέρνει με έναν άκρως δημιουργικό τρόπο να συνδυάζει τη 'νουάρ' ατμόσφαιρα με το μαύρο χιούμορ χωρίς να κινδυνεύει να χαθεί η σοβαρότητα των ιστοριών του - ένα στοιχείο το οποίο ενδεχομένως θα ζήλευαν οι αδελφοί Κόουν και ο Κουέντιν Ταραντίνο. Το συγκεκριμένο διήγημα (2002) επιλέχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα αμερικάνικα αστυνομικά διηγήματα για το 2003 και θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί μια παραβολή για την ανθρώπινη ματαιοδοξία, την απληστία, την ουτοπία του 'Αμερικάνικου Όνείρου', αλλά και την παγίδα και τους κινδύνους που μπορεί να μας οδηγήσουν οι βαθύτερες επιθυμίες ή οι ευχές μας. Η πολυτελής βίλα με τη πισίνα στο Πάλμ Μπήτς είναι ο χώρος όπου διαδραματίζονται με έντονη θεατρικότητα τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας, αλλά και που χάνονται ή βρίσκονται τα όρια στη σχέση μεταξύ της πρώην στρίπερ-νυν συζύγου του Πακιστανού μεγαλογιατρού και της Κολομβιανής υπηρέτριάς της. Η συνέχεια και η κατάληξη μόνο ανατρεπτική και αφοπλιστική θα μπορούσε να ήταν. Το μόνο αρνητικό στοιχείο του διηγήματος είναι ότι οι αναγνώστες θα ήθελαν,ο Λέναρντ να είχε γράψει,τουλάχιστον, άλλες 20 σελίδες. Βαθμολογία: 4,1/5 ή 8,2/10.
2018-06-23 16:48:47
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΣΜΑΡΑΓΔΙ"
Ο Ουώλλας είναι γνωστός για την επιτυχημένη ατμόσφαιρα 'εποχής' που δημιουργεί στα αστυνομικά μυθιστορήματά του και, συγκεκριμένα, εδώ, οι αναγνώστες ταξιδεύουν στο χρόνο και μεταφέρονται στην 'σπιρτόζικη' δεκαετία του '20 (το βιβλίο γράφτηκε περίπου το 1926), όπου κάνει εντύπωση η ύπαρξη γυναίκας -ντετέκτιβ στη Σκότλαντ Γιάρντ (η βασική ηρωίδα). Μέσα από ενδιαφέρουσες ίντριγκες, εκβιασμούς, θανατηφόρες αδυναμίες, όπως το πάθος για τα κοσμήματα και επικίνδυνα μυστικά, ο Ουώλλας θέλει να αποδομήσει την ανάγκη της μεταπολεμικής αγγλικής κοινωνίας να ξεπεράσει τα τραύματα του πολέμου και να αγγίξει την ουτοπία που, αργότερα, ονομάστηκε 'Αμερικάνικο Όνειρο'. Βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10.
2018-06-19 17:04:01
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ 1 "
Σύμφωνα με την εισαγωγή από τον επιμελητή του βιβλίου, Ανταίο Χρυσοστομίδη, η ιδέα για την σειρά των 'Ελληνικών Εγκλημάτων' βασίστηκε σε μια ιταλική μίνι-ανθολογία με τον τίτλο Έγκλήματα' που περιελάμβανε 10 αστυνομικές ιστορίες από τους καλύτερους σύγχρονους συγγραφείς της Ιταλικής Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Καμιλέρι, Λουκαρέλι, Μαντσίνι, Καρλότο κ.ά.). Η ιδέα αποδείχθηκε, ιδιαίτερα, δημιουργική αφού οι 10 ιστορίες γράφτηκαν, ειδικά, για τη συγκεκριμένη σειρά διαβεβαιώνοντας ότι η Ελληνική Αστυνομική Λογοτεχνία 'υπόσχεται' πολλά. Ανεξάρτητα, όμως, από όλα τα παραπάνω, οφείλω να τονίσω ότι η τελική εντύπωση που κάνει στον αναγνώστη είναι 'άνιση' και ανάμεικτη. Από τη μια πλευρά, ενώ τα θέματα των ιστοριών έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία όπως π.χ. οι φόνοι παιδιών (αν και αρκετά μακάβριο), οι επικίνδυνες σχέσεις γυναικών της 'υψηλής' κοινωνίας με αλλοδαπούς μετανάστες ή τα τολμηρά ερωτικά τρίγωνα, και το σκληρό και αδυσώπητο εργασιακό περιβάλλον των τηλεοπτικών καναλιών, η ουσία και η ροή της πλοκής, συχνά, εξασθενεί την 'εγκυρότητα' των διηγημάτων δημιουργώντας σύγχυση στο αναγνωστικό κοινό. Κατά τη γνώμη μου, οι ιστορίες που επιτυγχάνουν τον στόχο τους είναι: 'To τέταρτο άτομο' του Δημήτρη Μαμαλούκα, 'Ποιός σκότωσε τον Ντ'Αρτανιάν' της Τιτίνας Δανέλλη, 'Ενα λάθος βήμα' του Κώστα Κυριακόπουλου και οι 'Ερωτευμένες γυναίκες' του Φίλιππου Φιλίππου. Άλλες όπως 'Ο ξένος' της Αθηνάς Κακούρη, η οποία με είχε εντυπωσιάσει με το 'Αλάτι στα φιστίκια' (1974), 'Από άλλοθι σε άλλοθι' του Πέτρου Μαρτινίδη και τα 'Ασπρα τριαντάφυλλα' της Μαρλένας Πολιτοπούλου κάνουν πολύ ενδιαφέρουσα 'εκκίνηση', αλλά, στη πορεία, 'αναλώνονται' σε περιττές λεπτομέρειες. Αν θέλουν κάποιοι αναγνώστες να κάνουν μια πρώτη 'γνωριμία' με την Ελληνική Αστυνομική Λογοτεχνία, θα το πρότεινα, .... αλλά με αρκετή επιφύλαξη.

Βαθμολογία: 3,2/5 ή 6,4/10.
2018-05-21 16:46:03
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΙΠΕΣ ΠΟΛΛΑ..."
Mαζί με το ΄Κρυφό ημερολόγιο του Έιντριαν Μόουλ' της Σου Τάουνσεντ (1982) αποτελούν το δίδυμο του 'απόλυτου' εφηβικού μυθιστορήματος, όπου το χιούμορ, η πολιτική ορθότητα, οι δυσκολίες της εφηβικής ηλικίας και τα κοινωνικά προβλήματα 'κονταροχτυπιούνται' με τον δημιουργικότερο, απολαυστικότερο και ρεαλιστικότερο τρόπο. Όπως καί στον 'Βιασμό' (2003), η Όουτς αποδεικνύει την συγγραφική μοναδικότητα που διαθέτει στη ψυχογράφηση των χαρακτήρων του βιβλίου της - άλλωστε είναι Διακεκριμένη Καθηγήτρια Ανθρωπιστικών Σπουδών και Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο 'Πρίνστον' του Νιού Τζέρσι. Το σημαντικό στοιχείο του μυθιστορήματος που γοητεύει τους αναγνώστες είναι ότι, μέσα από τις παράλληλες ιστορίες του 'Φαφλατά' ('Big Mouth') και της 'Aσχημης' Έρσουλα Ρίγκς ('Ugly Girl') αλλά καί της φιλίας τους, επιτυγχάνει να περιγράψει με κωμικοτραγικό τρόπο το έντονο 'κύμα' καχυποψίας που υπήρχε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά πιθανές εγκληματικές ενέργειες ή τρομοκρατικά σχέδια εφήβων με ψυχολογικά προβλήματα - ήταν νωπές οι μνήμες από τη μαζική δολοφονία στο Λύκειο του Κολουμπιάνο, το 1996. Σοκάρει το γεγονός ότι κάποιες απομονωμένες φράσεις μπορούν να στιγματίσουν και να θέσουν σε κίνδυνο την ηρεμία στη ζωή μιας αστικής οικογένειας. Από την άλλη πλευρά, όμως, η Όουτς δεν παραλείπει να τονίσει την αξία της φιλίας, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της εφηβικής εφευρετικότητας, ενώ το χιούμορ και ο προβληματισμός κάνουν το μυθιστόρημα αξέχαστο. Τελικά, όλοι οι αναγνώστες θα ανιχνεύσουν στοιχεία στον εαυτό τους από την προσωπικότητα της ατίθασης Έρσουλα, αλλά καί του αισιόδοξου Ματ, συμφωνώντας με την Όουτς ότι όλοι οι άνθρωποι μαθαίνουν, αλλά καί μπορούν να εμπνευστούν μέσα από τις εμπειρίες των άλλων ατόμων. Ένα μυθιστόρημα που μένει αξέχαστο και που, σίγουρα, καλό είναι να επανεκδοθεί στα ελληνικά. Προτείνω όλοι οι έφηβοι (και μή) να το διαβάσουν. Βαθμολογία: 4,6/5 ή 9,2/10.
2018-05-14 03:22:32
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΑΥΡΗ ΠΙΣΤΑ"
Λοιπόν, ο Μαντζίνι, ενδεχομένως, να έχει δημιουργήσει τον λιγότερο συμπαθή βασικό ήρωα αστυνομικών μυθιστορημάτων, τον υποδιοικητή Ρόκκο Σκιαβόνε, ο οποίος είναι υπέρμαχος της ρήσης 'Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα', καταλήγοντας ουκ ολίγες φορές να 'περνά' την λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, αλλά να χρησιμοποιεί, ακόμα, καί τη σωματική βία για να λύσει μια υπόθεση. Η 'Μαύρη Πίστα' είναι από τα αστυνομικά μυθιστορήματα με πιο έντονα τα 'νουάρ' από τα τα 'καθαρά' ααστυνομικά, ενώ πολλοί αναγνώστες θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν σαν το 'απόλυτο' αστυνομικό μυθιστόρημα της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης (2013), αφού, σε πολλά σημεία του βιβλίου, ο συγγραφέας δεν παραλείπει να καυτηριάζει τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που έχει υποστεί η Ιταλία, μετα την κρίση - ο υποδιοικητής Σκιαβόνε έχει προσαρμόσει αναλόγως καί τις εργασιακές τακτικές του. Το βιβλίο έχει ένα από τα ωραιότερα γυαλιστερά εξώφυλλα αστυνομικών μυθιστορημάτων όπου 'εκπέμπεται' στον αναγνώστη η ειδυλλιακή ατμόσφαιρα των Ιταλικών Άλπεων και του χειμερινού θερέτρου Σαμπολύκ - μια πίστα στο χιονοδρομικό κέντρο του Σαμπολύκ χαρακτηρίζεται στον τίτλο 'μαύρη' λόγω ενός κρυμμένου πτώματος στο χιόνι της. Το 1ο μέρος του βιβλίου είναι πιο αργό, με κετατεμένες περιγραφές του τοπίου και του χιονοδρομικού κέντρου του Σαμπολύκ, ενώ το 2ο είναι πιο ουσιαστικό και ενδιαφέρον φέρνοντας στο προσκήνιο 'φλέγοντα' κοιωνικά θέματα όπως η λαθρομετανάστευση, το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, αλλά καί ο παράνομος χρηματισμός των αστυνομικών - σε αυτό το σημείο, ο Μαντζίνι φαίνεται να κάνει μνεία στον Ίαν Ράνκιν. Ανεξάρτητα από όλα αυτά, ο αναγνώστης θα εκπλαγεί από τον τρόπο διαλεύκανσης του μυστηρίου, αλλά, ωστόσο, θα επισημάνει ότι οι ύποπτοι για τη δολοφονία του Λεόνε Μιτσικέ δεν αναλύονται επαρκώς, αλλά επιφανειακά. Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2018-05-14 03:21:37

Βρείτε μας στο...

Ασφαλείς Συναλλαγές

Verisign Eurobank EFG
Paypal MyBank
Verisign Eurobank EFG
Paypal MyBank