Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Σχόλια Αναγνώστη: tim8

Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΓΕΛΑΣΤΟΣ ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ"
Καινοτομικό \'νουάρ\' μυστηρίου γραμμένο από 2 συγγραφείς, το οποίο εμπεριέχει και αρκετά καυστικά, όσο και εύστοχα σχόλια, για τον εθισμό στη χαρτοπαιξία, αλλά καί για τους οικονομικούς υφάλους στο εμπόριο και τη ναυτιλία της Ελλάδας. Οι περιγραφές του Πηλίου καί της Αυστρίας διαθέτουν ζωντάνια, ενώ το μπαρ \'Ο γελαστός ρινόκερος στο Γκρατς κρύβει ένοχα μυστικά και μοιραίες συναντήσεις. Υπάρχει διάχυτο χιούμορ στο βιβλίο, αλλά και αρκετή υπερβολή τόσο σε κάποια πραγματολογικά στοιχεία όσο και σε καίρια σημεία στη πλοκή. Πάντως, το αναγνωστικό κοινό, για πολλούς λόγους που θα ανακαλύψει στη πορεία, δεν θα το ξεχάσει εύκολα. Βαθμολογία: 7,8/10.
2022-02-02 05:45:57
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΜΑΥΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ"
Αρχετυπικό \'νουάρ μυστηρίου από τον περιβόητο Woolrich σε αρκετά λυρικό τόνο και με έντονες εναλλαγές στη πλοκή. Στο μυθιστόρημα, το παράδοξο και η υπερβολή αντιπαλεύουν το μαύρο χιούμορ και κάποιους θολούς διαλόγους στο 2ο μέρος. Υπάρχει, όμως, κάτι το άκρως γοητευτικό και ατμοσφαιρικό στη νυχτερινή περιήγηση της κεντρικής ηρωίδας στον υπόκοσμο της Αμερικής των αρχών της δεκαετίας του \'40, όπως καί στην αναπάντεχη ερωτική ιστορία που προκύπτει αιχμαλωτίζοντας κάποιους ήρωες στον ιστό της αράχνης. Βαθμολογία: 7,4/10.
2022-02-02 05:31:39
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ"
Είναι, βέβαια, το βιβλίο που ξεκίνησε τη \'Nesbomania\' σε πολλές χώρες του κόσμου, το οποίο, όμως, έχει αρκετές αδυναμίες, ειδικά, στον ρυθμό της αρκετά προβλέψιμης πλοκής και στη σκιαγράφηση του χαρακτήρα του Χάρι Χόλε. Σε πολλά σημεία, οι αναφορές του Νέσμπο στη κουλτούρα των Αβορίγινων καλύπτει την ουσία του βιβλίου, ενώ δεν υπάρχει και ξεκάθαρος συγγραφικός στόχος τουλάχιστον μέχρι τη μέση. Στα θετικά είναι το \'νουάρ πρόσωπο\' του κοσμοπολίτικου Σίντνυ, κάποιοι δευτερεύοντες χαρακτήρες και η κατακλείδα του μυθιστορήματος. Βαθμολογία: 6,4/10.
2022-01-29 02:53:57
Σχόλιο για το βιβλίο "ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΑΔΡΙΤΗ"
Πρόκειται για ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που ξεφεύγει από τα όρια του αστυνομικού μυστηρίου \'αγγίζοντας\' την \'horror\' ατμόσφαιρα σε σημείο που να αποτελεί μια εναλλακτική αναγνωστική επιλογή. Πέρα από την πρωτοτυπία του κεντρικού θέματος, εντυπωσιάζουν η αποτελεσματικότητα της Ομάδας του Τμήματος Ανεξιχνίαστων Υποθέσεων, όσο και οι \'κοφτοί\' διάλογοι των ηρώων που θυμίζουν έντονα τα \'νουάρ\' του 1ου μισού του 20ού αιώνα. Βαθμολογία: 8,8/10.
2022-01-29 02:44:46
Σχόλιο για το βιβλίο "ΡΩΞΑΝΗ"
Μια αρκετά καλή συγγραφική προσπάθεια στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας και του θρίλερ, η οποία αποδομείται στο τέλος λόγω της παραφορτωμένης και \'υπερβολικής\' πλοκής. Στα θετικά του βιβλίου είναι οι γοητευτικές περιγραφές της Μονεμβασιάς και οι διάλογοι του 1ου μέρους που είναι αρκετά εύστοχοι διεγείροντας το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Βαθμολογία: 6,6/10.
2022-01-29 02:36:57
Σχόλιο για το βιβλίο "ΣΕ ΕΙΔΑ"
Ένα βραβευμένο βιβλίο της σύγχρονης εποχής που αρκετά πειστικά ενημερώνει, αλλά και \'καταδιώκει\' το αναγνωστικό κοινό με τη ρεαλιστικότητα των γεγονότων που περιγράφει, όσον αφορά τους κινδύνους του διαδικτύου μέσα (παραδόξως) από την καθημερινή ρουτίνα των δρομολογίων του υπογείου του Λονδίνου - ωστόσο δεν υπάρχει ισορροπία στην ανάπτυξη της πλοκής του βιβλίου, γιατί το 1ο μέρος είναι φλύαρο και αργό, ενώ το 2ο πολύ πιο ουσιαστικό μέχρι και στοιχειωτικό. Βαθμολογία: 8,2/10.
2022-01-29 02:31:00
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΕΝΟΧΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ "
Από τις απογοητεύσεις του φετινού καλοκαιριού - ίσως, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην δομή και στην εξέλιξη της πλοκής, όσο καί στην σκιαγράφηση των χαρακτήρων, το γεγονός ότι, όταν το έγραφε ο Κόλινς, ήταν αρκετά άρρωστος.

Βαθμολογία: 2,8/5 ή 5,6/10.
2021-07-26 21:59:05
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΤΗΣ ΤΖΑΙΗΝ ΜΠΡΑΟΥΝ"
Ίσως το πιο γρήγορο και αγωνιώδες βιβλίο του Woolrich με έντονα στοιχεία μυστηρίου, ψυχολογικού θρίλερ ακόμα και φαντασίας, κυρίως, στα 2/3 του. Στο τελευταίο μέρος, όμως, η έντονη επίδραση του \'Φρανκενστάιν\' της Σέλλυ το κάνει αντιφατικό, αλλά και αρκετά δραματικό - ωστόσο προτείνεται ανεπιφύλακτα, γιατί είναι αρκετά πρωτότυπο με μεταφυσικές προεκτάσεις. Είναι εδώ και αρκετό καιρό εξαντλημένο και σπάνιο, και καλό είναι να επανεκδοθεί.

Βαθμολογία: 4,1/5 ή 8,2/10.
2021-07-17 22:01:23
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΜΑΙΓΚΡΕ "
Ένα πολυαναμενόμενο, σπάνιο και εξαντλημένο στα ελληνικά βιβλίο του Σιμενόν με 3 ιστορίες που, όμως, διχάζει. Η 1η ιστορία έχει βασικό ήρωα τον επιθεωρητή Μαιγκρέ, η 2η κάποιους άλλους ντιτέκτιβς στο Καί ντεζ Ορφέβρ, ενώ η 3η που είναι και η πιο \'αδύναμη\' και αμφιλεγόμενη περιέχει κοινωνικά σχόλια για τον υπόκοσμο του Παρισιού, αλλά όχι με ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο.

Βαθμολογία: 3,3/5 ή 6,6/10.
2021-07-17 22:00:30
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΛΗΣΤΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΣ"
Μια πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ιστορία, η οποία ναι μεν βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά που δεν απογειώνεται ποτέ από τον Πριντς δε. Βασικό μειονέκτημα του βιβλίου είναι το δημοσιογραφικό ύφος και η δομή του βιβλίου λόγω αντίστοιχης ιδιότητας του συγγραφέα, αλλά και η έλλειψη εμβάθυνσης στον κεντρικό χαρακτήρα - γίνεται μια προσπάθεια ψυχογράφησης μόνο στο τέλος, κάτι που αποτελεί και το καλύτερο στοιχείο του βιβλίου.

Βαθμολογία: 3/5 ή 6/10.
2021-07-17 21:58:52
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΠΕΛΛ"
Ο Σιμενόν ξεκινά την ιστορία της Μπελλ με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά, ειδικά, από την μέση και μετά, το ενδιαφέρον ξεθωριάζει, ενώ το τέλος είναι αμφιλεγόμενο και αρκετά άνευρο.

Βαθμολογία: 3,2/5 ή 6,4/10.
2021-07-17 21:57:36
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΜΑΙΓΚΡΕ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΑΡΛ"
Απροσδόκητα, ένα από τα καλύτερα βιβλία του Σιμενόν (αν και το τελευταίο του).

Βαθμολογία: 4,5/5 ή 9/10.
2021-07-17 21:56:34
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ Η ΝΥΦΙΚΗ ΚΑΜΑΡΑ"
Καί στις 2 ιστορίες υπάρχουν διάχυτα στοιχεία γοτθικού και παραψυχολογικού θρίλερ, ενώ στην 2η του Ντίκενς (\'Η νυφική κάμαρα\') παρατηρούνται και στιγμές που το ψυχολογικό θρίλερ συνδυάζεται αρκετά επιτυχημένα με την horror ατμόσφαιρα, αφού η ηρωίδα υφίσταται και έντονη ψυχολογική βία. Επιπρόσθετα, να αναφέρω ότι στη 1η ιστορία του Κόλινς (\'Το νεκρό χέρι\') υπάρχει και έντονο μαύρο χιούμορ, όπως και κάποια αλλόκοτα γεγονότα που φαίνονται ανεξήγητα.

Οι λάτρεις αγγλικών ιστοριών μυστηρίου της Βικτοριανής Εποχής θα εκτιμήσουν το βιβλίο δεόντως.

Βαθμολογία: 4/5 ή 8/10.
2021-02-16 19:36:08
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ"
\'Το λιμάνι στην ομίχλη\' (1931) είναι το τελευταίο βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις \'Άγρα\' και ένα από τα πιο πρώιμα με βασικό ήρωα τον επιθεωρητή Μαιγκρέ, στοιχείο που θα αποτελούσε ένα πλεονέκτημα για την έκδοσή του. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι, κατά την προσωπική μου άποψη, υπολείπεται αρκετά των περισσότερων μυθιστορημάτων του Σιμενόν, και αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω ότι θα άξιζε περισσότερο να εκδοθεί κάποιο άλλο από τα πρώιμα βιβλία του π.χ. \'Ο Πιέτρ ο Λετονός\'.

Βαθμολογία: 2,9/5 ή 5,8/10.

Υ.Γ.: H ομίχλη, όντως, θα μπορούσε να αποτελεί κεντρικό στοιχείο της υπόθεσης, αλλά αυτό δεν επιτυγχάνεται τελικά παρά μόνο κάπως στο 1ο μισό του βιβλίου.
2021-02-09 18:29:52
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΟΡΤΑ"
Σίγουρα, \'Η τέταρτη πόρτα\' αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα δείγματα λογοτεχνίας \'κλειδωμένου δωματίου\', το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να αποδίδει φόρο τιμής, ακόμα, και στον Stephen King, τουλάχιστον, ως προς την ατμόσφαιρα του 1ου μέρους. Το σπίτι όπως και η εξοχική περιοχή που το περιβάλλει παρουσιάζονται αρκούντως απειλητικά, ενώ η μυστηριώδης λάμψη από την σοφίτα και οι ήχοι βημάτων θέτουν τις βάσεις ενός page tu
er. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο που χρησιμοποιεί και ενσωματώνει στη πλοκή ο Halter είναι ο θρύλος του μάγου Χουντίνι με στόχο το ξεδίπλωμα της πλοκής και τη διαλεύκανση του μυστηρίου - σε αυτό σημείο, το παραψυχολογικό θρίλερ συναντά το αστυνομικό μυστήριο και τα ιστορικά γεγονότα. Συνολική βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10.
2021-02-02 20:58:44
Σχόλιο για το βιβλίο "ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ "
Ένας από τους λόγους που έχει ικανοποιήσει το αναγνωστικό κοινό ο συγκεκριμένος τόμος θα έλεγα ότι είναι το γεγονός της συνέχειας από τον 14ο τόμο, αλλά και η αλληλουχία των γεγονότων στις διακοπές της οικογένειας Χέφλι. Με το τελευταίο εννοώ την αρκετά ρεαλιστική παρουσίαση των καλοκαιρινών περιπετειών της οικογένειας που μπορεί να μην προκαλεί νευρικό γέλιο, αλλά προσφέρει αρκετή διασκέδαση, όσο και έναν πρωτόγνωρο σοβαρό τόνο σε κάποια από τα γεγονότα που διαδραματίζονται - πάντως, υπήρχε και περιθώριο για μεγαλύτερη δόση χιούμορ στο βιβλίο από τον Κίννυ.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2021-01-28 19:30:48
Σχόλιο για το βιβλίο "ΠΙΠΗ ΦΑΚΙΔΟΜΥΤΗ"
Η πασίγνωστη ηρωίδα στις πρώτες της περιπέτειες δημιουργεί έντονες προσδοκίες σε μικρούς και μεγάλους, ωστόσο δεν καταφέρνει να τις επιβεβαιώσει. Αυτό συμβαίνει, πιθανόν, γιατί μοιάζει υπερβολικό και ξεπερασμένο στην εποχή μας, όσο και αρκετά ανεπιτυχές στις περισσότερες χιουμοριστικές του στιγμές (κυρίως, στα κεφάλαια με την επίσκεψη στο τσίρκο και στο σπίτι των 2 φίλων της).

Ανεξάρτητα, όμως, λόγω της χρονικής στιγμής που γράφτηκε (το 1945), μπορώ να δικαιολογήσω εν μέρει τις συγγραφικές προθέσεις της Λίντγκρεν. Σίγουρα, πάντως, δεν θεωρώ ότι πλέον πρόκειται για ένα από τα καλύτερα βιβλία της Παιδικής Λογοτεχνίας. Θα το εκτιμήσουν, κυρίως, κάποια κορίτσια-αναγνώστριες 9-10 ετών.

Βαθμολογία: 3,2/5ή 6,4/10
2021-01-25 22:52:26
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΟ "
Το μυθιστόρημα αυτό της Κρίστι θα μπορούσε κάλλιστα να έχει εμπνεύσει ταινίες όπως το \'Knives out\' ή βιβλία όπως τη \'Χιονοθύελλα με άρωμα πικραμύγδαλου\' τόσο στην ατμόσφαιρα, όσο και στη δομή της πλοκής. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά του είναι το γεγονός ότι θεωρείται το μοναδικό βιβλίο \'κλειδωμένου δωματίου\' της Κρίστι, όπου οι ανατροπές προς το τέλος το καθιστούν ακόμα και \'κλασικό\'.

Πέρα από αυτό, εντυπωσιάζουν οι διάλογοι, όσο και οι διαφορές στην προσωπικότητα των ηρώων, ενώ υπάρχει και αρκετό διάχυτο χιούμορ, κυρίως, στο 1ο μισό του βιβλίου. Το βασικότερο μειονέκτημα εντοπίζεται στην διαλεύκανση του μυστηρίου, όπου 3 ήρωες εμπλέκονται σε παρόμοιες καταστάσεις και με παρόμοια... ιδιότητα (δεν μπορώ να πω περισσότερα για να μην κάνω \'spoiler\').

Βαθμολογία: 3,8/5 ή 7,6/10.
2021-01-25 22:50:33
Σχόλιο για το βιβλίο "ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΖΩΔΙΑΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ "
Πρόκειται για μια πολύ δημιουργική λογοτεχνικά εισαγωγή στον παραμυθένιο \'κόσμο\' του Γκιούλικ, αφού το αναγνωστικό κοινό θα την απολαύσει ιδιαίτερα, ακόμα και αν η ολοκλήρωση των ιστοριών (κυρίως \'Το πρωϊνό του πιθήκου\') φανεί κάπως αναμενόμενη.

Βαθμολογία: 4,1/5 ή 8,2/10.
2021-01-17 20:31:35
Σχόλιο για το βιβλίο "ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ"
Η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει 3 από τις πιο γνωστές ιστορίες του Τσάντλερ με την \'Αυλαία\' να ξεχωρίζει λόγω της πλοκής της που προϊδεάζει το αναγνωστικό κοινό για την συγγραφή του \'Μεγάλου ύπνου\', κάποια χρόνια αργότερα. Η έκδοση είναι πλέον σπάνια, ενώ η μετάφραση του βιβλίου είναι αρκετά \'στρωτή\'.

Βαθμολογία: 4/5 ή 8/10.
2021-01-17 20:29:59
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ"
Πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον συγγραφικό υλικό που μπορεί να αποτελέσει μια γερή βάση για να τέρψει είτε το αναγνωστικό είτε το κινηματογραφικό κοινό, ωστόσο το 1ο μισό του βιβλίου θα μπορούσε άνετα να αποκαλύψει την τελική έκβαση της ιστορίας - σε αυτό το σημείο, ο Μαρής, ίσως, αυτοπαγιδεύτηκε.

Βαθμολογία: 3,8/5 ή 7,8/10.
2021-01-17 20:28:51
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΜΑΙΓΚΡΕ ΣΤΟΥΣ ΦΛΑΜΑΝΔΟΥΣ"
Πρόκειται για ένα από τα πιο \'στρωτά\' στη δομή της πλοκής και των διαλόγων μυθιστορήματα/νουβέλες του Σιμενόν, όπου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιγραφές των περιοχών στα γαλλο-φλαμανδικά σύνορα, αλλά καί οι διαπολιτισμικές διαφορές και υπάρχουσες προκαταλήψεις μεταξύ των Γάλλων και των Φλαμανδών, οι οποίες, κάποιες φορές, \'καυτηριάζονται\' με ξεκάθαρο τρόπο από τον συγγραφέα. Από την άλλη πλευρά, όμως, η διαλεύκανση του μυστηρίου, όσο καί η κατάληξη του βιβλίου δημιουργούν ανάμεικτες σκέψεις και συναισθήματα.

Βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10.
2021-01-17 20:26:02
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΤΣΑΡΛΙ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)"
Ο Νταλ εμπνέεται από το παγκόσμιο ενδιαφέρον εκείνης της εποχής (1972) για τα διαστημικά ταξίδια, όπως και από την ροπή της λογοτεχνίας προς την επιστημονική φαντασία, οπότε και γράφει το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο διαφέρει από όλα τα υπόλοιπά του. Αποτελεί συνέχεια του \'Τσάρλι και το εργοστάσιο της σοκολάτας\' και βραβεύτηκε το 1978 με το \'Nene Award\', ωστόσο συνεχίζει να διχάζει το αναγνωστικό κοινό λόγω της \'υπερβολικής\' του ιστορίας που δεν δείχνει να \'θέλει\' να εμβαθύνει, ιδιαίτερα, στους χαρακτήρες.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, όμως, το βιβλίο έχει αρκετές χιουμοριστικές \'στιγμές\' και διαλόγους, ιδιαίτερα, μεταξύ του Προέδρου και της αυστηρής Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ή μεταξύ των παππούδων και γιαγιάδων του Τσάρλι, ενώ η ιστορία \'ξετυλίγεται\' σαν κινηματογραφικό παραμύθι.

Διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους άνετα μέσα στη περίοδο της καραντίνας.

Βαθμολογία: 4/5 ή 8/10.
2020-12-22 20:00:52
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΚΑΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ"
Οι 3 από τις 4 ιστορίες του Χάμμεττ έχουν αρκετά ενδιαφέροντα και πρωτότυπα στοιχεία, ωστόσο υπάρχουν κάποια προβλήματα στην μετάφραση και την επιμέλεια του βιβλίου.

Άξίζει να αναφέρω, επίσης, ότι ο πρόλογος του βιβλίου είναι γραμμένος από την σύντροφο του Χάμμεττ και γνωστή συγγραφέα, Λίλιαν Χέλμαν, η οποία εκεί δίνει διαφωτιστικές λεπτομέρειες για την καθημερινότητα και την ψυχοσύνθεση του συγγραφέα.

Βαθμολογία: 3,7/5 ή 7,4/10.
2020-12-22 19:57:47
Σχόλιο για το βιβλίο "ΙΔΑΝΙΚΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΜΠΑΝΑΝΟΨΑΡΑ"
Ο Σάλιντζερ είναι ευρέως γνωστός για το αμφιλεγόμενο μυθιστόρημά του \'Ο φύλακας στη σίκαλη\' και λιγότερο για τις ιστορίες του, οι οποίες έχουν, επίσης, διαχρονική αξία, αφού αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές μεταβολές που υπέστη η Αμερική, μετά το τέλος του Β\' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πράγματι, η συγκεκριμένη έκδοση του 1982 περιλαμβάνει 9 χαρακτηριστικά διηγήματα του Σάλιντζερ με πιο γνωστή την εναρκτήρια \'Ιδανική μέρα για μπανανόψαρα\', όπου διακρίνεται και πιο εύκολα το \'μαύρο\' και σαρκαστικό χιούμορ του Σάλιντζερ, όσο και η επίδραση των κακουχιών του πολέμου στον ψυχισμό των Αμερικανών στρατιωτών που επιβίωσαν.

Από τις υπόλοιπες αξίζει να αναφέρω τις 5 τελευταίες με τον \'Τέντυ\' να ξεχωρίζει για την παραψυχολογική του ατμόσφαιρα και την \'Για την Εσμέ -Με αγάπη και αθλιότητα\' όπου η ανάγκη για επιβίωση και η διάψευση των νεανικών ονείρων \'σμίγουν\' με την έντονη συγκίνηση και την ανθρωπιά.

Βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10.
2020-12-22 19:54:53
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΕΚΔΙΚΗΤΗΣ"
Πρόκειται για ένα αρκετά αμφιλεγόμενο θρίλερ μυστηρίου που γράφτηκε το 1835, όταν δηλ. κυριαρχούσαν έντονα οι ρατσιστικές τάσεις και οι φυλετικές διακρίσεις.

Ο Ντε Κουίνσι επιλέγει να μην χρησιμοποιήσει διαλόγους και οργανωμένη δομή στη νουβέλα του, στοιχεία που τής προσδίδουν τη μορφή πολιτικού μανιφέστου ή καταγγελίας, γιατί ούτε καν κεφάλαια δεν υπάρχουν, ενώ υπάρχει πυκνότητα στο νόημα. Το στοιχείο της φρίκης και της εκδικητικής μανίας είναι διάχυτο στην αφήγηση σε τέτοιο βαθμό που να κυριαρχεί εις βάρος της εμβάθυνσης, κυρίως, των δευτερευόντων χαρακτήρων της ιστορίας - ο συγγραφέας δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα γεγονότα και το κίνητρο των εγκλημάτων παρά για τους ήρωες της νουβέλας του.

Βαθμολογία: 3,3/6 ή 6,6/10.
2020-12-22 19:53:29
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ"
\'Τέλματα\': Ο Ζιντ σατιρίζει την ελιτίστικη νοοτροπία και τάση των λογοτεχνικών και \'πνευματικών\' κύκλων της εποχής του, όπως και την έλλειψη έμπνευσης που οδηγεί σε τελμάτωση και απουσία δημιουργικότητας ή ξεκάθαρων στόχων, προσφέροντας αρκετές φορές το γέλιο μέσα από εύστοχα σχόλια, αλλά όχι στη μεγαλύτερη έκταση του βιβλίου του. Ενώ οι χιουμοριστικοί, πολλές φορές, διάλογοι του κεντρικού ήρωα (που είναι, πιθανόν, ο συγγραφέας) με την καλή του φίλη, Ανζέλ είναι επιτυχημένοι, το βιβλίο είναι άνισο με αρκετές στιγμές παραφιλολογίας και ανούσιων λεπτομερειών και πληροφοριών.

Για μένα, προσωπικά, έχει μεγαλύτερη λογοτεχνική αξία από το υπερεκτιμημένο \'Ο Προμηθέας ελεύθερος δεσμώτης\', και αξίζει να διαβαστεί.

\'Ο γκρινιάρης\': Είναι η πιο κοινωνική και ανθρώπινη νουβέλα από τις 3, όπου ο συγγραφέας εκφράζει με παράπονο τις απόψεις του για τις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις. Ενδιαφέρουσα η πάλη λογικής και συναισθήματος που παρατηρείται στην αντιμετώπιση της ζωής ανάμεσα στη γυναίκα του, τα παιδιά του και στον συγγραφέα ( ο οποίος δείχνει να παίζει το ρόλο του κεντρικού ήρωα και εδώ). Αυτή η νουβέλα θα άξιζε να είχε μεγαλύτερη έκταση.

Συνολική βαθμολογία: 2,9/5 ή 5,8/10.
2020-09-23 06:02:16
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΕΛΜΑΤΑ"
Ο Ζιντ σατιρίζει την ελιτίστικη νοοτροπία και τάση των λογοτεχνικών και \'πνευματικών\' κύκλων της εποχής του, όπως και την έλλειψη έμπνευσης που οδηγεί σε τελμάτωση και απουσία δημιουργικότητας ή ξεκάθαρων στόχων, προσφέροντας αρκετές φορές το γέλιο μέσα από εύστοχα σχόλια, αλλά όχι στη μεγαλύτερη έκταση του βιβλίου του. Ενώ οι χιουμοριστικοί, πολλές φορές, διάλογοι του κεντρικού ήρωα (που είναι, πιθανόν, ο συγγραφέας) με την καλή του φίλη, Ανζέλ είναι επιτυχημένοι, το βιβλίο είναι άνισο με αρκετές στιγμές παραφιλολογίας και ανούσιων λεπτομερειών και πληροφοριών.

Για μένα, προσωπικά, έχει μεγαλύτερη λογοτεχνική αξία από το υπερεκτιμημένο \'Ο Προμηθέας ελεύθερος δεσμώτης\', και αξίζει να διαβαστεί.

Βαθμολογία: 3,35/5 ή 6,7/10.
2020-09-20 21:46:29
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΤΖΕΣΤΙΚ "
Δικαίως, το συγκεκριμένο μυθιστόρημα του Σιμενόν με τον επιθεωρητή Μαιγκρέ θεωρείται ότι έχει τέτοια επιδραστικότητα σε σημείο που να έχει αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία φημισμένων ταινιών και τηλεοπτικών σειρών (\'Downton Abbey\', \'Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ\', \'Upstairs, Downstairs\'), γιατί είναι, ίσως, το πιο κοσμοπολίτικο βιβλίο του.

Σχεδόν σε όλο το μυθιστόρημα τονίζονται οι διαφορές και η πάλη μεταξύ των ανώτερων και κατώτερων κοινωνικών τάξεων, στοιχείο καταλυτικό για την εποχή που γράφτηκε (1942), ενώ οι πληροφορίες προετοιμασίας των γευμάτων των επισκεπτών του πολυτελούς ξενοδοχείου από το προσωπικό της κουζίνας είναι άκρως ενδιαφέρουσες έως και διασκεδαστικές.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2020-09-19 23:20:14
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΛΙΣΤΕΡΝΤΕΙΛ "
Είναι αρκετά γνωστό ότι η Κρίστι δεν είναι τόσο αποτελεσματική στο να γράφει αστυνομικές ιστορίες, όσο αστυνομικά μυθιστορήματα μυστηρίου. Η συγκεκριμένη συλλογή περιέχει 12 ιστορίες χωρίς κανένα από τους γνωστούς ήρωες-ντιτέκτιβς, αλλά έχει ιστορική αξία λόγω της \'Αγροικίας Φιλομήλα\', η οποία είχε και τις περισσότερες διασκευές, και είναι από τις καλύτερες του βιβλίου - \'κινείται\' στο χώρο του \'Gothic noir\' και έχει αρκετή αγωνία.

Πέρα από αυτό, όμως, να αναφέρω ότι οι περισσότερες ιστορίες είναι άνισες και κάπως προβλέψιμες με την κατάληξη της ιστορίας να αποτελεί το πιο ενδιαφέρον στοιχείο τους δηλ. αν υπάρχει ανατροπή θα υπάρχει στο τέλος, ενώ, κατά τη διάρκεια των ιστοριών, τα γεγονότα και το \'ύφος\' της Κρίστι είναι αρκετά \'επίπεδα\' και χωρίς εξάρσεις.

Ενδιαφέρουσα σαν έκδοση σε σχέση με άλλες αντίστοιχες(π.χ. με τον Πουαρώ που είναι κατώτερες), αλλά μέχρι εκεί (για μένα).

Βαθμολογία: 3,35/5 ή 6,7/10.
2020-09-19 22:58:11

Βρείτε μας στο...

Review Widget
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS