Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Σχόλια Αναγνώστη: tim8

Σχόλιο για το βιβλίο "ΣΟΝΑΤΑ ΥΠΟ ΤΟ ΣΕΛΗΝΟΦΩΣ"
Ίσως το πιο ψυχογραφικό μυθιστόρημα του Μαρή, όπου φαίνεται να έχει επηρρεαστεί από τη \'Μάσκα του Δημητρίου\' του Άμπλερ, τουλάχιστον στη μυστηριώδη \'σκιαγράφηση\' του κεντρικού ήρωα, Μιχάλη Βερύκιου, αλλά σε πιο ελεγχόμενο βαθμό. Το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα της Ελλάδας του 1896 αποδίδεται αρκετά πειστικά, ενώ το βασικό θέμα που είναι η ανδρική τιμή και η πρόκληση σε μονομαχία παρουσιάζει πρωτοτυπία και αγωνία - απλά, για κάποιο προσωπικό λόγο ο Μαρής αναφέρεται (μυστηριωδώς) αρκετά συχνά στην ωραία εξωτερική εμφάνιση του Βερύκιου, δίνοντας μια επιφανειακή αίσθηση περιγραφής του χαρακτήρα.

Πάντως, αξίζει να διαβαστεί, γιατί μαζί με \'Το τρένο των 9.45\' ξεχωρίζει στη βιβλιογραφία του Μαρή.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8.4/10.
2020-09-02 22:40:51
Σχόλιο για το βιβλίο "ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΑΓΚΜΠΙ"
Ο Ντίκενς και οι συνεργάτες του καταπιάνονται με τον κόσμο και την ατμόσφαιρα των αγγλικών τρένων και των σιδηροδρόμων, ωστόσο, μόνο οι μισές περίπου ιστορίες έχουν ενδιαφέρον (\'Ο σηματωρός\', \'Σπίτι χωρίς καθρέπτες\', \'Το περιοδεύον ταχυδρομείο\', Ό μηχανοδηγός\' και\'Μπάρμποξ Μπράδερς κα ΣΙΑ), ενώ οι υπόλοιπες δεν έχουν ιδιαίτερη ουσία, ούτε μπορούν να εξιτάρουν το αναγνωστικό κοινό. Ωραία η σκέψη να εκδοθούν οι ιστορίες, αλλά, ίσως, θα έπρεπε να γίνει επιλογή.

Βαθμολογία: 3,3/5 6,6/10.
2020-09-02 22:27:21
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΠΛΗΜΜΥΡΑ"
Ο Ζολά συγκλονίζει με τα πραγματικά γεγονότα του 1875 (τις φονικές πλημμύρες που προκάλεσε η υπερχείλιση του ποταμού Γαρούνα) που χρησιμοποιεί σαν βάση του διηγήματός του, ωστόσο δεν μπορεί να \'συγκρατήσει\' την σοβαρότητα των γεγονότων μόνο στο νατουραλιστικό τους πλαίσιο με αποτέλεσμα το ύφος να γίνεται υπερβολικά δραματικό, ειδικά, προς το τέλος της ιστορίας.

Βαθμολογία: 3,8/5 ή 7,6/10.
2020-08-01 21:11:13
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΚΛΕΜΜΕΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ "
Πιστεύω ότι την ιδέα με τον ελέφαντα στο \'Πάρτυ\' με τον Πήτερ Σέλλερς τούς την έδωσε ο Τουέιν στον Κλεμμένο λευκό ελέφαντα, το οποίο περιττό να πω ότι προκαλεί νευρικό γέλιο. Να\' ναι καλά ο Τουέιν μέσα σε αυτή την καλοκαιρινή καταχνιά. Αρκετά εύστοχη η μετάφραση της Ζαχαριάδη και πολύ καλή η επιμέλεια του βιβλίου.

Βαθμολογία: 4,5/5 ή 9/10.

Προτεινόμενο για το καλοκαίρι.
2020-07-21 05:12:09
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΜΑΙΓΚΡΕ"
Ίσως, το πιο άνισο μυθιστόρημα του Σιμενόν - το 1ο μέρος είναι αρκετά μέτριο, ενώ το 2ο πολύ πιο ουσιαστικό και αγωνιώδες με απολαυστικούς διαλόγους και μια αρκετά πρωτότυπη διαλεύκανση του μυστηρίου.

Βαθμολογία: 3,8/5 ή 7,6/10.
2020-07-21 05:12:07
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΥΒΕΛΕΣ"
Γνωρίζοντας ότι Ο Χάμμεττ δεν είναι τόσο αποτελεσματικός στις ιστορίες, οι 3 της συγκεκριμένης έκδοσης μαζί με τη \'Γυναίκα στο σκοτάδι\' από Εκδόσεις \'Παρατηρητής\' είναι οι πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες του - απλά, υπάρχουν κάποια λάθη στην επιμέλεια.

Το βιβλίο ενδείκνυται ως καλοκαιρινό ανάγνωσμα.

Βαθμολογία: 4,1/5 ή 8,2/10.
2020-07-21 05:12:03
Σχόλιο για το βιβλίο "ΚΑΙ ΕΒΡΑΣΑΝ ΟΙ ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΙ ΣΤΙΣ ΓΟΥΡΝΕΣ ΤΟΥΣ"
Το ξεκίνημα της \'beat\' λογοτεχνίας! Ένα συγγραφικό δίδυμο που εντυπωσιάζει μεν με τους αντι-συμβατικούς ήρωές του, αλλά που δεν τολμά να εμβαθύνει καθόλου στους χαρακτήρες τους δε. Το εξώφυλλο είναι χαρακτηριστικότατο της ψυχεδελικής δομής της ιστορίας. Βαθμολογία: 7,8/10.
2020-07-20 21:42:23
Σχόλιο για το βιβλίο "ΚΥΝΗΓΟΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ "
Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα παραψυχολογικού μυστηρίου με άκρως επικίνδυνα οικογενειακά μυστικά, το οποίο διαθέτει τη \'στόφα\' του κλασικού και το περιπετειώδες \'πνεύμα\' της δεκαετίας του \'70.

Βαθμολογία: 3,8/5 ή 7,6/10.
2020-05-23 15:56:08
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥ ΤΡΕΝΟΥ"
Πρόκειται για ένα από τα πιο συναρπαστικά σύγχρονα αστυνομικά μυθιστορήματα της Νεανικής Λογοτεχνίας (2018), στο οποίο \'ξετυλίγεται\' η πλοκή σαν ένας είδος περιήγησης βασισμένης σε σημεία-κλειδιά ενός γεωγραφικού χάρτη. Αυτό αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του βιβλίου, αφού η νεαρή κεντρική ηρωϊδα Μαξ μαζί με τη ιδιόρρυθμη καλόγρια-συνοδό της, αδερφή Μαργαρίτα θα ταξιδέψουν από το Παρίσι μέχρι την Κωνσταντινούπολη μέσα σε ένα μυστηριώδες τρένο γεμάτο επιβάτες που κρύβουν την αλήθεια και θα μπορούσε ο καθένας τους να είναι ο κλέφτης του ανεκτίμητου \'Διαμαντιού των σπαραγμών\'.

Η Μπίσοπ δείχνει να γνωρίζει πολύ καλά την περιήγηση στην Ευρώπη με τρένο, χαρίζοντας στο αναγνωστικό κοινό πολλές ξεκαρδιστικές στιγμές, αλλά και σημεία στο μυθιστόρημα όπου η αγωνία και ο φόβος εναλλάσσονται με την διαπίστωση ότι η εμπιστοσύνη στους ανθρώπους δύσκολα κερδίζεται. Αξέχαστες μένουν οι φαρμακερές και αστείες ατάκες της εύπορης συλλέκτριας τέχνης Έστερ Ρόζενκρατς, η οποία δεν χάνει ποτέ ευκαιρία να επιδεικνύει την δύστροπη συμπεριφοράς της.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2020-05-16 05:00:38
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ"
Άλλη μια περίπτωση μυθιστορήματος που διαθέτει κλασικότητα, διαχρονικότητα, αλλά και αρκετή αντιφατικότητα, κυρίως, λόγω της άνισης ροής της πλοκής του (στο 2ο μισό).

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ο Κόνραντ εμπνεύστηκε το βιβλίο του από πραγματικά γεγονότα που έζησε το 1890, όταν ως κυβερνήτης σε ατμόπλοιο πήγε στο Βελγικό Κονγκό, όπου, κατά την τετράμηνη παραμονή του, η υγεία του κλονίστηκε σοβαρά. Η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα του βιβλίου και η στοιχειωτική εικόνα της ζούγκλας και της άγριας βλάστησης του Κονγκό αντικατοπτρίζουν την ψυχοσύνθεση του συγγραφέα, όσο και τα ταραχώδη γεγονότα και τις περιπέτειες που είχε να αντιμετωπίσει στο ταξίδι του.Ποτέ η λογοτεχνική σκιαγράφηση της αποικιοκρατίας δεν ήταν τόσο ρεαλιστική, όσο και σοκαριστική.

Το μυθιστόρημα αποτέλεσε και τη βάση του σεναρίου της πασίγνωστης ταινίας του Κόππολα, \'Αποκάλυψη τώρα\' (1979).

Βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10.
2020-05-13 05:37:50
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΣΤΡΙΨΙΜΟ ΤΗΣ ΒΙΔΑΣ"
Με αυτή την κλασική νουβέλα μυστηρίου και γοτθικού τρόμου που είχε μεγάλη επίδραση καί στον κινηματογράφο (1898), ο Τζέιμς αναδείχθηκε σε ένα από τους χαρακτηριστικότερους συγγραφείς του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου.

Φανερά επηρεασμένος από την τάση της Βικτωριανής εποχής προς τον πνευματισμό και τις θεωρίες περί φαντασμάτων ή οντοτήτων που στοιχειώνουν, ειδικά, μεγάλους χώρους όπως μια έπαυλη, \'πλάθει\' με αρκετά πρωτότυπο τρόπο μια μεταφυσική ιστορία με έντονα στοιχεία παραψυχολογικού και κοινωνικού θρίλερ, η οποία, με μια πρώτη ανάγνωση, μπορεί να φανεί σε κάποια άτομα ξεπερασμένη, πομπώδης ή ακόμα και αστεία.

Μια νουβέλα που αντικατοπτρίζει επάξια την εποχή της, αλλά που διαθέτει, τελικά, και διαχρονικότητα. Θα μπορούσε άνετα να έχει επηρρεάσει τον Paul Halter να γράψει την \'Τέταρτη πόρτα\' (1987) ή, ακόμα, και τον Stephen King.

Βαθμολογία: 4/5 ή 8/10.
2020-05-05 07:07:53
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΦΛΑΝΑΓΚΑΝ"
Πρόκειται για ένα από τα κλασικότερα νεανικά αστυνομικά μυθιστορήματα μυστηρίου (1990) και το 2ο στην σειρά βιβλίων με ήρωα τον Ισπανό ερασιτέχνη ντιτέκτιβ Τζόννυ Φλάναγκαν, τον οποίο προίκισε το συγγραφικό δίδυμο με αρκετό χιούμορ, όσο και δημιουργικότητα.

Το σημαντικότερο, ίσως, στοιχείο του βιβλίου είναι τα εύστοχα πολιτικά σχόλια για τις διαφορές μεταξύ των κοινωνικών τάξεων στην Ισπανία, γενικά για την κοινωνικοπολιτική της εξέλιξη, αλλά και για μια από τις μάστιγες της δεκαετίας του \'90, το εμπόριο βρεφών, το οποίο τα επόμενα χρόνια είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Βαθμολογία: 4,1/5 ή 8,2/10.
2020-05-04 23:06:45
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΖΩΝ ΑΥΛΑΚΙΩΤΗ"
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα και, για την ακρίβεια, \'το κύκνειο άσμα\' του Μαρή (1976), το οποίο διαφέρει στην θεματολογία του από τα υπόλοιπα, αφού πραγματεύεται μια υπόθεση διπλής κατασκοπίας κατά τη δικτατορία του Μεταξά, λίγο πριν από τον Β\' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το μυθιστόρημα διαβάζεται με αρκετό ενδιαφέρον, και θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι υπάρχει και ιστορική αξία στην περιγραφή των γεγονότων της εποχής, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η πλοκή χρειαζόταν να εμπλουτιστεί περισσότερο για να μην δείχνει, κάποιες φορές, \'επίπεδη\', και η διαλεύκανση του μυστηρίου, ίσως, να μην πείσει το αναγνωστικό κοινό σε όλα της τα σημεία - παραδόξως, η τηλεοπτική μεταφορά είχε, όντως, πολύπλοκη δομή, αλλά πιο ολοκληρωμένο και ουσιαστικό τέλος.

Αξίζει, όμως, να διαβαστεί, γιατί έχει αρκετές στιγμές αγωνίας.

Βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10.
2020-05-04 06:29:33
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΠΡΩΤΑΡΗΣ"
Το συγκεκριμένο βιβλίο του Webb δεν θέλει ιδιαίτερο πρόλογο μιας και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1967 με τέτοια επιτυχία, ώστε να κάνει τον Ντάστιν Χόφμαν σταρ πρώτου μεγέθους βγάζοντάς τον από την αφάνεια.... και την ένδεια (όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει και ο ίδιος). Πέρα από αυτό, πρόκειται για ένα μυθιστόρημα έντονα εμποτισμένο με το \'σοφιστικέ\' πνεύμα του \'Νέου Κύματος\' της δεκαετίας του \'60, το οποίο καταφέρνει να καυτηριάσει, χωρίς να προσπαθεί να στηλιτεύσει, τα ταμπού και τα ήθη εκείνης της εποχής.

Θα συμφωνήσω ότι το σημαντικότερο όπλο του συγγραφέα είναι οι πολυάριθμοι και έξυπνα δοσμένοι διάλογοι, ειδικά, μεταξύ του κεντρικού ήρωα με τον πατέρα του, αλλά καί με την κα Ρόμπινσον, όπου το χιούμορ και ο ειλικρινής ρεαλισμός προτρέπουν το αναγνωστικό κοινό να συμπάσχει με το ευμετάβλητο στοιχείο της προσωπικότητας των ηρώων - δίνεται η αίσθηση ότι πρόκειται για θεατρικούς διαλόγους με εύστοχη δομή και μέτρο. Άραγε ποιός δεν έχει αναρωτηθεί αν έχει χάσει στο βωμό της πρωτιάς και της επαγγελματικής σιγουριάς, άλλα βασικά κομμάτια της ζωής του? Το βιβλίο έχει κάποια απάντηση σε αυτό.

Βαθμολογία: 4,1/5 ή 8,2/10.
2020-05-02 23:27:50
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΑΓΡΥΠΝΟ ΜΑΤΙ"
Αξίζει να αναφέρω ότι η απόδοση της εποχής, όπως και η μυστηριώδης γοτθική ατμόσφαιρα της νύχτας, η οποία στοιχειώνεται από μια σκιά-φιγούρα που καταδιώκει τον κεντρικό ήρωα \'ανεβάζει\' τη νουβέλα στο επίπεδο του κλασικού. Η αμφιβολία του ήρωα για την ψυχική του υγεία και η αναμέτρηση με το παρελθόν του τον καθιστούν ένα τραγικό πρόσωπο.

Πρόκειται για μια κλασική νουβέλα τρόμου με αρκετά στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ που αξίζει να διαβαστεί.

Υ.Γ.: O Χένρι Τζέιμς ήταν φαν του Λε Φανού.

Βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10.
2020-05-02 06:16:45
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΡΙΩΝ ΦΙΛΩΝ"
Το συγκεκριμένο βραβευμένο νεανικό μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους (1974) αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα νεανικής λογοτεχνίας που δεν ψυχαγωγεί, αλλά, κυρίως, μαθαίνει και εμμέσως σχολιάζει φλέγοντα κοινωνικά θέματα, όπως τη σχέση των ανθρώπων με τα ζώα, τη ζωοφιλία, τον ανθρώπινο εγωϊσμό, αλλά και την ευτυχία που δεν υπάρχει στον πλουτισμό και τη συσσώρευση υλικών αγαθών.

Οι τρεις πρωταγωνιστές με τις διαφορετικές ζωές και προσωπικότητες μένουν αξέχαστοι και μάς θυμίζουν να μην ξεχνάμε να είμαστε \'άνθρωποι\', ειδικά, σε κρίσιμες στιγμές (όπως αυτή της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε όλοι τώρα).

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2020-05-01 23:34:30
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΓΕΛΟΙΟΥ"
Προφανώς και το διήγημα αντικατοπτρίζει την ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου ευαίσθητου, ευάλωτου, ο οποίος θέλει και προσπαθεί να βρει, παραδόξως, ένα φως μέσα στο \'σκοτάδι\' του κόσμου του. Η κεντρική ιδέα είναι ευπρόσδεκτη και έχει ενδιαφέρον, αλλά ο τρόπος που την πραγματεύεται μέσα από ένα όνειρό του, αλλά και μέσα από τα έμμεσα πολιτικά σχόλια σοσιαλιστικής \'χροιάς\' μπορεί, στην αρχή να έχουν ενδιαφέρον, αλλά καταλήγει να δείχνει παρωχημένος και ξεπερασμένος - η δε κατάληξη της ιστορίας είναι αρκετά προβλέψιμη και επίπεδη.

Βαθμολογία: 3,2/5 ή 6,4/10.
2020-05-01 23:33:33
Σχόλιο για το βιβλίο "ΚΑΛΒΙΝ ΚΑΙ ΧΟΜΠΣ"
Πρόκειται για μια από τα γνωστότερες, πιο πρωτότυπες και αγαπημένες σειρές κόμικς από τις Ηνωμένες Πολιτείες (1987) με ήρωες τον Κάλβιν με την καλπάζουσα φαντασία, και τον λούτρινο τίγρη του που είναι ο καλύτερος φίλος του στις σκανταλιές. Η συγκεκριμένη συλλογή έχει έμμεσες αναφορές στην επιστήμη της Ψυχολογίας, όσο και άμεσα χιουμοριστικά σχόλια για τον Ψυχρό Πόλεμο και τις υπερβολές των ταινιών επιστημονικής φαντασίας, οι οποίες έχουν έντονη επίδραση στον Κάλβιν.

Πέρα από αυτά, όμως, υπάρχουν και κάποια αρνητικά στοιχεία που κάνουν αμφιλεγόμενη τη συγκεκριμένη επιτυχημένη συλλογή κόμικς: οι ασπρόμαυρες βινιέτες που δεν κολακεύουν τα σκίτσα, ένα επαναληπτικό μοτίβο στο ευφάνταστο χιούμορ του Χιούμορ και ένας περιορισμός στην θεματολογία των ιστοριών.

Βαθμολογία: 3,7/5 ή 7,4/10.
2020-05-01 23:31:09
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΝ ΟΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΗΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ "
Η συγκεκριμένη ανθολογία περιέχει 23 από τα πιο ενδιαφέροντα χιουμοριστικά κείμενα και διηγήματα που έχουν γραφτεί ποτέ, ενώ τα περισσότερα περιλαμβάνονται σε συλλογή για πρώτη φορά. Μπορούν να ικανοποιήσουν σχεδόν όλα τα γούστα του αναγνωστικού κοινού, αφού 3 από αυτά ανήκουν στη λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας (\'Επιβίωση\', \'Μαύρο ιντερλούδιο\' και \'Ο Μυστικός Κροκόδειλος\'), τα 11 κείμενα του Μπρέχτ έχουν τη μορφή παραβολής-παραίνεσης, και 3 του Μρόζεκ είναι πολιτικού περιεχομένου.

Ωστόσο τα 2 πρώτα διηγήματα επιστημονικής φαντασίας που αναφέρω πιο πάνω διαθέτουν αρκετή αντιφατικότητα, υπερβολή και \'θολό\' στόχο (τουλάχιστoν μέχρι τη μέση), ενώ \'Ο Μυστικός Κροκόδειλος\' εντυπωσιάζει με την \'δυστοπική\' του πλοκή, φανερά επηρεασμένο από την πολιτική αλληγορία του \'1984\'.

Σίγουρα, αξέχαστες μένουν οι 3 κλασικές ιστορίες από τον Τουέιν, Θέρμπερ και Σέκλι που χαρίζουν αρκετό γέλιο με τα δηκτικά τους σχόλια.

Υ.Γ.: Υπάρχουν κάποια λάθη στην επιμέλεια.

Βαθμολογία: 3,85/5 ή 7,7/10.
2020-04-29 00:13:07
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ"
Ο Τσέστερτον έχει, κυρίως, γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό από τις ιστορίες μυστηρίου με κεντρικό ήρωα τον κληρικό-ντιτέκτιβ Πατέρα Μπράουν, οι οποίες είναι διαποτισμένος και με το έντονα φλεγματικό βρετανικό χιούμορ. Παραδόξως, στη προκειμένη περίπτωση, εκπλήσσει με την επιλογή της θεματικής του: πρόκειται για μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία φαντασίας.

Η συγκεκριμένη ιστορία είναι αρκετά ευχάριστη και αρκετά μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων, ενώ ο συγγραφέας δίνει την αίσθηση ότι θέλει να ξαναγίνει παιδί και να διασκεδάσει με τη καρδιά του συντροφιά με τους αγαπημένους συγγραφείς και παιδικούς ήρωές του.

Πέρα από όλα αυτά, όμως, η πρωτότυπη αυτή ιστορία είναι αρκετά σύντομη, χωρίς να αναπτύσσεται επαρκώς η κεντρική της ιδέα, ενώ η ολοκλήρωσή της αφήνει μια μετέωρη εντύπωση.

Σίγουρα, αξίζει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους (ειδικά, τα Χριστούγεννα), αλλά θα έπρεπε να ήταν 15 με 20 σελίδες μεγαλύτερη.

Βαθμολογία: 3,6/5 ή 7,2/10.

2020-04-28 04:04:30
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ "
Πρόκειται για μια πολύ νοσταλγική και έξυπνη έκδοση, η οποία ήταν και η δημιουργική απαρχή των περιπετειών του \'Μικρού Νικόλα\', κάνοντας το δίδυμο Γκοσινί-Σανπέ διαχρονικούς αστέρες της Παδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας.

Είναι αρκετά έξυπνο το γεγονός ότι εκτός από τις βινιέτες περιέχονται και κείμενα από τις ιστορίες, ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι οι βινιέτες έχουν πολύ έντονο χρώμα και προσωπικά, θα ήθελα να περιλαμβάνονται και κάποια άλλα σπαρταριστά περιστατικά από το το 1ο βιβλίο των \'Περιπετειών του Μικρού Νικόλα\'(αν ήταν δυνατόν).

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, το συγκεκριμένο βιβλίο χαρίζει σε μικρούς και μεγάλους το γέλιο, και την νεανικότητα που όλοι χρειαζόμαστε.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2020-04-27 23:36:34
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ"
Αξίζει να τονίσω ότι, εκτός από την αρχή της ιστορίας που αποτυπώνεται και με εξωτικό τρόπο στο ευφάνταστο εξώφυλλο, δεν έχει να επιδείξει στοιχεία πρωτοτυπίας ή καινοτομική πλοκή με αποτέλεσμα να μην έχει την επιδραστικότητα που θα χρειαζόταν - καλό θα ήταν να είχε μεγαλύτερη έκταση κατά, τουλάχιστον, 20 σελίδες.

Πάντως, μαζί με το \'Μεγάλο χτύπημα\', είναι από τις ιστορίες του Χάμετ που αξίζει να διαβαστούν.

Βαθμολογία: 3,7/5 ή 7,4/10.
2020-04-27 00:19:12
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΙΚΟΣΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ"
Εκ πρώτης αναγνώσεως, πολλοί μπορεί να θεωρήσουν ότι κάποιες συμβουλές του είναι ξεπερασμένες, ωστόσο συντελούν με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο στο να καταλάβει κάποιος γιατί και πώς γράφονται οι εύστοχες και ουσιώδεις αστυνομικές ιστορίες.... ακόμα και μέχρι την εποχή μας - η μετάφραση είναι, επίσης, αρκετά εύστοχη.

Ένα μίνι-εγχειρίδιο χρήσης για τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας, αλλά και για φερέλπιδες συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων ή βιβλίων μυστηρίου.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2020-04-26 04:00:42
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΑΣ - ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. ΜΠΛΟΚ - ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΕΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ"

Το 1ο μέρος που αποτελεί το ημερολόγιο του Αδάμ είναι και το πιο διασκεδαστικό και ξεκαρδιστικό, ενώ το τέλος της νουβέλας σε πολλούς θα μείνει αξέχαστο.

Στην έκδοση υπάρχει και ένα ακόμα διήγημα πολιτικής σάτιρας (\'Τα βάσανα ενός υποψηφίου\') που είναι απολαυστικότατο και πιο επίκαιρο παρά ποτέ.

Μια χιουμοριστική νουβέλα διαχρονικής αξίας!

Υ.Γ.: Η συγκεκριμένη έκδοση έχει καλή ροή στη μετάφραση, αλλά κάποια λάθη στην επιμέλεια.

Βαθμολογία: 4,3/5 ή 8,6/10.
2020-04-26 03:59:45
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΑΣΠΕΡΝ"
Η συγκεκριμένη νουβέλα είναι ένα διαμαντάκι της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, το οποίο γράφτηκε προς τα τέλη του 19ου αιώνα (1888), ωστόσο δεν έχει χάσει τη φρεσκάδα του μέχρι σήμερα. Σε αυτό σίγουρα συμβάλλουν η ειδυλλιακή περιήγηση του κεντρικού ήρωα (ο οποίος θα μπορούσε να είναι και ο ίδιος ο Τζέιμς) στη Βενετία, οι σπιρτόζικοι διάλογοι των ηρώων του βιβλίου, η διάθεση του συγγραφέα να καυτηριάσει τον κόσμο του πνεύματος, αλλά και το κλίμα αγωνίας που δημιουργείται από τα σκοτεινά κίνητρα των 3 βασικών προσώπων της ιστορίας.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2020-04-25 01:34:22
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΙΛΟΠΟΙΟΥ"
Με αυτό το \'σκληρό\' μυθιστόρημα (1948), το οποίο γράφτηκε 3 χρόνια μετά το τέλος του Β\' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σιμενόν αποδεικνύεται τεχνίτης του ψυχολογικού θρίλερ και εύστοχος παρατηρητής των επερχόμενων κοινωνικών αλλαγών στη μεταπολεμική επαρχιακή Γαλλία.

Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο Σιμενόν είναι αρκετά σκοτεινή και ασφυκτική εμπλουτίζοντάς την με ιδιαίτερα υπαινικτικούς διαλόγους μεταξύ του καπελά Λαμπέ και των υπόλοιπων ηρώων του βιβλίου, ενώ η μακάβρια χημεία του με τον ράφτη Κασουντάς μένει αξέχαστη στο αναγνωστικό κοινό, αφού καταλήγει να συμπάσχει καί με τους δύο.

Βαθμολογία: 4,4/5 ή 8,8/10.
2020-04-24 00:21:05
Σχόλιο για το βιβλίο "ΣΤΡΙΠΤΗΖ"
Ο Σιμενόν, εδώ, έχει επιμεληθεί αρκετά εύστοχα τους διαλόγους των προσώπων της ιστορίας, ενώ οι μοιραίες συγκρούσεις των 3 κεντρικών ηρώων παρουσιάζονται με ρεαλιστικότητα και σοβαρότητα. Τελικά, η πιο σκοτεινή πλευρά της νυχτερινής κοινωνικής ζωής σε ένα διαχρονικό θέρετρο, όπως οι Κάννες, δεν δείχνει να απέχει, ιδιαίτερα, από την εποχή μας, αφού η υπέρμετρη φιλοδοξία, τα απωθημένα και ο αρρωστημένος ανταγωνισμός μπορεί να οδηγήσει σε μοιραία γεγονότα.

Ολοκληρώνοντας, να αναφέρω ότι η κατάληξη της ιστορίας διαθέτει τον παράγοντα της προβλεψιμότητας, ενώ τα τελευταία γεγονότα αναφέρονται με απότομο ή βιαστικό τρόπο.

Βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10.
2020-04-23 10:08:09
Σχόλιο για το βιβλίο "ΧΩΡΙΣ ΑΥΡΙΟ "
Αντλώντας την έμπνευσή του, ενδεχομένως, από τα κατασκοπικά θρίλερ της δεκαετίας του \'80, ο Jennings χτίζει την ιστορία του 2ου βιβλίου αρκετά πρωτότυπα, αφού καταφέρνει να \'παίξει\' δημιουργικά με το κυνηγητό της γάτας με το ποντίκι, το οποίο, εδώ, αποκτά πλέον μεγαλύτερη εσωτερικότητα και σημασία. Οι διαφορές στην προσωπικότητα των 2 γυναικών είναι που χαρίζει στους αναγνώστες στιγμές αγωνίας, όσο και αμφιβολίας σχετικά με την επιλογή των επόμενων κινήσεών τους.

Βαθμολογία: 4,1/5 ή 8,2/10.
2020-04-23 00:13:08
Σχόλιο για το βιβλίο "ΧΡΥΣΟΣ ΔΑΡΕΙΚΟΣ"
Από τα αγαπημένα και πιο γνωστά αστυνομικά μυθιστορήματα της Ελληνικής Νεανικής Λογοτεχνίας.

Η Τζώρτζογλου καταπιάνεται με ένα από τα \'φλέγοντα\' θέματα των αρχών της δεκαετίας του \'80 στην Αθήνα, την αύξηση της εγκληματικότητας και των κλοπών, και εντυπωσιάζει με το σασπένς, τη περιπέτεια και την αγωνία που υπάρχει σε όλο το βιβλίο. Οι κεντρικοί ήρωες είναι δύο αδέλφια, τα οποία μπλέκονται σε μια υπόθεση ληστείας κοσμημάτων, ενώ η δράση εκτυλίσσεται από την Αθήνα και την Κηφισιά μέχρι τα Μετέωρα. Οι αναγνώστες δεν θα θέλουν να το αφήσουν από τα χέρια τους - μπορεί να διαβαστεί καί από μεγάλους.

Βαθμολογία: 4,6/5 ή 9,2/10.
2020-04-21 21:06:40
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ"
Με αυτό το βιβλίο (1943) και με τη \'Ζούγκλα της ασφάλτου\' (1949), ο Μπερνέτ αποδεικνύει ότι είναι μεγάλος \'τεχνίτης\' στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων των βιβλίων του σε σημείο που να αποπνέει ένα παράδοξο \'νουάρ\' λυρισμό, και να θυμίζει, όντως, περισσότερο Ευρωπαίους παρά Αμερικανούς ομότεχνούς του.

Βαθμολογία: 4,5/5 ή 9/10.
2020-04-21 00:44:08

Βρείτε μας στο...

Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS