Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Σχόλια Αναγνώστη: tim8

Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΚΑΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ"
Οι 3 από τις 4 ιστορίες του Χάμμεττ έχουν αρκετά ενδιαφέροντα και πρωτότυπα στοιχεία, ωστόσο υπάρχουν κάποια προβλήματα στην μετάφραση και την επιμέλεια του βιβλίου.

Άξίζει να αναφέρω, επίσης, ότι ο πρόλογος του βιβλίου είναι γραμμένος από την σύντροφο του Χάμμεττ και γνωστή συγγραφέα, Λίλιαν Χέλμαν, η οποία εκεί δίνει διαφωτιστικές λεπτομέρειες για την καθημερινότητα και την ψυχοσύνθεση του συγγραφέα.

Βαθμολογία: 3,7/5 ή 7,4/10.
2020-12-22 19:57:47
Σχόλιο για το βιβλίο "ΙΔΑΝΙΚΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΜΠΑΝΑΝΟΨΑΡΑ"
Ο Σάλιντζερ είναι ευρέως γνωστός για το αμφιλεγόμενο μυθιστόρημά του \'Ο φύλακας στη σίκαλη\' και λιγότερο για τις ιστορίες του, οι οποίες έχουν, επίσης, διαχρονική αξία, αφού αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές μεταβολές που υπέστη η Αμερική, μετά το τέλος του Β\' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πράγματι, η συγκεκριμένη έκδοση του 1982 περιλαμβάνει 9 χαρακτηριστικά διηγήματα του Σάλιντζερ με πιο γνωστή την εναρκτήρια \'Ιδανική μέρα για μπανανόψαρα\', όπου διακρίνεται και πιο εύκολα το \'μαύρο\' και σαρκαστικό χιούμορ του Σάλιντζερ, όσο και η επίδραση των κακουχιών του πολέμου στον ψυχισμό των Αμερικανών στρατιωτών που επιβίωσαν.

Από τις υπόλοιπες αξίζει να αναφέρω τις 5 τελευταίες με τον \'Τέντυ\' να ξεχωρίζει για την παραψυχολογική του ατμόσφαιρα και την \'Για την Εσμέ -Με αγάπη και αθλιότητα\' όπου η ανάγκη για επιβίωση και η διάψευση των νεανικών ονείρων \'σμίγουν\' με την έντονη συγκίνηση και την ανθρωπιά.

Βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10.
2020-12-22 19:54:53
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΕΚΔΙΚΗΤΗΣ"
Πρόκειται για ένα αρκετά αμφιλεγόμενο θρίλερ μυστηρίου που γράφτηκε το 1835, όταν δηλ. κυριαρχούσαν έντονα οι ρατσιστικές τάσεις και οι φυλετικές διακρίσεις.

Ο Ντε Κουίνσι επιλέγει να μην χρησιμοποιήσει διαλόγους και οργανωμένη δομή στη νουβέλα του, στοιχεία που τής προσδίδουν τη μορφή πολιτικού μανιφέστου ή καταγγελίας, γιατί ούτε καν κεφάλαια δεν υπάρχουν, ενώ υπάρχει πυκνότητα στο νόημα. Το στοιχείο της φρίκης και της εκδικητικής μανίας είναι διάχυτο στην αφήγηση σε τέτοιο βαθμό που να κυριαρχεί εις βάρος της εμβάθυνσης, κυρίως, των δευτερευόντων χαρακτήρων της ιστορίας - ο συγγραφέας δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα γεγονότα και το κίνητρο των εγκλημάτων παρά για τους ήρωες της νουβέλας του.

Βαθμολογία: 3,3/6 ή 6,6/10.
2020-12-22 19:53:29
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ"
\'Τέλματα\': Ο Ζιντ σατιρίζει την ελιτίστικη νοοτροπία και τάση των λογοτεχνικών και \'πνευματικών\' κύκλων της εποχής του, όπως και την έλλειψη έμπνευσης που οδηγεί σε τελμάτωση και απουσία δημιουργικότητας ή ξεκάθαρων στόχων, προσφέροντας αρκετές φορές το γέλιο μέσα από εύστοχα σχόλια, αλλά όχι στη μεγαλύτερη έκταση του βιβλίου του. Ενώ οι χιουμοριστικοί, πολλές φορές, διάλογοι του κεντρικού ήρωα (που είναι, πιθανόν, ο συγγραφέας) με την καλή του φίλη, Ανζέλ είναι επιτυχημένοι, το βιβλίο είναι άνισο με αρκετές στιγμές παραφιλολογίας και ανούσιων λεπτομερειών και πληροφοριών.

Για μένα, προσωπικά, έχει μεγαλύτερη λογοτεχνική αξία από το υπερεκτιμημένο \'Ο Προμηθέας ελεύθερος δεσμώτης\', και αξίζει να διαβαστεί.

\'Ο γκρινιάρης\': Είναι η πιο κοινωνική και ανθρώπινη νουβέλα από τις 3, όπου ο συγγραφέας εκφράζει με παράπονο τις απόψεις του για τις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις. Ενδιαφέρουσα η πάλη λογικής και συναισθήματος που παρατηρείται στην αντιμετώπιση της ζωής ανάμεσα στη γυναίκα του, τα παιδιά του και στον συγγραφέα ( ο οποίος δείχνει να παίζει το ρόλο του κεντρικού ήρωα και εδώ). Αυτή η νουβέλα θα άξιζε να είχε μεγαλύτερη έκταση.

Συνολική βαθμολογία: 2,9/5 ή 5,8/10.
2020-09-23 06:02:16
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΕΛΜΑΤΑ"
Ο Ζιντ σατιρίζει την ελιτίστικη νοοτροπία και τάση των λογοτεχνικών και \'πνευματικών\' κύκλων της εποχής του, όπως και την έλλειψη έμπνευσης που οδηγεί σε τελμάτωση και απουσία δημιουργικότητας ή ξεκάθαρων στόχων, προσφέροντας αρκετές φορές το γέλιο μέσα από εύστοχα σχόλια, αλλά όχι στη μεγαλύτερη έκταση του βιβλίου του. Ενώ οι χιουμοριστικοί, πολλές φορές, διάλογοι του κεντρικού ήρωα (που είναι, πιθανόν, ο συγγραφέας) με την καλή του φίλη, Ανζέλ είναι επιτυχημένοι, το βιβλίο είναι άνισο με αρκετές στιγμές παραφιλολογίας και ανούσιων λεπτομερειών και πληροφοριών.

Για μένα, προσωπικά, έχει μεγαλύτερη λογοτεχνική αξία από το υπερεκτιμημένο \'Ο Προμηθέας ελεύθερος δεσμώτης\', και αξίζει να διαβαστεί.

Βαθμολογία: 3,35/5 ή 6,7/10.
2020-09-20 21:46:29
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΤΖΕΣΤΙΚ "
Δικαίως, το συγκεκριμένο μυθιστόρημα του Σιμενόν με τον επιθεωρητή Μαιγκρέ θεωρείται ότι έχει τέτοια επιδραστικότητα σε σημείο που να έχει αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία φημισμένων ταινιών και τηλεοπτικών σειρών (\'Downton Abbey\', \'Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ\', \'Upstairs, Downstairs\'), γιατί είναι, ίσως, το πιο κοσμοπολίτικο βιβλίο του.

Σχεδόν σε όλο το μυθιστόρημα τονίζονται οι διαφορές και η πάλη μεταξύ των ανώτερων και κατώτερων κοινωνικών τάξεων, στοιχείο καταλυτικό για την εποχή που γράφτηκε (1942), ενώ οι πληροφορίες προετοιμασίας των γευμάτων των επισκεπτών του πολυτελούς ξενοδοχείου από το προσωπικό της κουζίνας είναι άκρως ενδιαφέρουσες έως και διασκεδαστικές.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2020-09-19 23:20:14
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΛΙΣΤΕΡΝΤΕΙΛ "
Είναι αρκετά γνωστό ότι η Κρίστι δεν είναι τόσο αποτελεσματική στο να γράφει αστυνομικές ιστορίες, όσο αστυνομικά μυθιστορήματα μυστηρίου. Η συγκεκριμένη συλλογή περιέχει 12 ιστορίες χωρίς κανένα από τους γνωστούς ήρωες-ντιτέκτιβς, αλλά έχει ιστορική αξία λόγω της \'Αγροικίας Φιλομήλα\', η οποία είχε και τις περισσότερες διασκευές, και είναι από τις καλύτερες του βιβλίου - \'κινείται\' στο χώρο του \'Gothic noir\' και έχει αρκετή αγωνία.

Πέρα από αυτό, όμως, να αναφέρω ότι οι περισσότερες ιστορίες είναι άνισες και κάπως προβλέψιμες με την κατάληξη της ιστορίας να αποτελεί το πιο ενδιαφέρον στοιχείο τους δηλ. αν υπάρχει ανατροπή θα υπάρχει στο τέλος, ενώ, κατά τη διάρκεια των ιστοριών, τα γεγονότα και το \'ύφος\' της Κρίστι είναι αρκετά \'επίπεδα\' και χωρίς εξάρσεις.

Ενδιαφέρουσα σαν έκδοση σε σχέση με άλλες αντίστοιχες(π.χ. με τον Πουαρώ που είναι κατώτερες), αλλά μέχρι εκεί (για μένα).

Βαθμολογία: 3,35/5 ή 6,7/10.
2020-09-19 22:58:11
Σχόλιο για το βιβλίο "ΖΟΥΣΑΜΕ ΠΑΝΤΑ Σ' ΕΝΑ ΚΑΣΤΡΟ"
Η Σίρλυ Τζάκσον δεν έζησε πολλά χρόνια, αλλά άφησε πίσω της σημαντικότατη λογοτεχνική κληρονομιά στο χώρο του Gothic Noir, κυρίως με τους \'Δαίμονες του Χιλ Χάουζ\' και με το συγκεκριμένο μυθιστόρημα. Η ατμόσφαιρα που χτίζεται μέσα και έξω από το σπίτι των 2 αδερφών είναι εξίσου κλειστοφοβική και καταδιωκτική, αφού ο εκφοβισμός διαδέχεται τη φρίκη των γεγονότων του παρελθόντος και τούμπαλιν. Οι διάλογοι είναι, ωστόσο, τις περισσότερες φορές, απολαυστικοί, ειδικά, με τα σχόλια γεμάτα από μαύρο χιούμορ του απίστευτου θείου Τζούλιαν.

Οφείλω, όμως να παρατηρήσω ότι οι 20 πρώτες σελίδες (δεν έχουν καθόλου διαλόγους και οι περιγραφές της εξοχικής περιοχής που είναι το σπίτι είναι ελαφρώς ανούσιες) και κοντά στην ολοκλήρωση του βιβλίου, η αφήγηση της Τζάκσον είναι αρκετά επίπεδη αφαιρώντας τη σημαντικότητα από τα γεγονότα που εκτυλίσσονται.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2020-09-14 22:41:01
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟΚΙΟ ΕΞΠΡΕΣ"
Πρόκειται για ένα από τα κλασικότερα αστυνομικά μυθιστορήματα της Ιαπωνικής λογοτεχνίας που έχει ως βασικό εργαλείο το βιβλιαράκι των δρομολογίων των τρένων στο Τόκιο του 1957. Ο Ματσουμότο γνωρίζει το τρόπο να γράφει διαλόγους και πρόζα με σωστό μέτρο και να δημιουργεί αγωνία στο αναγνωστικό κοινό, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου περιέχει συνεχείς πληροφορίες για τα παραπάνω δρομολόγια που αναφέρω, όπως και κάποια προβλέψιμα γεγονότα, στοιχεία που, ενδεχομένως, κουράζουν.

Αξίζει, όμως, να διαβαστεί, γιατί, εκτός από αυτά που ήδη αναφέρω πιο πάνω, η περιγραφή των γιαπωνέζικων τοπίων είναι αρκετά ατμοσφαιρική!

Βαθμολογία: 4,1/5 ή 8,2/10.
2020-09-14 22:25:33
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΘΝΙΚΗ 86"
Μία από τις απογοητεύσεις του φετινού καλοκαιριού (2020)! Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα (1992) μοιάζει περισσότερο σαν ταξιδιωτική περιήγηση στη Γαλλία παρά σαν αστυνομικό μυθιστόρημα μυστηρίου με στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ, ενώ η πραγματική ουσία της ιστορίας βρίσκεται στις τελευταίες περίπου 30 σελίδες.

Από την άλλη πλευρά, οι διάλογοι (όταν υπάρχουν) έχουν ενδιαφέρον και σωστό μέτρο, ενώ η διαλεύκανση της εξαφάνισης, στο τέλος, προκαλεί σταδιακά αγωνία, αλλά και μια \'μετέωρη\' αίσθηση ασάφειας που διχάζει.

Βαθμολογία: 3,3/5 ή 6,6/10.
2020-09-11 22:54:33
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΦΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΝΟΡ ΠΟΟΥΠ"
Είναι το 1ο βιβλίο από τα 4 με κεντρικό ήρωα τον ψυχαναλυτή-ερασιτέχνη ντιτέκτιβ Γκρέι, αλλά και το .... πιο ψυχογραφικό-ψυχαναλυτικό σε σημείο που μπορεί να κουράσει λίγο κάποιους αναγνώστες/στριες - ωστόσο, θα μπορέσουν να συμπάσχουν με ένα από τα βασικά πρόσωπα της ιστορίας, τον Χάουαρντ, ο οποίος βασανίζεται από αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα εμπειριών της παιδικής του ηλικίας.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2020-09-11 22:35:56
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΦΟΝΟΣ ΤΗΣ ΑΝ ΕΙΒΕΡΙ"
Ίσως το πιο \'νουάρ\' βιβλίο του Κάτνερ, και το πιο \'χορταστικό\' μαζί με τον \'Φόνο της συζύγου\' έστω και αν σε κάποια σημεία καταλαβαίνει το αναγνωστικό κοινό τί μπορεί να επακολουθήσει. Ο Κάτνερ δείχνει να έχει θάρρος, αφού ένα από τα βασικά θέματα του μυθιστορήματος ήταν ένα από τα ταμπού της δεκαετίας του \'50: ο εθισμός στα ναρκωτικά και η επίδραση τους στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Βαθμολογία: 4,5/5 ή 9/10.
2020-09-10 21:04:37
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑ ΜΑΓΕΜΕΝΑ ΝΗΣΙΑ"
Εδώ, ο Μέλβιλ αντλεί συγγραφικό υλικό από τις προσωπικές του εμπειρίες και γράφει αυτή τη συλλογή περιηγητικών ιστοριών με πλήθος ιστορικών στοιχείων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το ιδανικό καλοκαιρινό ανάγνωσμα, αν είχαν ξεκάθαρο στόχο και λόγο συγγραφής. Συναρπάζουν μεν οι αναφορές στη ζωή των θαλάσσιων χελωνών, η ιστορία των νησιών Γκαλαπάγκος, αλλά κάποιοι αναγνώστες θα αναρωτηθούν αν τούς ενδιαφέρουν πλέον να μάθουν όλες αυτές τις λεπτομέρειες που μοιάζουν \'παρωχημένες\'.

Αντίθετα, \'Η νήσος του Χουντ και ο ερημίτης Όμπερλους\' είναι, κατά τη γνώμη μου, η πιο σημαντική και ουσιαστική ιστορία του βιβλίου, η οποία, κάλλιστα, θα μπορούσε να έχει εμπνεύσει τον Γκόλντινγκ να γράψει τον \'Άρχοντα των μυγών\' (1954).

Βαθμολογία: 3,3/5 ή 6,6/10.
2020-09-02 23:05:30
Σχόλιο για το βιβλίο "ΣΟΝΑΤΑ ΥΠΟ ΤΟ ΣΕΛΗΝΟΦΩΣ"
Ίσως το πιο ψυχογραφικό μυθιστόρημα του Μαρή, όπου φαίνεται να έχει επηρρεαστεί από τη \'Μάσκα του Δημητρίου\' του Άμπλερ, τουλάχιστον στη μυστηριώδη \'σκιαγράφηση\' του κεντρικού ήρωα, Μιχάλη Βερύκιου, αλλά σε πιο ελεγχόμενο βαθμό. Το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα της Ελλάδας του 1896 αποδίδεται αρκετά πειστικά, ενώ το βασικό θέμα που είναι η ανδρική τιμή και η πρόκληση σε μονομαχία παρουσιάζει πρωτοτυπία και αγωνία - απλά, για κάποιο προσωπικό λόγο ο Μαρής αναφέρεται (μυστηριωδώς) αρκετά συχνά στην ωραία εξωτερική εμφάνιση του Βερύκιου, δίνοντας μια επιφανειακή αίσθηση περιγραφής του χαρακτήρα.

Πάντως, αξίζει να διαβαστεί, γιατί μαζί με \'Το τρένο των 9.45\' ξεχωρίζει στη βιβλιογραφία του Μαρή.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8.4/10.
2020-09-02 22:40:51
Σχόλιο για το βιβλίο "ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΑΓΚΜΠΙ"
Ο Ντίκενς και οι συνεργάτες του καταπιάνονται με τον κόσμο και την ατμόσφαιρα των αγγλικών τρένων και των σιδηροδρόμων, ωστόσο, μόνο οι μισές περίπου ιστορίες έχουν ενδιαφέρον (\'Ο σηματωρός\', \'Σπίτι χωρίς καθρέπτες\', \'Το περιοδεύον ταχυδρομείο\', Ό μηχανοδηγός\' και\'Μπάρμποξ Μπράδερς κα ΣΙΑ), ενώ οι υπόλοιπες δεν έχουν ιδιαίτερη ουσία, ούτε μπορούν να εξιτάρουν το αναγνωστικό κοινό. Ωραία η σκέψη να εκδοθούν οι ιστορίες, αλλά, ίσως, θα έπρεπε να γίνει επιλογή.

Βαθμολογία: 3,3/5 6,6/10.
2020-09-02 22:27:21
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΠΛΗΜΜΥΡΑ"
Ο Ζολά συγκλονίζει με τα πραγματικά γεγονότα του 1875 (τις φονικές πλημμύρες που προκάλεσε η υπερχείλιση του ποταμού Γαρούνα) που χρησιμοποιεί σαν βάση του διηγήματός του, ωστόσο δεν μπορεί να \'συγκρατήσει\' την σοβαρότητα των γεγονότων μόνο στο νατουραλιστικό τους πλαίσιο με αποτέλεσμα το ύφος να γίνεται υπερβολικά δραματικό, ειδικά, προς το τέλος της ιστορίας.

Βαθμολογία: 3,8/5 ή 7,6/10.
2020-08-01 21:11:13
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΚΛΕΜΜΕΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ "
Πιστεύω ότι την ιδέα με τον ελέφαντα στο \'Πάρτυ\' με τον Πήτερ Σέλλερς τούς την έδωσε ο Τουέιν στον Κλεμμένο λευκό ελέφαντα, το οποίο περιττό να πω ότι προκαλεί νευρικό γέλιο. Να\' ναι καλά ο Τουέιν μέσα σε αυτή την καλοκαιρινή καταχνιά. Αρκετά εύστοχη η μετάφραση της Ζαχαριάδη και πολύ καλή η επιμέλεια του βιβλίου.

Βαθμολογία: 4,5/5 ή 9/10.

Προτεινόμενο για το καλοκαίρι.
2020-07-21 05:12:09
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΜΑΙΓΚΡΕ"
Ίσως, το πιο άνισο μυθιστόρημα του Σιμενόν - το 1ο μέρος είναι αρκετά μέτριο, ενώ το 2ο πολύ πιο ουσιαστικό και αγωνιώδες με απολαυστικούς διαλόγους και μια αρκετά πρωτότυπη διαλεύκανση του μυστηρίου.

Βαθμολογία: 3,8/5 ή 7,6/10.
2020-07-21 05:12:07
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΥΒΕΛΕΣ"
Γνωρίζοντας ότι Ο Χάμμεττ δεν είναι τόσο αποτελεσματικός στις ιστορίες, οι 3 της συγκεκριμένης έκδοσης μαζί με τη \'Γυναίκα στο σκοτάδι\' από Εκδόσεις \'Παρατηρητής\' είναι οι πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες του - απλά, υπάρχουν κάποια λάθη στην επιμέλεια.

Το βιβλίο ενδείκνυται ως καλοκαιρινό ανάγνωσμα.

Βαθμολογία: 4,1/5 ή 8,2/10.
2020-07-21 05:12:03
Σχόλιο για το βιβλίο "ΚΑΙ ΕΒΡΑΣΑΝ ΟΙ ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΙ ΣΤΙΣ ΓΟΥΡΝΕΣ ΤΟΥΣ"
Το ξεκίνημα της \'beat\' λογοτεχνίας! Ένα συγγραφικό δίδυμο που εντυπωσιάζει μεν με τους αντι-συμβατικούς ήρωές του, αλλά που δεν τολμά να εμβαθύνει καθόλου στους χαρακτήρες τους δε. Το εξώφυλλο είναι χαρακτηριστικότατο της ψυχεδελικής δομής της ιστορίας. Βαθμολογία: 7,8/10.
2020-07-20 21:42:23
Σχόλιο για το βιβλίο "ΚΥΝΗΓΟΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ "
Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα παραψυχολογικού μυστηρίου με άκρως επικίνδυνα οικογενειακά μυστικά, το οποίο διαθέτει τη \'στόφα\' του κλασικού και το περιπετειώδες \'πνεύμα\' της δεκαετίας του \'70.

Βαθμολογία: 3,8/5 ή 7,6/10.
2020-05-23 15:56:08
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥ ΤΡΕΝΟΥ"
Πρόκειται για ένα από τα πιο συναρπαστικά σύγχρονα αστυνομικά μυθιστορήματα της Νεανικής Λογοτεχνίας (2018), στο οποίο \'ξετυλίγεται\' η πλοκή σαν ένας είδος περιήγησης βασισμένης σε σημεία-κλειδιά ενός γεωγραφικού χάρτη. Αυτό αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του βιβλίου, αφού η νεαρή κεντρική ηρωϊδα Μαξ μαζί με τη ιδιόρρυθμη καλόγρια-συνοδό της, αδερφή Μαργαρίτα θα ταξιδέψουν από το Παρίσι μέχρι την Κωνσταντινούπολη μέσα σε ένα μυστηριώδες τρένο γεμάτο επιβάτες που κρύβουν την αλήθεια και θα μπορούσε ο καθένας τους να είναι ο κλέφτης του ανεκτίμητου \'Διαμαντιού των σπαραγμών\'.

Η Μπίσοπ δείχνει να γνωρίζει πολύ καλά την περιήγηση στην Ευρώπη με τρένο, χαρίζοντας στο αναγνωστικό κοινό πολλές ξεκαρδιστικές στιγμές, αλλά και σημεία στο μυθιστόρημα όπου η αγωνία και ο φόβος εναλλάσσονται με την διαπίστωση ότι η εμπιστοσύνη στους ανθρώπους δύσκολα κερδίζεται. Αξέχαστες μένουν οι φαρμακερές και αστείες ατάκες της εύπορης συλλέκτριας τέχνης Έστερ Ρόζενκρατς, η οποία δεν χάνει ποτέ ευκαιρία να επιδεικνύει την δύστροπη συμπεριφοράς της.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2020-05-16 05:00:38
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ"
Άλλη μια περίπτωση μυθιστορήματος που διαθέτει κλασικότητα, διαχρονικότητα, αλλά και αρκετή αντιφατικότητα, κυρίως, λόγω της άνισης ροής της πλοκής του (στο 2ο μισό).

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ο Κόνραντ εμπνεύστηκε το βιβλίο του από πραγματικά γεγονότα που έζησε το 1890, όταν ως κυβερνήτης σε ατμόπλοιο πήγε στο Βελγικό Κονγκό, όπου, κατά την τετράμηνη παραμονή του, η υγεία του κλονίστηκε σοβαρά. Η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα του βιβλίου και η στοιχειωτική εικόνα της ζούγκλας και της άγριας βλάστησης του Κονγκό αντικατοπτρίζουν την ψυχοσύνθεση του συγγραφέα, όσο και τα ταραχώδη γεγονότα και τις περιπέτειες που είχε να αντιμετωπίσει στο ταξίδι του.Ποτέ η λογοτεχνική σκιαγράφηση της αποικιοκρατίας δεν ήταν τόσο ρεαλιστική, όσο και σοκαριστική.

Το μυθιστόρημα αποτέλεσε και τη βάση του σεναρίου της πασίγνωστης ταινίας του Κόππολα, \'Αποκάλυψη τώρα\' (1979).

Βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10.
2020-05-13 05:37:50
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΣΤΡΙΨΙΜΟ ΤΗΣ ΒΙΔΑΣ"
Με αυτή την κλασική νουβέλα μυστηρίου και γοτθικού τρόμου που είχε μεγάλη επίδραση καί στον κινηματογράφο (1898), ο Τζέιμς αναδείχθηκε σε ένα από τους χαρακτηριστικότερους συγγραφείς του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου.

Φανερά επηρεασμένος από την τάση της Βικτωριανής εποχής προς τον πνευματισμό και τις θεωρίες περί φαντασμάτων ή οντοτήτων που στοιχειώνουν, ειδικά, μεγάλους χώρους όπως μια έπαυλη, \'πλάθει\' με αρκετά πρωτότυπο τρόπο μια μεταφυσική ιστορία με έντονα στοιχεία παραψυχολογικού και κοινωνικού θρίλερ, η οποία, με μια πρώτη ανάγνωση, μπορεί να φανεί σε κάποια άτομα ξεπερασμένη, πομπώδης ή ακόμα και αστεία.

Μια νουβέλα που αντικατοπτρίζει επάξια την εποχή της, αλλά που διαθέτει, τελικά, και διαχρονικότητα. Θα μπορούσε άνετα να έχει επηρρεάσει τον Paul Halter να γράψει την \'Τέταρτη πόρτα\' (1987) ή, ακόμα, και τον Stephen King.

Βαθμολογία: 4/5 ή 8/10.
2020-05-05 07:07:53
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΦΛΑΝΑΓΚΑΝ"
Πρόκειται για ένα από τα κλασικότερα νεανικά αστυνομικά μυθιστορήματα μυστηρίου (1990) και το 2ο στην σειρά βιβλίων με ήρωα τον Ισπανό ερασιτέχνη ντιτέκτιβ Τζόννυ Φλάναγκαν, τον οποίο προίκισε το συγγραφικό δίδυμο με αρκετό χιούμορ, όσο και δημιουργικότητα.

Το σημαντικότερο, ίσως, στοιχείο του βιβλίου είναι τα εύστοχα πολιτικά σχόλια για τις διαφορές μεταξύ των κοινωνικών τάξεων στην Ισπανία, γενικά για την κοινωνικοπολιτική της εξέλιξη, αλλά και για μια από τις μάστιγες της δεκαετίας του \'90, το εμπόριο βρεφών, το οποίο τα επόμενα χρόνια είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Βαθμολογία: 4,1/5 ή 8,2/10.
2020-05-04 23:06:45
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΖΩΝ ΑΥΛΑΚΙΩΤΗ"
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα και, για την ακρίβεια, \'το κύκνειο άσμα\' του Μαρή (1976), το οποίο διαφέρει στην θεματολογία του από τα υπόλοιπα, αφού πραγματεύεται μια υπόθεση διπλής κατασκοπίας κατά τη δικτατορία του Μεταξά, λίγο πριν από τον Β\' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το μυθιστόρημα διαβάζεται με αρκετό ενδιαφέρον, και θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι υπάρχει και ιστορική αξία στην περιγραφή των γεγονότων της εποχής, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η πλοκή χρειαζόταν να εμπλουτιστεί περισσότερο για να μην δείχνει, κάποιες φορές, \'επίπεδη\', και η διαλεύκανση του μυστηρίου, ίσως, να μην πείσει το αναγνωστικό κοινό σε όλα της τα σημεία - παραδόξως, η τηλεοπτική μεταφορά είχε, όντως, πολύπλοκη δομή, αλλά πιο ολοκληρωμένο και ουσιαστικό τέλος.

Αξίζει, όμως, να διαβαστεί, γιατί έχει αρκετές στιγμές αγωνίας.

Βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10.
2020-05-04 06:29:33
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΠΡΩΤΑΡΗΣ"
Το συγκεκριμένο βιβλίο του Webb δεν θέλει ιδιαίτερο πρόλογο μιας και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1967 με τέτοια επιτυχία, ώστε να κάνει τον Ντάστιν Χόφμαν σταρ πρώτου μεγέθους βγάζοντάς τον από την αφάνεια.... και την ένδεια (όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει και ο ίδιος). Πέρα από αυτό, πρόκειται για ένα μυθιστόρημα έντονα εμποτισμένο με το \'σοφιστικέ\' πνεύμα του \'Νέου Κύματος\' της δεκαετίας του \'60, το οποίο καταφέρνει να καυτηριάσει, χωρίς να προσπαθεί να στηλιτεύσει, τα ταμπού και τα ήθη εκείνης της εποχής.

Θα συμφωνήσω ότι το σημαντικότερο όπλο του συγγραφέα είναι οι πολυάριθμοι και έξυπνα δοσμένοι διάλογοι, ειδικά, μεταξύ του κεντρικού ήρωα με τον πατέρα του, αλλά καί με την κα Ρόμπινσον, όπου το χιούμορ και ο ειλικρινής ρεαλισμός προτρέπουν το αναγνωστικό κοινό να συμπάσχει με το ευμετάβλητο στοιχείο της προσωπικότητας των ηρώων - δίνεται η αίσθηση ότι πρόκειται για θεατρικούς διαλόγους με εύστοχη δομή και μέτρο. Άραγε ποιός δεν έχει αναρωτηθεί αν έχει χάσει στο βωμό της πρωτιάς και της επαγγελματικής σιγουριάς, άλλα βασικά κομμάτια της ζωής του? Το βιβλίο έχει κάποια απάντηση σε αυτό.

Βαθμολογία: 4,1/5 ή 8,2/10.
2020-05-02 23:27:50
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΑΓΡΥΠΝΟ ΜΑΤΙ"
Αξίζει να αναφέρω ότι η απόδοση της εποχής, όπως και η μυστηριώδης γοτθική ατμόσφαιρα της νύχτας, η οποία στοιχειώνεται από μια σκιά-φιγούρα που καταδιώκει τον κεντρικό ήρωα \'ανεβάζει\' τη νουβέλα στο επίπεδο του κλασικού. Η αμφιβολία του ήρωα για την ψυχική του υγεία και η αναμέτρηση με το παρελθόν του τον καθιστούν ένα τραγικό πρόσωπο.

Πρόκειται για μια κλασική νουβέλα τρόμου με αρκετά στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ που αξίζει να διαβαστεί.

Υ.Γ.: O Χένρι Τζέιμς ήταν φαν του Λε Φανού.

Βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10.
2020-05-02 06:16:45
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΡΙΩΝ ΦΙΛΩΝ"
Το συγκεκριμένο βραβευμένο νεανικό μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους (1974) αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα νεανικής λογοτεχνίας που δεν ψυχαγωγεί, αλλά, κυρίως, μαθαίνει και εμμέσως σχολιάζει φλέγοντα κοινωνικά θέματα, όπως τη σχέση των ανθρώπων με τα ζώα, τη ζωοφιλία, τον ανθρώπινο εγωϊσμό, αλλά και την ευτυχία που δεν υπάρχει στον πλουτισμό και τη συσσώρευση υλικών αγαθών.

Οι τρεις πρωταγωνιστές με τις διαφορετικές ζωές και προσωπικότητες μένουν αξέχαστοι και μάς θυμίζουν να μην ξεχνάμε να είμαστε \'άνθρωποι\', ειδικά, σε κρίσιμες στιγμές (όπως αυτή της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε όλοι τώρα).

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2020-05-01 23:34:30
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΓΕΛΟΙΟΥ"
Προφανώς και το διήγημα αντικατοπτρίζει την ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου ευαίσθητου, ευάλωτου, ο οποίος θέλει και προσπαθεί να βρει, παραδόξως, ένα φως μέσα στο \'σκοτάδι\' του κόσμου του. Η κεντρική ιδέα είναι ευπρόσδεκτη και έχει ενδιαφέρον, αλλά ο τρόπος που την πραγματεύεται μέσα από ένα όνειρό του, αλλά και μέσα από τα έμμεσα πολιτικά σχόλια σοσιαλιστικής \'χροιάς\' μπορεί, στην αρχή να έχουν ενδιαφέρον, αλλά καταλήγει να δείχνει παρωχημένος και ξεπερασμένος - η δε κατάληξη της ιστορίας είναι αρκετά προβλέψιμη και επίπεδη.

Βαθμολογία: 3,2/5 ή 6,4/10.
2020-05-01 23:33:33

Βρείτε μας στο...

Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS